ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Black Box: Προσοχή στους... επίδοξους ακάλυπτους της Πειραιώς

Το χρηματιστηριακό γεγονός την εβδομάδα που ξεκινάει και στο οποίο θα είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα είναι η εισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς την ερχόμενη Παρασκευή. Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για τη διακύμανση που θα έχει η μετοχή και φυσικά που θα σταθεροποιηθεί η τιμή. Στην τιμή της αύξησης (1,15 ευρώ) η αποτίμηση βρίσκεται στις 0,29 φορές την ενσώματη καθαρή θέση. Η Εθνική βρίσκεται στο 0,50x η Alpha στο 0,35x και η Eurobank στο 0,61x. Η λογική λέει 0,40x. Δεν είναι και λίγο αλλά δεν είναι και απίθανο.

---

Οι πληροφορίες της στήλης λένε πως την Πέμπτη αναμένεται η έγκριση της εισαγωγής των νέων μετοχών από τη Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών του Χ.Α. Όσο διαδικαστικό κι αν ακούγεται αυτό, έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Η ουσία βρίσκεται στο πόσοι και πόσο κινδυνεύουν να βρεθούν... ακάλυπτοι και να πληρώσουν ακριβά τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια που έχουν σχεδιάσει με εργαλείο τις ανοιχτές πωλήσεις μέχρι την έγκριση εισαγωγής.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη διαμηνύσει πως έως ότου εγκριθεί και επίσημα από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α η εισαγωγή των μετοχών προς διαπραγμάτευση και να οριστεί η ακριβής ημερομηνία, δεν μπορεί να υπάρξει καμία διασφάλιση των επενδυτών ότι οι μετοχές που θα προέλθουν από οριστική κατανομή των δικαιωμάτων εγγραφής, θα είναι και διαθέσιμες για τυχόν διακανονισμό ανοικτής πώλησης.

Με λίγα λόγια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος αν μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που αναμένεται να εγκριθεί η εισαγωγή των νέων μετοχών, θα έχει στα χέρια του μετοχές για να καλύψει τυχόν ανοιχτές πωλήσεις που θα έχει πραγματοποιήσει στο μεσοδιάστημα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Στην πράξη, όποιος πουλάει ανοιχτά πριν την έγκριση, θα είναι ακάλυπτος.

Συνεπώς, ανοικτές πωλήσεις όπου ο διακανονισμός δεν διασφαλίζεται, δηλαδή στην περίπτωση των αυξήσεων όταν δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι οι μετοχές θα είναι διαθέσιμες, απαγορεύονται και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι επίδοξοι ακάλυπτοι πωλητές για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία χαραμάδα...

---

Έως το τέλος της εβδομάδας έχουμε μεγάλες πιθανότητες να δούμε και την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της Αεροπορίας Αιγαίου και την έναρξη της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ από την ερχόμενη εβδομάδα.

Να πούμε ότι η αύξηση θα ξεκινήσει σε μια καλή συγκυρία όπως διαμορφώνεται από την πρόταση της Κομισιόν για ελεύθερη μετακίνηση στην Ε.Ε, πολιτών από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ. Είναι μια πρόταση που ανέμενε καιρό τώρα η τουριστική βιομηχανία προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για ταξίδια προς την Ευρώπη από αγορές, όπως ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες.

---

Με τα αποτελέσματα χρήσης του 2020 δεν έχουμε τελειώσει. Χρωστάνε ακόμα ισολογισμούς οι  Intralot, Λιβάνης, Δούρος, Dionic, Yalco, Μύλοι Κεπενού, Λάμψα, Μουζάκης, Interwood, Δρομέας και Σπύρου. Όποιος δεν ανακοινώσει σήμερα το πρωί οδηγείται σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι να εκδώσει λογιστική κατάσταση.

---

Με βήμα ταχύ προχωρούν οι διαδικασίες για το «ξεκλείδωμα» της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές. Μετά την έγκριση, λίγο πριν από το Πάσχα, της μεθόδου της ξηρής απόθεσης για την ασφαλή εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές που μειώνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης, η εταιρεία προχωράει στα επόμενα βήματα. Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns ανέφερε ότι αυτό το διάστημα καταρτίζεται η μελέτη βιωσιμότητας του έργου και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει οριστικοποιηθεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης, κατά πάσα πιθανότητα μέσω της εισόδου στην Eldorado στρατηγικού επενδυτή. Tο 2022 αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες στις Σκουριές, με το νέο επενδυτικό σχέδιο της Eldorado Gold να προβλέπει συνολικές επιπρόσθετες επενδύσεις 2,6 δισ. ευρώ.

