ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1989η
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Black Box: Μαζεύουν την καρδάρα με το γάλα

Η ελληνική γαλακτοβιομηχανία έχει περάσει από σαράντα κύματα στα χρόνια της κρίσης. Ο κλάδος βρίσκεται ειδικά αυτή την περίοδο σε φάση σημαντικών ανακατατάξεων, ενώ πιο ισχυρός παίκτης του κλάδου με τζίρο που πέρυσι ξεπέρασε τα 404 εκατ. ευρώ, η Όλυμπος (Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ των αδελφών Σαράντη), φέρεται -όπως έχει ήδη αναφέρει η στήλη- να σχεδιάζει προσεκτικά τα βήματά της για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ρόλο κλειδί σε αυτό παίζει η συνεργασία της με μεγάλη ελληνική τράπεζα. Θυμίζουμε πως στο παρελθόν η ίδια η Ελληνικά Γαλακτοκομεία (ως ΤΥΡΑΣ εκείνη την περίοδο και αρκετά μικρότερη ακόμη) είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να χτυπήσει τη ΔΕΛΤΑ προσφέροντας το 2015 στη MIG τίμημα 200 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά της Vivartia από τη CVC Capital Partners ήταν η κίνηση που λειτούργησε ως καταλύτης στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, δεδομένου ότι ενεργοποίησε εκ νέου παγωμένα σενάρια περαιτέρω συγκέντρωσης.

Στο παρασκήνιο τρέχουν και πάλι αυτή την περίοδο συζητήσεις για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Κολιός από τη Δωδώνη, με τη δεύτερη να καραδοκεί για ένα καλό «deal» που θα την οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου αγοράς στην οποία σήμερα πραγματοποιεί πωλήσεις της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με την Κολιός σε συγκριτικά μειονεκτική θέση καθώς βαρύνεται από ληξιπρόθεσμα δάνεια και συσσωρευμένες ζημιές, αλλά από την άλλη η εταιρεία πραγματοποιεί πωλήσεις που προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή παρά τις κατά καιρούς ανεπίσημες διαψεύσεις, τον κύκλο της αγοράς εξακολουθούν να κάνουν πληροφορίες που φέρουν την Δωδώνη να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με την CVC για ενδεχόμενη πώληση μεριδίου της ή και ολόκληρης της εταιρείας.

Όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην αγορά γάλακτος κυρίαρχος παίκτης είναι η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία η οποία αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας και εφόσον πειστούν φυσικά οι βασικοί της μέτοχοι, πιθανόν θα είναι και η πρώτη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία που θα διαβεί τις πύλες της Λεωφόρου Αθηνών.

---

Υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής, σε περίπτωση που προχωρήσει η αίτηση της Εθνικής Τράπεζας να τεθεί η ιστορική βιομηχανία σε καθεστώς διαχείρισης λόγω χρεών 343 εκατ. ευρώ προς την τράπεζα. Ήδη έχουν προσεγγιστεί νομικά γραφεία και χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι από τρεις εταιρείες για το ενδεχόμενο να δηλώσουν το παρόν σε περίπτωση ειδικής διαχείρισης και εκκαθάρισης. Το ακίνητο της εταιρείας είναι φιλέτο, καθώς είναι παραθαλάσσιο και σε απόσταση αναπνοής από σημαντικά έργα υποδομών που δρομολογούνται…

-Τι και αν η πανδημία του κορονοϊού έχει αφήσει τα σημάδια της στα οικονομικά μεγέθη της Mevaco; Η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης θέτει σε εφαρμογή το επενδυτικό της πλάνο που προβλέπει την ολοκλήρωση projects τα οποία έχει αναλάβει, ορίζοντα το 2022. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται έργα στην Αυστραλία, συμμετοχή στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 200MW στη Νότια Ευρώπη, κατασκευή τριών φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα και συμμετοχή στα projects του Μετρό στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη. Εν ολίγοις η εταιρεία αναπτύσσεται στον ελπιδοφόρο κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της σε σημαντικά έργα υποδομής που τρέχουν στη χώρα.

Τι φέρνει το 2021 για την Flexopack; Όπως πληροφορείται η στήλη η εταιρεία έχει θέσει στον πυρήνα του στρατηγικού της σχεδιασμού την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, αυξάνοντας το ratio κύκλου εργασιών και εξαγωγών. Εκτός όμως από αυτό, η εισηγμένη επιδιώκει να κλείσει νέα δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον αναπτυξιακό στης σχεδιασμό που αφορά, εκτός των άλλων, και αναβάθμιση του εξοπλισμού της. Χωρίς να αποκλείεται και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το τρέχον έτος… Τα αποτελέσματα του 2020 αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, με την κερδοφορία να καταγράφει σημαντική αύξηση συγκριτικά με το 2019.

---

-Διαχειρίσιμες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην Interwood. Κάτι που πρόκειται να καταγραφεί και στα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 που θα ανακοινώσει η εισηγμένη με τις πωλήσεις της χρονιάς να αποτελούν «φάρο» αισιοδοξίας και για το 2021. Από την άλλη, η εταιρεία έχει παγώσει τις επενδύσεις της ενώ guidance για το 2021 δεν μπορεί να δώσει όπως εξελίσσεται ακόμη η κατάσταση στην αγορά.