Black Box: Οι άδειες του στοιχήματος και το… Γεράκι της Μάλτας

Διαστάσεις που σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να λάβει …λαμβάνει τελικά η υπόθεση της αδειοδότησης κάποιων  εταιρειών που επιδιώκουν να πάρουν θέση στην επόμενη ημέρα του διαδικτυακού στοιχηματισμού, με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία μάλιστα διαθέτουν και ισχυρά μέσα ενημέρωσης να στρέφονται εναντίον της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (ΕΕΕΠ). 

Ο λόγος; 

Ότι η Επιτροπή Παιγνίων διατηρεί αμφιβολίες για το αν «πρέπει» να χορηγήσει την άδεια βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας και των ρυθμίσεων που έχει θεσπίσει η νέα νομοθεσία. 

Την προηγούμενη Παρασκευή 11 Ιουνίου, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, η γνωστή ΕΕΕΠ έκανε όπως όφειλε το αυτονόητο: έλεγξε εξονυχιστικά τους φακέλους των υποψήφιων εταιρειών που θέλουν να λάβουν μια άδεια ως πάροχοι τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου. 

Κομβικό στάδιο του ελέγχου αποτελεί η έκδοση άδειας καταλληλότητας προσώπων η οποία διασφαλίζει ότι η  εταιρεία που θα λάβει την άδεια δεν έχει ως τελικό δικαιούχο πρόσωπο βιτρίνα. Ο φάκελος μιας συγκεκριμένης υπόθεσης επιεικώς θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «ατελής»…Και από εδώ άρχισαν τα γνωστά παρατράγουδα με το μενού να περιλαμβάνει επιθέσεις κατά δύο μελών της ΕΕΕΠ, από μέσα ενημέρωσης που σχετίζονται με τον ιδιοκτήτη της «κομμένης» στοιχηματικής εταιρείας

Η υπόθεση αφορά την Gamart Ltd, που με τη σειρά της ανήκει στην Logflex Ltd (αμφότερες με έδρα τη Μάλτα), οι οποίες υπέβαλαν φάκελο με συγκεκριμένο πρόσωπο ως ιδιοκτήτη, ενώ ο πραγματικός ιδιοκτήτης είναι άλλος.  

Δικαιολογημένες λοιπόν οι ενστάσεις της Επιτροπής για την άδεια, ιδιαίτερα καθώς για την αδειοδότηση, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να περάσει τη διαδικασία περί «Καταλληλότητος Προσώπων», η οποία και διερευνά την ταυτότητα και το ποιόν των ιδιοκτητών. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πίσω από το πρόσωπο που εμφανίστηκε στο φάκελο για να λάβει την άδεια από την ΕΕΕΠ, δε βρέθηκε αυτό που τον κατέθεσε, αλλά ο επιχειρηματίας Ροδόλφος Οντόνι, ο οποίος μάλιστα γνωστοποίησε και στο Μητρώο Εταιρειών της Μάλτας την ιδιοκτησία του, επί των δύο επιχειρήσεων. 

Με τη διαφορά ότι ο φάκελος στην Ελλάδα υποβλήθηκε της 1η Μαΐου, ενώ ο κ. Οντόνι γνωστοποίησε -επίσημα- την ιδιοκτησία του αργότερα. Στις 19 Μαΐου..

Οι αμφιβολίες της Επιτροπής Παιγνίων για την αδειοδότηση (την οποία τελικά ακόμη δεν έχει λάβει η Gamart) οδήγησαν σε μπαράζ δημοσιευμάτων, από media συμφερόντων του κ. Οντόνι, εναντίον μελών της ΕΕΕΠ. 

Γιατί; 

-Επειδή προσπαθεί ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ Δημήτρης Ντζανάτος, μετά από 10 χρόνια χάους στο διαδικτυακό στοιχηματισμό να βάλει τάξη σε μια άναρχη κατάσταση που επικρατούσε ; 

-Φταίνε οι υπηρεσιακοί υπάλληλοι οι οποίοι εφαρμόζουν το νόμο απαρέγκλιτα και με συνέπεια και δε θέλουν να κάνουν τα στραβά μάτια σε μια περίεργη και δαιδαλώδη αλυσίδα εταιρικών σχημάτων

-Ή μήπως φταίει τελικά ο φάκελος του οποίου η εταιρεία και ο τελικός δικαιούχος δημιουργούν εύλογες απορίες; 

Η στήλη αναρωτιέται γιατί μέχρι στιγμής ο υποψήφιος δεν έχει τοποθετηθεί στις αποκαλύψεις που έγιναν. 

Επιστρέφοντας, πάντως στον φάκελο της Gamart, οι γνωρίζοντες  λένε ότι το πηγαινέλα των μεταβιβάσεων στη Μάλτα έγινε μέσω τρίτης εταιρείας, επίσης συμφερόντων του ιδίου επιχειρηματία, η οποία έχει έδρα (αυτή τη φορά στην Κύπρο) στην ίδια ακριβώς διεύθυνση με μία τέταρτη εταιρεία στην οποία μεταβιβάστηκαν τα στοιχεία από τη δραστηριότητα μιας άλλης εταιρείας του κ. Οντόνι στην Ελλάδα (της Centric) που άφησε πολλούς επενδυτές και μετόχους στα κρύα του λουτρού. 

