Black Box: Ο Κόκκαλης αναπτύσσεται. Καραμανλής μπαζώνει, Μυτιληναίος μετρά κέρδη, Σιάμισιης πρασινίζει και ο Μπουτάρης ξεχάστηκε

Πολλαπλά τα κέρδη για τη Mytilineos από την εισαγωγή της στον MSCI,κάτι που είχαν προβλέψει αναλυτές όπως η Societe General. Όπως αναφέρουν αναλυτές τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου/έτους και οι επενδύσεις λειτουργούν καταλυτικά στην ανάπτυξη της μετοχής. Αρκεί να υπενθυμίσουμε πως η Edison έκανε λόγο για ένταξη της εταιρείας στ ον MSCI, ήδη από τον Απρίλιο, δίνοντας μάλιστα τιμή στόχο 27 ευρώ και upside 60%, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στις ταμειακές ροές της εταιρείας.

Άλλωστε και ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της εταιρείας στο ΒΒ με σταθερές προοπτικές. Η ετήσια αξιολόγηση προέβλεπε άμεση και ισχυρή άνοδο της κερδοφορίας της εταιρείας, η οποία παρά τις υψηλές κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2022-25, θα συνεισφέρει τόσο στην απομόχλευση, όσο και στο να αποκτήσει η εταιρεία θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές μόλις μέσα στο επόμενο έτος.

Τα EBITDA αναμένεται να ενδυναμωθούν κατά πέντε μονάδες στο 18% από το 2023, ενώ οι υψηλές τιμές του αλουμινίου και τα premia, αναμένεται να συνεισφέρουν στην αύξηση του EBITDA της μεταλλουργίας για το 2022 σε πάνω από 30%, συγκριτικά με το 2021. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου αναμένεται διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος μέσα στο καλοκαίρι. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε εντάσσεται η νέα μονάδα CCGT (826 MW), η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω το στόλο των θερμικών μονάδων της εταιρείας.

Επιπλέον, επιταχύνεται η ωρίμανση  «portfolio» ΑΠΕ της εταιρείας συνολικής ισχύος 7GW. Ας προσμετρηθεί στα παραπάνω το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας, που τοποθετεί τη Mytilineos μεταξύ των παραγωγών με το χαμηλότερο κόστος παγκοσμίως (στο 1ο τεταρτημόριο στην παγκόσμια καμπύλη κόστους).

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην ένταξη στον MSCI, η οποία αναμένεται να φέρει σημαντικές εισροές άνω των 100 εκατ. ευρώ και περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας της μετοχής, καθώς πλέον μπαίνει στο ραντάρ ακόμα περισσότερων μεγάλων fund, κυρίως αυτών που είναι παθητικής διαχείρισης και δεσμεύονται να ακολουθούν μεγάλους δείκτες, όπως αυτής της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

---

Ουσία είχε η ενημέρωση αναλυτών της Intrakat καθώς αν κανείς «διαβάσει» τα λεγόμενα και πίσω από τις γραμμές φαίνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση που έχει ήδη γίνει μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου των 51εκ. ευρώ, σε συνδυασμό με το κοινοπρακτικό δάνειο 120 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να κλείσει άμεσα,  δημιουργούν ικανές συνθήκες χρηματοδότησης για τα project που η διοίκηση έχει βάλει στο πλάνο, τα οποία θα αποδώσουν άμεσα και σε επίπεδο κερδοφορίας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Τα χρήματα της αύξησης αναμένεται να κατευθυνθούν για την ίδια συμμετοχή της εταιρείας, αλλά και να ενισχύσουν το κατασκευαστικό αντικείμενο. Ειδικότερα για το κομμάτι της ενέργειας και των ΑΠΕ απαιτείται 20% ίδια συμμετοχή, η οποία θα καλυφθεί από τα κεφάλαια της αύξησης και το υπόλοιπο 80% θα προέλθει από την χρηματοδότηση που βάζει στο τραπέζι το κοινοπρακτικό, απ' όπου θα  προέλθουν και τα κεφάλαια για τα ΣΔΙΤ, που απαιτούν χρηματοδότηση όπως το έργο Ριζόμυλος - Καλαμάτα.

