Black Box: Η μεγάλη ώρα των κατασκευών

Τρία εμβληματικά έργα υποδομών και αναπλάσεων παύουν πια να είναι στα χαρτιά και παίρνουν μπροστά. Τρία έργα σε τρεις μέρες! Πρώτα η Γραμμή 4 του Μετρό με την Άβαξ (προϋπολογισμός 1,6 δισ. ευρώ), χθες το Βόρειο Τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε 65 με την Κεντρική Οδό -ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ύψους 442 εκατ. ευρώ, σήμερα Παρασκευή η υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό μεταξύ Δημοσίου και Lamda που άμεσα θα δημοπρατηθούν έργα 500 εκατ. ευρώ ενώ στα επόμενα χρόνια φιλοδοξεί να κινητοποιήσει 8 δισ. ευρώ.

Τα έργα αυτά μετά από χρόνια κατασκευαστικής ανομβρίας συνιστούν ένα μικρό θαύμα αλλά με τεράστιο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και στην τσέπη μας καθώς θα κινητοποιήσουν πακτωλό κεφαλαίων και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα έτη.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Εργοτάξια ευελπιστεί η κυβέρνηση ότι θα ξεκινήσουν φέτος και για τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργου, εκκρεμεί η Εγνατία, το Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και το μεγάλο έργο ύψους 2 δισ. ευρώ, του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Συνολικά μόνο τα δημόσια έργα και τα ΣΔΙΤ υπολογίζεται ότι θα κινητοποιήσουν επενδύσεις άνω των 13 δισ. ευρώ.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνοιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Όχι τέτοιας έκτασης και έντασης που είχαμε δει τα προηγούμενα χρόνια πριν την κρίση όταν έτρεχαν τεράστια έργα υποδομής. Αλλά είναι μια καλή μαγιά, χωρίς να υπολογίζονται άλλες μεγάλες επενδύσεις όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τα περιφερειακά αεροδρόμια, οι αναπλάσεις λιμανιών κ.α

---

Και μιας και για τις κατασκευές ο λόγος, όλη αυτή η φαρσοκωμωδία με την προχθεσινή Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ όπου σε ζωντανή μετάδοση απαγορεύτηκε από το προεδρείο η συμμετοχή της Greenhill και η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου παρά τα νομιμοποιητικά έγγραφα, άνοιξε πάλι τον ασκό του Αιόλου των δικαστικών διενέξεων και του πολέμου επιστολών μεταξύ της Greenhill και της διοίκησης της Ελλάκτωρ. Έτσι δουλειές δεν γίνονται, ούτε προβλήματα αντιμετωπίζονται. Κι ακόμη η αγορά προσπαθεί να καταλάβει γιατί τέτοιο μένος από τους ανθρώπους της Reggeborgh απέναντι στον μεγαλύτερο μέτοχο της Ελλάκτωρ.

---

Μέρα αποκοπής μερίσματος από τον ΟΤΕ σήμερα, που δεν είναι καθόλου αμελητέο καθώς τα 0,68 ευρώ (0,653 ευρώ καθαρό) που θα διανείμει ο όμιλος αντιστοιχούν σε περίπου 313 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 4,38% μερισματική απόδοση που είναι από τις υψηλότερες στο Χ.Α, και αν η αγορά περάσει το μέρισμα στην τιμή όπως συνήθως συμβαίνει, πιθανόν η πίεση να μεταφερθεί και στον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη FTSE Large Cap τους οποίους ο ΟΤΕ επηρεάζει αισθητά ως η εταιρεία με τη 2η μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

---

-Στο ...0-0 πλέον το αποτέλεσμα αγοραστών – πωλητών στο χρηματιστήριο της Αθήνας μεταξύ των εγχώριων και των αλλοδαπών επενδυτών. Με βάση τα στατιστικά του Μαϊου οι ξένοι εμφανίστηκαν με την πλευρά των αγοραστών βάζοντας 94,84 εκατ. ευρώ στην αγορά, ενώ αντίθετα οι εγχώριοι επενδυτές βγήκαν πωλητές με 94,1 εκατ. ευρώ. Στην πράξη, ενώ από τις αρχές του έτους οι αλλοδαποί επενδυτές ήταν καθαροί πωλητές, πλέον είναι καθαροί αγοραστές με το ποσό των ...900 χιλιάδων ευρώ. Εκ μέρους των ξένων επενδυτών οι μεγαλύτερες καθαρές αγορές αξίας 107,4 εκατ. ευρώ έγιναν τον Μάϊο από λοιπά χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών ειδικού σκοπού, ενώ από τις αρχές του έτους τις μεγαλύτερες αγορές 145,48 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει ξένες τράπεζες και πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες.

---

Από πλευράς έδρας των ξένων επενδυτών οι μεγαλύτερες εισροές από το σύνολο των 94,82 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο (32,81 εκατ.), την Ολλανδία (24,71 εκατ.), τη Γαλλία (23,87 εκατ.) την Τσεχία (18,7 εκατ.), το Λουξεμβούργο (16,02 εκατ. ), και την Ισπανία (12,6 εκατ. ευρώ). Πιο μεγάλος πωλητής η Ιρλανδία με τις εκροές στα 33,46 εκατ. ευρώ.

