Black Box: Το big deal που φέρνει κέρδη πάνω από 200 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς

Για το swap των ομολόγων της Πειραιώς που ανακοινώθηκε χθες, σας είχαμε ενημερώσει έγκαιρα από τη στήλη αυτή πριν από περίπου μία εβδομάδα. Η Πειραιώς έκλεισε λοιπόν τον κύκλο αυτό «ανταλλαγής ομολόγων» με το Δημόσιο με ένα κεφαλαιακό κέρδος το οποίο υπερβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης τα 200 εκατ. ευρώ.

Είχαν προηγηθεί χρονικά η Εθνική ( η οποία ξεκίνησε και την όλη διαδικασία ανταλλάσσοντας το επίμαχο ομόλογο της Goldman Sachs, και ακολούθησαν Alpha Bank και Eurobank). Αθροιστικά πλέον και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε μία περίοδο δύσκολη εξαιτίας της επερχόμενης αύξησης των κόκκινων δανείων, δέχθηκαν μία «ένεση» που ξεπερνάει ελαφρώς το 1 δισ. ευρώ.

Για να επανέλθουμε στην Πειραιώς, το κέρδος από τη συναλλαγή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς η Τράπεζα σχεδιάζει να βγει στις αγορές για την έκδοση ομολόγου tier 1, ενώ παράλληλα δρομολογεί την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στο τεχνικό κομμάτι της συναλλαγής, η Τράπεζα Πειραιώς αντάλλαξε μία σειρά ομολόγων διαφορετικής διάρκειας συνολικής ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ, ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο (30ετές λήξης το 2050) - το ίδιο που έλαβαν και οι άλλες τράπεζες - ονομαστικής αξίας 2,4 δισ. ευρώ.  Στη συναλλαγή αυτή έλαβε μέρος και η Εθνική κάνοντας ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή αντάλλαξε το 30ετές ομόλογο με άλλους τίτλους διαπραγματεύσιμους στη δευτερογενή αγορά.

Μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς και άπαντες θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι. Με μια πιο προσεκτική ματιά προκύπτει ότι το συνολικό μέγεθος της έκδοσης του 30ετούς ομολόγου μετά τη συναλλαγή αυξήθηκε κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Αξίζει να παρακολουθήσουμε το πώς φούσκωνε το συγκεκριμένο ομόλογο αυξάνοντας ταυτόχρονα και το Δημόσιο Χρέος.

Αρχικά το μέγεθος του ήταν 3,3 δισ. ευρώ και το κατείχε εξ ολοκλήρου η ΕΤΕ, ενώ όταν μπήκε στο παιχνίδι η Alpha η έκδοση αυξήθηκε στα 3,8 δισ.ευρώ. Στη συνέχεια μετά το swap της Eurobank πήγε στα 3,950 δισ. ευρώ για να φτάσει τελικά μαζί με τo deal της Πειραιώς στα 5,350 δισ. ευρώ.

Με απλά μαθηματικά, συνολικά το μέγεθος του ομολόγου αυξήθηκε κατά 1,550 δισ.ευρώ, αυξάνοντας ισόποσα και  το Δημόσιο Χρέος.

Όμως με μία «έξυπνη» κίνηση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας,  κατάφεραν λογιστικά όχι απλώς να περιορίσουν την αύξηση του Δημόσιου Χρέους σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης (γιατί η αύξηση στο συνολικό Δημόσιο Χρέος που πραγματικά  οφείλει η χώρα παραμένει) αλλά να την μετατρέψουν σε μείωση.

Πώς; «Παρκάρισαν» κοινά ομόλογα 1,269  δισ. ευρώ στο  Κοινό Κεφάλαιο που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος ΝΠΔΔ (ασφαλιστικά ταμεία κυρίως).

Τα διαθέσιμα σε ομόλογα των φορέων επειδή ανήκουν στην Γενική Κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνονται στο Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, και έτσι ο υπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του Χρέους κατά  περίπου 600 εκατ. ευρώ.