Αν κανείς ρωτήσει πώς αυτό θα παράγει χρήμα, η απάντηση είναι απλή, καθώς τα projects της ενέργειας που άμεσα θα τεθούν σε λειτουργία, όπως το Φραγκάκι που αναμένεται να ξεκινήσει λειτουργία εντός του μήνα είναι κλεισμένα με καλές τιμές. Το συγκεκριμένο έργο υπολογίζεται ότι από το 2023 θα δίνει περί τα 4,5 εκατ. ευρώ σε κέρδη, ενώ για το 2022 που θα είναι σε λειτουργία 7 μήνες, υπολογίζεται σε 3,5 εκατ. ευρώ.

Όπερ σημαίνει ότι,  όσο ξεδιπλώνεται το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας θα αυξάνονται οι ροές και άρα και η κερδοφορία. Αν ακούσουμε δε, την πρόβλεψη της διοίκησης για περιθώριο Ebitda στο 4,5 -5% φέτος, το οποίο αφορά μόνο στο κατασκευαστικό αντικείμενο και σε αυτό αν προστεθεί και η συνεισφορά των ΑΠΕ, φαίνεται ότι μάλλον έχουν δίκιο να αισιοδοξούν.

Φαίνεται ότι το 2022 η Ιntrakat  είναι έτοιμη για να κάνει τη διαφορά, ενώ το γεγονός ότι έχει γίνει το αντικείμενο συζήτησης για ξένα funds, όσον αφορά στο κομμάτι της ενέργειας, που είναι πολύ hot, δικαιώνει τη διοίκηση για τις επιλογές της. Παράλληλα η Intrakat καταφέρνει και ισχυρές συμφωνίες με σημαντικούς ομίλους όπως η γαλλική  Bouygues. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η Intrakat πλέον αποτελεί έναν από τους ισχυρούς του κλάδου με σημαντική δυναμική.

---

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου των Ελληνικών Πετρελαίων ενσωματώθηκαν για πρώτη φορά από την αρχή της χρονιάς τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων που λαμβάνει το διυλιστήριο. Συγκεκριμένα από τα 501 εκατ. ευρώ των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) τα 267 εκατ. ευρώ είναι κέρδη αποθεμάτων ενώ τα 153 εκατ. ευρώ αφορούν την σταδιακή απομείωση του αποθέματος σε δικαιώματα CO2. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ένα δυνητικό πλήθος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αξίας 200 εκατ. ευρώ για την φετινή χρήση το οποίο επιμερίζεται στα τέσσερα τρίμηνα της χρήσης. Κάθε τρίμηνο τα ΕΛΠΕ αφαιρούν αναλογικά με τις ανάγκες τους και ένα κομμάτι ενώ στο τέλος της χρονιάς η αξία του αποθέματος θεωρητικά μηδενίζεται. Πέρυσι το σχετικό κονδύλι ήταν περίπου 100 εκατ. ευρώ, φέτος είναι το διπλάσιο.

---

Σύμφωνα με την σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα δωρεάν δικαιώματα CO2 δίνονται στην βιομηχανία προκειμένου να εκσυγχρονίσουν την λειτουργία σταδιακά μειώνοντας (έως και μηδενίζοντας) τις εκπομπές ρύπων. Ο στόχος είναι οι εκπομπές να πέσουν 30% έως το 2030 ημερομηνία κατά την οποία θα σταματήσει η κατανομή των δωρεάν δικαιωμάτων. Από το σημείο εκείνο και μετά θα πρέπει οι βιομηχανίες να παράγουν «πράσινα πιστοποιητικά» τα οποία θα ισοσκελίζουν το ενεργειακό αποτύπωμα. Εννοείται πως όσες εταιρίες δεν κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις θα αντιμετωπίσουν ένα κόστος εκπομπών που δύσκολα θα μπορέσουν να αντισταθμίσουν από άλλες κερδοφόρες δραστηριότητες. Για αυτό και οι σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ από τα δύο διυλιστήρια της χώρας.

