7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Ο βρώμικος λιγνίτης και οι καθαρές λύσεις στην ενέργεια

Τι μας δείχνουν για το ενεργειακό μας μείγμα τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα ; Σίγουρα ότι πρέπει να «σβήσουν» οι λιγνίτες. Συμβάλουν τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή. Μας δείχνουν όμως επίσης ότι τους χρειαζόμαστε ως στρατηγικές εφεδρείες, μέχρι να γίνει η «πράσινη» μετάβαση. Το φωνάζει από την αρχή ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι πανάκριβοι λιγνίτες μπαίνουν στην άκρη και θα «ανάβουν» μόνο όταν χρειασθούν οπωσδήποτε, όπως ακριβώς τις τελευταίες μέρες του καύσωνα και των πυρκαγιών. Και τι αναδεικνύει όλο αυτό ; Την ανάγκη να εγκρίνουν επιτέλους οι Βρυξέλλες το αίτημα της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για στρατηγική εφεδρεία. Δηλαδή κάθε φορά που λόγω καύσωνα ή χιονιά θα κρίνεται απαραίτητο να μπουν στη μάχη οι λιγνίτες, η ΔΕΗ θα αποζημιώνεται για αυτό. Και το ίδιο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ισχύει και τις πανάκριβες πετρελαϊκές μονάδες των νησιών. Είναι κλειστές εδώ και μήνες από τότε που οι Κυκλάδες διασυνδέθηκαν με το Λαύριο μέσω καλωδίου. Το βράδυ ωστόσο της Τρίτης, αν δεν άλλαζε η φορά του ανέμου και η πυρκαγιά άγγιζε τις μοναδικές «ζωντανές» γραμμές μεταφοράς που τροφοδοτούσαν το Λεκανοπέδιο, τότε αυτό μαθηματικά θα βυθιζόταν στο σκοτάδι. Εκατομμύρια θα έμεναν χωρίς ρεύμα. Μαζί τους και οι γεμάτες τουρίστες Κυκλάδες, που ρευματοδοτούνται μέσω Λαυρίου. Δεν είναι γνωστό, ωστόσο η ΔΕΗ έστειλε εσπευσμένα προσωπικό στα νησιά, ώστε να είναι έτοιμοι αν χρειαστεί, να βάλουν μπροστά τις κλειστές πετρελαϊές μονάδες. Αυτά όλα έχουν κόστος σε καύσιμα, προσωπικό, σχεδιασμό, λειτουργία. Ποιος θα το πληρώσει ; Η απάντηση βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Τέλος του έτους έχουν δεσμευθεί να μας απαντήσουν ως προς το ελληνικό αίτημα για τη στρατηγική εφεδρεία.

---

Η αλήθεια είναι πως τα εξώδικα γνωρίζουν μεγάλες πιένες στις μέρες μας. Καιρός ήταν να λάβει ένα και το Liberal για το Black Box που στις 15 Μαϊου, τότε που γινόταν «σφαγή» στην ΕΕΕΠ για τις άδειες του διαδικτυακού στοιχήματος, σκάλισε το θέμα. 

Η εταιρεία Gamart Ltd, η νέα ιδιοκτήτρια της επίσημα αδειοδοτημένης στοιχηματικής Novibet μας έστειλε μια εξώδικη διαμαρτυρία από την οποία μάλλον μας δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτήματα από όσα μας απαντήθηκαν.

Όπως ίσως γνωρίζετε η Gamart Ltd ανήκει στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη ΜΜΕ Ροδόλφο Οντόνι. Η Gamart Ltd είναι πλέον η εταιρεία που ελέγχει τη Novibet.

Αυτό που καταλάβαμε ότι ενόχλησε τον κ. Οντόνι είναι ότι το δημοσίευμα του Black Box «περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην εταιρεία που διαχειριζόταν την πλατφόρμα Novibet, την οποία ήδη διαχειρίζεται η εταιρείας, με αποτέλεσμα όποιος αναζητεί πληροφορίες για την πλατφόρμα να του εμφανίζεται το παραπάνω άρθρο».

Άρθρο το οποίο σύμφωνα με το εξώδικο «αμαυρώνει τη φήμη και το κύρος της εταιρίας μας, ενώπιον του αναγνωστικού κοινού, καθώς και ενώπιον των καταναλωτών, αφού την παρουσιάζει ως διαχειρίστρια μιας άκρως διεφθαρμένης πλατφόρμας».

Σε άλλο σημείο της εξώδικης διαμαρτυρίας η Gamart Ltd λέει πως «τυχόν συκοφαντικές αναφορές σε βάρος της εταιρείας που διαχειριζόταν προηγουμένως την επίμαχη πλατφόρμα πλήττουν καίρια το κύρος και τη φήμη και της δικής μας εταιρείας που εμφανίζεται ως διάδοχος της προηγούμενης σε μια ανυπόστατη διαφθορά»

Αν καταλαβαίνουμε καλά, η Gamart Ltd του κ. Οντόνι λέει ότι όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα -και σε αρκετά άλλα που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο- αφορούσαν την εταιρεία πριν... πάρει άδεια από την ΕΕΕΠ, και τώρα που την έλαβε, έχει μείνει ...η ρετσινιά και υφίσταται ζημιά.

Με λίγια λόγια – αν πάλι καταλαβαίνουμε καλά- ο κ. Οντόνι λέει μην μας συγχέετε με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της Novibet, εμείς είμαστε άλλοι.

