Black Box: Η Κυβέρνηση θέλει αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου - Αλλάζει η διοίκηση

Ο κύβος ερρίφθη για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας και συνολικά του χρηματιστηριακού θεσμού. Είναι καιρός που μεταξύ των μετόχων της ΕΧΑΕ, των τραπεζών και της κυβέρνησης συζητείται παρασκηνιακά η επόμενη μέρα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ο ρόλος που καλείται να παίξει στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να δώσουν νέα πνοή στον θεσμό, αναλαμβάνοντας να φέρουν σε πέρας ένα έργο συνολικής αλλαγής της σημερινής φυσιογνωμίας του Χ.Α.

Οι τελικές αποφάσεις φαίνεται πως έχουν πλέον ληφθεί σε όλα τα επίπεδα, και η αλλαγή του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της ΕΧΑΕ στο οποίο εξέχουσα θέση έχει μέχρι σήμερα ως διευθύνων σύμβουλος, ο Σωκράτης Λαζαρίδης, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι γεγονός, οπότε βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε αποφάσεις.

Το Δημόσιο, και συνεπώς η κυβέρνηση, παρότι θα ήθελε να δει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ νέα πρόσωπα με όρεξη και ιδέες, δεν έχει επί της ουσίας την εξουσία, ούτε και θα τολμούσε να παραβιάσει τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης παρεμβαίνοντας για να επιβάλει αλλαγές στο Δ.Σ. Άλλωστε πάνε πολλά χρόνια πια που έπαψε να κατέχει μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Έχουν ωστόσο οι τράπεζες οι οποίες εξακολουθούν να ελέγχουν άμεσα και έμμεσα -μέσω αμοιβαίων κλπ- ένα σημαντικό μερίδιο του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΧΑΕ αλλά κυρίως οι τρεις βασικοί μέτοχοι – funds που ελέγχουν πάνω από 15%, με μεγαλύτερο την Goldman Sachs (5,34%), το Small Cap World Fund (5,09%) και το The London And Amsterdam Trust Company (5,01%).

Η αλλαγή διοίκησης στην ΕΧΑΕ δεν θα έχει φυσικά κανένα νόημα αν τα ηνία του Χ.Α δεν αναλάβει κάποιο πρόσωπο με κύρος και βαθιά γνώση των αγορών και του marketing, που θα έχει ως σκοπό να εντοπίσει και να βελτιώσει μέσα στη θητεία του τα κακώς κείμενα του θεσμού, και κυρίως να διοχετεύσει όλη του την ενέργεια ώστε να προσελκύσει νέες εταιρείες στη χρηματιστηριακή αγορά, να θεμελιώσει συνεργασίες με περιφερειακές αγορές και φυσικά να δημιουργήσει νέα ελκυστικά επενδυτικά εργαλεία και δείκτες που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναδειχθούν και τους επενδυτές να κερδίσουν χρήματα μέσα από την αναβάθμιση του θεσμού.

Όλα τα παραπάνω θα δώσουν το στίγμα ότι η Ελλάδα επιχειρεί μέσα από την χρηματιστηριακή αγορά να κάνει ένα άλμα προς το μέλλον.

Η στήλη μαθαίνει πολλά, δεν ξέρει, όμως, αν έχει ήδη βρεθεί και θα προταθεί ένα τέτοιο πρόσωπο. Το θεωρεί όμως δεδομένο από τη στιγμή που πλέον η συζήτηση για αλλαγές στο Δ.Σ της ΕΧΑΕ έχει ξεφύγει από τα λόγια και περνά πλέον στην πράξη.

---

Σημαντικά πρόσθετα έσοδα για τους μετόχους του ΟΤΕ φέρνει η ολοκλήρωση του deal πώλησης της Telekom Romania, αξίας 294 εκατ. ευρώ, Οι μέτοχοι θα λάβουν έκτακτο μέρισμα 174 εκατ. ευρώ (περίπου 0,38 ευρώ). Τον Ιούνιο ο ΟΤΕ είχε μοιράσει άλλα 300 εκατ. ευρώ (0,65 ευρώ ανά μετοχή) στους μετόχους. Σχεδόν μισό δισ. ευρώ σε διανομές, δεν το λες και άσχημα. Ποιος άλλος το κάνει…

---

Σε ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οδηγεί η πλήρης απορρόφηση της Ήρων μετά και το πράσινο φως που άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά των ποσοστών που κατείχαν οι Engie και Qatar Petroleum καθώς ο όμιλος θα ενοποιεί πλέον πλήρως τα μεγέθη της Ήρων. Η εταιρεία ελέγχει μερίδιο περίπου 7% στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτει συνολική παραγωγική ισχύ 600 MW μέσω των μονάδων φυσικού αερίου Ήρων 1 (147 MW) και Ήρων ΙΙ (435 MW).