---

Μια ανάσα από τα υψηλά όλων των εποχών βρίσκεται η τιμή της μετοχής της Μυτιληναίος. Το ιστορικό υψηλό της εταιρείας σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 2007 στα 16,05 ευρώ. Σε επίπεδο αξίας κεφαλαιοποίησης τα 2,2 δισ. ευρώ είναι ιστορικά υψηλή επίδοση καθώς ο όμιλος έχει απορροφήσει την ΜΕΤΚΑ. Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων με τη Jumbo γίνεται «σώμα με σώμα» καθώς οι δύο εταιρείες έχουν σχεδόν την ίδια αξία στο ταμπλό, φαινόμενο το οποίο έχει να παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 2007.

Οι προοπτικές για αισθητά υψηλότερη αποτίμηση από την τρέχουσα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.Αναλυτές που έχουν μελετήσει σε βάθος τη στρατηγική της Μυτιληναίος και ιδιαίτερα τις  επιπτώσεις από την είσοδο στην κατασκευή φωτοβολταϊκών, θεωρούν πως όχι σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου η τιμή θα γράφει το 2 μπροστά.

---

H Motor Oil ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έκδοση πράσινου ομόλογου το οποίο θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη του ομίλου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου με βάση το οποίο η εταιρία επιδιώκει να έχει 500 - 600MW εγκατεστημένα το 2025. Με την έκδοση του εταιρικού ομολόγου, τον περασμένο Μάρτιο βελτίωσε σημαντικά το κόστος των δανείων της. Αυτό προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις της 31.12.2020 όπου φαίνεται ότι η εταιρεία έχει κόστος εξυπηρέτησης 3,29% για τις χρηματοδοτικές μισθώσεις και 3,54% για τα ομολογιακά και τραπεζικά δάνεια. Επισημαίνεται ότι το εταιρικό ομόλογο εκδόθηκε με κουπόνι 1,9% και αφορούσε 200 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση του κόστους εξυπηρέτησης είναι ακόμα πιο μεγάλη αν συγκριθεί με τη χρήση του 2019 όπου ο όμιλος είχε κόστος μισθώσεων 3,49% και δανειοδότησης 4,43%.

---

Η συνεδρίαση της Μ. Πέμπτης έκλεισε στο μηδέν και μάλιστα σε επίπεδο δεύτερου δεκαδικού ψηφίου. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο, όχι όμως απίθανο. Στο σύνολο της αξίας των κεφαλαιοποιήσεων των 60,6 δις. ευρώ η διαφορά από το προηγούμενο κλείσιμο της Μ. Τετάρτης ήταν θετική κατά…9 εκατ. ευρώ. Ο Απρίλιος τήρησε την παράδοση των θετικών προσήμων κλείνοντας με κέρδη 5,4% ανεβάζοντας τον λογαριασμό του Γενικού Δείκτη στο 12,53% από την αρχή του έτους. Το σερί της ανόδου έγραψε την 6η συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα και οι τζίροι στο τετράμηνο εμφανίζουν αύξηση +20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η μείωση του τζίρου που παρατηρήθηκε προς το τέλος της Μ. Εβδομάδας ήταν μάλλον φυσιολογική λόγω της τριήμερης αργίας, πιθανόν σε αυτό να οφείλεται και το γύρισμα προς το τέλος της ημέρας.

---

Ο Απρίλιος ήταν πλούσιος σε γεγονότα και επιφύλαξε δυνατές συγκινήσεις. Ωστόσο, το καλεντάρι του Μαΐου είναι επίσης φορτωμένο με πολλά γεγονότα τα οποία θα κρατήσουν ψηλά τζίρους και ενδιαφέρον. Σήμερα ανακοινώνεται το α’ τρίμηνο της Μυτιληναίος το οποίο αναμένεται να έχει ανάλογες επιδόσεις με το περυσινό. Σημειώστε ότι η επίδραση της πανδημίας στην οικονομία άρχισε να εμφανίζεται μετά το πρώτο δεκαήμερο το Μαρτίου επομένως οι εισηγμένες θα συγκριθούν στο ξεκίνημα της χρονιάς με μια κανονική - σχεδόν - περίοδο λειτουργίας. Την Πέμπτη είναι η σειρά της Entersoft να ανακοινώσει μεγέθη τριμήνου.

---

Η επιλογή έκδοσης 5ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο που προγραμματίζεται για σήμερα, δεν είναι τυχαία. Οι αγορές εμπιστεύονται την Ελλάδα εξ ου και η αρνητική απόδοση της 5ετίας με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΤτΕ στο -0,08% με την τιμολόγηση στο 113%. Στην πράξη σήμερα αναμένεται να αντληθούν δανεικά με πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης.