7ος χρόνος, ημέρα 2175η
Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

Black Box: Ο πρωτοπόρος κ. Γιώργος, ο υπέροχος κ. Τάκης και ο αμίλητος κ. Αντώνης

Ο Γιώργος Περιστέρης είναι πάνω από όλα επιχειρηματίας, αλλά έχει μια σπάνια ιδιαιτερότητα. Στις δημόσιες παρεμβάσεις του δεν συνηθίζει να μιλά για τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών του. Ο λόγος του είναι «εθνικός» και τα μηνύματα που κάθε φορά εκπέμπει, αφορούν συνολικά το συμφέρον της χώρας και όχι το δικό του.

Γι αυτό και η χθεσινή του παρέμβαση με αφορμή την τεράστια ανωμαλία που βιώνει η Ευρώπη με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, προκάλεσε μεγάλη συζήτηση.

Επειδή δεν μάσησε τα λόγια του, και το στίγμα που έδωσε είναι πως αν η Ελλάδα θέλει να ξεφύγει γρήγορα από την ενεργειακή υποτέλεια σε διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα παραγωγών χωρών φυσικού αερίου (βλέπε Ρωσία κ.α) που εκμεταλλεύονται την αναταραχή της αγοράς και κερδοσκοπούν σε βάρος καταναλωτών και επιχειρήσεων, οφείλει να πρωτοστατήσει στην επιτάχυνση της απανθρακοποίησης και στην στροφή στην πράσινη ενέργεια, και όχι να σκάψει το λάκκο της καθυστερώντας την πράσινη μετάβαση

Τον ιδιοκτήτη του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον θυμόμαστε να λέει με την ίδια ένταση τα ίδια πράγματα εδώ και δεκαετίες : Επενδύσεις στην αστείρευτη ηλιακή και αιολική ενέργεια που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και επενδύσεις στην αποθήκευση της ενέργειας κυρίως μέσω της αντλησιοταμίευσης από τα υδροηλεκτρικά όπου υπάρχουν έτοιμες υποδομές.

«Έχουμε ένα ελάττωμα. Εδώ και 15 χρόνια τώρα λέμε τα ίδια πράγματα και δεν αλλάζουμε άποψη ευκαιριακά ανάλογα με τα συμφέροντα μας κάθε στιγμή», ήταν το στίγμα του Γ. Περιστέρη και παράλληλα ένα «καρφί» προς εταιρείες που αναποσαρμόζουν τη στρατηγική τους κατά που φυσάει ο άνεμος. «Η χώρα πρέπει να πάψει να είναι ενεργειακα υποτελής. Δείτε τι έγινε στην Μολδαβία που ενημερώθηκε ότι μειώνονται κατά 50% οι ποσότητες ΦΑ που θα λαμβάνει. Το θέμα είναι πολυ σοβαρό για τη χώρα μας. Δεν είναι απλά οικονομικό, είναι εθνικό», εκτίμησε.
Και αναφερόμενος στη βιομηχανία σχολίασε πως «οι ίδιοι που επιχειρούν να ενοχοποιήσουν την πράσινη μετάβαση, σπεύδουν κι αγοράζουν για τις βιομηχανιες τους πράσινη ενέργεια γιατί είναι η φθηνότερη. Δεν είναι σχήμα οξύμωρο αυτό;».

«Μιλούν ορισμένοι για τις επιδοτησεις που δόθηκαν στο παρελθόν στις ΑΠΕ. Οι επιδοτησεις αυτές οδήγησαν ομως τις ΑΠΕ στο να γίνουν η φθηνότερη ηλεκτροπαραγωγή με τιμές κάτω από €55/MWh». Γιατί όμως δεν Μιλάμε για τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, οι οποίες με βάση τα επίσημα στοιχεία του Δ.Ν.Τ προσεγγίζουν ετησίως τα 6 τρισ. δολάρια;» τόνισε αναφερόμενος στο θέμα των επιδοτήσεων

Για την αποθήκευση, ο κ. Περιστέρης επισήμανε πως η αντλησιοταμίευση πρέπει να αποτελέσει την νούμερο ένα επιλογή καθώς αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.
Ο ίδιος επιχειρηματολόγησε πως αν δεν είχε υπάρχει αυτή η πραγματικά αδικαιολόγητη -έως και ύποπτη θα προσέθετε η στήλη- καθυστέρηση στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και στο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, το πρόβλημα θα ήταν σήμερα πολύ μικρότερο.