---

Επιστρέφοντας στα Ελληνικά Πετρέλαια, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021 απόρροια των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Επίσης για πρώτη φορά η διοίκηση έδωσε το σπάσιμο των εσόδων δίνοντας τα επιμέρους στοιχεία για τον κλάδο παραγωγής ενέργειας στις ΑΠΕ. Το α’ τρίμηνο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 43GWh από 10GWh το 2021 συνεισφέροντας 3 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά κέρδη. 

Το φωτοβολταικό πάρκο των 204MW μπήκε σε λειτουργία τον Απρίλιο και αναμένεται να εμφανίσει έσοδα στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης. Η διοίκηση ανέφερε ότι στοχεύει να αυξήσει την εγκατεστημένη δυναμικότητα στα 400MW το 2023 και στα 600MW το 2024 χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εξαγορών για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Οι συνολικές άδειες σε δυναμικό ΑΠΕ που κατέχουν τα ΕΛΠΕ είναι περίπου 2000 MW.

---

Η 9η Μαΐου πέρασε και η Μπουτάρης ισολογισμό χρήσης δεν είχε βγάλει, όπως προγραμμάτιζε.  Τελικά δημοσίευσε στις  13 Μαΐου το βράδυ.

---

Αν η απόδοση του 3% σε δύο ή τρεις μήνες λέει κάτι, ίσως η αγορά μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης και της Ελλάκτωρ στο ταμπλό να έχει νόημα για κάποιους. Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής η έκπτωση έναντι της εσωτερικής αξίας της Lamda development έφθασε το 26%. Διαλέγει κανείς και παίρνει: Μια αξιόλογη απόδοση στο βάθος του χρόνου ή μια γρήγορη κίνηση με χαμηλό ρίσκο και συμπαθητική απόδοση.

---

Με βήμα γοργό προχωρούν τα έργα που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Πρόκειται ίσως, για το μεγαλύτερο σε (πραγματική) αξία πρόγραμμα έργων που τοποθετείται σε περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ και συνδέεται με 200.000 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Ήδη, έχουν δημοπρατηθεί έργα άνω των 8 δισ. Όπως είπε, πρόσφατα, ο κ. Καραμανλής, «ο κάτοικος της Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος έτρεμε κυριολεκτικά να περάσει το δρόμο Πάτρας - Πύργου, και πλέον βλέπει τα πρώτα εργοτάξια τόσο στο νέο άξονα, όσο και στον παλαιό». Δεν πρόκειται για υπερβολή, μια και τα έργα στον πολύπαθο άξονα της Πατρών-Πύργου, που είχε σαλαμοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Επίσης, στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης-άλλη μεγάλη πονεμένη ιστορία-  μέσα στη χρονιά αναμένεται να στηθούν τα πρώτα εργοτάξια. Σημαντική ώθηση όμως, θα δοθεί και από το υπό κατασκευή έργο της γραμμής 4 του Μετρό που εκτείνεται από το Άλσος Βεϊκού μέχρι το Γουδή. «Ανάσα» θα πάρουν οι Θεσσαλονικείς αλλά και τουρίστες που κατευθύνονται στη Χαλκιδική, καθώς, αρχές Ιουνίου, θα παραδοθεί το λεγόμενο «ορφανό» χιλιόμετρο της Ποτίδαιας.

---

Κλείνει ένα μέτωπο κατασπατάλησης πόρων στο Δημόσιο. Αναφερόμαστε στην ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων από τους δικαστικούς επιμελητές, οι οποίοι προχωρούν στη θυροκόλλησή τους. Αυτό όμως, το καθεστώς, που είναι και ιδιαίτερα χρονοβόρο, αλλάζει ύστερα από την έναρξη ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Επικρατείας Κ. Πιερρακάκη  και Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα.  Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτή η διενέργεια πολύ περισσότερων επιδόσεων σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Ακόμη θα εξασφαλίζεται η απευθείας γνωστοποίηση στον παραλήπτη της ύπαρξης του επιδοτηρίου εγγράφου, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει ο δικαστικός επιμελητής στη διαδικασία της θυροκόλλησης.

