Black Box: Κοινές επενδυτικές μερίδες από χρυσάφι υπέρ ... Αποθετηρίου


Όσοι προλάβατε να μεταφέρετε αξιόγραφα σε Κοινές Επενδυτικές Μερίδες ή και το αντίθετο, έχει καλώς. Οι υπόλοιποι  ετοιμαστείτε να βάλετε βαθιά το χέρι στο πορτοφόλι καθώς η εταιρεία Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων  (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) με απόφαση που ισχύει από χθες έφερε τα πάνω κάτω στις συγκεκριμένες χρεώσεις. 

Τι ίσχυε μέχρι τώρα; Σε περίπτωση μεταφοράς χαρτοφυλακίου από την ατομική μερίδα σε Κοινή Επενδυτική Μερίδα - που είναι και το πιο σύνηθες καθώς οι περισσότεροι προχωρούν σε αυτή την κίνηση  για λόγους φορολογικούς και διαδοχής του χαρτοφυλακίου σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συνδικαιούχων-  το κόστος μεταφοράς του συνόλου του χαρτοφυλακίου υπολογιζόταν ως το 0,01% επί της αξίας του χαρτοφυλακίου με minimum τα 20 ευρώ. 

Σε περίπτωση μεταφοράς από Κοινή Επενδυτική Μερίδα σε ατομικό λογαριασμό, η χρέωση υπολογιζόταν ως  το 0,08 επί της αξίας του χαρτοφυλακίου με minimum τα 40 ευρώ,  αλλά με χρέωση και της Κ.Ε.Μ και του ατομικού λογαριασμού.

Τι ισχύει από τις 12/4/2021;

Σύμφωνα με την απόφαση 18 της ΕΛ.Κ.Α.Τ, για τη μεταφορά αξιογράφων μεταξύ μερίδων Συνδικαιούχων και Κ.Ε.Μ, η χρέωση θα είναι 20 ευρώ ανά εντολή διακανονισμού ανά αξιόγραφο με χρέωση και του ατομικού λογαριασμού και της Κ.Ε.Μ ανεξαρτήτως της διαδρομής από/προς μεταξύ των μερίδων.

Σε απλά ελληνικά, ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα χαρτοφυλάκιο 20.000 ευρώ στην ατομική σας μερίδα και θέλετε να το μεταφέρετε σε μια Κ.Ε.Μ με συνδικαιούχους τα δύο σας παιδιά.  Θα χρεωθεί η ατομική σας μερίδα 20 ευρώ και ταυτόχρονα και η Κ.Ε.Μ με άλλα 20 ευρώ, για κάθε τίτλο που θα μεταφερθεί. Συνολικό κόστος 40 ευρώ/τίτλο! Και εντάξει αν στο χαρτοφυλάκιο έχετε ένα με δύο τίτλους. Με 80 ευρώ ξεμπερδέψατε.

Αν όμως έχετε ένα χαρτοφυλάκιο  πάλι αξίας 20.000 ευρώ αλλά μιας στοιχειώδους διασποράς με 4-5 τίτλους για παράδειγμα; To κόστος ανεβαίνει αυτόματα στα 160-200 ευρώ.

Αν θέλουν δύο μέλη της οικογένειας να δημιουργήσουν ένα κοινό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μέσω μιας Κοινής Επενδυτικής Μερίδας, τότε αν ο καθένας έχει έως πέντε τίτλους στο χαρτοφυλάκιο του, το παραπάνω κόστος μεταφράζεται σε 400 ευρώ.

Πέραν του κόστους, είναι εμφανής  η άνιση μεταχείριση των επενδυτών.  Δύο επενδυτές με την ίδια συνολική αποτίμηση χαρτοφυλακίου υφίστανται εντελώς διαφορετικές χρεώσεις.

Να υποθέσουμε ότι οι συγκεκριμένες εγγραφές απαιτούν τουλάχιστον 1-2 εργατοώρες  ανά τίτλο για να έχει λογική μια τέτοια τιμολόγηση της τάξης των 40 ευρώ/τίτλο;

Όσοι έχουν υπάρξει αντικριστές και γνωρίζουν από εγγραφές σίγουρα θα γελάνε! Τέτοια λεφτά ούτε όταν γεννούσαν και τα κοκόρια στη Σοφοκλέους. 

Είναι κρίμα, γιατί τέτοιες πρακτικές που έχουν καθαρά εισπρακτικά χαρακτηριστικά, δεν ταιριάζουν ούτε με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ρόλου του θεσμού χρηματιστηρίου, ούτε με την προσέλκυση νέων επενδυτών στην αγορά. 

---

Η είσοδος του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη στην Τέρνα Ενεργειακή με ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ 4 έως 6% είναι μια πληροφορία που δεν πέρασε απαρατήρητη από την αγορά, παρότι  σχετική φημολογία υπήρχε εδώ και καιρό. Εξ ου και η άνοδος της μετοχής της ΤΕΝΕΡΓ στα 12,70 ευρώ, τιμή πολύ κοντά στα 13 ευρώ όπου θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Η εξαγορά των μετοχών γίνεται μέσω του εν εξελίξει placement από τον επιχειρηματία Γιώργο Περιστέρη στο πλαίσιο εξασφάλισης της απαιτούμενης ρευστότητας για την απόκτηση των μετοχών της Reggeborgh στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Το deal στην ουσία έχει ολοκληρωθεί και με την εξαγορά ενός επιπλέον 5% από τον Γ. Περιστέρη, οι Ολλανδοί μηδενίζουν τη συμμετοχή τους. Η συμμετοχή Μαρινάκη στην Τέρνα Ενεργειακή έχει και μια πράσινη ... εσάνς δεδομένου ότι οι εφοπλιστές αναζητούν επενδυτικές διεξόδους σε εταιρείες ΑΠΕ ώστε να «πρασινίσουν» τις συμμετοχές τους. Θα ακολουθήσουν και άλλα επιχειρηματικά ονόματα, πιθανόν λιγότερο ηχηρά, πλην όμως ισχυρά, τα οποία διακρίνουν προοπτικές υπεραξιών στην Τέρνα Ενεργειακή. Σημαντική λεπτομέρεια πως Γιώργος Περιστέρης θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό του το 50% της εταιρείας τόσο μέσω της ίδιας συμμετοχής του όσο και μέσω της συμμετοχής που έχει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

