Black Box: Ξαναγράφεται ο χάρτης των tech leaders. Νέες εξαγορές από αμερικανικό fund, mega έργα στη Βουλή και η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων

Ξαναγράφεται ο χάρτης των leaders της τεχνολογίας - πληροφορικής στην Ελλάδα με τις συμφωνίες εξαγοράς να ανακοινώνονται η μια μετά την άλλη από τις αρχές του έτους σε μια προσπάθεια δημιουργίας ισχυρών σχημάτων που μπορούν να κάνουν delivery στα μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου και του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα.

Νέες τάσεις στην αγορά όπως η κυβερνοασφάλεια, αλλά και νέοι ισχυροί παίκτες με σημαντικά κεφάλαια να στηρίζουν τα εγχειρήματα, έρχονται στο προσκήνιο και δείχνουν ότι η δυναμική στον κλάδο είναι πολύ ισχυρή.

Οι πληροφορικάριοι πήραν τα «όπλα» και εταιρικά σχήματα ενισχύονται, συμμαχίες «χτίζονται» και γενικώς καταγράφεται ένας οργασμός προετοιμασίας για την όσο το δυνατόν καλύτερη τοποθέτηση για τη διεκδίκηση των τεράστιων projects που μέλλει να γίνουν τα επόμενα έτη. 

Πρωταγωνιστές στις κινήσεις συγκέντρωσης είναι οι Epsilon Net και Space Hellas που έσπασαν το ρόδι στην εκπνοή του χρόνου με την εξαγορά της ιστορικής Singular Logic δίνοντας 18 εκατ. ευρώ, ενώ Entersoft, Soft One και Profile έχουν και αυτές δώσει εξαγορές στην αγορά και έχουν προϊδεάσει για νέες συμφωνίες το 2022 αλλά και το 2023, καθώς ανιχνεύουν τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος.

Το Latsco Family Office έκανε την κίνησή του με την Omprela Security, αλλά και τη συμμετοχή στο Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός, που δημιουργήθηκε από το Δημόσιο με αρχικά κεφάλαια 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία  για τη διάθεση συχνοτήτων για το 5G.

Αντίστοιχα ανακοινώσεις είχαμε και από την Real Consulting, του Ν. Βαρδινογιάννη και έπονται και άλλες, ενώ τα νερά της πληροφορική τάραξε και η IDEAL Holdings που προχώρησε μετά την Adacom στην εξαγορά της Netbul και με τη δημόσια πρόταση για την Byte κάνει μια κίνηση επέκτασης που μπορεί να κατατάξει τον όμιλο που δημιουργείται σε έναν εκ των βασικών παικτών στον κλάδο. Οι πληροφορίες είναι ότι έπεται και άλλη εξαγορά η οποία όμως δεν αφορά εισηγμένη εταιρεία.

Άλλωστε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη στο ΧΑ ετοιμάζονται να καταθέσουν φακέλους εισαγωγής τουλάχιστον δύο εταιρείες από τον χώρο, που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν τζίρο περί τα 10 με 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Η μια εξ΄ αυτών δε είναι συμφερόντων παλαιού εισηγμένου του χώρου που λέει να ξαναδοκιμάσει την τύχη του, μιας και την πρώτη φορά η πορεία ανακόπηκε άδοξα. Περισσότερα σε λίγο καιρό…

---

Οι προοπτικές στον τουρισμό πυροδοτούν νέο επενδυτικό κύμα εξαγορών και φέρνουν νέα ονόματα στα ξενοδοχεία, αλλά και αλλαγή ιδιοκτησίας σε παλαιότερες μονάδες οι οποίες εκσυγχρονίζονται και διεκδικούν μερίδια, σε μια αγορά που διψά για υψηλές υπηρεσίες, συνεδριακά κέντρα και υψηλής αισθητικής ξενοδοχεία.

Σε αυτό το τοπίο άμεσο ή έμμεσο έλεγχο περισσοτέρων από 11 ξενοδοχείων έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο της HIG Capital και όπως πληροφορείται η στήλη βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαγορά νέων μονάδων σε Χαλκιδική, Κέρκυρα και Κρήτη, με την Χαλκιδική και την Κρήτη να αποτελούν νέο πεδίο, καθώς στην Κέρκυρα έχει ήδη παρουσία όπως και σε Κω και Ρόδο.