Το άλφα και το ωμέγα στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή «Σύστημα Ηλεκτρονικών Επιδόσεων» (ΣΗΕ) στην ιστοσελίδα portal.odee.gr/eservices της οποίας την ευθύνη λειτουργίας έχει η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας. Συν τοις άλλοις θα εξοικονομηθουν και πολύτιμες εργατοώρες που χρειάζονται οι δικαστικοί επιμελητές για να προχωρήσουν στη θυροκόλληση των εγγράφων. Την ίδια στιγμή, από το νέο δικαστικό έτος θα ξεκινήσει και η επίδοση των εγγράφων της ποινικής δίκης αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Σήμερα με τη διαδικασία της επίδοσης εγγράφων απασχολούνται 1.500 αστυνομικοί, οι οποίοι σίγουρα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με καλύτερο τρόπο.

---

Δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, ίσως και περισσότερο. Τόσο μπορεί να κοστίσει, σύμφωνα με εκτενές σχετικό άρθρο του Reuters, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Καινούρια καλώδια, υπόγεια ή εναέρια, νέοι σύγχρονοι μετασχηματιστές και υποσταθμοί θα πρέπει να αντικαταστήσουν την τωρινή γερασμένη υποδομή που αδυνατεί πλέον να ανταποκριθεί στις ανάγκες μεταφοράς ρεύματος και ταλαιπωρείται και από τα, πολύ συχνά πλέον, καπρίτσια του καιρού. Σύμφωνα με το άρθρο, την τελευταία εξαετία οι διακοπές ρεύματος είναι διπλάσιες σε αριθμό σε σχέση με αυτές της αμέσως προηγούμενης εξαετίας. Αυτό οφείλεται στον συνδυασμό της σταδιακής φθοράς του παλαιού δικτύου με τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι ξαφνικοί παγετοί στο Τέξας, οι τυφώνες στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού και οι φωτιές στις δυτικές πολιτείες της χώρας.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη, αφού η στροφή (με κρατική ενθάρρυνση) προς τα ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα θα αυξήσει πάρα πολύ την ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ η αυξανόμενη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι πιθανόν να αυξήσει την αστάθεια του συστήματος όταν μειώνεται η ένταση των ανέμων και το ποσοστό ηλιοφάνειας. Το έργο του εκσυγχρονισμού του δικτύου δεν είναι πολύ εύκολο, για διάφορους λόγους. Βασικότερος είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιος «κεντρικός υπεύθυνος» για να συντονίσει αυτή την προσπάθεια. Η ομοσπονδιακή αρχή που είναι αρμόδια για τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας δεν μπορεί να επιβάλλει τις απόψεις της στις τοπικές και πολιτειακές αρχές.

Έτσι, το δίκτυο προσαρμόζεται στις ανάγκες και επιθυμίες των τοπικών αρχών αλλά και των τοπικών ηλεκτρικών εταιρειών, οι οποίες φοβούνται να ξεκινήσουν τις επενδύσεις καθώς αυτές θα πρέπει να συνοδευθούν και από κάποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, πράγμα που σίγουρα δεν θα αρέσει στους καταναλωτές και δεν είναι σίγουρο πως θα εγκριθεί από τις κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές. Εκτός αυτού, ο συντάκτης του άρθρου επισημαίνει πως οι περισσότερες ηλεκτρικές εταιρείες της χώρας δεν έχουν προσαρμόσει τα «μοντέλα» τους στις αλλαγές που έχουν επέλθει στις καιρικές συνθήκες τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Αυτό σημαίνει πως ο σχεδιασμός των νέων δικτύων θα μπορούσε να βασιστεί σε λανθασμένα στοιχεία και τα δίκτυα να αποδειχθούν ακατάλληλα. Δεν ξέρουμε πως θα καταφέρουν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές να οργανώσουν και να συντονίσουν αυτό το τιτάνιο έργο, είμαστε όμως σίγουροι πως θα χρειαστούν πάρα πολλά καλώδια και πάρα πολύς χαλκός.

