Black Box: Προετοιμαστείτε για ηλεκτροσόκ στα κέρδη της βιομηχανίας – Ολλανδοί και Βέλγοι στην Κεφαλαιαγορά πριν τα κάλαντα και big deals με το «Φαιστός» του Πιερρακάκη

-Στα χέρια της ολλανδικής Reggeborgh και της βελγικής Atlas βρίσκεται πλέον το «κατηγορητήριο» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με το οποίο φαίνεται πως προκύπτουν στοιχεία συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των δύο μετόχων της Ελλάκτωρ αλλά και επιπλέον στοιχεία ότι οι δύο πλευρές έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν. Οι εταιρείες έχουν μια εβδομάδα προθεσμία να απαντήσουν.

---

Αν δεν υπήρχαν οι σοβαρές στρεβλώσεις στην τιμολόγηση των ενεργειακών αγορών, η κακοκαιρία αυτής της εβδομάδας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μικρό δώρο για τους εγχώριους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Οι χιονοπτώσεις και οι βροχές γέμισαν τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών οι οποίοι πλέον κινούνται σε βαθμό πλήρωσης πάνω από 66%. Πριν από ένα μήνα η στάθμη ήταν κοντά στο 40% σε ένα από τα πιο άνυδρα εξάμηνα της τελευταίας δεκαετίας.

Με τα υδροηλεκτρικά να ξαναμπαίνουν στην παραγωγή με 15% συμμετοχή στο μείγμα ενέργειας (3% πριν από ένα μήνα) η οριακή τιμή συγκρατήθηκε παρά το ρεκόρ τιμών στα TTFs και η Ελλάδα είχε χθες τη χαμηλότερη τιμή χονδρικής στην Ευρώπη.

Μάλιστα η τιμή αυτή ήρθε σε μια ημέρα με ιδιαίτερα υψηλό όγκο φορτίου που ξεπέρασε το φράγμα των 400.000MWh. Επίσης θετική ήταν και η εικόνα των ΑΠΕ οι οποίες ξεπέρασαν τις μονάδες φυσικού αερίου στην συνεισφορά μετά από πολύ καιρό με μερίδιο 33,7% έναντι 32,3%.

Όλα αυτά μέχρι χθες το μεσημέρι όταν στα χρηματιστήρια ενέργειας η εικόνα ανατράπηκε πλήρως για τη σημερινή ημέρα. Εκεί που την Τετάρτη η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη, μέσα σε λίγες ώρες βρέθηκε να καταγράφει ρεκόρ ακρίβειας όλων των εποχών για σήμερα Πέμπτη: Η μέση οριακή τιμή εκτοξεύθηκε στα 328 €/ΜWh (+47%) από χθες με υψηλό τα 425 €/ΜWh (επίσης ρεκόρ) αποτέλεσμα όχι τόσο της συνεισφοράς των νερών που έμειναν ψηλά (16,6%) όσο της απότομης υποχώρησης των ΑΠΕ, αλλά κυρίως μιας σειράς άλλων παραγόντων.

Τα δε TTFs του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου βρίσκονται σταθερά στα 129 €/MWh χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου συνδέονται με τη ζήτηση και τη μείωση των λιγνιτικών μονάδων.

Ωστόσο, έμπειροι παράγοντες στον χώρο της ενέργειας υποστηρίζουν ότι η τιμή του φυσικού αερίου τελικά καθορίζεται πολύ λιγότερο από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Τα δεδομένα που ισχύουν στο Νότο της Ευρώπης είναι εντελώς διαφορετικά από εκείνα των χωρών του Βορρά, και αυτό σε μεγάλο βαθμό εξηγεί την αδιαφορία χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης στις διαρκείς εκκλήσεις κυβερνήσεων του Νότου να αλλάξει εδώ και τώρα ο τρόπος τιμολόγησης ώστε να πάψει η χονδρική τιμή να καθορίζεται από την εκάστοτε ακριβότερη μονάδα.

Παρότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες χώρες εμφανίζονται να είναι ακόμη υψηλότερες των ελληνικών, η πραγματικότητα εκεί είναι διαφορετική καθώς είναι ελάχιστο το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που περνά μέσα από τα χρηματιστήρια.

Στη Γερμανία λ.χ είναι μόλις 20% ενώ το υπόλοιπο 80% καθορίζεται με διμερή συμβόλαια που έχουν κλειστεί καιρό πριν. Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, οι χώρες διαθέτουν επίσης πολύ πιο πλούσιο ενεργειακό μείγμα, περισσότερες ΑΠΕ, καλής ποιότητας λιθάνθρακα (όπου χρησιμοποιείται) ή και πυρηνικά.

Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε μείνει πολύ πίσω όλα αυτά τα χρόνια.

Η πίεση από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια αυξάνεται διαρκώς. Και δεν είναι μόνο θέμα επιβάρυνσης των νοικοκυριών, αλλά και χιλιάδων επιχειρήσεων που φτάνουν πλέον στα όριά τους.

Η διάρκεια των τιμών χονδρικής σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ/MWh δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση κυρίως στη βιομηχανία.