Προσβλέποντας στη ραγδαία ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος προσελκύει ολοένα και υψηλότερης κατά κεφαλήν δαπάνης ξένους επισκέπτες, οι διαχειριστές του, αναμένουν σημαντικές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων.

Τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο με ξενοδοχειακά περιουσιακά στοιχεία της HIG ήταν η εξαγορά των δανείων της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς προς τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη, o οποίος ελέγχει πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κω, συνολικής δυναμικότητας 5.079 κλινών. Πρόκειται για δύο πέντε αστέρων, το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites, και τρία τεσσάρων αστέρων, το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort.

Η HIG σε αυτή την περίπτωση μπήκε, ενώ γνώριζε ότι ο ξενοδόχος δεν φημίζεται για καλή πρόθεση συνεννόησης. Ωστόσο, η στρατηγική του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου στην Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί ως επί το πλείστον στην εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά και τη συμμετοχή σε συμφωνίες εξυγίανσης μέσα από το πτωχευτικό δίκαιο, οπότε γνωρίζει τις δυσκολίες και έχει αναπτύξει και τον απαραίτητο μηχανισμό για να φθάνει στο νήμα χωρίς απώλειες.  Όπως πληροφορείται η στήλη το έργο έχει επεισόδια να δούμε. Η HIG είναι σίγουρο ότι έχει πλάνο και η αγορά, αλλά και η τοπική κοινωνία της Κω που καταγράφει ήδη αύξηση 25% στις απευθείας αφίξεις και επενδύει στον τουρισμό, απαιτώντας ξενοδοχεία αξιώσεων, περιμένει τις εξελίξεις.

---

Ένα βήμα πιο κοντά στη γραμμή εκκίνησης θα βρεθούν δύο σημαντικά οδικά έργα το προσεχές διάστημα, με τις κατασκευαστικές εταιρίες-αναδόχους να βρίσκονται σε θέση ετοιμότητας για την έναρξη υλοποίησής τους. Αναφερόμαστε στο τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος, µε διαπλάτυνση της υφιστάμενης οδού, συνολικού μήκους 14 χλμ. και τη μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο. Η σύμβαση του έργου θα οδηγηθεί στη Βουλή για κύρωση λογικά πριν ξεκινήσουν τα θερινά τμήματα, ώστε στη συνέχεια η Άκτωρ να ξεκινήσει την κατασκευή του δρόμου που έχει αρχικό προϋπολογισμό 186 εκατ. ευρώ και για το οποίο η τεχνική εταιρία μειοδότησε με 7,1%. Το άλλο έργο αφορά την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, έργο του οποίου η σύμβαση πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή και στη συνέχεια να περάσει από αυτήν. Στόχος είναι η διαδικασία να κλείσει μέχρι το φθινόπωρο. Ο δρόμος, που πρόκειται να αλλάξει την Αττική, έχει μήκος 3,8 χιλιομέτρων, ξεκινάει από τον κόμβο με την Αττική Οδό και καταλήγει λίγο πριν από την εθνική οδό, διαθέτοντας το δικαίωμα προαίρεση, δηλαδή τη δυνατότητα επέκτασης του, ώστε να συμπεριλάβει και την ανακατασκευή του κόμβου Καλυφτάκη. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τεσσάρων χρόνων.

---

Μέσω αντιπαροχής σχεδιάζει το ΤΕΕ να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ακινήτου-φιλέτου του στο Μαρούσι που βρίσκεται στις οδούς Λ. Κηφισίας, Διστόμου, Αλαμάνας και Αττικής Οδού. Η συγκυρία είναι παραπάνω από ευνοϊκή σε τέτοιο σημείο που ακόμη και σε ορισμένα αναξιοποίητα, για πολλά χρόνια, οικόπεδα στην περιοχή έχουν μπει πωλητήρια. Θα υπάρξει ενδιαφέρον; Λίγοι κάνουν λόγο για το αντίθετο, μια και το ακίνητο βρίσκεται ίσως στο καλύτερο σημείο αυτού που ονομάζουν business center Αμαρουσίου. Είναι δηλαδή πάνω στο δαχτυλίδι Κηφισίας και μπροστά ακριβώς από το Ιατρικό Κέντρο (σήμερα χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ του νοσοκομείου). Με στόχο λοιπόν να αξιοποιήσει το ακίνητο-φιλέτο, το ΤΕΕ έχει προκηρύξει διαγωνισμό 20,29 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ), με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών να είναι η 26η Ιουλίου. Ο ανάδοχος θα αναλάβει με δικές του δαπάνες την κατασκευή του κτιρίου γραφείων, τμήμα του οποίου θα παραχωρηθεί στο ΤΕΕ, αλλά και αριθμός εκατοντάδων χώρων στάθμευσης που θα δημιουργηθούν στους υπόγειους χώρους. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκεται η ανέγερση βιοκλιματικού πενταώροφου κτιρίου γραφείων με δύο υπόγεια parking ενεργειακής κλάσης Α+ με επιφάνεια δόμησης 20.598 τ.μ. Η συνολική επιφάνεια δόμησης του ισογείου και των ορόφων υπολογίζεται σε 10.130 τ.μ. και των υπογείων σε 10.468 τ.μ.