Κρίμα που ο κ. Περιστέρης δεν διάλεξε την πολιτική. Οι πολιτικοί θα είχαν πολλά να μάθουν ακούγοντας τον κ. Γιώργο.

---

Ο Μινώταυρος ήταν πάντα βέβαιος ότι παλιά στα ΚΝΑΤ έκαναν πολύ καλή δουλειά. Ο υπουργός κύριος Τάκης, έχει πραγματικά εντυπωσιάσει τους πάντες κατά τις πρώτες εβδομάδες παρουσίας του στην Κατεχάκη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

----

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο μόνος που δεν μίλησε στη χθεσινή εκδήλωση του ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής με θέμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής, Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη» που διοργανώθηκε με αφορμή τα 47 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

---

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εξακολουθούμε και βλέπουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν και δεν περιποιούν τιμή στον θεσμό. Ειδικά στο σκέλος των κρυμμένων μετόχων ή των συνδεδεμένων συμφερόντων. Σε μια χώρα που για να ανακτήσει την αξιοπιστία της πρέπει να λειτουργούν άρτια οι εποπτικοί μηχανισμοί και η γυναίκα του Καίσαρα να είναι και όχι απλά να φαίνεται τίμια, δεν μπορούν ούτε πρέπει να επιτρέπουν οι εποπτικές αρχές να υπάρχουν σκιές στη χρηματιστηριακή αγορά. Σκεφτείτε το γιγάντιο σκάνδαλο της Folli Follie. Δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε σωστά τη δουλειά της.

---

Από την άλλη οφείλουμε να καταγράψουμε την έντονη κινητικότητα στο ΧΑ, στο μέτωπο των νέων εκδόσεων με τις από μηνών επαφές των διοικήσεων να αποδίδουν καρπούς. Έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα ενδιαφέρον pipeline τόσο για το υπόλοιπο της φετινής χρονιάς όσο και για το 2022. Για φέτος δρομολογείται έκδοση δεύτερου ναυτιλιακού ομολόγου μετά τη Costamare από την Capital Maritime & Trading Corp., με την έναρξη δαπραγμάτευσης να αναμένεται εντός του Οκτωβρίου. Προγραμματίζονται εκδόσεις δύο εταιρικών ομολόγων από επιχειρήσεις του χώρου των κατασκευών και του real estate, δύο εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από ΑΕΕΑΠ και έκδοση ομολόγου από την Elval Halcor.

Μόνο από τα ομόλογα τα κεφάλαια που αναμένεται να αντληθούν εκτιμώνται πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Eπίσης, είναι στα σκαριά εισαγωγή στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου της Ευρωχαρτικής.

Η κινητικότητα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022 με δύο ακόμη εκδόσεις ναυτιλιακών ομολόγων και μια έκδοση εταιρικού ομολόγου από επιχείρηση του κλάδου εμπορίου.

Επίσης, δύο νέες εισαγωγές στην ΕΝ.Α, των εταιρειών R-Energy και Callista. Στην κύρια αγορά προγραμματίζεται η εισαγωγή μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου όπως επίσης και η εισαγωγή της εταιρείας Matrix Park, στην κύρια αγορά η στην EN.A.

---

Αυξημένες και χθες οι συναλλαγές στα παράγωγα του δείκτη FTSE Large cap ενόψει κλεισίματος της σειράς Οκτωβρίου την Παρασκευή. Εγιναν 2.261 συμβόλαια αξίας 4,871 εκατ. ευρώ στη σειρά Οκτωβρίου (κλείσιμο στις 2.140 μονάδες έναντι 2.135,63 στη spot) και άλλα 1.317 συμβόλαια στη σειρά Νοεμβρίου (κλείσιμο 2.135 μονάδες όσο περίπου και στη spot).

