Ο ρόλος των εταιρειών ως πυλώνας στήριξης της κοινωνίας

Ο ρόλος των εταιρειών ως πυλώνας στήριξης της κοινωνίας

Οι επιχειρήσεις εκτός από την εστίασή τους στον παραγωγικό, μεταποιητικό και, φυσικά, οικονομικό τους ρόλο οφείλουν να είναι κοινωνικά υπεύθυνες και να φροντίζουν για τη διατήρηση, καθώς και τη διασφάλιση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων, σύμφωνα με τις επιταγές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. 

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση πρέπει να δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο, καθώς και να αφιερώνει ένα μέρος του κεφαλαίου της σε κοινωνικές πρωτοβουλίες και δράσεις. 

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι περισσότερες επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, αναγνωρίζουν τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών. 

Μάλιστα ο ρόλος τους ως πυλώνας στήριξης της κοινωνίας φαίνεται και από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της ICAP που δείχνει ότι η πλειοψηφία των εταιρειών πραγματοποιεί δωρεές και χορηγίες σε χρήμα ή και είδος σε πολύ ή πάρα πολύ σημαντικό βαθμό, αλλά και άλλου είδους δωρεές.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν και την άμεση κινητοποίηση των επιχειρήσεων στις έκτακτες καταστάσεις που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, χρησιμοποιώντας τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης ως εργαλείο για τη διαχείριση των κρίσεων αυτών.

Το γεγονός ότι ο υποστηρικτικός ρόλος προς την κοινωνία έχει αρχίσει να λαμβάνεται, πλέον, σοβαρά υπόψη από τις επιχειρήσεις επαληθεύεται και από τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι παρατηρούν ότι η πανδημία οδήγησε σε ένα κύμα δωρεών, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αναγνωρίζοντας ότι η λειτουργία τους, ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα και το μέγεθóς τους, μπορεί να έχει επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον, υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό δράσεις ΕΚΕ που σχετίζονται και με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της προαναφερόμενης έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα  των εταιρειών εφαρμόζουν εσωτερικά προγράμματα ανακύκλωσης σε μεγάλο βαθμό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Εξίσου σημαντική για πάνω από το 80% των εταιρειών είναι και η εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και η ένταξη στην επιχείρηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά ή και διεθνή πρότυπα.

Αυτό, όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία, την οποία και αντιλαμβάνεται το σύνολο των επιχειρήσεων είναι η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο ως το κυριότερο όφελος που έχουν από τις πρακτικές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Αυτό δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη σημασία της ΕΚΕ για την κοινωνία και συνεπώς το ρόλο που έχουν για τη στήριξή της. 

Ανοδικά κινήθηκε ακόμη και η παράμετρος της βελτίωσης της απόδοσης της παραγωγικότητας των εργαζόμενων η οποία αν και αφορά τις επιχειρήσεις, εν τούτοις έχει μια σημαντική κοινωνική διάσταση, καθώς και οι εργαζόμενοι αποτελούν σημαντικό τμήμα του κοινωνικού ιστού.

Επίσης, τα οικονομικά οφέλη και ειδικότερα τα φορολογικά αξιολογούνται από τις επιχειρήσεις με πολύ χαμηλό βαθμό σημαντικότητας σε ό,τι αφορά τις δράσεις ΕΚΕ. Σημειώνεται ότι το 91% των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι οι φοροελαφρύνσεις συνεισφέρουν από «καθόλου» έως «μέτρια», ενώ ένα σημαντικό ποσοστό εταιρειών, περίπου τα τρία τέταρτα δεν θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την συνεισφορά των δράσεων ΕΚΕ στην αύξηση των πωλήσεών τους.

Τα παραπάνω στοιχεία και οι διαμορφωμένες τάσεις των τελευταίων ετών, που κορυφώθηκαν εν μέσω πανδημίας αλλά και στην πρόσφατη δυσχερή οικονομική κατάσταση,  λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις, μέσα από τις δράσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχουν αντιληφθεί το ρόλο τους ως πυλώνα στήριξης της κοινωνίας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βρίσκονται πιο μπροστά και από το ίδιο το ρυθμιστικό πλαίσιο.