Black Box: Η δήθεν εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ρέντα Πιερρακάκη, επενδύσεις Μυτιληναίου και ακτινογραφία εισηγμένων

Yποτιθέμενος επενδυτής έκανε την εμφάνισή του αυτή τη φορά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ξαφνικά, επιχειρηματίας - εργολάβος που δραστηριοποιείται στο Πέραμα εμφανίστηκε να διεκδικεί ως επίδοξος αγοραστής τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ωστόσο, ξέχασε ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν μέτοχο βασικό, ο οποίος τρέχει την εξυγίανσή τους με τη χρηματοδότηση και την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής χρηματοδοτικής τράπεζας DFC. Η εξυγίανση βρίσκεται στην τελική της φάση. Κανένα πωλητήριο δεν έχει μπει από την Onex, ούτε πρόκειται, καθώς οι εκπρόσωποι της εταιρείας έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για τη σημαντικότητα της συγκεκριμένης επένδυσης τόσο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, όσο και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, συνδυαζόμενα με το ήδη πετυχημένο project των Ναυπηγείων Σύρου. 

Ο υποτιθέμενος επενδυτής έφτασε στο σημείο να στείλει πρόταση στο ΥΠΑΝ, αγνοώντας παντελώς την υπόδειξη του υπουργείου να απευθυνθεί στην Onex. Επίσης, δεν έδειξε να απασχολείται καθόλου από το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου για την Onex που πατάει στη διαδικασία εξυγίανσης που τρέχει η Onex Elefsis Shipyards, είναι έτοιμο να περάσει στη Βουλή τις επόμενες μέρες.   

Ενδεχομένως κανείς να μην έδινε σημασία σε όλα αυτά,  ειδικά την περίοδο που διανύουμε με τις τόσες δυσκολίες, όπως λένε οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων.  Όταν όμως διακυβεύονται τα δεδουλευμένα και η επιβίωση 600 οικογενειών που ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών, τότε ίσως χρειάζονται πιο προσεκτικές κινήσεις. 

Την ίδια ώρα η πραγματική δουλειά συνεχίζεται, καθώς είναι θέμα ημερών η κατάθεση του σχεδίου νόμου με βάση το σχέδιο εξυγίανσης της Onex στη Βουλή από την κυβέρνηση. Κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα στη γενική συνέλευση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι περιμένουν την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη που συντονίζει την όλη διαδικασία. Τα νεότερα σήμερα…

---

Σημαντική επίδραση στα αποτελέσματα του 2022 της Mytilineos θα έχουν μεγάλες επενδύσεις, που είτε ολοκληρώθηκαν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς είτε είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι η αύξηση παραγωγής του αλουμινίου, στους 250.000 τόνους (project new era 250), όπως και η ολοκλήρωση της κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) ισχύος 826MW, υψηλής απόδοσης με καύσιμο το φυσικό αέριο. Έχει τεθεί ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και αναμένεται να ενταχθεί στο σύστημα σε πλήρη εμπορική λειτουργία εντός του τρίτου τριμήνου, συνεισφέροντας στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και συμβάλλοντας αποφασιστικά στη στήριξη της μετάβασης της χώρας προς ένα ενεργειακό μίγμα με σημαντικά μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Επίσης, ο όμιλος προχωρά στην ανάπτυξη του ελληνικού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 1,48GW, ενώ 43,2MW αιολικών πάρκων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία στο δ’ τρίμηνο του 2022, εξασφαλίζοντας στη Mytilineos συνολικό χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων σε λειτουργία, περίπου στα 250MW. Ο όμιλος προχωρά και στην ανάπτυξη νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), συνολικής ισχύος πάνω από 3GW στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι από τις δραστηριότητες της Mytilineos ξεχωρίζει και ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης που διαθέτει ανεκτέλεστο 1,07 δισ. ευρώ, το οποίο αυξάνεται σε 2,4 δισ., συμπεριλαμβανομένων των νέων προς υπογραφή projects.  

