Black Box: Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τζεφ Μπέζος. Mαθήματα από τις τράπεζες, οι Αμερικανοί θέλουν Ελλάδα και οι συλλήψεις στη Μαλαματίνα

Ήταν Ιούλιος του 2021 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείπνησε μαζί με τον Τζεφ Μπέζος στην Αντίπαρο. Από τότε, δύο είναι τα project της Amazon στη χώρα μας. Το ένα είναι η μετατροπή της Νάξου σε smart νησί για ψηφιακούς νομάδες και το δεύτερο το μεγάλο έργο της Amazon Web Services για τη δημιουργία τοπικών ζωνών στην Ελλάδα.

 Όπως μαθαίνει η στήλη το project στη Νάξο, τρέχει και το προσεχές διάστημα αναμένεται να λάβουν χώρα εργασίες για τη σταδιακή μετατροπή του νησιού σε…smart. Το έργο περιλαμβάνει κλασικές ψηφιακές δράσεις σε θαλάσσιο, ορεινό και μικρονησιωτικό επίπεδο. Δηλαδή; Εναέριες μεταφορές φαρμάκων και βιολογικού υλικού μέσω drones. Η εταιρεία πιστεύει πως η περιοχή προσφέρεται για την ανάπτυξη τεχνολογιών που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και την προσαρμογή τους στο πρότυπο της smart μαρίνας. Στο νησί δημιουργείται ένα κύκλωμα τύπου internet of things (IoT) με την τοποθέτηση π.χ. ηλεκτρικών αισθητήρων στις θέσεις στάθμευσης οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) ή οχήματα του Λιμενικού σώματος. Με παρόμοιους αισθητήρες θα είναι εφοδιασμένοι και οι κάδοι απορριμμάτων, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί πλήρως η διαδικασία της αποκομιδής και της ανακύκλωσης. Σημειώνεται πως η Amazon Web Services έχει ήδη προχωρήσει στην εγκατάσταση της πρώτης κεραίας για το ασύρματο δίκτυο προκειμένου να υποστηριχθεί το Internet of Things.

---

Ένα ακόμη εμβληματικό έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης αυτές τις ημέρες. Τι αφορά; Την ανάπλαση στο τμήμα της ακτογραμμής της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από το Δ. Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δ. Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης που διασχίζει έξι Δήμους, έχοντας μήκος 13,5 χιλιόμετρα. Στόχος είναι η κατασκευή πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου, αλλά κι ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου. Επίσης, θα δημιουργηθεί παράλληλος πεζόδρομος με τον ποδηλατόδρομο, ενώ στο συνολικό μήκος της παρέμβασης οι χώροι πρασίνου θα αυξηθούν.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ποιοτικός, λειτουργικός και αισθητικός άξονας που θα συνδέει και θα ενοποιεί την παράκτια περιοχή 6 Δήμων. Οι εμπνευστές του έργου κάνουν λόγο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ενιαίας και προσβάσιμης ακτογραμμής στην Ευρώπη, παρόμοια με τη Γαλλική Ριβιέρα, την Ιταλική Ριβιέρα, τη Βαρκελώνη, το Τελ Αβίβ, την Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πρωτεύουσες. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη δημοπράτηση του έργου που έχει προϋπολογισμό 24,7 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τελευταίο τρίμηνο του 2025.

---

Στην Ελλάδα υπάρχει, ήδη, ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών που ζει μόνιμα ή έχει επιχειρηματική δραστηριότητα. Το κλίμα και οι προοπτικές που εμφανίζει η χώρα έχουν μαγνητίσει πολλούς υπηκόους των ΗΠΑ να…διασχίσουν τον Ατλαντικό και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Σε αυτούς τους λόγους έχει προστεθεί η δυσβάσταχτη ακρίβεια στη χώρα τους που οδηγεί τους Αμερικάνους στην απόφαση να εγκατασταθούν στην Ευρώπη και στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτουν από τα στοιχεία της «Sotheby' s International Realty», βάσει των οποίων τα αιτήματα των Αμερικανών που επιθυμούν να μετακομίσουν στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 40% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Να σημειώσουμε ότι το φετινό καλοκαίρι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τους Αμερικάνους λόγω της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου και της αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων με την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

---

Μαθήματα ανόδου παραδίδουν οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα, σε μία περίοδο, η οποία παραδοσιακά δεν ευνοεί τέτοια ράλι. Και μπορεί χθες να μπήκε φρένο στο ανοδικό σερί και να κατοχυρώθηκαν κάποια κέρδη στον κλάδο, αλλά κανείς δεν εξέλαβε την πορεία τους ως ανησυχητική εξέλιξη. Αντιθέτως, αναλυτές σημειώνουν πως παρά την άνοδο των τιμών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες. Θυμίζουμε πως η άνοδος ξεκίνησε λόγω προσδοκιών για πολύ καλά αποτελέσματα εξαμήνου, τα οποία όχι μόνο ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων, αλλά συνοδεύτηκαν και από βελτίωση των εκτιμήσεων που είχαν κάνει οι διοικήσεις. Στις 16 Αυγούστου ο τραπεζικός δείκτης και μετά από 6 συνεχόμενες ανοδικές κατάφερε να γυρίσει και πάλι το πρόσημο σε θετικό. Η Τράπεζα Πειραιώς η οποία βρέθηκε μέχρι και τα 0,71 ευρώ στα μέσα Ιουλίου, έχει πλέον ξεπεράσει σημαντικά το 1 ευρώ σε ένα ράλι άνω του 50% από τα χαμηλά.

