Black Box: Τι «παίζει» με τις μετοχές της Ενέργειας στο Χρηματιστήριο και το θρίλερ με τον mr. Hellenic Coin

Η «εξαφάνιση» -εδώ και τρεις ημέρες- του ιδιοκτήτη του συλλόγου Ιωνικού Νίκαιας στο μπάσκετ, Βαγγέλη Τσάπα, έχει προκαλέσει, όσο να ναι, μια σχετική ανησυχία. Η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο τμήμα της καλαθοσφαίρισης, αλλά και στον μικρόκοσμο των κρυπτονομισμάτων αφού ο Βαγγέλης Τσάπας είναι ο ιδρυτής του ...Hellenic Coin, του πρώτου ελληνικού κρυπτονομίσματος με αξία που σήμερα φτάνει τα 84 εκατ. δολάρια, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως η κεφαλαιοποίηση αυτή είναι όλη ρευστοποιήσιμη.

Το ψηφιακό νόμισμα διαπραγματεύεται σε πολύ μικρά και σχετικά αμφιλεγόμενα ανταλλακτήρια χωρίς να είναι βέβαιο εάν υπάρχει πραγματικός όγκος συναλλαγών ή τα δεδομένα οφείλονται σε... wash trading. Ο Τσάπας και η οικογένειά του αναζητείται από προχθές. Ο ίδιος φέρεται να εμφανίστηκε χθες με δηλώσεις του στο αθλητικό site SDNA συμφερόντων Ιβαν Σαββίδη, αποδίδοντας την απουσία του σε «σοβαρούς οικογενειακούς λόγους» και δηλώνοντας πως σύντομα θα επανέλθει στη γνώριμη καθημερινότητα. Το κρυπτονομισμα, που αποτελεί ένα fork - δηλαδή απλουστευτικά αντίγραφο κώδικα του προσφιλούς κρυπτονομισματος DASH- διαπραγματεύεται λίγο πάνω από το 1 δολάριο, ωστόσο είχε φτάσει στο υψηλό των 4,83 δολαρίων.

Αυτή την στιγμή η ομάδα του κρυπτνομισματος στο κοινωνικό δίκτυο Τελεγκραμ μετράει 2600 άτομα ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από αυτούς έχουν επενδύσει στο κρυπτονομισμα ή εάν υπάρχουν άλλες ομάδες υποστήριξης σε αλλά κοινωνικά δίκτυα. Σίγουρα αρκετοί από τους επενδυτές ένιωθαν ιδιαίτερη νευρικότητα από τα νέα της εμφάνισης του προέδρου - παρά τον αποκεντρωμένου χαρακτήρα του κρυπτονομίσματος. Στην ομάδα, πάντως, οι περισσότεροι χρήστες φαίνεται να είναι bots και όχι πραγματικά πρόσωπα. 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ίσως θα πρέπει να ρίξει καμιά ματιά και προς τα εκεί, γιατί διάφορες φήμες σέρνονταν εδώ και καιρό, αλλά μάλλον δεν είχαν περάσει την πόρτα της οδού Κολοκοτρώνη. 

---

Η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ που μαζί με την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ενισχύει τα ταμεία της εταιρείας με μια δύναμη πυρός άνω των 3,45 δισ. ευρώ, έχει ταράξει τα νερά στο χρηματιστήριο. 

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν -ή πρόκειται να αποκτήσουν- μεγάλη έκθεση στις ΑΠΕ, επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο.

Η στήλη αναρωτιέται. Υπάρχει λόγος για το ράλι τους ή βλέπουμε μια ιδανική ευκαιρία για βραχυπρόθεσμη «κερδοσκοπία»;

Αν αναζητήσει κανείς την αφορμή θα τη βρει στον καταιγισμό των φημών που θέλουν τη ΔΕΗ να προχωρά σε εξαγορά εγχώριας εισηγμένης εταιρείας ή «έτοιμων» ενεργειακών assets.

Αν αναζητήσει κανείς την αιτία θα πρέπει να ψάξει στα ενδότερα των ισολογισμών και των επενδυτικών σχεδίων των συγκεκριμένων εταιρειών που εμφανίζονται ως «στόχοι» και να επιχειρήσει μια συγκριτική αποτίμηση με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα business plan για τα μελλοντικά λειτουργικά και καθαρά κέρδη των ενεργειακών εταιρειών.

Στην πρώτη περίπτωση το -ενδελεχές- ρεπορτάζ της στήλης λέει πως η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία εξαγορά εισηγμένης εταιρείας του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα. Όχι γιατί δεν μπορεί, αλλά γιατί δεν είναι αυτός ο σχεδιασμός της, ούτε θα έκανε τη «χάρη» στον ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί πολιτικά την οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση της ΔΕΗ και να υποστηρίξει ότι ευνοεί συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ περιλαμβάνει μεν εξαγορές, αλλά στα Βαλκάνια και όχι στην Ελλάδα και τις πρώτες εξ αυτών θα τις μάθουμε σύντομα.

