Black Box: Μας κλέβουν τον Κυριάκο μας!

Έτσι είναι! Στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική τα ταλέντα τα παίρνουν οι μεγάλες ομάδες. Το Συμβούλιο του ΟΟΣΑ επέλεξε τον Κυριάκο Πιερρακάκη ως Πρόεδρο του Global Strategy Group. Εντάξει, δεν πρόκειται να καθορίζει τη διεθνή στρατηγική στα θέματα ψηφιακής πολιτικής, αλλά όπως και να το κάνουμε είναι μία σπουδαία διάκριση. Τόσο για τον ίδιο, όσο και για τη χώρα. Και κάτι μου λέει ότι ο Κυριάκος θα δεχτεί και άλλες προσκλήσεις. Λέσχες και Οργανισμοί αναζητούν νέα ταλέντα!

---

Στην αυριανή καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ δεν αναμένεται να πει πολλά για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας. Όμως η στήλη μαθαίνει ότι κάτι… ψήνεται στη Φρανκφούρτη που θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία.

«Κι όμως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ακόμα και όταν λήξει επισήμως το QE Πανδημίας», υποστηρίζει αξιόπιστη πηγή που γνωρίζει πολύ καλά τις διεργασίες στη Φρανκφούρτη όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ερώτημα που γεννιέται είναι «υπάρχει τρόπος να βάλει πλάτη η ΕΚΤ στην Ελλάδα αν δεν έχει αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο σε επενδυτική βαθμίδα»;

Υπάρχουν τρόποι και πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, λέει με νόημα η ίδια πηγή.

Τι μπορεί να είναι αυτό που θα ακολουθήσει το QE και χωρίς να είναι πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα κρατάει χαμηλά τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας; Κάντε λίγη υπομονή γιατί η στρατηγική αναθεώρηση κρύβει εκπλήξεις

---

Η κλεψύδρα αδειάζει, πεδίο συνεννόησης δεν έχει βρεθεί, επόμενο είναι να φτάνει στα άκρα η κόντρα των μετόχων της Ελλάκτωρ μια μέρα πριν την επαναληπτική Γενική Συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η μετοχή, για όσους παρακολουθούν, έχει ήδη αρχίσει να προεξοφλεί σημαντικές δυσκολίες, αλλά αυτό θα μας το δείξει το ταμπλό. Γεγονός είναι πως με την πλευρά των επιχειρηματιών Δ. ΜπάκουΙ. Καϋμενάκη να ανοίγει τις πόρτες των δικαστηρίων με ασφαλιστικά μέτρα, το σίριαλ, θα τραβήξει σε μάκρος αν στο μεσοδιάστημα, δεν συμβεί κάτι εκκωφαντικό. Η πλευρά της Greenhill είναι προφανές ότι πιέζει με όλα τα μέσα για να κερδίσει τα περισσότερα στην προσπάθειά της να αποκτήσει λόγο στο διοικητικό συμβούλιο. Τα ασφαλιστικά μέτρα είναι ένα όπλο που ακόμη και αν δεν τινάξει τις μέχρι σήμερα αποφάσεις στον αέρα (εφόσον υποθέσει κανείς ότι απορριφθούν από το δικαστήριο), θα ρίχνουν βαριά τη σκιά τους έως ότου εκδικαστούν τον Ιούνιο. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα βαθμό αποτρεπτικά στις αποφάσεις της Γ.Σ της Πέμπτης.

Από την πλευρά της Reggeborgh πάντως λένε πως δεν έχουν λόγο να ανησυχούν ή να ασχολούνται γιατί η εκτίμηση είναι πως έστω και δύσκολα θα βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία επί των παρόντων ώστε αφενός να περάσει η αύξηση κεφαλαίου και η ενδιάμεση χρηματοδότηση και αφετέρου να απορριφθεί το αίτημα αλλαγών στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο. 

---

Φτάσαμε τελευταία ημέρα πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, για να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό Δελτίο αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς. Θα συμφωνήσουμε ότι τέτοιο πολύπλοκο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίου δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν αλλά μήπως να ξανασκεφτούμε όλοι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει καλύτερα;

Για να μην γκρινιάζουμε, πάντως, η μεγάλη εικόνα είναι πως η τράπεζα Πειραιώς με αυτή την αύξηση κεφαλαίου γυρίζει σελίδα με τον Paulson σε ρόλο βασικού ιδιώτη μετόχου. Μπορεί συνολικά ο τραπεζικός κλάδος να έχει ανάγκη και από σημαντική βελτίωση της ποιότητας των κεφαλαίων του, αλλά στην προκειμένη περίπτωση κλείνει μια πολύ σοβαρή εκκρεμότητα που στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε μια καλή ευκαιρία και για τους επενδυτές.

