Black Box: Το Χρηματιστήριο στον προθάλαμο αναβάθμισης στις αναπτυγμένες αγορές

Τέτοιες μέρες πριν από 8 χρόνια ο MSCI υποβάθμιζε την Ελλάδα σε Αναδυόμενη Αγορά. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη αναπτυγμένη χώρα η οποία υποβαθμίστηκε σε αναδυόμενη αγορά από τον MSCI. Νωρίτερα, ο MSCI είχε θέσει την Ελλάδα υπό αναθεώρηση για υποβάθμιση τον Ιούνιο του 2012 τονίζοντας την αποτυχία εφαρμογής σε θέματα διευκόλυνσης συναλλαγών όπως: δανεισμός μετοχών, ανοικτές πωλήσεις μετοχών, μεταφοράς χαρτοφυλακίου και εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

Η Ελλάδα ανήκε στην ομάδα των αναπτυγμένων αγορών του MSCI από την 1η Ιουνίου του 2001. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Το χρηματιστηριακό κλίμα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με το 2012 και την απειλή του Grexit. Στις 5 Ιουνίου του 2012 η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιριών κατέγραψε την χαμηλότερη τιμή στην νεότερη ιστορία του ΧΑ πέφτοντας κάτω από τα 20 δισ. ευρώ.

Σήμερα η αξία του ΧΑ είναι 64 δισ. ευρώ και οι περισσότερες τυπικές προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης και διακανονισμού των συναλλαγών πληρούνται για να ξαναδούμε μια πιθανή αναβάθμιση που θα ανοίξει την πόρτα της ελληνικής αγοράς σε πολύ μεγαλύτερα και «ποιοτικότερα» κεφάλαια. Ίσως να χρειαστεί να περάσουμε πρώτα το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία, ωστόσο δεν είναι και τόσο μακριά. Σε ακριβώς ένα μήνα από σήμερα (16/7) δεν αποκλείεται να μας προκύψει και καλοκαιρινή αναβάθμιση της οικονομίας από τη Fitch.

---

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει αυτό το «χάρισμα» πάντα να κρατάει μια θετική έκπληξη για τους επενδυτές της εταιρείας του. Χθες έβγαλε από το καπέλο τον λαγό του διπλασιασμού της κερδοφορίας -από τα 129 στα 260 εκατ. ευρώ- που αναμένεται για το 2022 σε σύγκριση με το 2020 και άφησε άφωνους επενδυτές και αναλυτές λέγοντας ότι αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη «καταλαβαίνετε μετά τι ακολουθεί». Όχι, όλους, γιατί από τις στήλες του liberal markets οι αξιόλογοι επαγγελματίες της αγοράς που έχουμε την τιμή να συνεργαζόμαστε, έχουν κάνει εις βάθος ανάλυση τόσο για την αυριανή κερδοφορία της Mytilineos όσο και για τη μελλοντική της αποτίμηση που -κατά τας γραφάς πάντα- προορίζεται για αρκετά υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την τρέχουσα των 2,18 δισ. ευρώ. Αναζητήστε τις σχετικές αναλύσεις στο liberal markets και θα καταλάβετε.

---

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι ντομάτες, με τον Tζων Μέυναρντ Κέυνς, τον Μαχάτμα Γκάντι με την πανδημική κρίση και την αύξηση των ναύλων; Η απάντηση ανήκει στον επιχειρηματία Απόστολο Βακάκη, ο οποίος χθες στη Γενική Συνέλευση της Jumbo εμφανίστηκε εξαιρετικά απαισιόδοξος για τις επιπτώσεις που έχει στην εταιρεία του η εκτόξευση του μεταφορικού κόστους και των τιμών των τελικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με το Ισραήλ είπε χαρακτηριστικά ότι «παγώνει γιατί δεν έχουμε προϊόντα», διερωτώμενος αν «θα τους στέλνουμε αντί για παιχνίδια, ντομάτες».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, επεσήμανε πως το 2021 και το 2022 είναι χαμένες χρονιές, καθώς η πανδημική κρίση ακόμη έχει επιπτώσεις στα οικονομικά της εταιρείας, όπως είναι η εκτίναξη του μεταφορικού κόστους (δεκαπλάσιο συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα) και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών. Έτσι λοιπόν, σε ερώτηση για το αν θα επανέλθουν κάποια στιγμή οι τιμές στα προ πανδημίας επίπεδα, παρέφρασε τον Κέυνς αναφέροντας πως «κάποια στιγμή θα υπάρξει εξισορρόπηση των τιμών, το θέμα είναι να ζούμε έως τότε».

Eρωτώμενος δε για την πορεία της εταιρείας, επικαλέστηκε την πολιτική του Γκάντι δηλαδή όπως είπε «δεν τρώμε, ελπίζοντας πως θα νικήσουμε το τέρας»...

