Black Box: Τι γυρεύουν οι Αμερικανοί στη Θεσσαλονίκη. Τα «υπερκέρδη» στην ενέργεια, η νέα ψηφιακή πραγματικότητα και ο απολογισμός εξαμήνου στο ΧΑ

Έντονο εξακολουθεί να είναι το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ στη μάχη έχουν πέσει κάποιοι από τους μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες διαχείρισης κεφαλαίων. Ορισμένοι μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, βρίσκονται το τελευταίο εξάμηνο σε διαρκείς επαφές για την απόκτηση ποσοστού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεν έχουν ευοδωθεί μέχρι σήμερα οι προσπάθειες. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι πιθανή μια μεταβίβαση εν ευθέτω χρόνω.

Άλλωστε, άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για συζητήσεις της πλευράς Σαββίδη για την πώληση του σχεδόν 72% που κατέχει ο ίδιος στον ΟΛΘ μιας και φαίνεται ότι ο ρόλος του ΟΛΘ στην ευρύτερη περιοχή θα αναβαθμιστεί. Οι Αμερικανοί μπορεί να χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ώστε να καλύπτουν (και) τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεών τους, ωστόσο ο ΟΛΘ αποτελεί το πετράδι του στέμματος λόγω της γεωπολιτικής θέσης του και της διασύνδεσης που παρέχει στον κάτοχό του. Η πλευρά Σαββίδη συμμετείχε σε όλους τους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση άλλων λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο οι αμερικανικές εταιρείες, μη έχοντας καταλήξει σε συμφωνία με τον ΟΛΘ, κατεβάζουν δικό τους σχήμα για τη διεκδίκηση των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας. Ειδικότερα, τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Ηγουμενίτσας.

Την ίδια στιγμή προχωρά ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με το αμερικανικό σχήμα Proxenos να θεωρείται φαβορί. Να σημειωθεί ότι στην Αλεξανδρούπολη η αμερικανική παρουσία είναι έντονη, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι στο παρελθόν είχαν κάνει λόγο για «στρατηγικό ρόλο αυτής της πόλης ως περιφερειακό κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου με ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια».  Όλα αυτά πριν ακόμα προκύψουν οι αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. Γεγονός που σημαίνει ότι η θέση του λιμένα πλέον αναδεικνύεται έτι περαιτέρω και η διεκδίκησή του θα αποτελέσει διαβατήριο για την αμερικανική πλευρά.

---

Στο ζήτημα με τα «υπερκέρδη» των ενεργειακών εταιρειών αναφέρθηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης. Όσα είπε έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι μια λέξη της μόδας τα «υπερκέρδη» των ενεργειακών εταιρειών. Έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν κάποια νούμερα, κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι πιστεύουμε είχαν προκύψει από κάποιους γρήγορους και βιαστικούς υπολογισμούς, προκειμένου να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Τα λεγόμενα «υπερέσοδα» αναφέρθηκαν, αλλά κατά σύμπτωση ξεχάστηκε να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα της αντίστοιχης περιόδου.

Δεν νομίζω ότι μιλάμε ούτε για «υπερκέρδη», ούτε για «υπερέσοδα», ούτε για τίποτα παρεμφερές. Τα πράγματα είναι πολύ πιο μέτρια. Κατά την άποψη τη δική μου, το να απομονώνουμε μία συγκεκριμένη περίοδο επιλεκτικά, 3 μήνες από τον έναν χρόνο και 3 μήνες από τον άλλον και να ξεχνάμε τα υπόλοιπα διαστήματα, παραμορφώνει την εικόνα. Η εκτίμησή μας είναι ότι βλέποντας από το μέσο του 2021 που άρχισε να ανεβαίνει δραματικά η τιμή του φυσικού αερίου αλλά και κάνοντας μία όσο το δυνατόν πιο προσεχτική πρόβλεψη για μέχρι το τέλος του 2022, αυτή η ιστορία των «υπερεσόδων» δεν έχει καμία υπόσταση, γιατί όπως είπαμε πρέπει να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα και οι επιστροφές ποσών στους καταναλωτές που έγιναν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται με διάφορους τρόπους.» 