---

Οι οποίοι επενδυτές, τουλάχιστον από Ελλάδα...  μεριά πρέπει να σπεύσουν να βάλουν κεφάλαια αν θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή στο βιβλίο της Πειραιώς, καθώς οι χρηματιστηριακές θα καταχωρίζουν εντολές στο βιβλίο προσφορών την Τετάρτη και την Πέμπτη. Λόγω των γρήγορων διαδικασιών δεν αποκλείεται να περισσέψουν και αρκετά αδιάθετα, οπότε εύλογα εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από νέους μετόχους.

---

Έκλεισε το deal μεταξύ της ΔΕΛΤΑ και της Danone για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα μας και ειδικότερα του πρώτου στραγγιστού γιαουρτιού με προβιοτικά παραγόμενο στην Ελλάδα. Για την κυοφορούμενη, τότε, συνεργασία σας είχε ενημερώσει έγκαιρα η στήλη. Πλέον η παραγωγή της Activia της Danone στην Ελλάδα περνάει στη ΔΕΛΤΑ, ενώ η πολυεθνική εταιρεία επιβεβαιώνει με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη και το εμπορικό ενδιαφέρον της για την ελληνική αγορά.

---

Eπέκταση στη ρουμανική αγορά σχεδιάζει η Chipita. Πρόκειται για την ανάπτυξη του εργοστασίου της στο Κλιντσένι της Ρουμανίας με στόχο την αύξηση της επιφάνειας παραγωγής κατά 60%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την κατασκευή ενός νέου κτηρίου με εμβαδόν 15.000 τ.μ. περίπου και την ολοκλήρωσή του έως τις αρχές του 2023. Στη νέα μονάδα κρουασάν η εκτιμώμενη δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 60 τόνους ημερησίως. Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία επιχειρεί την επέκταση του εν λόγω εργοστασίου, καθώς είχε και στο παρελθόν ξεκινήσει εργασίες, οι οποίες έμειναν ημιτελείς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το εργοστάσιο σήμερα εκτείνεται σε δύο κτήρια επιφάνειας 25.000 τ.μ. και υπάρχουν επίσης δύο αποθήκες συνολικού εμβαδού 25.000 τ.μ.

---

Στο «σφυρί» τα περιουσιακά στοιχεία του Βωβού. Στις 28 Απριλίου έχουν προγραμματιστεί 88 πλειστηριασμοί συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους θα δει κανείς το κτήριο στη Λεωφόρο Κηφισίας 109, το ξενοδοχείο στην Τροιζηνία και το project λειτουργίας ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά. Μάλιστα πριν τον πλειστηριασμό για το τελευταίο αυτό έργο έγιναν συστηματικές προσπάθειες να βρεθεί επενδυτής που να μπορέσει να το υλοποιήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το σύνολο των πλειστηριασμών θα ολοκληρωθεί έως τις 13 Μαίου, με άγνωστο όμως αποτέλεσμα.

---

Δύο είναι οι τομείς που θα συνεχίσει φέτος να επενδύει η Έλαστρον. Πρόκειται για τον τομέα της ενέργειας με επέκταση των φωτοβολταϊκών πάρκων που διαθέτει. Σημειώνεται πως η συνολική ισχύς του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της εταιρείας ανέρχεται σήμερα σε 5,05 MWp, ενώ το 2020 ολοκληρώθηκε επένδυση με την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,5 MWp. Στόχος είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος για την εισηγμένη, ενώ επενδύσεις δρομολογούνται και στα θερμοκήπια που διαχειρίζεται μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Θερμοκήπια Θράκης. H εταιρεία ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα 12,2 εκατ. ευρώ διαθέτοντας θερμοκήπια συνολικής έκτασης 185 στρεμμάτων, ενώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους εισπράχθηκε το σύνολο της επιχορήγησης του 40% της επένδυσης, καθώς το project είχε ενταχθεί στον Αναπτυξιακό.