Ιατρική Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Ιατρική Αντιμετώπιση Παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι μία πολύπλοκη και πολυπαραγοντική νόσος. Η καθιερωμένη άποψη ότι η μόνη λύση είναι η διατροφή και η γυμναστική είναι βαθιά εσφαλμένη. Η θεωρία ότι η αιτία της παχυσαρκίας είναι η έλλειψη αυτοελέγχου και πειθαρχίας έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες εντελώς ψευδής και σε κάποιο βαθμό «ρατσιστική» με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το στίγμα της παχυσαρκίας, να επιτείνονται οι διακρίσεις εναντίον των παχύσαρκων και εν τέλει να τους εμποδίζουν από το να επιδιώξουν την κατάλληλη για αυτούς θεραπεία.

Στην Ευρωκλινική Αθηνών πολύ πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του ένα πρότυπο, εξειδικευμένο Κέντρο Ιατρικά και Χειρουργικά Υποβοηθούμενης Απώλειας Βάρους. Επιστημονικοί Υπεύθυνοι του κέντρου είναι οι κκ Στέφανος Λαζαρίδης και Μιχαήλ Κούρκουλος. Και οι δυο κατέχουν θέση Διευθυντή Χειρουργικής στην Ευρωκλινική Αθηνών, και έχουν πολυετή εμπειρία στον Τομέα της Χειρουργικής Γαστρεντερικού και Παχυσαρκίας στη Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα. Ρωτήσαμε τον κο. Λαζαρίδη και τον κο. Κούρκουλο για το Κέντρο, πως λειτουργεί και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η ολοκληρωμένη προσέγγιση για την απώλεια βάρους

Καταρχάς, ένα πρότυπο Κέντρο Ιατρικά και Χειρουργικά Απώλειας Βάρους σε ποια άτομα απευθύνεται;

Η Ιατρική και Χειρουργική Απώλεια Βάρους, απευθύνεται σε:

  • Άτομα που δε μπορούν να χάσουν κιλά με τους συνήθεις τρόπους, όπως διαιτολογική υποστήριξη, γυμναστική κτλ
  • Άτομα που καταφέρνουν να χάσουν κιλά, αλλά συνεχώς ξαναπαίρνουν βάρος μετά το τέλος της δίαιτας
  • Άτομα που για ιατρικούς λόγους δε μπορούν ν ακολουθήσουν προγράμματα απώλειας βάρους με διαιτολόγο, γυμναστή κτλ
  • Άτομα με αποτυχία βαριατρικών επεμβάσεων, ή επαναπρόσληψη βάρους μετά από προηγούμενες επεμβάσεις απώλειας βάρους

Είναι σημαντικό να υπάρχει βαθιά γνώση των περίπλοκων βιολογικών και ψυχολογικών αιτιών της παχυσαρκίας και η προσέγγιση κάθε ατόμου που θέλει να χάσει βάρος να γίνεται πάντα με ενσυναίσθηση και με κατανόηση για τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε πάσχοντα.

Τι ξεχωρίζει ένα πρότυπο Κέντρο Ιατρικά και Χειρουργικά Υποβοηθούμενης Απώλειας Βάρους;

Στο Κέντρο Ιατρικά και Χειρουργικά Υποβοηθούμενης Απώλειας Βάρους, προσεγγίζουμε τη θεραπεία της νόσου της παχυσαρκίας ολιστικά και όχι αποσπασματικά. Οι εξειδικευμένοι γιατροί, έχουν εμπειρία πολλών ετών αλλά και ασθενών. Έχουν βαθιά κατανόηση της ψυχολογίας του υπέρβαρου και του παχύσαρκου ασθενούς καθώς και την επίπτωση του τρόπου ζωής και εργασίας στη διαχείριση βάρους. Κυρίως, έχουν τεράστια εμπειρία εφαρμογής όλων των μεθόδων απώλειας βάρους, από τις πιο απλές φαρμακευτικές και ενδοσκοπικές, ως τα πιο πολύπλοκα βαριατρικά χειρουργεία.

Η βαθύτατη γνώση των αιτιών της παχυσαρκίας και των μεθόδων αντιμετώπισης, επιτρέπει την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της νόσου. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του καθενός, σχεδιάζεται το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Στοχεύουμε στο να είναι ρεαλιστικά προσαρμοσμένο στον τρόπο ζωής, με κεντρικό στόχο την ασφαλή και μόνιμη απώλεια βάρους, χωρίς πισωγυρίσματα και υποτροπές.

Ποιες επιλογές έχει ένα παχύσαρκο άτομο;

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κέντρο μας είναι οι εξής.

Αρχική εκτίμηση παχύσαρκων ασθενών: Γίνεται εκτενής συζήτηση σχετικά με τις αιτίες που προκαλούν και συντηρούν το επιπλέον βάρος, τη συμβολή του τρόπου ζωής, της εργασίας, και του οικογενειακού περιβάλλοντος. Γίνεται μια αρχική εκτίμηση ψυχολογικών παραγόντων. Διερευνώνται παλαιότερες προσπάθειες απώλειας βάρους καθώς και τα αίτια αποτυχία τους. Λαμβάνεται εκτενές ιατρικό ιστορικό. Συνήθως οι ασθενείς παραπέμπονται για περαιτέρω εξειδικευμένη εκτίμηση από Ενδοκρινολόγο, Διαιτολόγο ή Ψυχολόγο.