---

Ενδιαφέρον, καθότι ανήκει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις έχει το έργο ύψους 42,2 εκατ. ευρώ που έθεσε, πρόσφατα, σε δημόσια διαβούλευση η Κοινωνία της Πληροφορίας που εποπτεύει ο Κ. Πιερρακάκης. Τι αφορά;  Τη ψηφιακή καταγραφή, αποθήκευση και διάθεση πρακτικών συνεδριάσεων δικαστηρίων, με εξωτερικό ανάδοχο να πραγματοποιεί, σήμερα, τη διαδικασία της ηχογράφησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών στα Εφετεία και Πρωτοδικεία, καθώς και στα Ειρηνοδικεία της χώρας. Υπάρχει δηλαδή, σύστημα ηχογράφησης – αποηχογράφησης. Ωστόσο, ο υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να προχωρήσει στην αναβάθμιση των υφιστάμενων κεντρικών και τοπικών υπολογιστικών υποδομών, του λογισμικού και περιφερειακού εξοπλισμού και να διασυνδέσει το πληροφοριακό σύστημα και τις υποδομές.  Και βέβαια θα πρέπει να προσφέρει υπηρεσίες ηχογράφησης για διάστημα 36 μηνών. Το έργο θα συμβάλει στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης που αποτελεί αίτημα των πιστωτών της χώρας από την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Εκτός από το παραπάνω έργο, το προσεχές διάστημα αναμένεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης να δρομολογηθούν νέες δράσεις για τη ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος, βελτιώνοντας την καθημερινότητά μας.

---

Από ένα σύνολο 143 εισηγμένων εταιρειών οι 35 έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό. Δηλαδή ή που δεν έχουν καθόλου τραπεζικά δάνεια ή που τα μετρητά και τα ισοδύναμα υπερκαλύπτουν τα δάνεια. Το ερώτημα είναι βέβαια, αν σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού η διατήρηση υψηλών διαθεσίμων είναι ευχή ή κατάρα, αφού τα επιτόκια είναι μηδενικά. Κάποιες διοίκησης ρωτήθηκαν πρόσφατα για αυτό και είπαν πως με τις προκλήσεις που υπάρχουν αισθάνονται ασφάλεια με γεμάτο ταμείο. Από την άλλη οι επενδυτές προβληματίζονται για αυτές που «κουβαλάνε» τα λεφτά από χρήση σε χρήση, χωρίς να τα αξιοποιούν. Το μεγαλύτερο καθαρό ταμείο είχε στη λήξη του 2021 η Jumbo (549 εκατ. ευρώ), αφού ξεστόκαρε και δεν υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα σε καλές τιμές για να γεμίσει τα ράφια της. Η Καρέλιας από την άλλη είχε 536 εκατ. ευρώ. Αν βάλει κάποιος και τα κέρδη ύψους 87,6 εκατ. ευρώ το 2021 και κοιτάξει την αποτίμηση των 800 εκατ. ευρώ θα πει πως η εισηγμένη έχει δυνατότητες, αλλά για κάποιους λόγους είναι καθηλωμένη. Η ΕΥΔΑΠ είχε ταμείο 430 εκατ. ευρώ παρά το γεγονός ότι το θέμα με τους λογαριασμούς στοίχησε στο cash flow.

Ο ΟΛΘ είχε 101 εκατ. ευρώ και παρά το μεγάλο του επενδυτικό πρόγραμμα φαίνεται πως ο δανεισμός θα είναι η έσχατη λύση, αφού οι ταμειακές ροές του είναι σημαντικές. Ο ΟΛΠ είναι μία ανάλογη περίπτωση με αρνητικό καθαρό δανεισμό 90,4 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥΑΘ έχει σχεδόν 90 εκατ. ευρώ αρνητικό καθαρό δανεισμό και επίσης έχει μπροστά της ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα που μέρος του όταν ολοκληρωθεί θα αυξήσει σημαντικά τον τζίρο.

