Back to normal με τσεκ-απ και «κάρτα» υγείας

Back to normal με τσεκ-απ και «κάρτα» υγείας

Όσοι έχουν παιδιά, αυτή την εποχή που ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες ξέρουν πως για να γράψουν το παιδί τους σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε προηγουμένως περάσει από εξέταση καρδιολόγου και επιπλέον δερματολόγου για τα σπορ που έχουνε σχέση με το νερό.

Έτσι, οι μαθητές αποκτούν μία «κάρτα» υγείας την οποία επιδεικνύουν στον προπονητή του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του πόλο και σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα έχουν εγγραφεί, προκειμένου να διασφαλιστεί το γεγονός πως είναι υγιείς.

Το ιατρικό τσεκ-απ των παιδιών είναι ιδανική ευκαιρία για κάθε ενήλικο να ξεκινήσει την νέα εργασιακή ή φοιτητική σεζόν με ιατρικές εξετάσεις που θα εντοπίσουν οποιοδήποτε κρυμμένο πρόβλημα υγείας, το οποίο διέφυγε της προσοχής, καθώς όλο το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί εδώ και 19 μήνες στον κορονοϊό.

Ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες, οι μαθητές πρέπει να περάσουν από πλήρη καρδιολογικό έλεγχο (καρδιογράφημα και υπέρηχο), βεβαίωση δερματολόγου ή παιδιάτρου για τα σπορ πισίνας και οφθαλμολογική εξέταση, καθώς η έγκαιρη διάγνωση των οφθαλμολογικών παθήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή σχολική επίδοση. Επίσης η εποχή είναι κατάλληλη για να κάνουμε και την επιβεβλημένη επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Το αντίστοιχο τσεκ-απ για τους ενήλικες περιλαμβάνει οπωσδήποτε καρδιολογικό έλεγχο από την ηλικία των 40 ετών και άνω, ενώ όσοι καπνίζουν ή υπήρξαν καπνιστές πρέπει να κάνουν και πνευμονολογική εξέταση, δηλαδή μια σπειρομέτρηση.

Ειδικά τα άτομα που είναι άνω των 50 ετών και υπήρξαν συστηματικοί καπνιστές θα πρέπει να κάνουν μια αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης, η οποία αποτελεί την εξέταση επιλογής για τον προ-ασυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα.

Μια και βρισκόμαστε μία ανάσα από τον μήνα Οκτώβριο που είναι αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες ηλικίας 40 ετών κι άνω πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε μια ετήσια μαστογραφία και συμπληρωματικά υπέρηχο αν χρειαστεί, ενώ αντίστοιχα οι άντρες θα πρέπει να κάνουν το τσεκάπ για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, που περιλαμβάνει τον καρκινικό δείκτη PSA με αιματολογικό τεστ και δακτυλική εξέταση προστάτη, η οποία θεωρείται το αντίστοιχο «Pap test», για τον ανδρικό πληθυσμό.

Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ στην εποχή μας για κάθε ηλικία, καθώς η πανδημία μας υποχρέωσε να περάσουμε πολύ χρόνο μικροί και μεγάλοι μπροστά που οθόνες.

Η προσήλωση στις οθόνες εκτός του ότι κουράζει τα μάτια μέσω της ψηφιακής κόπωσης έχει βρεθεί σε έρευνες ότι αυξάνει τα διαθλαστικά προβλήματα της όρασης, ενώ ενοχοποιείται ακόμα και για πρωινό καταρράκτη σε νέους ανθρώπους όπως προειδοποιούν οι ειδικοί της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Ομοσπονδίας.

Σε ό,τι αφορά το οδοντιατρικό τσεκάπ, οι κοινωνιολόγοι λένε ότι ο τρόπος με τον οποίο φροντίσουμε τα δόντια μας είναι δείγμα του πολιτισμού μας. Και σε αυτή την περίπτωση, οι μήνες της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον χειμώνα δεν βοήθησαν καθόλου στην σωστή διατροφή, με αποτέλεσμα η τερηδόνα, η πλάκα και η ουλίτιδα να παρουσιάζουν αύξηση.

Σε αυτόν τον φθινοπωρινό έλεγχο της υγείας, θα ήταν πολύ χρήσιμο να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα την επίσκεψη στον διατροφολόγο. Είναι κοινό μυστικό πως την διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκε το σωματικό βάρος ειδικά των παιδιών και η χώρα μας δεν έχει τέτοια περιθώρια καθώς ήδη κατέχουμε τα σκήπτρα στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία

Ένας έλεγχος βάρους με μία μέτρηση λίπους και μυϊκού ιστού θα μας βοηθήσει να προλάβουμε καταστάσεις που εφόσον εγκατασταθούν είναι δύσκολο να μεταβληθούν καθώς όπως λένε όλοι οι ειδικοί το εγκατεστημένο βάρος το θεωρεί ο εγκέφαλος «φυσιολογικό» και αντιστέκεται μετά στην μείωση του υπονομεύοντας τις δικές μας προσπάθειες να αδυνατίσουμε.

Η υπερβαρότητα που συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και προ-διαβήτη συνθέτουν ένα «τοξικό» κοκτέιλ που απειλεί την υγεία των μελλοντικών ενηλίκων και ο διαδεδομένος αστικός μύθος πως το πάχος ή η κοιλιά στα παιδιά και τους εφήβους θα γίνουν μπόι είναι λανθασμένος όπως εξηγούν οι επιστήμονες από την Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας.

Με αφορμή μάλιστα την πανδημία covid και τον εμβολιασμό οι γονείς θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα πως τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα (κάθε ηλικίας) κινδυνεύουν περισσότερο από λοιμώξεις καθώς το επιπλέον σωματικό βάρος είναι ανοσοτροποιητικό, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι απαιτείται αναθεώρηση της δόσης των εμβολίων (και των covid εμβολίων και των κλασικών παιδιατρικών εμβολίων) για την θωράκιση των παχύσαρκων παιδιών.