Αφρικανοί καλλιτέχνες στον Πόρο

Αφρικανοί καλλιτέχνες στον Πόρο

Η γερά ενημερωμένη στα εικαστικά Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη φρόντισε να φέρει στο αγαπημένο νησί Αφρικανούς καλλιτέχνες. Μερικοί από αυτούς είναι ήδη φτασμένοι κι άλλοι έχουν αρχίσει με αξιώσεις να γίνονται διεθνώς γνωστοί. Τους παρουσιάζουμε σε αυτό το μικρό αφιέρωμα.

Οι φιλότεχνοι που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη διεθνή εικαστική σκηνή, θα θυμούνται πριν από δύο χρόνια την έκθεση στο ΕΜΣΤ με έργα της συλλογής Δαυίδ. Ήταν η μεγαλύτερη παρουσίαση καλλιτεχνών της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης που έγινε στη χώρα μας. Για πρώτη φορά, ήρθαμε σε επαφή με δημιουργούς καταξιωμένους, όχι μόνο στη γενέτειρά τους, αλλά στα μεγαλύτερα κέντρα της τέχνης. Τα τελευταία χρόνια, καλλιτέχνες που εργάζονται σε χώρες όπως η Γκάνα, η Νιγηρία ή η Ακτή του Ελεφαντοστού, καθώς και δημιουργοί της αφρικανικής διασποράς, δεν δείχνουν απλώς τη δουλειά τους σε σημαντικές φουάρ, αλλά πρωταγωνιστούν ανάμεσα στα καθιερωμένα ονόματα της σύγχρονης τέχνης.

Με λίγα λόγια, η αφρικανική σκηνή έχει βρει υπολογίσιμη θέση στον εικαστικό χάρτη και έχει ανοίξει μια νέα αγορά. Σημαντικοί πρεσβευτές όπως ο Αμοάκο Μποάφο, είναι απλησίαστοι στο πλατύ κοινό και η αξία τους στο χρηματιστήριο της τέχνης κινείται όλο και πιο ανοδικά. Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν νέα ταλέντα, δημιουργούς που η τιμή τους είναι ακόμη προσιτή, αλλά λόγω της διεθνούς ζήτησης, έχουν μεγάλα περιθώρια να αυξήσουν την εμπορική τους αξία.

Η γκαλερί Citronne που συνεργάζεται με τα πιο σπουδαία ονόματα της εγχώριας σκηνής, φέτος το καλοκαίρι επιχειρεί ένα μοναδικό άνοιγμα. Στον Πόρο απ’ όπου ξεκίνησε, φιλοξενεί μια έκθεση με έργα καλλιτεχνών που προέρχονται από τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Αφρική και Αμερική. Πρόκειται για τους 12 καλλιτέχνες: Αντώνη Βολανάκη, Chiderah Bosah, Λελλέ Δεμερτζή, Courage Hunke, Cédric Kouamé, Αλέκο Κυραρίνη, Ebenezer Nana Bruce, Νικόλ Οικονομίδου, Dessislava Terzieva, Πάνο Φαμέλη, Πάνο Χαραλάμπους, Kwaku Yaro.

Η γερά ενημερωμένη στα εικαστικά Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη φρόντισε να φέρει στο αγαπημένο νησί αφρικανούς καλλιτέχνες. Μερικοί από αυτούς είναι ήδη φτασμένοι κι άλλοι έχουν αρχίσει με αξιώσεις να γίνονται διεθνώς γνωστοί. Τους παρουσιάζουμε σε αυτό το μικρό αφιέρωμα και στο κοντινό μέλλον θα κάνουμε εκτενή αναφορά συνολικά στην έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Λελλέ Δεμερτζή.

