Black Box: Όταν καείς στον… χυλό των τραπεζών, φυσάς και το γιαούρτι

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν μπροστά τους μία (ακόμη) μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει το πολύ έως το καλοκαίρι του 2022. Μετά δεν θα έχουν καμία δικαιολογία να μένουν στάσιμες χρηματιστηριακά, καθώς αλλάζει εντελώς το investment case για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το 2023 θα έχουμε να κάνουμε με ένα τελείως διαφορετικό τοπίο που θα θυμίζει άλλες εποχές.

Η στήλη δεν βλέπει οράματα, αλλά μεταφέρει τα λόγια αναλυτή που εργάζεται στο City του Λονδίνου και παρακολουθεί στενά τον τραπεζικό κλάδο. O παρακάτω διάλογος είναι πέρα για πέρα αληθινός και τον μεταφέρουμε γιατί απηχεί την εκτίμηση που έχουν και άλλοι πολλοί μεγάλοι διεθνείς παίχτες οι οποίοι για χρόνια σόρταραν τις τράπεζες και πλέον ετοιμάζονται για το big long.

-Εννοείς ότι αν θέλω τραπεζικές μετοχές να τοποθετηθώ τώρα για να είμαι μέσα ή ότι πρέπει να περιμένω μέχρι του χρόνου γιατί υπάρχουν ακόμη ανοιχτά μέτωπα; Ρώτησε η στήλη.

-Εννοώ ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον οι επενδυτές δεν πρέπει να βλέπουν «φαντάσματα».

-Μα, η ΕΚΤ λέει ότι το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου δεν έχει επιλυθεί και θα το βρούμε μπροστά μας καθώς από τα 21 δισ. ευρώ κεφαλαίων τα 14,5 είναι DTC, άρα χαμηλής ποιότητας κεφάλαια. Άσε που εσείς οι ίδιοι οι αναλυτές λέτε κατά καιρούς ότι δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις κεφαλαίου, άσχετα με το αν το παραδέχονται οι τράπεζες ή όχι.

-Έχεις δίκιο σε όλα. Άλλωστε, το ρητό «αν καείς στο χυλό φυσάς και το γιαούρτι» δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών. Θα επιμείνω όμως. Το investment case αλλάζει σιγά σιγά και αυτό το βλέπεις από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις ελληνικές τράπεζες οι οίκοι αξιολόγησης, όπως η S&P και η Moody’ s στις πρόσφατες εκθέσεις τους. Και πίστεψέ με, αν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης αξιοποιηθούν σωστά και γίνουν και κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση, σε δύο χρόνια από σήμερα δεν θα μιλάμε ούτε για τα κόκκινα δάνεια, ίσως ούτε για τον αναβαλλόμενο φόρο.

-Κάτσε καλά, εσύ σε λίγο θα μου πεις ότι θα δώσουν και μερίσματα

-Ε, κάποια στιγμή θα γίνει κι αυτό. Ας λύσουμε πρώτα τα υπόλοιπα.

Όμως τα υπόλοιπα που πρέπει σύμφωνα με τον συνομιλητή μας να λυθούν, είναι πολλά. Πρώτον, οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν μπροστά τους το διαρκές ενδεχόμενο νέων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Δεύτερον, θα πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν για αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού.Τρίτον, θα πρέπει να γνωρίζουν με ακρίβεια, το πότε και το πως θα αποχωρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), από τη μετοχική βάση των συστημικών τραπεζών.Τέταρτον, θα πρέπει να γνωρίζουν όλη τη στρατηγική για την επέκταση στο εξωτερικό, με δεδομένη την προηγούμενη εμπειρία, όταν η ισχυρή ανάπτυξη, είχε ακολουθηθεί από βίαιη συρρίκνωση. Και πέμπτον, οι ξένοι επενδυτές θα πρέπει να γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια τα δεδομένα της ψηφιακής μετάβασης, η οποία θα δείξει ποιες τράπεζες θα προχωρήσουν και ποιες θα ξεπεραστούν από τον ισχυρότατο ανταγωνισμό, στην παροχή τραπεζικών και επενδυτικών υπηρεσιών.

---

Στριμωγμένη στη γωνία του ρινγκ μπορεί να βρεθεί πολύ σύντομα η Ελλάκτωρ για την υπόθεση με το έργο της «Χρυσής Γραμμής» του Μετρό στη Ντόχα του Κατάρ. Η εταιρεία έχει ήδη επιβαρυνθεί με ένα κονδύλι 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο γνώστες που παρακολουθούν από κοντά το θέμα θεωρούν πολύ πιθανό η Atkins, που ήταν ο μελετητής του έργου, να στραφεί κατά της Άκτωρ για το σύνολο του ποσού των 100 εκατ. ευρώ που επιδικάστηκε στην κοινοπραξία.

Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο αυξάνονται κατακόρυφα επειδή βάσει της σύμβασης η ευθύνη της ΑΚΤΩΡ με τα αλλά μέλη της κοινοπραξίας είναι αλληλέγγυα και εις ολόκληρον και επειδή για την αγγλική Atkins θα ήταν πιο εύκολο να κινήσει τις δικαστικές διαδικασίες σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι να εκτελέσει στην Τουρκία, την Ινδία ή το Κατάρ, όταν έχει «στο πιάτο» μια ευρωπαϊκή εταιρεία όπως η Ελλάκτωρ.

Αν και εφόσον έχουμε τέτοιες εξελίξεις στην πορεία και η εταιρεία κληθεί να πληρώσει τα 100 εκατ. ευρώ, αντί για τα 30 εκατ. ευρώ που της αναλογούν, θα βρεθεί χωρίς ταμείο, εκτός αν προχωρήσει σε άλλες ενέργειες όπως λ.χ να μην πληρώσει το ομολογιακό δάνειο που της χορήγησε η Reggeborgh. Είναι κι αυτό ένα σενάριο.

---

Και μιας και μιλάμε για το περιβόητο έργο Golden Line στη Ντόχα, ας θυμηθούμε πως ενώ οι τελευταίες διοικήσεις της Ελλάκτωρ προσπαθούν να ρίξουν όλη την ευθύνη στον Αλέξανδρο Εξάρχου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ, είναι όχι μόνο εκείνος που δεν ευθύνεται, αλλά και ο μόνος που προσπάθησε να σώσει την κατάσταση και να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Άκτωρ.

Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, το συγκεκριμένο έργο είχε αναλάβει να το παρακολουθεί και να το τρέχει από την αρχή ο Πάρης Καλλιτσάντσης, γιος του Δημήτρη και τότε περιφερειακός διευθυντής Μέσης Ανατολής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Άκτωρ. Την αίτηση διαιτησίας κατά της κοινοπραξίας στην οποία η Άκτωρ έχει το 30%, την είχε καταθέσει η Atkins το 2017. Δηλαδή πριν αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Άκτωρ ο Αλέξανδρος Εξάρχου τον Αύγουστο του 2018 και πριν η κοινοπραξία επιλέξει τη δικηγορική εταιρεία Dentons. Ο Εξάρχου ήταν εκείνος που ως διευθύνων σύμβουλος επιχείρησε δύο φορές να βρει συμβιβαστική λύση, ωστόσο συνάντησε την αντίδραση της κοινοπραξίας η οποία βάσει γνωμοδότηση της Dentons, δεν ενέκρινε την πολιτική του συμβιβασμού.

Τώρα γιατί η διοίκηση της Ελλάκτωρ έχει βάλει στο μάτι τον Αλ. Εξάρχου, είναι ένα μυστήριο. Που ίσως απαντιέται από το γεγονός πως έχοντας υποσχεθεί «ασυλία» στην προηγούμενη διοίκηση, αν δεν βρεθεί εξιλαστήριο θύμα, θα πρέπει η σημερινή διοίκηση να αναλάβει την ευθύνη.

---

Επτά οίκοι βλέπουν με καλό μάτι τα αποτελέσματα εξαμήνου της Πειραιώς, ενώ η BofA είναι λιγότερο αισιόδοξη. Goldman Sachs, JP Morgan, Wood & Company, NBG και Pantelakis δίνουν τιμές στόχο από από 1,4 ευρώ έως και 2,15 ευρλω. Οι βασικές τάσεις για την Πειραιώς είναι πως αυξάνονται τα δάνεια, τα έσοδα από προμήθειες και το κόστος προβλέψεων είναι καλύτερο από ό,τι αναμένονταν. Σημειώνουν μάλιστα, πως οι ζημιές του τριμήνου αντανακλούν το σχέδιο μετασχηματισμού, ενώ προβλέπονται τρεις τιτλοποιήσεις NPEs. Η Goldman Sachs επισημαίνει πως ζημιές σημαντικές προέκυψαν από από την πώληση NPEs, η οποία μείωση τον σχετικό δείκτη της τράπεζας από 45% το 2020, σε 23%, όμως μειώθηκε ο κίνδυνος σε 1,1%, από 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

---

Αίτηση στη ΡΑΕ για μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο στην Περιοχή της ΒΙΠΕ Λάρισας κατέθεσε η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική». Η αίτηση εγκρίθηκε. Μοναδική μέτοχος της εταιρείας είναι η Clavenia, μια κυπριακή εταιρεία. Στο ΔΣ αυτής της εταιρείας συμμετέχει ο Μηλιώνης, γνωστός από την εμπλοκή του στην υπόθεση Hellas Power –Energa. Έχει ενδιαφέρον η επαναφορά του στην αγορά ενέργειας....

---

Καλύτερα αναμένεται να είναι τα φετινά αποτελέσματα της Δάιος Πλαστικά, καθώς η διοίκηση της εισηγμένης βλέπει τον ξενοδοχειακό της κλάδο να πηγαίνει πιο καλά από πέρυσι. Η εισηγμένη διαθέτει ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων στη Θεσσαλονίκη και  μια πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα σε οικόπεδο 320 περίπου στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Στη χρήση του 2020 η μείωση των εσόδων από τον ξενοδοχειακό κλάδο υπερέβη το 60% γεγονός που οδήγησε και σε μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.