Μεγάλη και η κίνηση της Alpha Bank από το χαμηλό των 0,73 ευρώ (5 Ιουλίου), καθώς πλέον βρίσκεται πάνω από τα 0,95 ευρώ. Την ίδια μέρα είχε γράψει χαμηλό στα 0,7110 ευρώ η Eurobank και σήμερα είναι πάνω από τα 0,96 ευρώ. Τέλος η Εθνική είναι η πιο κερδισμένη μετοχή του τραπεζικού κλάδου από την αρχή του έτους με άνοδο 15%, ενώ η Eurobank είναι στο +10% και οι άλλες δύο συστημικές εξακολουθούν να έχουν απώλειες, αλλά σημαντικά μικρότερες σε σύγκριση με μερικές εβδομάδες πριν. 

 ---

Μπορεί οι… ειδικοί να ανησυχούν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, γιατί αυξάνει τους φόβους για ύφεση, όμως όπως και να το δεις τα νοικοκυριά, αλλά και κάποιες επιχειρήσεις χαίρονται από αυτήν την εξέλιξη. Επειδή μάλιστα είμαστε ακόμα σε καλή τουριστική περίοδο, η μείωση των τιμών των καυσίμων ευνοεί μία σειρά από εταιρείες, όπως ναυτιλιακές, αεροπορικές κ.α. Ήδη βέβαια οι εταιρείες αυτών των κλάδων αύξησαν σημαντικά τις τιμές των εισιτηρίων, αλλά η αποκλιμάκωση των τιμών βοηθάει. Μην ξεχνάμε πως πριν λίγες εβδομάδες το βαρέλι ήταν πάνω από τα 120 δολάρια και τώρα είναι λίγο πάνω από τα 90 δολάρια, το Brent.

Η υποχώρηση των καυσίμων αναμένεται να ωφελήσει και τις εταιρίες ενοικίασης, που βέβαια δεν είναι άμεσο το όφελος, αλλά ο επισκέπτης βλέποντας τις τιμές των καυσίμων μπορεί να άλλαζε γνώμη αναφορικά με την ενοικίαση ή να νοίκιαζε για λιγότερες μέρες. Παράγοντες του τουριστικού κλάδου σχολιάζουν πως και οι τουρίστες είναι «κουμπωμένοι» λόγω του πληθωρισμού και της ακρίβειας που υπάρχει στις χώρες τους και προσέχουν όλα τα έξοδα. Η χρονιά όμως είναι καλή και καλές είναι και οι τιμές ενοικίασης. Αυτά είναι τα καλά νέα για τις εισηγμένες όπως Attica Group, Aegean, Autohellas, Μοτοδυναμική. 

---

Δύο συλλήψεις από την αστυνομία, του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στην οινοποιία και επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών και του αναπληρωτή γραμματέα της ίδιας Ομοσπονδίας και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ περιλαμβάνει το νέο επεισόδιο στο «σίριαλ» εξυγίανσης της γνωστής εταιρείας Μαλαματίνα.

Οι συλλήψεις έγιναν έξω από τις εγκαταστάσεις της «Μαλαματίνα» στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια 24ωρης απεργίας των εργαζόμενων στην εταιρεία. Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η ανάκληση απολύσεων και η υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας επικυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες του 2021 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και αφορά στη σωτηρία μιας ιστορικής ποτοποιίας με 127 χρόνια ιστορίας, η οποία χρεοκόπησε λόγω οικονομικής κρίσης και εσφαλμένων αποφάσεων. Από τον περασμένο Μάρτιο η οινοποιία ανήκει στον όμιλο Mantis των αδελφών Αλέξανδρου και Χαράλαμπου Κρομμύδα. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Νίκος Κεράνης, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαλαματίνας παραμένει ως μη εκτελεστικό μέλος στο δ.σ. της νέας εταιρείας. Η νέα διοίκηση της εταιρείας, αποφάσισε την απόλυση εργαζόμενων και την κατάργηση ορισμένων τμημάτων της εταιρείας, για λόγους κόστους, έχοντας δεσμευθεί να επενδύσει σε βάθος 10ετίας περί τα 12 έκατ. ευρω.

Η απόφαση αυτή έχει οξύνει τις σχέσεις μεταξύ διοίκησης και εργαζόμενων, με αποτέλεσμα τις απεργίες, οι οποίες καθυστερούν τη διαδικασία αναδιοργάνωσης και λειτουργίας της εταιρείας.

Πάντως, όπως έχει επισημάνει η νέα διοίκηση στόχος, για την επόμενη πενταετία είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των εργαζόμενων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα, καθώς θα πρέπει να καλύψει στο αμέσως επόμενο διάστημα ένα ποσόν πάνω από 13 εκατ. Ευρώ σε υποχρεώσεις της εταιρείας.

---

Eκεί που οι αγορές άρχισαν να εκπέμπουν μεγαλύτερη πεποίθηση ότι η Fed θα καταφέρει μια ομαλή προσγείωση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά τα δυνατά στοιχεία από την αγορά εργασίας και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, ήρθε η Κίνα να χαλάσει το κλίμα.

Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν κάτω των προβλέψεων, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα παρεμβατικά επιτόκια για να τονώσει τη ζήτηση.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα και οι λιανικές πωλήσεις ήταν κάτω από τις προβλέψεις και η κίνηση της κεντρικής τράπεζας να μειώσει το κόστος δανεισμού απέτυχε να δώσει ώθηση στις κινεζικές μετοχές, επηρεάζοντας το κλίμα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Οι οικονομολόγοι βλέπουν πλέον μικρή πιθανότητα να πετύχει η Κίνα ρυθμό ανάπτυξης 5% με 5,5% το δεύτερο εξάμηνο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.