Black Box: Ο Σκυλακάκης κλάδεψε το λεφτόδεντρο των λαϊκιστών

Πυροσβεστικά κλήθηκε να λειτουργήσει χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη φωτιά των προσδοκιών που άναψε σε πολίτες και επιχειρήσεις η φιλολογία για «κούρεμα» χρεών με αφορμή τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν υπό προϋποθέσεις, ειδικά και μόνο για τις εταιρείες που μπαίνουν στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ».

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης τυγχάνει να είναι ο άνθρωπος που ξέρει καλύτερα από όλους τα δημόσια οικονομικά, τις αντοχές του προϋπολογισμού και είναι πάντα ένας πολιτικός που απεχθάνεται τον λαϊκισμό και δεν εμπορεύεται προσδοκίες και λεφτόδεντρα.

Αυτό μπορεί να χαλάει τη... σούπα όσων εκ δεξιών και αριστερών θέλγονται από της Σειρήνες των εύκολων εξαγγελιών, εξ ου και χθες έσπευσε να το πει όσο πιο καθαρά γίνεται: Ναι, η κυβέρνηση δεν θα αφήσει στη μοίρα τους όσες επιχειρήσεις έχουν προοπτικές να εξοφλήσουν τα χρέη τους, ναι, σχεδιάζει να δώσει κυρίως χρονικές διευκολύνσεις στην αποπληρωμή οφειλών, αλλά σε δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία διαγραφή ή κούρεμα οφειλής.

---

Παρασκευή 21 Μαΐου. Κρατήστε αυτή την ημερομηνία, όχι μόνο για να ευχηθείτε σε εορτάζοντες και εορτάζουσες – Κωνσταντίνου και Ελένης, γαρ - αλλά επειδή κάτι πολύ ευχάριστο και σημαντικό θα συμβεί. Την ημέρα αυτή είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την απόφαση του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας (outlook).

Στο οικονομικό επιτελείο προεξοφλούν ότι ο οίκος θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών στην κατηγορία «θετικές», χωρίς ωστόσο να κάνει το μεγάλο «δώρο» αναβαθμίζοντας παράλληλα και το αξιόχρεο της χώρας, το οποίο αν δεν έχουμε καμιά θετική έκπληξη, θα διατηρηθεί δύο βαθμίδες (Βa3) κάτω από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Παρασκευή... κοντή γιορτή, με «μισή» αναβάθμιση από τη Moody’s.

---


Παρότι, πάντως, η αγορά προεξοφλεί τις θετικές ειδήσεις, τα ελληνικά ομόλογα δεν «βρίσκονται στα καλύτερα» τους. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 1% και διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από το «ψυχολογικό όριο» καθώς έχει παρασυρθεί από την γενική τάση ανόδου των αποδόσεων στην Ευρώπη.

Ακόμη και έτσι βέβαια δεν είναι διόλου άσχημο το Ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται με 1% επιτόκιο, που μπορεί κάλλιστα να υποχωρήσει και πιο χαμηλά, αν μάλιστα η οικονομία «τρέξει» φέτος με ρυθμό 3% φέτος και 7% του χρόνου όπως προβλέπει o έτερος οίκος αξιολόγησης, η Fitch.

Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι καλά και χρήσιμα τα μηνύματα που στέλνουν οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά αν δεν βάλει και η Λαγκάρντ το χεράκι της, οι αγορές «έχουν κλειστά τα αυτιά τους».

---

High risk, high yield το 5ετές ομόλογο 100 εκατ. ευρώ της της θυγατρικής της Costamare, Costamare Participations Plc, η δημόσια προσφορά για τη διάθεση του οποίου ξεκινά από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, με εύρος απόδοσης μεταξύ 2,7 έως 3,10%. Με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1000 ευρώ που ισοδυναμεί με απόδοση προθεσμιακής κατάθεσης μιας άλλης εποχής, το ομόλογο που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι μια ακόμη διέξοδος για τους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές που βλέπουν τα χρήματα τους να λιμνάζουν στα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια.

---


H Alpha Bank κάνει φέτος πρωταθλητισμό στις εκσόσεις ομολόγων. Η τράπεζα συμμετέχει ως Σύμβουλος Έκδοσης και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος στην έκδοση 5ετους εταιρικού ομολόγου, σταθερού τοκομεριδίου, ύψους ευρώ 100 εκατ. της Costamare Participations PLC που αποτελεί την πρώτη έκδοση εταιρικού ομολόγου στο ΧΑ στον τομέα της Ποντοπόρου Ναυτιλίας.