Οι εταιρείες που έχουν την ενέργεια ως σημαντικό συστατικό του κόστους πωληθέντων ή αγοράζουν ακριβότερα τις πρώτες ύλες λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, έχουν δύο επιλογές: Ή να σταματήσουν προσωρινά να παράγουν ή να μετακυλήσουν το κόστος στην κατανάλωση.

Δεν ξέρουμε αν επιβεβαιωθούν οι μαύρες προβλέψεις για λουκέτα βιομηχανιών λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους. Όμως, έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, ένα πράγμα φαίνεται σίγουρο για πολλούς αναλυτές: ότι στη βιομηχανία μάλλον πάμε για μια συνολική αρνητική αναθεώρηση των κερδών της επόμενης χρονιάς.

Πώς έλεγε εκείνο το τραγούδι; «Μια βροχή θα μας σώσει». Κάντε το «πολλές βροχές και αέρας θα μας σώσουν», για να είμαστε μέσα.

---

Αισθητή η αποκλιμάκωση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων κατά τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις αν και η απόσταση από τα χαμηλά του Αυγούστου -όταν η απόδοση είχε υποχωρήσει στο 0,5%-, είναι τεράστια. Χθες η απόδοση του 10ετούς έκλεισε στο 1,216% με πτώση άνω του 6%, έχοντας σημειώσει τις προηγούμενες ημέρες υψηλό στο 1,4%.  

---

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πλέον δε χωράει στο παλιό κτίριο με αποτέλεσμα να ψάχνει να ενοικιάσει πολύ μεγαλύτερο χώρο για να στεγάσει το αισθητά αυξημένο προσωπικό της το οποίο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Ούτως ή άλλως αργά και σταθερά από ουραγός σε λίγο καιρό φιλοδοξεί να βρεθεί μεταξύ των leader στις ΑΠΕ. 

---

Και μιας και μιλάμε για τις ΑΠΕ, οι ζυμώσεις και οι συζητήσεις στο χώρο είναι ατελείωτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα χορτάσουμε από νέα του κλάδου. 

---

Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαία ή όχι η συμπεριφορά της μετοχής της Εθνικής… Το ταμπλό πάντως δείχνει ότι οι αγοραστές βιάζονται για αυτό και την έφεραν σε χρόνο dt και πάλι κοντά στα υψηλά της (2,9 ευρώ). Η αγορά περιμένει ΑΜΚ με τη νέα χρονιά, η τράπεζα διαψεύδει και το γαϊτανάκι συνεχίζεται. Αν η στήλη μπορεί να προσθέσει κάτι στο παζλ, αυτό είναι ο αριθμός 3. Ξέρετε ότι έχει μαγικές δυνάμεις και μεταφυσικούς συμβολισμιούς ετσι;

---

Περιμένουμε εναγωνίως τι θα γίνει τελικά με την ΑΜΚ της τράπεζας Αττικής και πως θα αποκτήσει το fund της Ellington με το ποσοστό που συζητείται. Τα κουκιά δεν φαίνεται να βγαίνουν εύκολα, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση και την ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία. Εκτός και αν υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών του δημοσίου και του ΤΧΣ...

---

Η αλήθεια είναι πως το ΤΧΣ υπό τον κ. Ξηρουχάκη έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του μέχρι το τελευταίο λεπτό για να μη βρεθεί με δυσανάλογα υψηλό ποσοστό στην Τρέπεζα Αττικής και επιτρέψει στις ευρωπαϊκές Αρχές να μιλάει για κρατική στήριξη και λεφτά στο πηγάδι. Στόχος είναι να μην χαθούν κι άλλα κεφάλαια στον Πίθο των Δαναϊδων. Μεγάλο στοίχημα. 

---

Οι επενδύσεις 3 δισ. ευρώ του ΟΤΕ αλλάζουν ψηφιακή πίστα την Ελλάδα και μειώνουν το χάσμα μεταξύ της χώρας μας και χωρών της ευρωζώνης. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τα κορυφαία στελέχη του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom είχε τα «συνηθισμένα», σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελέσματα: Επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Που λείπουν όσο τίποτα από την Ελλάδα και στις οποία η χώρα μας τα τελευταία 2,5 χρόνια πρωτοστατεί.

---

Αυτό που πέρασε στα «ψιλά» και έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως η Deutsche Telekom γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που επενδύει στο fund Φαιστός. Δίπλα στα χρήματα του δημοσίου, προστίθενται και 3 εκατ. ευρώ του γερμανικού πολυεθνικού κολοσσού, ο οποίος δεν εστιάζει μόνο τις τηλεπικοινωνίες, αλλά τον ενδιαφέρει η δημιουργία οικοσυστήματος καινοτόμων εταιρειών στη χώρα. Εκεί εστιάζει, γιατί θέλει να προσφέρει στήριξη στις εταιρείες που αναπτύσσουν τη νέα γενιά ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων.