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο στην ιστορία του επενδυτικό πρόγραμμα έχει σε εξέλιξη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο. Στη χθεσινή γενική συνέλευση, έγινε λόγος και για την θυγατρική του ομίλου, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεις και τη δημιουργία θυγατρικών με αντικείμενο τους επιμέρους κλάδους (π.χ. αεροδρόμια) όπου δραστηριοποιείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Με τον τρόπο αυτό, θα είναι σε θέση να αξιοποιεί τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες και να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τις επιμέρους δραστηριότητες. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ένα ισχυρότατο ανεκτέλεστο της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, θέτοντας ως στόχο, μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τη δημιουργία χαρτοφυλακίου 6,4 GW μέχρι το 2029. Επίσης, η εισηγμένη θα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της το προσεχές διάστημα την Εγνατία Οδό, που είναι ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους στην ΕΕ, ανεβάζοντας σε τέσσερις τις οδικές παραχωρήσεις που διαχειρίζεται συνολικού μήκους πάνω από 1.500 χιλιόμετρα. Όσο, δε, αφορά το Ελληνικό,  ο Γ. Περιστέρης ανέφερε ότι το ακριβές ύψος της επένδυσης δεν έχει οριστικοποιηθεί και πιθανολογείται ότι θα ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. 

---

Είναι κάπως δύσκολο να καταλάβουν οι λιγότερο μυημένοι τι πραγματικά σημαίνει «διαδίκτυο των πραγμάτων», αλλά ο διαγωνισμός που «τρέχει» αυτές τις μέρες, καθιστά τη χώρα πρωτοπόρα στο πεδίο αυτό.  Τo Internet of Things είναι ουσιαστικά όταν έχουμε ένα αριθμό συσκευών που αλληλοσυνδέονται μέσω ίντερνετ και επικοινωνούν με ένα κεντρικό σύστημα, στέλνοντας δεδομένα. Για παράδειγμα, μέσω ειδικών αισθητήρων μπορεί να ρυθμίζεται η κυκλοφορία στους δρόμους και οι φωτεινοί σηματοδότες. Το έργο λοιπόν, που σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας κεντρικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται η διαχείριση σειράς εφαρμογών στις έξυπνες πόλεις, τους αυτοκινητόδρομους και την κυβερνοασφάλεια.

Πρόκειται για έργο περίπου 3 εκατ. ευρώ που προβλέπει και την εγκατάσταση 500 αισθητήρων, σε όλη την Ελλάδα, μέσω των οποίων θα εξασφαλίζεται η παρακολούθηση της θερμοκρασίας και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης . Όσοι γνωρίζουν, αναφέρουν ότι τέτοιου είδους σύστημα αισθητήρων θα έχει η Ελλάδα πρώτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κι αυτό μία ακόμη πρωτιά του Κ. Πιερρακάκη, αλλά και της καλής ομάδας που έχει στηθεί στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εν παρόδω να σημειώσουμε ότι σε περίπου ένα μήνα, στο wallet του κινητού μας θα έχουμε την ταυτότητα και το δίπλωμα, τα οποία θα έχουν ισχύ μόνο για τη διασταύρωση στοιχείων εντός της χώρας. Η νέα εφαρμογή, που θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τα υπουργεία Υποδομών και Προστασίας του Πολίτη, θα αντλεί αυτόματα τα στοιχεία των ταυτοτήτων και των διπλωμάτων οδήγησης από τις βάσεις δεδομένων όπου αυτά βρίσκονται, ύστερα από την ταυτοποίηση, μέσω Taxisnet, των πολιτών. Πάντως, την εφαρμογή αυτή θα τη θεωρήσουν…ευλογία όσοι βρεθούν σε διακοπές τον Αύγουστο, καθώς δεν χρειάζεται να κουβαλούν το δίπλωμά και την ταυτότητά τους, αφού θα έχουν τη ψηφιακή τους εκδοχή στο κινητό.