 Από τις αρχές του 2021, η Alpha Bank πρωτοστάτησε στην αυξημένη δραστηριότητα εκδόσεων ομολόγων για Επιχειρήσεις - συνεργάτες της στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
---
Στην εγχώρια αγορά, η Alpha Bank ως Σύμβουλος Έκδοσης και Συντονιστής-Κύριος Ανάδοχος της Motor Oil, ολοκλήρωσε την έκδοση ομολογιακού τίτλου ύψους Ευρώ 200 εκατ., επταετούς διάρκειας, με τοκομερίδιο 1,90%, ενώ ενήργησε και ως εκπρόσωπος των Ομολογιούχων.

Η Alpha Bank πέτυχε την υψηλότερη συγκέντρωση ενδιαφέροντος ιδιωτών επενδυτών, ενώ προσέλκυσε και την υψηλότερη ζήτηση από πλευράς θερμικών επενδυτών.
---
Με αντίστοιχη δυναμική και επιτυχία στις διεθνείς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων η Alpha Bank συμμετείχε και στην πρώτη διεθνή ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, ύψους 650 εκατ., ευρώ 5ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 3,875%, καθώς και στην έκδοση της Mytilineos ύψους Ευρώ 500 εκατ., 5ετούς διάρκειας με τοκομερίδιο 2,25%.

---

Δικαιώθηκε η στρατηγική της Φουρλής να ενισχύσει αισθητά το κομμάτι των ηλεκτρονικών πωλήσεων εν μέσω πανδημίας. Με τα καταστήματα κλειστά στο πρώτο τρίμηνο, ο όμιλος είδε τις ηλεκτρονικές πωλήσεις να εκτοξεύονται κατά 142% από τα 9,8 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 23,8 εκατ. ευρώ φέτος παρά τη συνολική πτώση εσόδων κατά 10,5% στα 75,6 εκατ. ευρώ. Σταδιακά μια νέα κουλτούρα δημιουργείται στην αγορά, αν και στα συγκεκριμένα καταναλωτικά είδη (ιδίως στον οικιακό εξοπλισμό) με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα δεν αναμένεται να επικρατήσει. Από τα συνολικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου προκύπτει σαφής εικόνα βελτίωσης των επιδόσεων που καλλιεργεί προσδοκίες για μια αισθητά καλύτερη χρονιά από φέτος.

---

Πνοή στην ιστορική στο βιομηχανικό κουφάρι της ιστορικής Κατσέλης (Nutriart) θέλει να δώσει η κρητική βιομηχανία «ΜΑΝΝΑ – Τσατσαρωνάκης » η οποία απέκτησε μέσω πλειστηριασμού το εργοστάσιο της πτωχευμένης εταιρείας (σ.σ το σήμα έχει περάσει στην Καραμολέγκος). Πρόκειται για το ακίνητο στις Αχαρνές έκτασης 23.000 τ.μ. μέσα σε ένα οικόπεδο 35.000 τ.μ. Στόχος της Κρητικής εταιρείας, που δραστηριοποιείται στην αρτοποιεία και διαθέτει τα γνωστά ομώνυμα παξιμάδια, είναι σε πλήρη λειτουργία να απασχολούνται 600 εργαζόμενοι. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο η παραγωγή να ξεκινήσει άμεσα, ωστόσο το στοίχημα είναι μεγάλο. Θα βρει τα 20 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και τη λειτουργία του εργοστασίου που είναι παροπλισμένο σχεδόν μια δεκαετία; Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη πραγματοποιούνται συναντήσεις με τραπεζικά ιδρύματα.

---

Παραμένοντας στο food industry μαθαίνουμε πως η Waterfall Capital, για τη δραστηριότητα της οποίας έγκαιρα σας έχει ενημερώσει το Liberal Markets, ενδιαφέρεται για το εμπορικό σήμα της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Το σήμα βγαίνει στο σφυρί για περίπου 7 χρόνια συνεχόμενα μετά την πτώχευση της ιστορικής βιομηχανίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιος ενδιαφερόμενος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι διαπραγματεύσεις της Waterfall με την Innovation Brain για να τοποθετηθούν μαζί στην ελληνική αγορά. Η τελευταία είχε ακουστεί για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, χωρίς να υπάρχει όμως εξέλιξη.

---

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με νέους παίκτες να κάνουν την εμφάνισή τους. Η Brookstreet Equity που διαχειρίζεται αμοιβαία κεφάλαια και έχει έδρα το Λονδίνο συνεργάζεται με την Qino με στόχο να επεκτείνει τις επενδύσεις venture capital σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι δείκτες ESG μαθαίνουμε πως θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στις επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην ελληνική αγορά, ενώ επικεφαλής της Brookstreet είναι ο Έλληνας Όμηρος Σαρίκας.