---

Πλώρη για τα 3 γιγαβάτ βάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που ανοίγεται διαρκώς σε νέες αγορές. Τελευταίος της στόχος τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Μια εντελώς παρθένα αγορά στην Ελλάδα όπου κάποιες λίμνες στη χώρα μας - οι οποίες αποτελούν δημόσιο αγαθό - προσφέρονται για μεγάλα projects, παρόμοια με αυτά που συναντά κανείς στη Βόρεια Ευρώπη. Τα τρία πλωτά φωτοβολταϊκά που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου (120 MW) MW, Πουρναρίου (103 MW) και Στράτου, θα είναι από τα μεγαλύτερα του είδους τους στην Ελλάδα. Στην ουσία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μπαίνει σε ένα παγκοσμίως αναπτυσσόμενο τομέα ΑΠΕ που αξιοποιεί τους υδάτινους πόρους για ηλιακή παραγωγή, δεν απαιτεί αγορά γης, συνεπάγεται απλούστερη αδειοδοτική διαδικασία, ενώ η σκίαση που προκαλεί το πάνελ στην υδάτινη επιφάνεια μειώνει το ρυθμό εξάτμισης του νερού. Αθροίζοντας αυτά τα 265 πλωτά ηλιακά μεγαβάτ στο πενταετή στόχο των 2,8 GW της ΤΕΡΝΑ, αυτός θα ξεπεράσει πλέον τα 3 GW. Στόχος της εταιρείας είναι να μην μείνει έξω από καμία από τις νέες και πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες ΑΠΕ

---

Φέτος, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στην χρηματιστηριακή, θα είναι η χρονιά που θα σπάσει το ρόδι των νέων εισαγωγών στο Χρηματιστήριο. Η ασφαλιστική Ιnterlife είναι εκείνη που κάνει την αρχή, αλλά σύντομα θα ακολουθήσει και μια ενεργειακή επίσης εισηγμένη στο ΧΑΚ. Η πραγματική εικόνα, όμως, είναι πως πάνω από δέκα εταιρείες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και περιμένουν το κατάλληλο timing για να εκκινήσουν τις διαδικασίες.

---

Δεν βλέπουν, πάντως, όλες οι εταιρείες το Χρηματιστήριο της Αθήνας. H δημόσια εγγραφή ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας στο Λονδίνο, όπως μαθαίνουμε θα ήταν ήδη γεγονός αν… δεν υπήρχε κορονοϊός. Η ελληνική εταιρεία έχει προσλάβει μεγάλο νομικό γραφείο προκειμένου να αναλάβει την είσοδό της στο London Stock Exchange, έχει έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές στην Αγγλία, ωστόσο η πανδημία ανέβαλε τα σχέδια της. Η εν λόγω ελληνικών συμφερόντων εταιρεία έχει δώσει διαπιστευτήρια επεκτεινόμενη σε πάνω από 60 χώρες του κόσμου, απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους στην Ελλάδα και πάνω από 1000 στο εξωτερικό. Και όχι, δεν είναι εισηγμένη στο Χ.Α.

---

Συνεχίζουν να πλέουν στις θάλασσες 6.000 containers της Jumbo σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης. O λόγος είναι πως οι αποθήκες της εταιρείας παραμένουν γεμάτες με Πασχαλινά και Χριστουγεννιάτικα προϊόντα, τα οποία δεν πουλήθηκαν εξαιτίας του lockdown. Επομένως οι προγραμματισμένες παραγγελίες από Ασία και άλλους προορισμούς ξεκίνησαν το ταξίδι τους για Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για να τις υποδεχτεί. Τα κόστη είναι μεγάλα και η εταιρεία του Απόστολου Βακάκη αναμένει να μειωθεί το stock για να μπορέσει να υποδεχτεί τις παραγγελίες.

---

Έπιασε χθες το «παραδάκι» από τις άδειες κινητής τηλεφωνίας το ΤΑΙΠΕΔ. Σχεδόν 189 εκατ. ευρώ εισέπραξε ο Ριχάρδος Λαμπίρης για να τα παραδώσει στους δανειστές. Η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ),παρακράτησε τα 93 εκατ. ευρώ του επενδυτικούfund «Φαιστός» καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να αποδοθούν στο επενδυτικό ταμείο

---

Το εν λόγω επενδυτικό fund έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρει επενδυτές. Σημειώνεται ότι τα 93 εκατ. ευρώ πρέπει να κάνουν «match» άλλα τουλάχιστον 37 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το επενδυτικό ταμείο. Οι επαφές είναι πολλές, κυρίως όμως εκτός Ελλάδος. Συνολικά το fund, βάσει νόμου θα πρέπει να φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αρχίσει να επενδύει.

