Black Box: Το δυσμενές σενάριο της ύφεσης και το big bang στις κατασκευές

-Μοιάζει σαν να έχει πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας καθώς τα προβλήματα αθροίζονται το ένα πίσω απ? τα άλλο, δημιουργώντας ένα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον. Δεν ξέρω αν το πήρατε χαμπάρι, αλλά την Παρασκευή είχαμε δύο παράλληλα γεγονότα: Αφενός η DBRS υποβάθμισε σε ΑΑ τη Γαλλία, επειδή η υγειονομική κρίση αυξάνει τις πιστωτικές προκλήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, την Παρασκευή πάλι, η Moody?s κατέβασε τον πήχη για το Ηνωμένο Βασίλειο βαθμολογώντας το με Aa3 (από Aa2) εξαιτίας ανησυχιών για την οικονομική ισχύ, τη δημοσιονομική κατάσταση και την εξέλιξη του χρέους.

-Στα δικά μας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στα "Νέα", προειδοποίησε ότι το δεύτερο κύμα της επιδημίας θα επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα και θα επιβαρύνει τις επιδόσεις της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο. Κοινώς, πάμε το 2020 για το δυσμενέστερο σενάριο ύφεσης.

-Την ίδια ώρα είναι υπό εξέταση από τους ειδικούς αν το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κοζάνη, θα υιοθετηθεί αυτήν την βδομάδα σε ακόμη 2-3 πόλεις με ανάλογα επιδημιολογικά προβλήματα.

- Η επέλαση του COVID βέβαια μπορεί να μην κάμψει το ηθικό των αγορών, καθώς η φαρμακευτική Pfizer δια του CEO της, ανακοίνωσε πως  την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου προτίθεται να ζητήσει από τον FDA επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού  και  υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εγκριθεί αυτήν τη χρονιά η κυκλοφορία του. 

-Οπότε σε αυτό το ασταθές και ευμετάβλητο περιβάλλον που καλούνται επιχειρηματίες και επενδυτές να πάρουν αποφάσεις, χρειάζεται θάρρος και κυρίως να μην προσπεράσουμε αβασάνιστα τις θετικές ειδήσεις που προέρχονται κυρίως από κυβερνητικούς χειρισμούς. Για παράδειγμα, η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί για νέα έξοδο στις αγορές, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων, με μια νέα πενταετή έκδοση.

-Επίσης μετά από πολύ καιρό θετικές είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις στον τομέα των κατασκευών. Σήμερα -επιτέλους, μετά από ένα θρίλερ που διήρκησε σχεδόν τρία χρόνια- ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για την Γραμμή 4 του Μετρό. Η διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου λίγες ώρες μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, αναμένεται να πληροφορηθούμε τον μειοδότη του διαγωνισμού και προσωρινό ανάδοχο.

-Μην φανταστείτε ότι η στήλη έχει κάποια εσωτερική πληροφόρηση -άλλωστε πως θα ήταν δυνατόν;- αλλά βάζει τα στοιχήματα της στην πλευρά της ΑΒΑΞ. Ωστόσο, μην βιαστείτε να προσπεράσετε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ γιατί και εκεί φαίνεται ότι έχουμε θετικές εξελίξεις σε αλλά όμως μέτωπα. Προσθέστε στην εικόνα πως είναι στην αφετηρία το αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, ότι ο διαγωνισμός για το καζίνο ουσιαστικά τελείωσε ανοίγοντας το δρόμο να κινηθούν οι διαδικασίες για το Ελληνικό και θα συμφωνήσετε ότι μετά από πολλά χρόνια, ίσως είμαστε μπροστά σε ένα big bang στον κατασκευαστικό κλάδο.

-Μία άλλη σημαντική εξέλιξη για τις τράπεζες είναι η συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος και ασχολείται με την Ελλάδα ως υπεύθυνος για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές σχέσεις της κεντρικής τράπεζας. O κ. Πανέτα έβαλε τα πράγματα στη θέση τους σε σχέση με την bad bank, λέγοντας ότι «ο Ηρακλής θα συνεχίσει να συμβάλλει σε βιώσιμες πωλήσεις ΜΕΔ». Ωστόσο σημείωσε πως είναι πιθανόν τα MΕΔ να εξακολουθήσουν να βρίσκονται πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης και σε αυτό το πλαίσιο «πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για την μείωση τους». "Πρέπει", είπε, "να γίνει ενδελεχής ανάλυση περαιτέρω εργαλείων τα οποία θα μπορούσαν να προστεθούν στο πλαίσιο των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επίλυση του ζητήματος των MΕΔ», καταλήγοντας ότι "η ΕΚΤ συνεργάζεται στενά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος".

-Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση για πολύ συγκεκριμένους λόγους δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με την πρόταση για την bad bank, ο κ. Πανέτα τήρησε τις αναγκαίες διπλωματικές αποστάσεις, αλλά ταυτόχρονα με σαφή τρόπο έδειξε τη λύση προς την πλευρά της bad bank. Ερωτώμενος επίσης για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ο κ. Πανέτα μας έκανε σοφότερους δηλώνοντας ότι για το θέμα αυτό η ΕΚΤ ετοιμάζει επί του παρόντος επίσημη γνώμη μετά τις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχε με την ελληνικές αρχές.