Black Box: Κινητικότητα στην τραπεζική αγορά

-Δύσκολη η χθεσινή συνεδρίαση για το ΧΑ. Το νέο κύμα της πανδημίας και κυρίως η απειλή νέου lockdown, εξέλιξη που προφανώς θα επιφέρει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση. Αυτή είναι  η αιτία για τo ξεπούλημα στα διεθνή χρηματιστήρια που φυσικά άσκησε μεγάλες πιέσεις παρασύροντας και το ΧΑ. Το ήδη βαρύ κλίμα που δημιουργεί το δεύτερο κύμα COVID, επιβάρυνε περαιτέρω και το σκάνδαλο ξεπλύματος των πέντε μεγάλων τραπεζών.

-Μετά από μεγάλο διάστημα αδράνειας, κινητικότητα καταγράφεται και πάλι στην αγορά σε σχέση με πρόσωπα.  Κατ΄ αρχήν φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η θέση του δεύτερου υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος (αν και θα γίνει το 2021) και υπάρχει συμφωνία για την τοποθέτηση της κ. Χριστίνας Παπακωνσταντίνου.

- Σε σχέση με τον νέο αναπληρωτή CEO της Eurobank  κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο Λονδίνο, τα καθήκοντα του στην τράπεζα θα αφορούν τα ψηφιακά μέσα και το transformation όπως και την λιανική τραπεζική.  

-Σημειώστε πως παρασκηνιακή κινητικότητα καταγράφεται και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, όπου φαίνεται πως ορισμένοι  εποφθαλμιούν τον προεδρικό θώκο του Γ. Χατζηνικολάου.

-Με φόρα ξεκίνησε η Εθνική να ξεκαθαρίσει τα πράγματα για τρία προβληματικά δάνεια και συγκεκριμένα  τη Vivartia, τη Χαλυβουργική-Αγγελόπουλου και τη Χαλυβουργία - Μάνεση. Το πρώτο σκόνταψε στην πρωτοβουλία του CVC, για το δεύτερο η ταχύτητα χαμήλωσε λόγω ανάγκης  προσεκτικών χειρισμών γιατί εύκολα θα μπορούσαν να πέσουν σε κακοτοπιά, οπότε έμεινε το τρίτο.   

-Σήμερα Τρίτη ανακοινώνει η Lamda Development τα οικονομικά αποτελέσματα β’ τριμήνου και πρώτου εξαμήνου και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και επενδυτές.

-Κουίζ: Ποιο deal που αφορούσε αιολικό πάρκο έκανε ανεπιτυχώς το γύρο των τραπεζών μέχρι να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση; Στην πρώτη τράπεζα αρνήθηκαν και να το συζητήσουν, στη δεύτερη η πρόταση έφαγε κόκκινη κάρτα από την επιτροπή πιστοδοτήσεων ενώ τελικά στην τρίτη τράπεζα δόθηκε το δάνειο με το καλημέρα και πανηγυρισμούς. Προφανώς κάποια τράπεζα το έχει διαχειριστεί εσφαλμένα.