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή της αξίας των εισηγμένων που αναπτύσσουν έργα ΑΠΕ, οι αποτιμήσεις στις οποίες έχουμε δει να γίνονται σε deals του εξωτερικού, δικαιολογούν πράγματι υψηλότερες τιμές σε όρους επιχειρηματικής αξίας προς λειτουργικά κέρδη και άλλους δείκτες αποτιμήσεις.

Όσοι θέλετε να κάνετε τον κόπο, δείτε τον συγκριτικό πίνακα αποτιμήσεων στον ευρωπαϊκό κλάδο ενέργειας που συνοδεύει την ανάλυση του Μάνου Χατζηδάκη, και εστιάστε στις ΑΠΕ οι οποίες «παίζουν» με EV/EBITDA 15,3 για φέτος και 12,9x για το 2023, ή στον πολλαπλασιαστή κερδών που κυμαίνεται αντίστοιχα από 36,3x μέχρι 25,8x.

Υπό το πρίσμα αυτό, ακόμη και αν υπάρχουν βαθιά στα συρτάρια σχέδια για αγοραπωλησίες εταιρειών από κάποιον μεγάλο παίκτη, αυτές δεν θα γίνουν σε τιμές που θέλει ο αγοραστής, αλλά μάλλον ο πωλητής, εφόσον τουλάχιστον εμπιστεύεται τις προοπτικές της εταιρείας.

Εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και έχουμε γράψει τις τελευταίες ημέρες, ούτε η Τέρνα Ενεργειακή βγαίνει προς πώληση -η ίδια το ανακοίνωσε και επίσημα χθες απαντώντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ούτε η δραστηριότητα των ΑΠΕ της Intrakat η ανάπτυξη της οποίας είναι ακόμη σε αρχικά στάδια, ούτε η αντίστοιχη της Ελλάκτωρ.

Φυσικά, όλα έχουν ένα τίμημα. Για παράδειγμα, στην Τέρνα Ενεργειακή η αγορά θεωρεί πως οποιοδήποτε τίμημα χαμηλότερο από τα 20 ευρώ ανά μετοχή δεν απεικονίζει την πραγματική αξία και τις προοπτικές της μεγαλύτερης εταιρείας ΑΠΕ στην Ελλάδα και ειδικά σε μια περίοδο που τρέχουν τεράστια επενδυτικά projects με κερδοφόρο αποτέλεσμα ενώ ανοίγει ο δρόμος για νέα όπως τα θαλάσσια αιολικά, η αντλησιοταμίευση κλπ.

Επισήμως η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει ακόμη πάρει θέση σε όλα όσα λέγονται και γράφονται δεξιά και αριστερά για εξαγορές εταιρειών.

Πιθανολογούμε πως αν ερωτηθεί, η απάντησή της θα κινείται προς την κατεύθυνση που περιγράψαμε. Της αυτόνομης ανάπτυξης και των εξαγορών στο εξωτερικό προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του επενδυτικού της πλάνου.

Από την άλλη, μπορεί οι εξαγορές να αποκλείονται, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις πιθανές συνεργασίες σε συγκεκριμένα projects στο εσωτερικό.

---

Ενεργειακές εταιρείες με «έτοιμες» άδειες, τεχνογνωσία και διάθεση να συνεργαστούν με έναν μεγάλο παίκτη υπάρχουν. Η Τέρνα Ενεργειακή που ήδη έχει συνάψει συνεργασίες με άλλους ενεργειακούς ομίλους στο παρελθόν, το άφησε ανοιχτό ως ενδεχόμενο στη χθεσινή της ανακοίνωση ότι αποκλείει μεν την πώλησή της αλλά όχι τις επιχειρηματικές συμπράξεις.