---

Πριν από δυόμιση μήνες περίπου με τις αγορές να ανακάμπτουν, προεξοφλώντας ότι ο πόλεμος θα κρατήσει λίγο και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, το ελληνικό Χρηματιστήριο επέστρεφε στις 950 μονάδες και πολλές μετοχές έδιναν μάχη για το ποια θα σκαρφαλώσει πιο ψηλά στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων. Σημειώστε μόνο ότι η Alpha Bank ήταν στα 2,77 δισ. ευρώ, η ΔΕΗ στα 3,12 δισ. ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 2,25 δισ. ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή με τη Jumbo οριακά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, η Μυτιληναίος στα 2,5 δισ. ευρώ και η Motor Oil στα 1,64 δισ. ευρώ. Χθες η αγορά έγραψε νέα χαμηλά 17 μηνών περίπου και η νέα μάχη γίνεται ανάποδα, ενώ ο πόλεμος φαίνεται ήδη πως δε θα τελειώσει έτσι εύκολα. Επομένως η ύφεση έρχεται πιο κοντά και ο πληθωρισμός καλπάζει.

Οι μετοχές τώρα δίνουν μία ανάποδη μάχη κεφαλαιοποιήσεων. Ποια δηλαδή μετοχή θα μείνει πιο κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Η Motor Oil είναι σε καλύτερη μοίρα λόγω αποτελεσμάτων και είναι οριακά κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ έχει χάσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται στα 1,9 δισ. ευρώ. Εκεί βρίσκεται και η Τέρνα Ενεργειακή, ενώ κάτω από το συγκεκριμένο σημείο βρίσκονται Μυτιληναίος και Jumbo. Η Alpha Bank βρίσκεται στα 1,7 δισ. ευρώ και σε χαμηλά επίσης 17 μηνών.  

---

Ενώ τα επενδυτικά βλέμματα ήταν στραμμένα στις κατασκευές λόγω των συμφωνιών, μία μικρή του κλάδου προσπάθησε να διαφοροποιηθεί και να συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Όμως έπεσε σε κακή μέρα και διέκοψε το σερί της. Ο λόγος για την ΕΚΤΕΡ, η οποία θεωρείται νοικοκυρεμένη και έχει καλά οικονομικά μεγέθη. Λόγω των πληροφοριών για deal στον κλάδο, είχε καταγράψει άνοδο για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις και χθες προσπάθησε να διευρύνει το σερί, αλλά με την αγορά να βυθίζεται, οι επενδυτές άρχισαν να ρευστοποιούν και θέσεις που είχαν σε αυτή, με αποτέλεσμα να κλείσει λίγο χαμηλότερα.

---

Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν και παράπλευρα θύματα. Στον πόλεμο του πετρελαίου, τα θύματα φαίνεται πως είναι οι χώρες της Δυτικής Αφρικής. Όχι πως δεν επωφελούνται από τις υψηλές τιμές του. Το πρόβλημα είναι αλλού. Αρχίζουν να χάνουν το μερίδιο αγοράς τους στις κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου, καθώς το ρωσικό πετρέλαιο, ειδικά της ποικιλίας URAL, εκτοπίζει παραδοσιακούς προμηθευτές της Κίνας, αφού κοστίζει αρκετά λιγότερο από τον ανταγωνισμό. Απ’ ό,τι βλέπουμε στο Bloomberg, η απόφαση της Κίνας να αγοράσει μεγάλες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, όπως έχει κάνει και η Ινδία, έχει αρχίσει να ανατρέπει την ισορροπία. Πρωταγωνιστές στην αγορά φθηνού ρωσικού πετρελαίου είναι αρκετά ανεξάρτητα διυλιστήρια με έδρα την Κίνα. Τα διυλιστήρια αυτά έχουν κάθε λόγο να προτιμήσουν το πιο φθηνό αργό πετρέλαιο, διότι το κόστος λειτουργίας τους είναι υψηλότερο από αυτό των κρατικών  διυλιστηρίων. Πέρα από την Ρωσία που είναι η μεγάλη κερδισμένη της υπόθεσης, από πλευράς μεριδίου αγοράς τουλάχιστον, στην υπόθεση υπάρχουν και κάποιοι χαμένοι ή απλά δυσαρεστημένοι.