Κατόπιν αυτών το συμπέρασμα της στήλης είναι ότι οι επιθέσεις που δέχονται τα μέλη της ΕΕΕΠ από τα μέσα του κ. Οντόνι είναι μάλλον κακόβουλες, και διαμορφώνουν μια εξαιρετικά «κακή πρακτική». 

Τώρα, στο ερώτημα γιατί ο κ. Οντόνι δεν εμφανίζεται εν Ελλάδι ως ιδιοκτήτης των επιχειρήσεων που εμφανίζεται να κατέχει στη Μάλτα, η στήλη δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. 

Έμαθε πάντως πως χθες, μετά τον θόρυβο που άρχισε να σηκώνεται, ο Ρ. Οντόνι επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΕΕΕΠ και εμμέσως πλην σαφώς προσπάθησε να δικαιολογήσει όσα ο φάκελος δε δικαιολογούσε...

---

Υπόθεση εργασίας και ρητορικό ερώτημα : Ας υποθέσουμε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο όχι η Νέα Δημοκρατία σήμερα στην εξουσία. Κι ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του, προσέφερε νομικές υπηρεσίες σε επενδυτή που θα θέλει να κυριεύσει έναν μεγάλο επιχειρηματικό κλάδο. Τι θα λέγαμε τότε; Τι αντιδράσεις θα υπήρχαν; Θα είχε γίνει μεγάλο πολιτικό θέμα ή όχι; Η στήλη - και όχι μόνο - καταλαβαίνει πως στην εν λόγω περίπτωση έχουν αρχίσει να επικρατούν και πάλι οι «παλαιές καλές» λογικές Βουλγαράκη που είχε πει το αμίμητο πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Είναι;

---

Μέρες που είναι σας θυμίζει τίποτα το ακρωνύμιο «FFG»; Για να πούμε την αλήθεια στη στήλη θύμισε πολύ τα αρχικά της Folli Folli Group. Και πράγματι μια έκπληξη την πάθαμε μαθαίνοντας ότι η FFG είναι 100% θυγατρική της κινεζικής Fosun, που αποτελούσε έναν εκ των βασικών μετόχων με 16,4% και στενό συνεργάτη της Folli Follie Group των Κουτσολιούτσων, έχοντας παίξει κομβικό ρόλο ειδικά για την επέκτασή της εταιρείας στην Κίνα.

Η «νέα» FFG, λέγεται στην πραγματικότητα Fosun Fashion Group και ιδρύθηκε το 2017, λίγο καιρό πριν σκάσει το σκάνδαλο της Folli Follie Group. Για την ιστορία, την FFG τη μάθαμε αυτές τις μέρες καθώς συμφώνησε να εξαγοράσει τo 100% της διάσημης ιταλικής μπράντας υποδημάτων Sergio Rossi Spa.

Τώρα να είναι σύμπτωση ή κάποιο παιχνίδι της επιχειρηματικής μοίρας η Fosun να μη θέλει να αποτινάξει από πάνω της τον …κωδικό FFG;

---

Ξεκίνησαν οι τράπεζες να «ρίχνουν στην αγορά» τα ακίνητα που είχαν χτυπήσει στους πλειστηριασμούς τα τελευταία χρόνια. Η Eurobank ήδη έχει λάβει μη δεσμευτικές προσφορές από πέντε ενδιαφερόμενους για το χαρτοφυλάκιο Petra που περιλαμβάνει 150 ακίνητα.

Η αξία των ακινήτων, κυρίως εμπορικά ανά την Ελλάδα τα οποία είναι ήδη μισθωμένα, υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ.

Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν προς τα τέλη Ιουλίου. Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που βγαίνει προς πώληση μετά τις μαζικές μεταβιβάσεις των 1.000 πρώτων ακινήτων από τράπεζα που πραγματοποιήθηκαν το 2019 από τη Eurobank μέσα από τα πακέτα Star, Opus και Resi.

Το ενδιαφέρον για τα ακίνητα στην Ελλάδα αρχίζει πάλι να αναθερμαίνεται καθώς επανέρχεται σταδιακά η ομαλότητα.

Έτσι οι τράπεζες προετοιμάζονται να βγάλουν στην αγορά προς πώληση χαρτοφυλάκια που θα απαρτίζονται από 300 έως και 1.000 ακίνητα, αξίας από 7 έως 50 εκατ. ευρώ το καθένα.

---

Αρνητική και πάλι η απόδοση στα 5ετή ελληνικά ομόλογα μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ ότι είναι νωρίς για απόσυρση των μέτρων στήριξης στην ευρωζώνη, μόλις στο 0,7% η απόδοση του 10ετούς. Παιάνες στα διεθνή ΜΜΕ που δέκα χρόνια πριν είχαν την Ελλάδα στα μαύρα κατάστιχα, παιάνες και από το οικονομικό επιτελείο που θέλει να κλέψει λίγη από τη δόξα των αρνητικών επιτοκίων. Ας έχουμε, όμως, καλά στο μυαλό μας πως όσο ειδική ήταν η περίπτωση της ελληνικής κρίσης που είχε εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στη στρατόσφαιρα, άλλο τόσο ειδική είναι η περίπτωση που βιώνει η ελληνική οικονομία σήμερα, υποβοηθούμενη από τις αγορές της ΕΚΤ. Το ζητούμενο για τη χώρα είναι να προλάβει να κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει πριν επιστρέψει η «κανονικότητα» στις κεφαλαιαγορές ώστε να διεκδικήσει με το «σπαθί» της να την πληρώνουν οι επενδυτές, αντί να τους πληρώνει.  

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.