---

Και μιας και ο λόγος για τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η στήλη δε σταματά να εντυπωσιάζεται μετρώντας τα πράσινα μεγαβάτ της Τέρνα Ενεργειακή. Στο 6μηνο του 2021 η εταιρεία είχε πάνω από 1300 MW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή στην Ελλάδα και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η συνολική εγκαταστημένη ισχύς φτάνει σήμερα στα 895,3 MW ενώ άλλα 406 MW κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα να μπουν σε φάση κατασκευής. Πέραν αυτών, η εταιρεία έχει στα σκαριά projects για επιπλέον 1983 MW, οδεύοντας πολύ σύντομα στον στόχο των 3000 MW το 2025 ενώ τρέχει μεγάλα προγράμματα για την αποθήκευση ενέργειας στην οποία ο Γ. Περιστέρης υπήρξε πρωτοπόρος, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις έχασαν πολύτιμο χρόνο για να σχεδιάσουν το πλαίσιο ώστε η χώρα να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά. Μιλάμε για κολοσσό στις ΑΠΕ και δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει ο ανταγωνισμός για να την πλησιάσει.

---

Σήμερα το liberalmarkets παρουσιάζει αναλυτικά την πορεία των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο 6μηνο του 2021. Ο Μάνος Χατζηδάκης, παλαιά καραβάνα και άριστος γνώστης των ισολογισμών, δεν μπήκε στον κόπο να εντυπωσιάσει συγκρίνοντας το 2021 με το καταστροφικό 2020, αλλά έβαλε τις επιδόσεις κάτω σε σύγκριση με το 2019. Αξίζει να διαβάσετε την ανάλυση και να δείτε τους πίνακες. Μιλάμε για ολική επαναφορά και νέα ρεκόρ.

---

H Helikon Investments ήρθε για να μείνει στη ΔΕΗ. Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του fund από το 5,01% στο 6,48% εν μέσω ρευστοποιήσεων με αφορμή την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, όχι μόνο δείχνει τις προθέσεις του, αλλά εκπέμπει μηνύματα για το πως αντιλαμβάνονται οι Ιταλοί διαχειριστές τις ευκαιρίες στο ΧΑ ενόσω εμείς εδώ τρώμε τις σάρκες μας στα δικαστήρια. 

---

Κινητικότητα θα υπάρξει μέχρι τέλος του έτους στη μεταβίβαση ποσοστών σε τρεις  ακόμη εταιρείες καθώς όπως η στήλη έχει αναφέρει προ καιρού το ZAITECH Fund, φθάνει στη λήξη του και οι συμμετοχές του θα αλλάξουν χέρια. Η αρχή έγινε με την Performance και αναμένεται να ακολουθήσουν, Mediterra, Dopler και Foodlink. Το πότε ακριβώς θα γίνουν οι συναλλαγές και με ποια χρονολογική σειρά δεν είναι γνωστό, ωστόσο στην αγορά τουλάχιστον για τις  δυο από τις τρεις ακούγεται ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και η ώρα των ανακοινώσεων δεν θα αργήσει. 

---

Ξεκινά το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ της Lamda Hellix, που εξαγοράστηκε από την DigitalRealty. Στις 11 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη κατασκευής του νέου data center της εταιρείας. Oι Αμερικάνοι επενδύουν σταθερά στη χώρα μας και στόχος τους είναι να κάνουν ψηφιακό κόμβο την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται άλλωστε και η επένδυση 1 δις.ευρώ της Microsoft για την κατασκευή και άλλου data center. Σύμφωνα με μελέτη της IDG Research οι ψηφιακές υποδομές είναι το κλειδί για την ανάκαμψη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι επενδύσεις που σχεδιάζονται έχουν μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία, καθώς κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε data center πολλαπλών μισθώσεων αποφέρει… 8,23 ευρώ στην ελληνική οικονομία.

---

H Sato σώζεται μόνο με… τη συμφωνία εξυγίανσης. Την σχετική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου αναμένει η διοίκηση της εταιρείας έως το πρώτο εξάμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται πως με αυτή συμφωνεί το 67,8% των πιστωτών της εταιρείας, ενώ  η επιχειρηματική της δραστηριότητα και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στον νέο φορέα, έναντι τιμήματος 3 εκατ. ευρώ και της ανάληψης μέρους των υποχρεώσεών της. Η εταιρεία πάντως στο εξάμηνο του έτους παρουσίασε θετικά οικονομικά στοιχεία, με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται 24,6% στα 8,75 εκατ.ευρώ και τα μικτά κέρδη αυξήθηκαν 35,4% στα 3,7 εκατ.ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.