---

Τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης σήμερα για τις 831.059.164 υφιστάμενες μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Θα ακολουθήσει ολιγοήμερη παύση της διαπραγμάτευσης προκειμένου να μεσολαβήσει το reverse split σε αναλογία 16,5 παλαιές μετοχές για κάθε μία νέα. Η διαπραγμάτευση των 50.367.000 νέων μετοχών θα ξεκινήσει και πάλι τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Το Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο το βιβλίο προσφορών να ανοίξει πιθανότατα στις 20 - 21 Απριλίου. Μια ημέρα πριν θα γίνει γνωστό ποιοι θα είναι και οι δικαιούχοι «παλαιοί» μέτοχοι από την Ελλάδα που θα μπορούν να μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου με προνομιακή κατανομή. Αντίστοιχα αναμένεται να γίνουν γνωστές κρίσιμες λεπτομέρειες της δημόσιας προσφοράς όπως το εύρος τιμών, κλπ. Το αποτέλεσμα της ζήτησης από το εξωτερικό είναι και αυτό που θα καθορίσει την τελική τιμή διάθεσης. 

---

Για όποιον αμφισβητεί τις προοπτικές για μελλοντικές υπεραξίες της μετοχής του ΟΠΑΠ, προτείνουμε να αναζητήσουν τη νέα ανάλυση της Eurobank Equities η οποία εστιάζει στην μερισματική πολιτική που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να υιοθετήσει η εταιρεία την επόμενη τριετία. Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να προχωρήσει σε επιστροφές μετρητών την επόμενη διετία-τριετία που ίσες με το 50% της κεφαλαιοποίησής της. Να θυμίσουμε ότι σήμερα η αποτίμηση του ΟΠΑΠ στο ταμπλό είναι 4,1 δισ. ευρώ. 

---

Θέμα χρόνου είναι να τρέξει ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Θα προβλέπει υποχρεωτικές επενδύσεις, αναβάθμιση εγκαταστάσεων και χώρων εξυπηρέτησης των επιβατών. Δηλαδή τα πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και για την Καλαμάτα. Είναι σημαντικό project καθώς το αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά σε σημαντικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όπως το Costa Navarino, με την ΤΕΜΕΣ, της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, να θεωρείται φαβορί. Το εν λόγω αεροδρόμιο αναμένεται, όταν αναβαθμιστεί, να αυξήσει κατακόρυφα την τουριστική κίνηση στην περιοχή και να φέρει νέες θέσεις εργασίας.

---

Σε νέες συσκευασίες επενδύει η Όλυμπος με στόχο όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ευκολία χρήσης. Η γαλακτοβιομηχανία ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα 4,7 εκατ. ευρώ για ένα κυλινδρικό δοχείο μεταλλικό, μια πιο χρηστική συσκευασία σε μορφή τάπερ. Οι νέες αυτές συσκευασίες διατίθενται ήδη στη μικρή λιανική, σε Σκλαβενίτη και ΑΒ Βασιλόπουλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το προσεχές διάστημα να υλοποιήσει νέες επενδύσεις σε  γραμμές παραγωγής με στόχο την παραγωγή περισσότερων συσκευασιών που θα «ταξιδέψουν» στο εξωτερικό. 

---

Παραμένοντας στο food industry πληροφορίες στην αγορά κάνουν λόγο για πρόθεση εξαγοράς εταιρείας delivery από την Uber Eats. Η πολυεθνική θεωρεί πως είναι προτιμότερο να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας μέσω ήδη υπάρχουσας πλατφόρμας, παρά να στήσει το δικό της brand κατευθείαν. Εταιρείες που «σκανάρονται» βρίσκονται στην επαρχία και όχι στην πρωτεύουσα. Θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες; Ίδωμεν.

---

Αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα ατομικής προστασίας και για τις πρώτες ύλες που παράγει η Πλαστικά Θράκης χαρακτήρισαν το 2020. Η εισηγμένη το προηγούμενο έτος πραγματοποίησε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 36 εκατ.ευρώ, με τα χρήματα που διέθεσε για την  παραγωγή μασκών και ειδών ατομικής προστασίας να είναι εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα επένδυσε στη γραμμή παραγωγής χειρουργικών μασκών 3 εκατ.ευρώ, ενώ προχώρησε στην έκτακτη εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή υλικού «meltblown» ύψους 5,1 εκατ.ευρώ. Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή όλων των τύπων μασκών, ενώ η επένδυση αυτή υλοποιήθηκε από τη θυγατρική Don &Low. Η θυγατρική ήρθε σε συμφωνία με τον κρατικό φορέα Scottish Enterprise για τη χρηματοδότηση του 80% της επένδυσης, με τα χρήματα να επιστρέφονται εντός πενταετίας. Οι επενδύσεις στην παραγωγή μασκών και πρώτων υλών αναμένεται να συνεχιστούν το προσεχές διάστημα.