Φαρμακευτική Απώλεια Βάρους: Ανάλογα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς, μπορεί να είναι απαραίτητη μια μικρή αρχική περίοδος θεραπείας με εξειδικευμένα φάρμακα για την απώλεια βάρους. Συνήθως πρόκειται για βήμα προετοιμασίας προτού ο ασθενής προχωρήσει σε επεμβατική μέθοδο απώλειας βάρους. Συχνά μπορεί να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, κάνοντας περιττή οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση.

Γαστρικό Botox: Ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος μέτριας απώλειας βάρους. Το Γαστρικό Botox γίνεται σε ενδοσκοπικό τμήμα, με γαστροσκόπηση υπό μέθη, διαρκεί μισή ώρα, και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Βοηθάει στην απώλεια 10-15 κιλών. Χρησιμοποιούμε το δοκιμασμένο πρωτόκολλο του Athens Weight Loss, σε συνδυασμό με χρονικό περιορισμό διατροφής και φαρμακευτική αγωγή για καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Ενδοσκοπική Γαστρική Πτύχωση: Χρησιμοποιώντας την πιο μοντέρνα τεχνολογία επεμβατικής ενδοσκόπησης, καταφέρνουμε να κάνουμε πολλαπλή πτύχωση στομάχου. Γίνεται στο ενδοσκοπικό τμήμα, με γαστροσκόπηση υπό μέθη. Είναι χειρουργείο χωρίς τομές, και βοηθάει στην απώλεια 20% του Συνολικού Σωματικού Βάρους, πλησιάζοντας τα αποτελέσματα των βαριατρικών επεμβάσεων.

Λαπαροσκοπική Επιμήκης Γαστρεκτομή ή Γαστρικό Μανίκι (Sleeve): Η πιο απλή και η πιο δημοφιλής χειρουργική μέθοδος απώλεια βάρους. Με μια λαπαροσκοπική επέμβαση αφαιρείται τμήμα του στομάχου. Στην Ευρωκλινική Αθηνών οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο σε 24 ώρες. Η απώλεια βάρους ξεκινάει άμεσα και μπορεί να φτάσει το 70% του Επιπλέον Σωματικού Βάρους.

Λαπαροσκοπική Γαστρική Παράκαμψη (Γαστρικό Bypass-Mini Bypass): Η πιο αξιόπιστη και δοκιμασμένη μέθοδος απώλειας βάρους. Στην Ευρωκλινική Αθηνών επιτυγχάνουμε νοσηλεία μέχρι 48 ώρες κα ταχύτατη ασφαλή επιστροφή στο σπίτι. Η απώλεια βάρους ξεπερνάει το 70% του Επιπλέον Σωματικού Βάρους. Είναι η μόνη μέθοδος που μπορεί υπό προϋποθέσεις να εξασφαλίσει αξιόπιστη, μόνιμη επιστροφή σε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Επανεπεμβάσεις παχυσαρκίας: Πολλά κέντρα εφαρμόζουν μη εξατομικευμένες τεχνικές χειρουργικής παχυσαρκίας. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ασθενείς να ξαναπαίρνουν κιλά. Στο Κέντρο Ιατρικά και Χειρουργικά Υποβοηθούμενης Απώλειας Βάρους έχουμε εξειδίκευση και εκτεταμένη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιων ασθενών.

Γιατί αποτυγχάνουν όσα παχύσαρκα άτομα προσπαθούν «μεμονωμένα» να χάσουν βάρους και μετά από λίγο διάστημα επαναπροσλαμβάνουν κιλά;

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας χωρίς συντονισμό είναι αποσπασματική και ασύνδετη. Όσοι δε μπορούν να βελτιώσουν τη διατροφή και τον τρόπο ζωής με τη βοήθεια των αντίστοιχων επαγγελματιών, είτε ξαναπαίρνουν βάρος μετά από κάθε προσπάθεια είτε απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς διαιτολόγους στην αναζήτηση μιας λύσης ή ενδοκρινολόγους για θεραπεία, ή τέλος σε χειρουργούς για χειρουργική αντιμετώπιση. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα προγραμματισμός ή έλεγχος, με τους περισσότερους πάσχοντες να μην ενημερώνονται καν για τις πολλές διαφορετικές επιλογές του υπάρχουν.

Οι ειδικοί στην Ιατρικά Υποβοηθούμενη Απώλεια Βάρους, έχουν βαθιά κατανόηση των αιτιών της παχυσαρκίας και προσωπική, ως και βιωματική εμπειρία στις φαρμακευτικές, ενδοσκοπικές και χειρουργικές τεχνικές. Μπορούν να συνδυάσουν διαφορετικά εργαλεία με τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε πάσχοντα και με βάση τις προτιμήσεις και τους μακροχρόνιους στόχους, να δημιουργήσουν ένα πλάνο θεραπείας. Εφαρμόζοντας δε το κατάλληλο εξατομικευμένο συνδυασμό των παραπάνω τεχνικών, επιτυγχάνουν τον στόχο της αποτελεσματικής και μακροχρόνιας απώλειας βάρους χωρίς υποτροπές.

Το Κέντρο Ιατρικά και Χειρουργικά Υποβοηθούμενης Απώλειας Βάρους της Ευρωκλινικής λειτουργεί καθημερινά και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες ή να κλείσουν ραντεβού εκτίμησης στο 2106416139 ή πατώντας εδώ