Η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου βλέπουν πως χάνουν μερίδιο αγοράς. Εδώ και δύο μήνες, η Ρωσία έχει γίνει ο πρώτος προμηθευτής της Κίνας σε αργό πετρέλαιο, εκτοπίζοντας την Σαουδική Αραβία από την πρώτη θέση.

Το Ιράν πουλάει περίπου το ίδιο που πουλούσε και στο τέλος του 2021, έχει όμως αναγκαστεί να μεγαλώσει την έκπτωση σε σχέση με την τιμή του Brent, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ρωσικό ανταγωνισμό. Οι πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως για το πετρέλαιο που θα παραδοθεί στην Κίνα τον Αύγουστο, η έκπτωση που προσφέρει το Ιράν είναι κοντά στα 10 δολάρια/βαρέλι, όση περίπου είναι και η έκπτωση που προσφέρουν οι Ρώσοι. Πριν την ρωσική εισβολή, η έκπτωση που έδινε το Ιράν δεν ήταν μεγαλύτερη των πέντε δολαρίων/βαρέλι. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι όμως φαίνεται να είναι οι παραγωγοί της Δυτικής Αφρικής που προμηθεύουν με αργό πετρέλαιο την Κίνα εδώ και πολλά χρόνια. Ο ανταγωνισμός Ιράν – Ρωσίας και οι εκπτώσεις που δίνουν οι δύο χώρες δεν αφήνουν περιθώριο στην Ανγκόλα, την Γκαμπόν και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό να προσφέρουν καλύτερες τιμές, δεδομένης της πολύ μεγάλης απόστασης και του γεγονότος πως το μεταφορικό κόστος είναι πολύ αυξημένο. Το αποτέλεσμα είναι πως τον Ιούνιο έφθασαν στην Κίνα 642.000 βαρέλια πετρελαίου από την Δυτική Αφρική, η μικρότερη μηνιαία ποσότητα από τον Νοέμβριο του 2013. Όπως φαίνεται, μπορεί το πετρέλαιο να μένει σε πολύ υψηλές τιμές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών.

---

Η CoinLoan, μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα που προσφέρει δάνεια με εγγύηση κρυπτονομίσματα, είναι η επόμενη κρυπτοτράπεζα που αντιμετωπίζει bank run, και μείωσε «προσωρινά» το όριο ανάληψης για τους δανειστές εν μέσω της τρέχουσας αναταραχής στην αγορά. Η CoinLoan δήλωσε ότι τα ζητήματα που επηρεάζουν το Celsius, το Voyager, το BlockFi και την Three Arrows Capital έχουν προκαλέσει ένα κύμα αναλήψεων στην πλατφόρμα της.

«Οι τόκοι που πληρώνουμε στους λογαριασμούς προκύπτουν με την έκδοση υπερασφαλισμένων δανείων σε άλλους χρήστες της πλατφόρμας. Ως εκ τούτου, σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκτιμώμενη ημερομηνία μιας πλήρους απόσυρσης περιουσιακών στοιχείων από τους λογαριασμούς τόκων έρχεται πριν, όχι μετά το κλείσιμο του δανείου», ανέφερε η CoinLoan στην ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία έχει επιβάλει το όριο ανάληψης «για να εξισορροπήσει τις ροές κεφαλαίων και να αποτρέψει προβλήματα που σχετίζονται με τη ρευστότητα». Οι πελάτες πλέον περιορίζονται σε ένα μέγιστο όριο ανάληψης $5.000 κάθε 24 ώρες σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Η πλατφόρμα δήλωσε ότι δεν είχε καμία έκθεση σε Luna, staked ETH ή σε οποιαδήποτε από τις επηρεαζόμενες εταιρείες, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές της απαγορεύουν τις επενδύσεις σε «ριψοκίνδυνες δραστηριότητες». Η CoinLoan πρόσθεσε επίσης ότι τα χρήματα των πελατών παραμένουν ασφαλή.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.