---

Το δεύτερο σημαντικό task είναι η δημιουργία της συμβουλευτικής επιτροπής (advisory board).Οι υποψηφιότητες πέφτουν σύννεφο καθώς το fund είναι από τα καλύτερα προετοιμασμένα στην Ευρώπη -αν όχι στον πλανήτη. Σημειώνεται ότι το fund έχει δεσμεύσει συχνότητες 5G, ώστε οι επίδοξοι start uppers του επενδυτικού ταμείου να μπορούν να πραγματοποιούν δοκιμές σε πραγματικό περιβάλλον. Σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να λάβουν άδεια από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προκειμένου να κάνουν δοκιμές με ότι συνεπάγεται αυτό. Επομένως δεν συνιστά καινοτομία μόνον η δημιουργία του «Φαιστός», αλλά αποτελεί καινοτομία και το μοντέλο υλοποίησης του οικοσυστήματος που θα υποστηρίξει. Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ είχε εισπράξει από τους παρόχους για τις άδειας 5G σχεδόν 289 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 130 εκατ. ευρώ κατέβαλε η Vodafone, 123 εκατ. ευρώ η Cosmote και 36 εκατ. ευρώ η Wind. To συνολικό τίμημα των αδειών ανέρχεται σε 372,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 25% αυτού θα διατεθεί στο επενδυτικό κεφάλαιο «Φαιστός», δηλαδή 93 εκατ. ευρώ.

---

Όλα δείχνουν ότι η δημιουργία της Amazon Web Services (AWS) στην Ελλάδα είναι μόνο η αρχή. Το ζητούμενο είναι πλέον το τι ακολουθεί. Ο τρόπος με την οποίο ο Αλέξης Πατέλης υποστήριξε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, φανερώνει ότι δεν αφορά απλά τη δημιουργία μιας εταιρείας marketing και πωλήσεων, όπως αυτές μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα η AWS Greece είναι μόνο η αρχή και στην σημαντική αυτή κινητικότητα, συμβάλλει ουσιαστικά το πρώην στέλεχος της Hewlett-Packard στην Ελλάδα το οποίο μάλιστα γιόρταζε προχθές.

---

Η μέρα της αλήθειας για τον διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ πλησιάζει. Η προθεσμία εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για τους δύο διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ λήγει σε 15 ημέρες και εννέα επενδυτικά σχήματα βρίσκονται ante portas. Αρκετά τα προσκόμματα και δεν θα στοιχηματίζαμε το 100% των χρημάτων μας ότι δεν θα πάμε σε νέα παράταση.

---

Για πολλοστή φορά φαίνεται να απασχολεί τις Αρχές η εκ των πλέον προβεβλημένων περσόνων αυτού που ορισμένοι επιμένουν να αποκαλούν «ελληνική showbiz», έστω μιντιακού στερεώματος. Αυτή τη φορά, εντοπίστηκε, σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ, ως άρτι αφιχθείς από το Ντουμπάι, να έχει στις αποσκευές του 30.000 ευρώ που είχε ξεχάσει να δηλώσει. Γίνονται αυτά;

---

Το Ελληνικό έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για real estate στα Νότια προάστια, αλλά όλα τα ακίνητα δεν είναι… ίδια. Γι’ αυτό, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης να βρει ενοικιαστές για τρία καταστήματα στην Λεωφόρο  Αργυρούπολης σε εμπορικό κέντρο κυριότητάς του, το εγχείρημα δεν έχει στεφθεί με επιτυχία. Η επόμενη απόπειρα έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου.

---

Η αμερικάνικη Invenergy αναμένεται να ξεκινήσει τις επενδύσεις στη χώρα μας το 2021 και κρατά «ζεστές» τις σχέσεις με τις ελληνικές αρχές για να υποστηρίξει τα σχέδιά της. Μαθαίνουμε, όμως, πως άλλες δύο αμερικάνικες εταιρείες με τις οποίες είχε επαφές στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κώστας Φραγκογιάννης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Ωστόσο η πανδημία του κορονοϊού έχει παγώσει προς ώρας το ενδιαφέρον των Renovo Financial και της Cushman & Wakefield, και γίνεται προσπάθεια να αναθερμανθεί.