Στα ΣΜΕ επί μετοχών, μεγάλες συναλλαγές είχαμε στην Alpha (5.788 συμβόλαια αξίας 639.716 ευρώ) και στην Jumbo (319 ΣΜΕ αξίας 438 χιλ. ευρώ

---

Το ανοδικό σερί της μετοχής της ΔΕΗ στις παρυφές των 9 ευρώ δείχνει πως πολλοί επενδυτές παίρνουν το στοίχημα της αύξησης κεφαλαίου και συγκεντρώνουν κεφάλαια για να είναι έτοιμοι, είτε ρευστοποιώντας άλλες θέσεις στο Χ.Α είτε φέρνοντας νέο χρήμα. Η μετοχή έχει κινηθεί ανοδικά στις δέκα από τις τελευταίες 11 συνεδριάσεις με σωρευτική απόδοση περίπου 13%.

---

Καθαρές κουβέντες από τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Ιωάννη Μάργαρη ο οποίος μίλησε χθες για τσουνάμι νέων αιτημάτων προσφορών σύνδεσης για νέα νέα έργα ΑΠΕ. Από τον περσινό Οκτώβριο, έχουν υποβληθεί 355 αιτήματα προσφορών σύνδεσης ισχύος 8,5 GW ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ισχύ οριστικές προσφορές σύνδεσης για έργα 4,5 GW, το 50% δηλαδή του στόχου του ΕΣΕΚ για σύνδεση 9 GW έως το 2030. Αυτό σημαίνει ότι, ο ρυθμός πρόσβασης στο Σύστημα και το Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας για τους παραγωγούς ΑΠΕ είναι πολύ καλός και υπερβαίνει τους ρυθμούς του ΕΣΕΚ. Το ερώτημα που τίθεται, βέβαια, εδώ είναι σε τι ποσοστό και με τι ρυθμό θα υλοποιηθούν τα έργα ΑΠΕ
που έχουν λάβει όρους σύνδεσης.

---

Ο ΑΔΜΗΕ, πάντως, θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη της νέας αγοράς των offshore αιολικών, εάν και όταν υπάρξει επιτέλους καθαρό θεσμικό πλαίσιο. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι η υπεράκτια αιολική ισχύς στο Αιγαίο θα ξεπεράσει τα 7 GW. Μελέτη που εκπονήθηκε πρόσφατα από διεθνή οίκο για λογαριασμό του Διαχειριστή καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο του στα διασυνδετικά δίκτυα
μεταφοράς ενέργειας (από τα offshore αιολικά προς το ηπειρωτικό σύστημα). Επισημαίνεται, επίσης, ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και υλοποίηση διασυνδετικών κόμβων -hubs - με την εγκατάσταση καλωδίων υπερυψηλής τάσης 400 kV, μειώνοντας το κόστος περίπου κατά 20%, δεδομένου ότι απαιτείται εγκατάσταση λιγότερων καλωδίων, πλωτών υποσταθμών και χερσαίων υποδομών, αντίστοιχα.

---

Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών στο Euronext και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά η Τιτάν σημειώνοντας πως για την απόφασή της έπαιξε ρόλο η αξιολόγηση των πρόσφατων συνθηκών της αγοράς. Το πρόγραμμα αφορά στην αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ανώτατου ποσού 10 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του θα ξεκινήσει την ή περί την 14η Οκτωβρίου 2021. Οι ίδιες μετοχές που θα αποκτηθούν θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας και θα δύνανται επίσης να χρησιμοποιηθούν για διάθεση σε στελέχη του Ομίλου στα πλαίσια της πολιτικής παροχής κινήτρων.