---

Ενδεικτικό πάντως ότι για το 60% των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι ξένοι από Γερμανία και Ην. Βασίλειο πρακτικά αναφερόμαστε σε 40 κωδικούς. Οι ξένοι τον Μάιο πραγματοποίησαν το 56,6% των συναλλαγών έναντι του 51,8% τον προηγούμενο μήνα ενώ οι κωδικοί λιανικής έκαναν το 22,6% του συνόλου. Ο λόγος που οι κωδικοί λιανικής δείχνουν μείωση στην συμμετοχή των συναλλαγών έχει να κάνει με τα πακέτα που αφορούσαν κατασκευαστικούς ομίλους και τις αναδιαρθρώσεις του MSCI που είθισται να υπάρχει συμμετοχή αποκλειστικά από θεσμικούς επενδυτές.

---

Μιλώντας για κωδικούς ο Μάιος ήταν μήνας αφύπνισης των κωδικών και σε αυτό έπαιξε ρόλο τόσο η ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς όσο και το ομόλογο της Costamare. Οι ενεργές μερίδες ήταν 36.091, μια από τις καλύτερες επιδόσεις από το 2014 και πίσω από το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο με 39.228 με την συντριπτική πλειοψηφία να αποτελείται από μερίδες ημεδαπών επενδυτών (35.562).

----

Πρωταθλητής σε απόδοση στον τραπεζικό φέτος είναι η μετοχή της Eurobank με κέρδη 48% κέρδη. Πλέον έχει γίνει ο οδηγός του κλάδου παρουσιάζοντας και την καλύτερη συμπεριφορά με κεφαλαιοποίηση 3,19 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε την απορρόφηση της Grivalia που στην περίπτωσή της έδωσε ανάσα καθώς ισοδυναμούσε με έμμεση αύξηση κεφαλαίου. Ακολουθεί το τίτλος της Εθνικής με το βασικό asset που τη βοήθησε την Εθνική Ασφαλιστική, με κεφαλαιοποίηση 2,294 δισ. ευρώ και απόδοση 10,9% για φέτος.

Η Πειραιώς 3η με κεφαλαιοποίηση 1,885 δισ. ευρώ έχοντας κάνει πρόσφατα ΑΜΚ 1,3 δισ. ευρώ και χάνοντας φέτος το 93% της αξίας της.

Η  Alpha Bank έχει μείνει θεωρητικά πίσω με κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ και 19,68% φέτος, ωστόσο δρομολογεί την αύξηση κεφαλαίων των 800 εκατ. ευρώ και η εικόνα θα αλλάξει.

Στο σύνολο του ο τραπεζικός κλάδος με τρέχουσα αξία περίπου 9 δισ. ευρώ παλεύει να λύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας κάψει τεράστια κεφάλαια που το μεγαλύτερο μέρος πληρώθηκε από τους Έλληνες φορολογούμενους. Τελικά δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι επενδυτής για να παρακολουθεί τι κάνει το χρηματιστήριο. Αρκεί να είναι... Έλληνας φορολογούμενος.

---

Πλώρη για νέες αγορές εκτός Ελλάδα έχει βάλει η Ίλυδα όπως πληροφορείται η στήλη. Ο λόγος είναι η διαφοροποιήσει του χαρτοφυλακίου της και η περαιτέρω ανάπτυξή της. Την ίδια στιγμή η εισηγμένη στοχεύει στο λανσάρισμα νέων προϊόντων και στο να πάρει περισσότερα έργα στο δημόσιο τομέα και με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα «πέσουν» στην αγορά να πετύχει ανάπτυξη των οικονομικών της μεγεθών.

---

Προβληματισμός στη Δάιος Πλαστικά για τα ξενοδοχεία. Η εταιρεία διαθέτει ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων στη Θεσσαλονίκη και άλλη μία μονάδα σε οικόπεδο 320 στρεμμάτων στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Οι ξενοδοχειακές δραστηριότητες επηρεάζουν το 13% του κύκλου εργασιών της εισηγμένης και μετά από το 2020 που έμειναν κλειστές οι μονάδες, η εταιρεία δεν βλέπει σημαντική ανάκαμψη το 2021 σε ό,τι αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό. Κάτι που θα επηρεάσει, σε περιορισμένο βαθμό και τα οικονομικά της μεγέθη στην τρέχουσα χρήση.

---

Το Diorama II είναι το νέο fund που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στο έτος, ή το αργότερο στις αρχές του 2022. Με συνολικά κεφάλαια προς επένδυση έως 250 εκατ. ευρώ που έχουν τεθεί υπό τη διαχείριση της Deca, αναμένεται να κλείσει deals σε κλάδους τεχνολογίας και εταιρειών που έχουν έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Σε πρώτη φάση στόχος είναι η εγχώρια αγορά, αργότερα…βλέπουμε. Ο ορίζοντας του συνόλου των επενδύσεων αυτών είναι έως το 2025.

---

Περίεργα πράγματα στην MLS, με την Corinth Capital να φέρεται να ζητά το ρόλο του «λευκού ιππότη» που θα συμβάλλει στη διάσωση της πολύπαθης εταιρείας με επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο επενδυτής φέρεται να εκδηλώνει το ενδιαφέρον για να ρίξει χρήμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το ότι μόνο έτσι θα πάρει το πολυπόθητο going concern η MLS του ορκωτού ελεγκτή για τις καταστάσεις του 2019 και θα ηρεμήσουν οι ομολογιούχοι, οι αξιώσεις των οποίων θα έχουν αντεπιχείρημα περί ύπαρξης επενδυτή, ίσως είναι τυχαία γεγονότα. Ή μήπως όχι;

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.