---

Απουσιάζει ακόμα και η διάθεση για ωραιοποίηση των αποτιμήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς λήγει το πρώτο εξάμηνο. Ωστόσο, δε φαίνεται κάποια κίνηση μέχρι στιγμής από τους θεσμικούς. Μπορεί βέβαια αυτό να εξηγείται και από την απόδοση που έχει η αγορά σε σύγκριση με άλλες αγορές. Η εγχώρια αγορά χάνει περίπου 8% στο πρώτο αυτό εξάμηνο, ενώ για παράδειγμα ο γερμανικός δείκτης DAX 40 χάνει περίπου 17%. Στο -15% είναι ο γαλλικός δείκτης CAC 40, ενώ αν πάμε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Dow Jones είναι στο -13,5%, ο S&P στο -18% και ο Nasdaq στο -26%. Επομένως εμείς τα έχουμε πάει σημαντικά καλύτερα. Αν πάμε και σε επιμέρους μετοχές που έχουν έκθεση οι μεγάλοι παίκτες όπως για παράδειγμα τράπεζες, βλέπουμε πως η Εθνική είναι σχεδόν αμετάβλητη από την αρχή του έτους όπως και η Eurobank, ενώ η Alpha Bank είναι στο -22% και η Πειραιώς στο -25%.  Σημειώνεται πως αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι δίνουν μεγάλο upside στις τραπεζικές μετοχές.

---

Πάνε δύο μήνες από τότε που η Έλαστρον ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2021 και πρόθεση για διανομή μερίσματος 0,2620 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση μεγαλύτερη του 10%. Στους δύο μήνες που μεσολάβησαν η μετοχή έχασε την άνοδο που κατέγραψε, λόγω της πολύ θετικής αυτής είδησης και πλέον είναι και λίγο χαμηλότερα από την τιμή που είχε προ ανακοίνωσης. Από τον κλάδο που συμμετέχει νομίζουμε πως είχε και καλή διάρθρωση ισολογισμού. Τα κέρδη ήταν ικανοποιητικά, όπως σχεδόν όλες του κλάδου, αλλά εδώ παρατηρήθηκε θετική πορεία ταμειακών ροών με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, όταν άλλες υπέφεραν από την ανάγκη για αυξημένο κεφάλαιο κίνησης. Όμως οι επενδυτές λόγω της γενικότερης κατάστασης στα χρηματιστήρια έχουν βάλει στην άκρη τα θεμελιώδη και μάλλον θα επανεξετάσουν τη στάση τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση.

---

Τα ομολογιακά funds υπέστησαν τις μεγαλύτερες εκροές την τελευταία εβδομάδα από την κλιμάκωση της πανδημίας COVID-19 τον Απρίλιο του 2020, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν γύρω στα $193 δισ. θέσεων σε χρεόγραφα μέχρι στιγμής φέτος, μέγεθος που αποτελεί ένδειξη «τελικής παράδοσης», επισημαίνει σε έκθεση της η BoFA.

Με το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 να απέχει λίγες μόνο ημέρες, οι αγορές ομολόγων και μετοχών καταγράφουν σημαντικές απώλειες, χτυπημένες από την έξαρση του πληθωρισμού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιθετική αντίδραση από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως την αμερικανική Federal Reserve.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World σημειώνει απώλειες 21% μέχρι στιγμής φέτος και ο δείκτης S&P500 στη Wall Street επιβεβαίωσε τον Ιούνιο ότι βρίσκεται σε πτωτική αγορά (bear market) για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020. Τα 10ετη κρατικά ομόλογα ΗΠΑ καταγράφουν απώλειες γύρω στο 14%.

Η ανάλυση της BofA όσον αφορά στις επενδυτικές ροές έδειξε ότι το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 22 Ιουνίου οι επενδυτές αγόρασαν $195 δισ. μετοχών και πούλησαν $193 δισ. ομόλογα. Μια ματιά στην μεγάλη εικόνα των ροών φέτος δείχνει ότι το λεγόμενο «capitulation», η τελική παράδοση, παρατηρήθηκε στα ομόλογα και όχι στις μετοχές, σύμφωνα με την BofA.