---

Το μόνο σίγουρο, όπως λένε πληροφορίες της στήλης, είναι πως ακολουθούν και άλλα «δυνατά» ονόματα του επιχειρείν που θα στηρίξουν την προσπάθεια του Φαιστός. Μια έμπνευση του Κυριάκου Πιερρακάκη που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αποκτήσει το δικό της οικοσύστημα τεχνολογικών εταιρειών. Στο Ταμείο έχουν εκφράσει άτυπο ενδιαφέρον 31 επιχειρήσεις που ζητούν χρηματοδότηση. Η διαδικασία συγκέντρωσης κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα προχωρά. Στο εξωτερικό αντίστοιχα ταμεία κάνουν έως 3 χρόνια να οργανωθούν. Στην Ελλάδα παρά την πανδημία και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται, από τα μέσα Ιανουαρίου έως σήμερα το Ταμείο έχει οργανωθεί. Μόνο η αρχική αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων είναι 100 σελίδες… Δηλαδή, έχει γίνει αρκετή δουλειά. Η οποία μέσα στο 2022 αναμένεται να αποδώσει καρπούς.

Θα τους τρελάνει όλους ο Mr. Jumbo. Όσοι διάβασαν την απάντηση πηγών της εταιρείας στις καταγγελίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) θα βρουν το σαρκασμό του Απόστολου Βακάκη. Εξηγούμαστε: Αναφέρουν από την εταιρεία σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές: «Δεν είναι απαραίτητη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές για την ικανοποίηση των αναγκών της αγοράς». Και στα καπάκια, «με μόνη προϋπόθεση ό,τι προβλέπει η νομοθεσία για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τις Κυριακές, να ισχύει για όλους». Καλά, δεν πρόκειται η νομοθεσία να αναγκάσει τα καταστήματα να λειτουργούν και Κυριακές, αλλά ο χαμός, μάλλον, γίνεται για την εορταστική περίοδο.

Από την άλλη ο ΣΕΑ έχει αποδείξει πως βρίθει ακροτήτων και τοξικότητητας. «Εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία» έγραψαν και στο twitter το #cancel jumbo έγινε viral. Το θετικό από την κόντρα των δύο πλευρών; Δεν αναφέρθηκε η Jumbo , μετά από πολύ καιρό, στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και τα μονοπώλια...

---

Mπορεί στη χώρα μας οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υλοποίηση μιας έρευνας υδρογονανθράκων να αποθαρρύνουν τους επενδυτές, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην πολύπειρη Αίγυπτο. Εκεί, ο υπουργός πετρελαίου και ορυκτών πόρων Tarek El Molla συναντήθηκε με τον CΕΟ της Energean Μαθιό Ρήγα. Τι συζητήθηκε; Το σχέδιο της Energean να συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου North Idku και North El Amriya με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραγωγής στο Abu Qir, στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας. Προσέξτε, η Αίγυπτος δεν είναι μια χώρα που ψάχνει να βρει το δρόμο της στους υδρογονάνθρακες, όπως η Ελλάδα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες – παραγωγούς και εξαγωγείς φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, παράγοντας περί τα 200 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα και εξάγοντας περί τα 45 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.

---

Χωρίς δικαίωμα στο πρόσθετο μέρισμα των 0,17 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή από τις 20 Δεκεμβρίου. Δικαιούχοι θα είναι όσοι επενδυτές έχουν μετοχές της εταιρείας την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021. Η πληρωμή του μερίσματος θα γίνει στις 27 Δεκεμβρίου.

---

Εταιρείες με απεριόριστη διάρκεια ζωής έχουν καταστεί πλέον οι ΕΠΕ και οι ΙΚΕ, οπότε φέτος δεν χρειάζεται οι μέτοχοι να τρέχουν να αλλάζουν το καταστατικό των εταιρειών.

Η σχετική διευκρίνιση του υπουργείου Ανάπτυξης με βάση τα άρθρα 50-55 του νόμου 4872/2021 ήρθε την κατάλληλη στιγμή, τουλάχιστον για όσους αγνοούσαν το μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρει πλέον το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η διάρκεια και των δύο εταιρικών μορφών ΕΠΕ και ΙΚΕ μπορεί πλέον να είναι ορισμένου ή αορίστου χρόνου και

για όσες εταιρείες έχουν επιλέξει διάρκεια ορισμένου χρόνου, η διάρκεια θα μετατρέπεται αυτόματα σε αορίστου χρόνου, εκτός εάν οι εταίροι αποφασίσουν τη λύση τους.

Στην πράξη δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση για τις ΕΠΕ που είχαν επιλέξει στο καταστατικό τους διάρκεια αορίστου να το τροποποιήσουν έως τις 31-12-2021, επειδή το σχετικό άρθρο (12 του ν. 4541/2018) καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε με το άρθρο 55 του ν. 4872/2021.

Επιπλέον, δεν υφίσταται συνολικά για τις ΕΠΕ και τις ΙΚΕ η υποχρέωση τροποποίησης του καταστατικού κάθε φορά που λήγει η διάρκεια τους, εκτός αν οι εταίροι επιθυμούν τη λύση της εταιρείας, οπότε θα πρέπει να λαμβάνουν τη σχετική απόφαση.

---