Μπορεί οι ατάκες του Απόστολου Βακάκη να μην εκπέμπουν αισιοδοξία, όμως σίγουρα η πολιτική της εταιρείας δείχνει άλλα. Και μέρισμα έδωσε και θα δώσει (0,47 ευρώ), και οι πωλήσεις σταδιακά σταθεροποιούνται τον Ιούνιο, ενώ το κατάστημα στη Ρουμανία με αποθήκες 25.000 τ.μ. αναμένεται να λειτουργήσει έως τον Οκτώβριο του 2021.

---

Κουίζ για δυνατούς λύτες. Η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Βank είναι η αρχή ή το τέλος των «αναπτυξιακών» αυξήσεων κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο; Ανοίγει ή κλείνει για φέτος τον κύκλο των κεφαλαιακών ενισχύσεων ενόψει των νέων δανείων που θα κληθούν να χορηγήσουν από το 2022 μέσω του ταμείου Ανάκαμψης και της ζήτησης που θα προκύψει λόγω της οικονομικής ανάκαμψης; Στο εξαιρετικά κατατοπιστικό ρεπορτάζ του Χρήστου Ζιώτη, το συμπέρασμα που προκύπτει δίχως αμφισβήτηση από τους αριθμούς είναι πως προσωρινά ο κύκλος κλείνει. Eurobank και Εθνική έχουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων ως αποτέλεσμα των κινήσεων στις οποίες προχώρησαν. Εξ ου και οι ξεκάθαρες διαψεύσεις των διοικήσεων σύμφωνα με τις οποίες δεν εξετάζουν σενάρια ΑΜΚ. Η Πειραιώς ήδη ενισχύθηκε με 1,3 δισ. ευρώ και οδεύει σε νέες ατραπούς, ενώ η Alpha στο τέλος του μήνα θα έχει αντλήσει τα ζητούμενα 800 εκατ. ευρώ.

Η στήλη επειδή ακούει πολλά, είναι πιο επιφυλακτική ως το προς αν «καθαρίσαμε» οι όχι με τις αυξήσεις. Όχι γιατί αμφισβητεί τα στοιχεία των τραπεζών, αλλά γιατί της αρέσει να δίνει σημασία σε «αστάθμητους παράγοντες» και να λαμβάνει υπόψη της διάφορες παραμέτρους. 

Μια από αυτές είναι η ξεκάθαρη σύσταση της ΤτΕ υπέρ της ενίσχυσης των κεφαλαίων των τραπεζών. Η σύσταση αυτή δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.  Ούτε και οι αντίστοιχες παραινέσεις του ΔΝΤ που πάντα ήταν υπέρ της λύσης των γενναίων ΑΜΚ.

 Μια άλλη παράμετρος είναι ότι δεν ξέρουμε τελικά τον λογαριασμό που θα αφήσει πίσω της η πανδημία σε νέα κόκκινα δάνεια. Θα είναι 5 ή 10 τα δισ. της ζημιάς στο τέλος της ημέρας; Για τον αναβαλλόμενο φόρο τα έχουμε πει. Μπορεί να μην βιάζεται κανείς να τον αντιμετωπίσει, αλλά κάποια στιγμή, αν θέλουμε να μιλάμε για σοβαρό ξεκαθάρισμα, η ποσότητα πρέπει να συνδυαστεί και με την ποιότητα των κεφαλαίων.

Μια τρίτη παράμετρος είναι αυτή του κλίματος στις αγορές. Ακόμη βρέχει χρήμα και υπάρχουν πρόθυμοι επενδυτές να βάλουν κεφάλαια σε ριψοκίνδυνες αλλά εξαιρετικά ελπιδοφόρες επενδύσεις όπως το come back του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Αύριο κανείς δεν ξέρει πως θα είναι τα πράγματα. Ούτε εμείς, ούτε τα επιτελεία των τραπεζών. Αλλά όλοι μπορούμε να υποψιαστούμε πως τα παράθυρα ευκαιρίας δε μένουν για πάντα ανοιχτά

---

Επίσημο γίνεται πλέον το ενδιαφέρον της Νova (Forthnet) για πιθανή συγχώνευση με τη Wind. Το πολυσυζητημένο deal που όλο πέφτει στο τραπέζι και όλο αποσύρεται από τότε που η Forthnet εξαγοράστηκε από τη United Group, επανήλθε από χθες στην επικαιρότητα με πρωτοβουλία της ίδιας της διοίκησης της εταιρείας. Η συγκεκριμένη συζήτηση διαρκεί εδώ και πολύ καιρό καθώς η μια πλευρά θέλει να αγοράσει και η δεύτερη να πουλήσει. Έχει αποδειχθεί, όμως, μέχρι σήμερα ατέρμονη και ατελέσφορη για έναν βασικό λόγο: Το τίμημα. 

---

Eπτά νέα καταστήματα στην Αττική, ένα στην περιφέρεια και νέες εγκαταστάσεις logistics στις Αχαρνές εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της «Βιολογικό Χωριό». Στον σχεδιασμό της ελληνικής εταιρείας εντάσσεται και το άνοιγμα καταστήματος στο εξωτερικό, ωστόσο η επέκραση στην ευρωπαϊκή αγορά θα περιμένει έως το 2023.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.