---

O πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έχανε πάνω από 2% την Πέμπτη, καθώς το σφυροκόπημα συνεχίστηκε. Πτώσεις τέτοιου μεγέθους δεν είναι συνήθεις, υπήρξαν μόνο δύο το 2021 και αλλά πέντε μέχρι στιγμής φέτος. Ανακούφιση για τους επενδυτές ήταν ότι ο ευρύς χρηματιστηριακός δείκτης ευρωπαϊκών μετοχών κράτησε πάνω από τα χαμηλά της 7ης Μαρτίου και στις 417 μονάδες. Δηλαδή είναι 3% πάνω από το επίπεδο των 405 όπου έπεσε ενδοσυνεδριακά στην κορύφωση των ανησυχιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Είναι το ποτήρι μισογεμάτο η μισοάδειο; O δείκτης Stoxx 600 είναι μόλις 1% πάνω από τα χαμηλά του Μαρτίου 2021, αλλά μετοχές στους κλάδους της τεχνολογίας και βιομηχανίας έχουν πέσει κάτω από τα χαμηλά της 7ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τη Citi, η πτώση των αποτιμήσεων θα έχει συνέχεια το επόμενο διάστημα λόγω της ανόδου που αναμένεται να σημειώσουν οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI έχει απώλειες 17% από τις αρχές της χρονιάς, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης MSCI μετοχών ανάπτυξης χάνει 25%. Ο κλάδος της ενέργειας είναι ο μόνος παγκόσμιος κλάδος με κέρδη, με ώθηση από τις υψηλές τιμές πετρελαίου.

Υψηλός πληθωρισμός, επιβράδυνση της ανάπτυξης και άνοδος των επιτοκίων είναι οι τρεις δυνάμεις που επηρεάζουν τις αποτιμήσεις των μετοχών στην τρέχουσα συγκυρία. Η Citi συστήνει τη στρατηγική θέσεων «long» σε μετοχές αξίας και θέσεις «short» σε μετοχές ανάπτυξης. καθώς οι πραγματικές αποδόσεις μπορεί να κινηθούν υψηλότερα.

---

Η πτώση της τιμής του Bitcoin οδήγησε σε απώλειες τη MicroStrategy. Η εισηγμένη στο Nasdaq μετράει επί του παρόντος ζημιά 330 εκατομμυρίων δολαρίων. Εν μέσω ευρύτερου αντίκτυπου στην αγορά, η τιμή της μετοχής της MicroStrategy υποχώρησε επίσης απότομα τις τελευταίες ημέρες. Διαπραγματευόταν στα 177$ την Τετάρτη, σημειώνοντας πτώση άνω του 40% σε εβδομαδιαία βάση.

Η MicroStrategy αγόρασε για πρώτη φορά bitcoin στον ισολογισμό της τον Αύγουστο του 2020. Το τεράστιο στοίχημα της MicroStrategy στο bitcoin είναι στο κόκκινο, αφού η τιμή του μεγαλύτερου σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονομίσματος έπεσε κάτω από τη μέση τιμή αγοράς των κρυπτονομισμάτων από την εταιρεία λογισμικού.

Η MicroStrategy κατέχει αυτήν τη στιγμή 129.218 bitcoin,με μέση τιμή αγοράς τα 30.700 $. Η τρέχουσα τιμή bitcoin είναι περίπου 29.000 $, που μεταφράζεται σε απώλειες. Η MicroStrategy έχει επίσης πει συχνά ότι θα συνεχίσει να αγοράζει bitcoin ανεξάρτητα από τις κινήσεις της τιμής και έχει ένα μακροπρόθεσμο στοίχημα στο κρυπτονόμισμα.

Συγκεκριμένα, οι αγορές bitcoin της MicroStrategy έχουν χρηματοδοτηθεί από χρέος άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία έχει λάβει πολλά μετατρέψιμα και εξασφαλισμένα δάνεια για να αγοράσει κρυπτονομίσματα. Πιο πρόσφατα, η θυγατρική της MicroStrategy, MacroStrategy, η οποία κατέχει τα περισσότερα από τα bitcoin της, έλαβε ένα προθεσμιακό δάνειο ύψους 205 εκατομμυρίων δολαρίων με εξασφάλιση bitcoin από την Silvergate Bank για σκοπούς συμπεριλαμβανομένης της αγοράς bitcoin.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.