---

Η στήλη έμαθε την πληροφορία από άριστη πηγή αλλά δεν κατέστη δυνατόν να τη διασταυρώσει. Ως εκ τούτου τη μεταφέρει με μια σχετική επιφύλαξη, πιστεύοντας, όμως, ακράδαντα πως όχι απλώς έχει βάση αλλά σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Μεγάλη εισηγμένη εταιρεία του ευρύτερου κλάδου της μεταλουργίας, θυγατρική ομίλου με διεθνή παρουσία, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη διάθεση σημαντικού πακέτου μετοχών σε ξένη εταιρεία που εδρεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αν πράγματι η πληροφορία ευσταθεί, θα έχουμε να κάνουμε με πολύ σημαντικό deal καθώς θα πρόκειται για μετοχική συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα που αφενός θα εδραιώσει την ελληνική εισηγμένη σε μια αγορά όπου τα προϊόντα και η τεχνογνωσία της έχουν πολύ μεγάλη ζήτηση (εξ ου και ήδη συζητά τη δημιουργία εργοστασίου στις ΗΠΑ), και αφετέρου θα φέρει στη μητρική σημαντικά έσοδα καθώς οι διαπραγματεύσεις αφορούν σε τίμημα περίπου 15% υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές και σε συνολική κεφαλαιοποίηση άνω των 600 εκατ. ευρώ. Έτσι για το αλατοπίπερο να πούμε ότι η εν λόγω εισηγμένη είναι εδώ και καιρό περιζήτητη για εξαγορά και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

---

Οι εξαγορές στον κλάδο της πληροφορικής όχι μόνο δεν ανακόπτονται αλλά γνωρίζουν άνθιση. Χθες έγινε γνωστό ότι η Qualco εξαγόρασε το 100% των μετοχών της «TensorFin Single Member SA» καθώς και τo 100% της «Daedalus Technologies FZE», από τη Neurosoft. Ωστόσο, αρκετές εταιρείες στοχεύουν να ολοκληρώσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς σημαντικά deals, ενώ πολλές που δεν το έχουν ανακοινώσει, διαθέτουν το κρίσιμο μέγεθος και τη ρευστότητα να προχωρήσουν και οι διαπραγματεύσεις έχουν πάρει φωτιά. Η στήλη πληροφορείται ότι  μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εισηγμένη που έχει σπάσει τα κοντέρ σε ανάπτυξη με αυξήσεις μαμούθ στα οικονομικά μεγέθη, θα ανακοινώσει μια ακόμη εξαγορά…

---

H διαδικασία εξυγίανσης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και η συνεργασία της Ernst &Young με την Onex, αλλά και το Ναυπηγείο για την συλλογή των στοιχείων που χρειάζεται είναι απόλυτα ικανοποιητική.  Σε αυτό το πλαίσιο είναι πλέον βέβαιο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ότι πριν το τέλος του χρόνου, έστω και στην εκπνοή του θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ο νέος χρόνος θα φέρει πολλά και ενδιαφέροντα στο Ναυπηγείο. 

Όσον αφορά δε την συνεργασία της ONEXμε την Fincantieri προχωράει κα οι δυο εταίροι είναι απόλυτα συντονισμένοι ώστε η επόμενη μέρα για την Ελευσίνα να έχει κάθε συστατικό επιτυχίας. 

Ηδη, οι Ιταλοί αναμένεται να κατέβουν ξανά την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη στην Ελευσίνα και να έχουν σειρά συναντήσεων με την ONEX ώστε να προχωρήσει και με την δική της αρωγή η εξυγίανση. 

Αν η επίσκεψη των Ιταλών θα έχει στην ατζέντα και άλλα σημαντικά για το Ναυπηγείο ραντεβού είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, τουναντίον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο… Το τι θα φέρουν και από πού μένει να φανεί… 

---

Η ΕΧΑΕ ψάχνει μέσω LinkedIn στέλεχος για να αναλάβει την προσέλκυση νέων εταιρειών που θα ενδιαφέρονταν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Όσοι πιστοί προσέλθετε. Είναι full time job. Και προέδρους θέλουν, και λαγωνικά ψάχνουν και νέες εταιρείες ζητάνε. Ολική επαναφορά…

---

Αν πράγματι πάμε ξανά για υποχρεωτική δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων τρίτου τριμήνου και 9μήνου, η αγορά μας μόνο να κερδίσει έχει σε αξιοπιστία και καλή πλξηρφόρηση, έστω κι αν αυξάνονται τα έξοδα των εισηγμένων. Από τη στήλη -που καθόλου δεν της αρέσοει να αυξάνονται τα κόστη - για το συγκκεριμένο θα δώσουμε μπόνους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

---

Η ομολογιακή έκδοση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που ξεκινά σήμερα έχει ήδη στεφθεί με επιτυχία. Η εταιρεία υλοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα στην Ελλάδα που θα ενισχυθεί με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ το 2022 και οι επενδυτές βλέπουν σημαντικές προοπτικές. Το εύρος απόδοσης για τα 250 εκατ. ευρώ είναι εξαιρετικά δελεαστικό για τους θεσμικούς, τα funds και τους ιδιώτες. Η εταιρεία, δε, μειώνει σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού και αποκτά κεφάλαιο κίνησης σε μια περίοδο που τα μέταλλα κάνουν ράλι. 