O Courage K. Hunke (γεν. 2000) είναι σύγχρονος καλλιτέχνης με έδρα το Ashaiman, Tema στα προάστια της Ακκρά. Η πρακτική του περιλαμβάνει τόσο ακρυλικό χρώμα σε καμβά όσο και γραφίτη. Τα έργα του πρόσφατα εκτέθηκαν στην ομαδική έκθεση “Birds of A Feather”, μια συνεργασία των Artemartis και του Phillips Auction House στο Λονδίνο. Η τέχνη του αντλεί από τις ιστορίες καθημερινών γυναικών και παιδιών στην Γκάνα.

O Chiderah Bosah (γεν. 2000) είναι αυτοδίδακτος εικαστικός που ανακάλυψε την αγάπη του για την τέχνη σε μικρή ηλικία, αναπαράγοντας σε χαρτί με μολύβι τις φιγούρες που συναντούσε σε εικονογραφημένα βιβλία. Το πρώιμο ενδιαφέρον του με τον καιρό μεταλλάχθηκε σε μια ώριμη και συνειδητή επιλογή καριέρας για αυτόν τον Νιγηριανό ζωγράφο με έδρα το Port-Harcourt. Μεγαλώνοντας στην Αφρική, και αποκτώντας προσωπική εμπειρία για την πραγματικότητα ενός έγχρωμου ανθρώπου, ο Bosah χρησιμοποιεί την τέχνη του όχι μόνο σαν πεδίο έκφρασης, αλλά και ως αγγελιοφόρο της φωνής του λαού του.

Εξερευνώντας το μέσο της ελαιογραφίας, η τεχνική του περιλαμβάνει την αναπαράσταση, τον απλοποιημένο ρεαλισμό και την προσωπογραφία, ως οχήματα για να απεικονίσει την ανθεκτικότητα της ζωής των Αφρικανών στην πατρίδα τους. Η μοναδικότητα της τεχνοτροπίας του Bosah έγκειται στην χρήση απαλών και ωχρών αποχρώσεων που ολοκληρώνουν το αφήγημά του. Δουλειά του έχει εκτεθεί σημαντικά art fairs στην Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

O Cédric Kouamé (γεν. 1992) είναι ένας σύγχρονος πολυμεσικός καλλιτέχνης, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός (γνωστός και ως African Diplomat) γεννημένος στο Abidjan, Ακτή Ελεφαντοστού. Κατέχει δίπλωμα στις Επικοινωνίες και σπουδάζει στο μεταπτυχιακό εγκαταστάσεων και περφόρμανς στις Βρυξέλλες. Το αναλογικό φωτογραφικό του έργο αποτελείται από αστικές προσωπογραφίες, αρχιτεκτονική φωτογραφία -κυρίως σε φιλμ 35mm- και από την συλλογή φθαρμένων αρνητικών που ξεκίνησε το 2012. Οι περισσότερες από αυτές τις φωτογραφίες αντανακλούν την ρήξη ανάμεσα σε τοπικές πρακτικές και το αποικιοκρατικό μοντέρνο.

O Εbenezer Nana Bruce (γεν. 1988) είναι ένας αναπαραστατικός ζωγράφος που ζει και εργάζεται στην Ακκρά, Γκάνα. Χρησιμοποιώντας παχιές πινελιές ακρυλικού χρώματος στον καμβά, ο Nana Bruce δίνει εικόνα και μορφή στο αφήγημά του με μια εξπρεσιονιστική πινελιά.

Ο Emmanuel Kwaku Yaro (γεν. 1995) είναι Γκανέζος καλλιτέχνης με έδρα το Labadi, Ακκρά. Τα τελευταία έξι χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων και έχει δουλέψει με αξιόλογα ιδρύματα όπως η Alliance Française στην Ακκρά. Η πρώτη του ατομική έκθεση στο African Regent Hotel τον εδραίωσε ως καλλιτέχνη και οδήγησε σε αυξημένο ενδιαφέρον για την δουλειά του, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πιο πρόσφατα εξέθεσε σε ομαδικές εκθέσεις στην Efie Gallery στο Ντουπάι και στο Phillips Auction House στο Λονδίνο.

Μάθετε περισσότερα για τους καλλιτέχνες και τα έργα τους στη διεύθυνση https://citronne.com/en/