-

Όταν ο Μπάμπης Βωβός βρισκόταν στις δόξες του, το Μαρούσι φιγούραρε ως το business center της Αττικής. Τώρα φαίνεται να επιστρέφει στις παλιές καλές εποχές, καθώς στην περιοχή χτίζονται τα περισσότερα από οπουδήποτε αλλού κτίρια γραφείων. Ένα από τα πιο πρόσφατα αφορά το νέο τετραώροφο κτίριο 6.500 τ.μ. της Roche Hellas που προέκυψε από τη ριζική αναβάθμιση του προηγούμενου κτιρίου, έχοντας μετατραπεί σε τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, στην οδό Αμαρουσίου - Χαλανδρίου ολοκληρώνεται η κατασκευή και του νέου κτιρίου του ομίλου Σαράντη του οποίου τα εγκαίνια θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μη ξεχνάμε ανάμεσα στο νέο κτίριο της Σαράντης και το ανακαινισμένο της Roche Hellas, στην οδό Φραγκοκλησιάς ολοκληρώνεται και το νέο κτίριο γραφείων "The Element" της Prodea, όπου θα μισθώσουν χώρους η Google και η Elpedison. Τα καλά και ποιοτικά γραφεία γνωρίζουν μέρες δόξας.

---

Οι τουρκικές αρχές μάλλον βρήκαν έναν νέο τρόπο να σταματήσουν την κατρακύλα της λίρας, ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Με βάση απόφαση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, από εδώ και στο εξής τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος θα πρέπει να καταγράφουν τα προσωπικά στοιχεία όσων αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα ανταλλάσσοντας τις λίρες τους. Μέχρι τώρα, αυτό ήταν απαραίτητο μόνο για συναλλαγές πάνω από 3.000 δολάρια ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την εναρμόνιση των κανονισμών με αυτούς που ισχύουν διεθνώς. Το υπουργείο τόνισε πως η αλλαγή των κανονισμών δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος. Μπορεί και να είναι έτσι, αλλά το γεγονός πως οι καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα των τούρκων πολιτών και επιχειρήσεων ανέρχονται πλέον στα 240 δις δολάρια, ανεβασμένες κατά 20% από την αρχή του χρόνου δεν πρέπει να είναι καθόλου άσχετο με την αλλαγή των κανονισμών.

---

Πάνω από 25 εκατ. ταξιδιωτικά έγγραφα και με συμβόλαια από 25 διαφορετικές χώρες αναμένεται να ολοκληρώσει τη φετινή χρήση η Veridos Ματσούκης. Παράλληλα η εταιρεία ολοκληρώνει επενδύσεις 2,2 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειάς της και την ενίσχυση της λιτής παραγωγής. Οι πωλήσεις προβλέπεται να αγγίξουν τα 50 εκατ.ευρώ για φέτος.

---

Nέα έκθεση της Fitch για το τραπεζικό σύστημα αναφέρει πως οι μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη έχουν πετύχει τη σύγκλησή τους με τους νέους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια (MREL). Ωστόσο, πιο δύσκολη είναι η συμμόρφωση για τις μικρομεσαίες τράπεζες, ενώ όπως αναφέρουν οι αναλυτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει το νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων, έως το τέλος του έτους, με στόχο να συμπεριληφθούν και οι μικρομεσαίες τράπεζες στο νέο πλαίσιο. Όπως σχολιάζει ο Monsur Hussain,head of Financial Institutions Research της Fitch, τα επόμενα βήματα για την κεφαλαιακή επάκρεια θα έχουν στο επίκεντρό τους τα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα.

---

Παραμένοντας στο τραπεζικό σύστημα, αυτή τη φορά στο εγχώριο, είναι σαφές από αναλύσεις ξένων οίκων πως οι τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα. Αύξηση καταθέσεων, μείωση κόκκινων δανείων, κεφαλαιακή επάρκεια και γενικότερα εξυγίανση των ισολογισμών τους, τις οδηγούν σε σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, η S&P κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως τα κλιματολογικά stress tests της ΕΚΤ έδειξαν ότι πάνω από το 60% των τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα προς επιχειρήσεις, έχουν 1% πιθανότητα να υποφέρουν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με περισσότερο από το 90% των δανείων να είναι εκτεθειμένα στην κλιματική κρίση. Η πράσινη μετάβαση και οι δείκτες ESG είναι πιο αναγκαία από ποτέ...

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.