Ιδού λοιπόν το ερώτημα: Ποιοι ήταν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες της Novibet πριν την Gamart Ltd; Υπήρχε κάποια σχέση, π.χ συγγενική με τους σημερινούς;

Μήπως εδώ θα μπορούσε να μας διαφωνήσει με τις γνώσεις της η ΕΕΕΠ, μέλη της οποίας άλλωστε είχαν βρεθεί υπό ισχυρή πίεση εκείνη την περίοδο;

---

Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν εκεί στην Ελλάκτωρ; Δεν έχουν επικοινωνιολόγους να τους κόψουν τουλάχιστον στο μοντάζ τις ανοησίες; Ή μήπως είναι εκείνοι που κατεβάζουν τέτοιες φαεινές ιδέες; Τι βρήκαν να διαδώσουν οι άνθρωποι της Ελλάκτωρ; Ότι «πρόκειται για την πρώτη αύξηση κεφαλαίου με 100% ιδιωτικά κεφάλαια». Δηλαδή πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Να μπει το δημόσιο στην αύξηση;

---

Άντε τώρα να καταπιούν οι πανίσχυροι Ολλανδοί και ο super dealer Ευθύμιος Μπουλούτας ότι ο Δημήτρης Μπάκος τους κέρδισε μέσα στο γήπεδό τους. Πού;  Στο Χρηματιστήριο, εκεί που υποτίθεται πως λύνουν και δένουν. Κινήθηκε κάτω από τα radar, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, άνοιξε όμως το πορτοφόλι του, έβαλε αληθινά λεφτά στο τραπέζι και έφτασε να ελέγχει το 29% της Ελλάκτωρ με προοπτική να ανέβει στο 32% μαζί με τις αδιάθετες μετοχές που έχει ζητήσει. Και με ποιον το κατάφερε αυτό; Με τον Αλέξανδρο Εξάρχου τον οποίο οι άνθρωποι της Reggeborgh στην Ελλάδα τον παρουσίαζαν ως μηχανή καταστροφής της εταιρείας.

Το τρέξιμο των τελευταίων ημερών που έριξαν Reggeborgh και λοιποί συγγενείς για να μαζέψουν από την αγορά μετοχές μην τυχόν και βρεθούν με μικρότερο ποσοστό από τον Μπάκο, θα μείνει αξέχαστο... Πάνω από 2,5 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια Τρίτη και Τετάρτη ανεβάζοντας και την τιμή ως και 20%...

----


Από τον Δραγασάκη μέχρι τον Μητσοτάκη πόσος δρόμος είναι είπαμε;

---

Στην Ελλάδα συζητάμε ακόμη τα αυτονόητα σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων, με τους συνήθεις υπόπτους συνδικαλιστές, να «φωνάζουν», όπως πάντα για όλα, ακόμη και για τα πιο λογικά. Πάντως, στο εξωτερικό οι αγορές και οι μεγάλες επιχειρήσεις το έχουν λύσει το ζήτημα. Μετά τις JP Morgan, Goldman Sachs, BlackRock που απαιτούν από το προσωπικό τους να έχει εμβολιαστεί, σειρά παίρνουν οι τεχνολογικές εταιρείες. Ειδικότερα, Google και Microsoft ζητούν πλέον από τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, αν…θέλουν να επιστρέψουν στα γραφεία. Την ίδια στιγμή, δίνουν deadline παράτασης της εργασίας από το σπίτι έως και τον Οκτώβριο. Στην ουσία έως τότε πρέπει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι, διαφορετικά...

---

Ενδιαφέρουσα έκθεση της Deutsche Bank για τα ψηφιακά νομίσματα. Όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα το ζήτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε θα υιοθετήσει η ΕΚΤ το ψηφιακό ευρώ, ενώ σημειώνει πως οι κίνδυνοι από τη μη υιοθέτησή του είναι μεγάλοι. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η έκθεση το ψηφιακό ευρώ έχει πολλά προτερήματα, όπως το ότι ενισχύει τον ανταγωνισμό, φέρνει την καινοτομία στις συναλλαγές και βεβαίως μειώνει το κόστος αυτών. Επίσης, ένα ψηφιακό ευρώ θα μειώσει και την αποδοχή των κρυπτονομισμάτων και θα αποτρέψει τη δημιουργία νέων. Πότε αναμένεται να λανσαριστεί το ψηφιακό νόμισμα; Οι αναλυτές εκτιμούν πως μέσα στην επόμενη διετία ίσως μπορέσει να αποτελέσει πραγματικότητα.

---

Έτος βιώσιμης ανάπτυξης είναι το φετινό για την ΤΙΤΑΝ, η οποίο σχεδιάζει την υλοποίηση νέων επενδύσεων στο πλαίσιο των δράσεων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως πληροφορείται η στήλη, στόχος της διοίκησης της εισηγμένης είναι να αυξηθεί η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών, ενώ γίνονται δοκιμές για νέους τύπους τσιμέντου και σκυροδέματος χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.

---

Με αργές διαδικασίες προχωρά η DIONIC στην εύρεση συμβούλου προκειμένου να διαπραγματευθεί με τις τράπεζες. Οι άτυπες συζητήσεις της διοίκησης της εισηγμένης με τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς μόνο μέσα από μία αναδιάρθρωση και αύξηση των ιδίων κεφαλαίων η εταιρεία θα έχει μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ορκωτός στις οικονομικές καταστάσεις της εισηγμένης εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες που έχουν να κάνουν με τις ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας και την αδυναμία της να συμμορφωθεί με τις δανειακές συμβάσεις. Η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες, μόνο εύκολη δεν θα είναι.


 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.