Η Alpha Αστικά Ακίνητα έχει σχεδόν 80 εκατ. ευρώ. Η ΕΧΑΕ έχει 71 εκατ. ευρώ, η Quest 62 εκατ. ευρώ περίπου, η Πλαστικά Κρήτης 55,7 εκατ. ευρώ, η Τεχνική Ολυμπιακή 31 εκατ. ευρώ, η Intracom 21 εκατ. ευρώ και η Centric 21 εκατ. ευρώ.

---

Θετικά είναι τα μηνύματα από τα αποτελέσματα των μικρών κατασκευαστικών εταιρειών,  Δομική Κρήτης και ΕΚΤΕΡ. Μάλιστα θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι αποτιμήσεις με βάση τις κερδοφορίες είναι ίσως χαμηλές. Από την άλλη, λόγω μεγέθους δεν μπορούν να υλοποιήσουν μεγάλες επενδύσεις. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως παίρνουν και αυτές έργα και αυξάνουν το τζίρο τους και το ανεκτέλεστο. Η Δομική Κρήτης στο τέλος του 2021 είχε ανεκτέλεστο 10,7 εκατ. ευρώ και στους πρώτους 4 μήνες του 2022 είχε υπογράψει έργα αξίας 16,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εξετάζει αποεπένδυση από επενδυτικά ακίνητα που έχει και το ίδιο σκοπεύει και για τον ενεργειακό κλάδο. Η ΕΚΤΕΡ ολοκλήρωσε την κατασκευή κατοικιών στο Βουκουρέστι και έχει αρχίσει να πουλάει, ενώ επιθυμεί να πουλήσει το δεύτερο οικόπεδο που έχει. Στο τέλος του 2021 είχε ανεκτέλεστο 26 εκατ. ευρώ.

---

Στην τοπ θέση του πίνακα αποδόσεων των διεθνών αγορών περιουσιακών στοιχείων τοποθετείται το ελληνικό χρηματιστήριο τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη Deutsche Bank. Τα κέρδη του 5,1% τον προηγούμενο μήνα βάζουν το ΧΑ στην πρώτη θέση των μετοχικών αγορών, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του έτους, το ΧΑ φιγουράρει επίσης στις πρώτες έξι θέσεις των αποδόσεων όλων των περιουσιακών στοιχείων. Μόνο το πετρέλαιο, ο χρυσός και ο δείκτης εμπορευμάτων κινήθηκαν καλύτερα.

Μετά από ένα κακό πρώτο τρίμηνο, οι αγορές είχαν μια σύντομη ανάπαυλα τον Απρίλιο με τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη να εντείνονται. Τα ρίσκα για τις αγορές σχετίζονται με πολλαπλούς παράγοντες, όπως η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης, τα κινεζικά λουκέτα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid και οι αυξανόμενοι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να πετύχουν μια ήπια προσγείωση στην οικονομία στη μάχη τους με τον πληθωρισμό.

Η θετική πορεία και η υπεραπόδοση του ΧΑ έχει μεγαλύτερη αξία σε ένα τέτοιο περιβάλλον, καθώς μόλις 6 από τα 38 περιουσιακά στοιχεία του δείγματος της Deutsche έκλεισαν τον μήνα σε θετικό έδαφος, ο χαμηλότερος αριθμός από το χάος της αγοράς τον Μάρτιο του 2020, όταν μόλις 2 περιουσιακά στοιχεία είχαν κινηθεί θετικά.