---

Δεν είναι μόνο το καλαμπόκι που περιμένει στοιβαγμένο στην Βραζιλία λόγω της μεγάλης συγκομιδής και της αδυναμίας των καλλιεργητών να το πουλήσουν γρήγορα, όπως είδαμε στο χθεσινό Black Box. Είναι και σακιά με λιπάσματα, τα οποία περιμένουν να τα αγοράσουν οι καλλιεργητές, στην Βραζιλία και αλλού. Ρεπορτάζ του Bloomberg, αναφέρει πως η κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο λιπασμάτων έχει σχεδόν ανατραπεί εντελώς σε σχέση με ό,τι ξέραμε πριν δύο μήνες. Τότε μιλούσαμε για την αδυναμία εξαγωγής λιπασμάτων από την Ρωσία και την Λευκορωσία λόγω των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και της κωλυσιεργίας της Ρωσίας η οποία επιθυμούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Επίσης, μιλούσαμε και για την μεγάλη άνοδο της τιμής των λιπασμάτων, σαν συνέπεια της μεγάλης αύξησης του ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων  με τις ρωσικές εξαγωγές. Όπως μαθαίνουμε όμως από το Bloomberg, η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά και στους δύο τομείς. Ελλείψεις δεν φαίνεται να υπάρχουν πλέον, ενώ και οι τιμές έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πτώση.

Τα αποθέματα λιπασμάτων αρχίζουν να συσσωρεύονται σε διάφορα λιμάνια της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής, καθώς οι καλλιεργητές τελικά αγόρασαν μικρότερες ποσότητες εξ αιτίας των υψηλών τιμών. Ταυτόχρονα, οι φόβοι για μείωση της προσφοράς λόγω της δυσκολίας εξαγωγών από την Ρωσία και την Λευκορωσία δεν επαληθεύθηκαν, αφού καράβια με λιπάσματα από τις δύο αυτές χώρες ξεφορτώνουν μέχρι και στις ΗΠΑ. Πέρα από τα απούλητα σακιά, λογικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η σταδιακή πτώση των τιμών, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Green Markets Weekly North America Fertilizer Price Index Notation, ο οποίος ετοιμάζεται από ένα τμήμα του Bloomberg και στην ουσία υπολογίζει μία μέση εβδομαδιαία τιμή των λιπασμάτων στην Βόρεια Αμερική λαμβάνοντας υπόψη όλα τα είδη λιπασμάτων, βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα σημεία για το 2022, αρκετά πιο κάτω από τα υψηλά που σημειώθηκαν μετά την εκδήλωση της ρωσικής επίθεσης.

Την  προηγούμενη Παρασκευή βρέθηκε στις 868,27 μονάδες, ενώ στο τέλος του Μαρτίου είχε φθάσει στις 1.270 μονάδες περίπου. Εδώ οφείλουμε να προσθέσουμε πως το 2020 ο δείκτης αυτός ήταν κάτω από τις 500 μονάδες και πως από το 2002 και μετά είχε περάσει τις 900 μόνο το 2008. Αυτό το λέμε για να δείξουμε πως οι τιμές είναι ακόμα αρκετά υψηλές. Η πτώση όμως από τα υψηλά δεν είναι αμελητέα, και δεν είναι απίθανο να έχει και συνέχεια, αφού, όπως φαίνεται, πολλοί αγρότες έχουν ήδη ξεπεράσει την «πληθωριστική νοοτροπία» και δεν αγοράζουν λιπάσματα περιμένοντας περαιτέρω πτώση τιμών. Αν δικαιωθούν θα είναι μία ένδειξη πως η επισιτιστική κρίση μπορεί τελικά να αποφευχθεί.

---

Η Goldman Sachs μετέτρεψε την αξιολόγηση του αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase (COIN) σε «πώληση» από «ουδέτερη» και μείωσε την τιμή - στόχο στα 45 δολάρια από 70 δολάρια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της τράπεζας. Η υποβάθμιση οφείλεται στη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων και στην επακόλουθη πτώση στα επίπεδα δραστηριότητας του κλάδου.

Αντίθετα, αναβάθμισε το Robinhood Markets (HOOD) σε «ουδέτερο» από «πώληση» με τιμή - στόχο τα 9,50 $. Οι μετοχές του Robinhood σημείωσαν άνοδο 2,6% στα 8,21 δολάρια. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών διαπραγμάτευσης κρυπτονομισμάτων και οι όγκοι συναλλαγών συνεπάγονται «περαιτέρω υποβάθμιση» στη βάση εσόδων του Coinbase, την οποία η Goldman βλέπει να μειώνεται περίπου 61% σε ετήσια βάση το 2022 και περίπου 73% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ενώ το Coinbase ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική αναδιάρθρωση, η οποία οδηγεί σε απόλυση του 18% του ανθρώπινου δυναμικού της, η τράπεζα λέει ότι χρειάζονται περαιτέρω περικοπές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.