---

Με τις επενδύσεις 100 εκατ.ευρώ της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που θα πραγματοποιηθούν το 2022 η εταιρεία ξεπερνά σε παραγωγή τους 500.000 τόνους. Έτσι λοιπόν, η λύση έρχεται από την ίδια την εταιρεία, η οποία μέρος των χρημάτων του ομολόγου (30 εκατ.ευρώ) ύψους 250 εκατ.ευρώ θα το διαθέσει στην απόκτηση χώρων logistics. Oι χώροι αυτοί βρίσκονται στα Οινόφυτα, ενώ στα αξιοσημείωτα της πορείας της ElvalHalcor είναι η οργανική της κερδοφορία. Τα a-EBITDA κινούνται σε ιδιαιτέρως θετικό έδαφος, ενώ ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δις.ευρώ. Η εταιρεία ευνοείται από τις τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, όπως είναι η κυκλική οικονομία, η πράσινη μετάβαση και η ηλεκτροκίνηση. Ο χαλκός και το αλουμίνιο, εκτός πως είναι τα απαραίτητητα μέταλλα για τα παραπάνω, είναι ανακυκλώσιμα συγκριτικά με άλλες πρώτες ύλες. Όλα δηλαδή δείχνουν πως η ElvalHalcor θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά. Σήμερα άλλωστε ξεκινούν οι εγγραφές για το ομολογιακό 250 εκατ.ευρώ, με τα 30 εκατ.ευρώ να διοχετεύονται στην αγορά εκτάσεων για χρήσεις logistics, τα 60 εκατ.ευρώ να χρησιμοποιούνται ως κεφάλαιο κίνησης και τα υπόλοιπα 154 εκατ.ευρώ να επαναχρηματοδοτούν το βραχυπρόθεσμο δανεισμό της εταιρείας.

---

Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την ολοκλήρωση του αιολικού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά που πραγματοποιήσε η κατασκευαστική κοινοπραξία Ameresco και ReSInvest. Όπως συζητούνταν στα «πηγαδάκια» στελέχη των εταιρειών, η αμερικάνικη πολυεθνική πρόκειται να πραγματοποιήσει και άλλες επενδύσεις στη χώρα μας. Κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται από τη σημερινή συνέντευξη στο Liberal του Αμερικανού Πρέσβη στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ. Τα αμερικανικά κεφάλαια κάνουν απόβαση. Δεν είναι μόνο οι επενδύσεις των Pfizer, Microsoft, Digital Realty και BlackRock. Αμερικανικές εταιρείες «ψάχνονται» στον κλάδο της πληροφορικής, της τεχνολογίας και βεβαίως στη μεταφορά LNG από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όπως όλα δείχνουν η Ελλάδα πλέον αποτελεί δημοφιλή επενδυτικό προορισμό.

---

Το να γίνονται επενδύσεις που συμβάλλουν στην εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας, σε όποιο κλάδο και αν συμβαίνει αυτό, είναι ζητούμενο για το στοίχημα της ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας. Όταν μάλιστα αυτές γίνονται στην Περιφέρεια και δη σε πόλεις οι οποίες μπαίνουν σε κύκλο ανεργίας λόγω διακοπής παραδοσιακών δραστηριοτήτων όπως είναι η Τρίπολη που για δεκαετίες υπήρξε κόμβος λιγνιτικής παραγωγής, είναι ακόμη πιο σημαντικό.

Η επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας Demo στην περιοχή, δημιουργεί 450 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον λειτουργεί ανασταλτικά στο brain drain και επιπλέον δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να υπαχθεί στις χρηματοδοτήσεις που τρέχουν και απαιτούν επενδυτικά προγράμματα εκτός Αττικής, αν αυτές δεν αφορούν σε ερευνά. Σε κάθε περίπτωση η δημιουργία εγκαταστάσεων 74.000 τμ, στις οποίες εκτός από τελικά σκευάσματα θα παράγονται και πρώτες ύλες, αποτελεί αξιοσημείωτο επίτευγμα.

---

Η εκτίμηση της JP Morgan για διπλασιασμό των κονδυλίων του συνήθους προγράμματος APP για αγορές ομολόγων συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ ετησίως, θυμίζει ανάλογες εκτιμήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων. Της Societe Generale για παράδειγμα. Μετά τη λανθασμένη διαρροή του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Philip Lane με τον «επίμονο πληθωρισμό» προς τους FT, που προκάλεσε προβλήματα στη Λαγκάρντ, φαίνεται ότι οι ενημερώσεις σε οικονομολόγους πέρασαν τη Μάγχη, ίσως και τον Ατλαντικό. Το νέο πρόγραμμα θα είναι Μάννα εξ Ουρανού για την Ελλάδα η οποία θεωρείται δεδομένο πως θα πάρει το πράσινο φως να μετάσχει.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.