---

Τα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο δεν έχουν τελειωμό. Μόλις ξεχνάμε το ένα έρχεται το άλλο. Τελευταίο κρούσμα είναι οι σωροί των εμπορευματοκιβωτίων στα μεγάλα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ του Bloomberg μαθαίνουμε πως στο λιμάνι του Ρότερνταμ έχουν αρχίσει να δημιουργούνται βουνά από εμπορευματοκιβώτια που προορίζονται για την Ρωσία. Τα κιβώτια παραμένουν αναγκαστικά στο μεγάλο ολλανδικό λιμάνι, καθώς θα πρέπει να ελεγχθούν από τις λιμενικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν το περιεχόμενό τους είναι απαγορευμένο από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία. Εκτός από τις λιμενικές αρχές, στην διαδικασία ελέγχου παρεμβάλλονται και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Ο έλεγχος δεν είναι τόσο εύκολος, ούτε απλός, καθώς τα «ρωσικά» κιβώτια πρέπει πρώτα να εντοπισθούν ανάμεσα στα χιλιάδες που ξεφορτώνονται στο λιμάνι από τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και μετά να ελεγχθούν ένα προς ένα. Τα πράγματα μπλέκονται ακόμα περισσότερο, καθώς ορισμένες μεταφορικές επιχειρήσεις αρνούνται να προωθήσουν τα κιβώτια προς την Ρωσία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η σταδιακή δημιουργία κάποιων βουνών από κιβώτια που κάποια στιγμή θα πρέπει να φθάσουν στην Ρωσία.

Αυτή την στιγμή, περίπου 4.500 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται σε κάποιους από τους υπαίθριους χώρους του λιμανιού. Το Ρότερνταμ δεν είναι το μόνο λιμάνι που έχει βρει τον μπελά του με τον πόλεμο. Πάλι από το Bloomberg μαθαίνουμε για το λιμάνι του Κάλουντμποργκ, μιάμιση ώρα από την Κοπεγχάγη, το οποίο έχει γίνει αυτές τις μέρες το προσωρινό σπίτι για 8.000 εμπορευματοκιβώτια, τα οποία η τεράστια μεταφορική εταιρεία εμπορευματοκιβωτίων Maersk δεν παραδίδει στην Ρωσία, αφού σταμάτησε τις παραδόσεις προϊόντων στα ρωσικά λιμάνια λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.

Λέμε προσωρινό σπίτι, γιατί οι πελάτες της Maersk που έχουν γεμίσει τα κιβώτια με προϊόντα ψάχνουν να βρουν νέους αγοραστές για το περιεχόμενό τους. Πράγμα που δεν είναι πάντα εύκολο, ειδικά για ευαίσθητα προϊόντα όπως το κατεψυγμένο κρέας.  Δεν ξέρουμε πόσο χρόνο θα πάρει η διαδικασία, αλλά αν κρίνουμε από το γεγονός πως η μεγάλη δανέζικη εταιρεία νοίκιασε επιπλέον 150 στρέμματα ελεύθερου χώρου για τα επίμαχα εμπορευματοκιβώτια, μάλλον θα κρατήσει για πολύ ακόμα.

---

Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχεδιάζει να προσλάβει 20 υπαλλήλους στη μονάδα Cyber , που θα περιλαμβάνουν τόσο ερευνητές, αλλά και νομικούς. Οι νέες προσλήψεις θα ενισχύσουν τη μονάδα που έχει αυξήσει τις αρμοδιότητές της, ώστε να περιλαμβάνει την επίβλεψη των NFT, των αποκεντρωμένων πλατφορμών DeFi, αλλά και των stablecoins.

Ο βασικός σκοπός της ομάδας θα είναι να διερευνά την απάτη κρυπτονομισμάτων. «Διπλασιάζοντας σχεδόν το μέγεθος αυτής της βασικής μονάδας, η SEC θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να αστυνομεύει τις παρανομίες στις αγορές κρυπτονομισμάτων, ενώ θα συνεχίσει να εντοπίζει ζητήματα αποκάλυψης και ελέγχου σε σχέση με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler.

Ο  αριθμός των εργαζομένων θα φτάσει στους 50. Η μονάδα κυβερνοχώρου ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά τη διάρκεια της αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO) για την καταπολέμηση της διάδοσης ψευδών πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικών και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ασκήσει περισσότερες από 80 αγωγές που σχετίζονται με απάτη και άλλα παραπτώματα, με την πιο υψηλού προφίλ υπόθεση να αφορά αυτή έναντι της Ripple Labs και δύο στελεχών της.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.