Black Box: Η «αγωνία» του ΣΥΡΙΖΑ για τα λεφτά της ΔΕΗ, ο «γαμπρός« της Attica Bank Τέλης Μυστακίδης και η επόμενη μέρα στο ΧΑ

Πολλά γράφονται και πολλά περισσότερα λέγονται εν είδει «διαρροών» στην αγορά ότι η ΔΕΗ θα διαθέσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της αύξησης των 1,35 δισ. ευρώ για να εξαγοράσει «έτοιμη» εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Τι Τέρνα Ενεργειακή ακούγεται, τι η δραστηριότητα των ΑΠΕ της Ελλάκτωρ...

Θέλετε να μάθετε την αλήθεια; Τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Ο Γ. Περιστέρης εννοείται πως δεν πουλάει, ενώ στην Ελλάκτωρ αφενός τέτοια απόφαση δεν περνάει, αφήστε ότι δεν το σκέφτονται καν να πουλήσουν ένα asset που φέρνει κέρδη.

Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά μυθεύματα κάποιων «λαγωνικών» του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με φίλια μέσα ενημέρωσης, που αναζητούν τον «δράκο» πίσω από την επιτυχημένη ΑΜΚ της ΔΕΗ και θέλουν να σπεκουλάρουν με δήθεν πληροφορίες ότι η εταιρεία θα μοιράσει λεφτά για να αποκτήσει assets από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου των ΑΠΕ και να ευνοήσει συγκεκριμένους επιχειρηματίες. 

Για να τα λέμε όλα, εξαγορές θα γίνουν, αλλά όχι στην Ελλάδα. Το επόμενο big deal ψήνεται στα Βαλκάνια και την ερχόμενη εβδομάδα η ΔΕΗ θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι στο σχέδιο που έχει καταστρώσει για επέκταση σε Ρουμανία, Βουλγαρία κ.α

---

Στα της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ, η στήλη μετράει δεκάδες ενδιαφερόμενα funds και η διοίκηση Στάση πονοκεφαλιάζει για το που θα πρωτοδώσει μετοχές. Μεταξύ αυτών που είχαν αιτηθεί μέχρι χθες τα περισσότερα συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των προσφορών η Oak Hill, η Marshall, η Covalis Capital LLP, η Ghisallo Capital Management LLC, το Hedge fund Schonfeld Strategic, η Zimmer Partners LP, η Graticule Asset Management, και η Helikon Investments που έχει ήδη αποκτήσει το 5% ΔΕΗ.

---

Τίποτα δεν έχει κλειδώσει και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά για τη συμμετοχή ή μη ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου κατά 240 εκατ. ευρώ που προωθεί η Τράπεζα Αττικής. To Liberal σας ενημέρωσε πρώτο για το ενδιαφέρον της Ellington πίσω από την οποία βρίσκεται ο Τέλης Μυστακίδης που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποκτήσει θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Μπορεί οι πληροφορίες να λένε πως οι συζητήσεις γίνονται με τρία σχήματα, ωστόσο κρατήστε το πως αν είναι να μπει κάποιος στην ΑΜΚ της Attica Bank έστω και με μικρό ποσό τώρα, αυτή θα είναι η Elington. Πιθανότερο σενάριο και πιο λογική εξέλιξη παραμένει αυτό της κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας από το TXΣ, με συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ, και σε δεύτερο χρόνο, μόλις ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πραγματική «τρύπα» της Attica Bank, να ακολουθήσει ιδιώτης επενδυτής.

---

Και τώρα τι για το Χρηματιστήριο μετά την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ ; Θα βρει τις δυνάμεις η αγορά της Αθήνας να ξεφύγει ανοδικά από την εξάμηνη συσσώρευση και να κινηθεί σε νεότερα υψηλά πάνω από τις 932 μονάδες, ή θα σκοντάψει σε ενδεχόμενη τοπική κορύφωση των ξένων αγορών; Όπως και να έχει μπαίνουμε σε ενδιαφέρουσα περίοδο. Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου θα «απελευθερωθούν» τα κεφάλαια των επενδυτών που δεσμεύτηκαν για την αύξηση της ΔΕΗ και δεν πήραν μετοχές, οπότε θα δούμε αν μέρος τους θα τοποθετηθεί στην αγορά. Καταλυτική μέρα θα είναι όμως η ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα έχουμε την αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Θεωρητικά διαμορφώνονται προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο, αν και η κρυφή ανησυχία πολλών διαχειριστών είναι μήπως έχουμε καμιά απότομη και καλή διόρθωση στην αγορά στο μεσοδιάστημα και βρεθούν χωρίς…λεφτά για να αγοράσουν μιας και είναι πολλά τα λεφτά που έχουν δεσμευτεί για χάρη της ΔΕΗ.

---

«Οι ανεμβολίαστοι θα βάλουν λουκέτα σε καταλύματα στους χειμερινούς προορισμούς»;  Και όμως, ο συνομιλητής της στήλης, ξενοδόχος στο επάγγελμα,  είναι τόσο απαισιόδοξος, καθώς με το που ανακοινώθηκε αύξηση κρουσμάτων υπήρξαν ακυρώσεις κρατήσεων και οι πληρότητες έπεσαν 50%. Στη Βόρεια Ελλάδα στις κόκκινες περιοχές οι πληρότητες βρίσκονται στο 40%, ενώ αντίθετα στις πράσινες στο 70%. Η πορεία του χειμερινού τουρισμού ήταν ανοδική με τις πληρότητες το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου να φτάνουν ακόμα και το 90%. Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, με τον κλάδο να εκπέμπει SOS σε περίπτωση νέων περιοριστικών μέτρων. Στη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται για τον κλάδο, έρχονται να προστεθούν τα αυξημένα λειτουργικά κόστη έως 30%, εξαιτίας των αυξήσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

---

Η κρίση στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζεται και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη των επιχειρήσεων και των οικονομιών. Αυτό αναφέρουν αναλυτές της Oxford Economics, με  4 στις 5 εταιρείες διεθνώς να πιστεύουν πως οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες  θα συνεχιστούν. Τα ρίσκα για τις εταιρείες πηγάζουν από την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων, από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και βεβαίως από το ενδεχόμενο ελλείψεων πρώτων υλών.

---

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις δαπάνες R&D (ελληνιστί Έρευνας και Ανάπτυξης) έχουν αποτέλεσμα.  Οι επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους  κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Το 2020 καταγράφηκε αύξηση 17,2% σε αυτή την κατηγορία δαπανών, η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Ε&Α ύψους 1,147 δισ. ευρώ (0,69% του ΑΕΠ, από 0,59% το 2019), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,5% σε σχέση με το 2019.

---

Την εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με την πληρωμή οφειλών προς την Προοδευτική αναμένει η διοίκηση της εισηγμένης, προκειμένου να ανασάνει. Οι αποφάσεις αναμένονται έως τέλος του έτους, ή το αργότερο αρχές του επόμενου, ενώ οι διεκδικήσεις της εταιρείας μόνο στη Ρουμανία ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό τους οι απαιτήσεις της εταιρείας για έργα που έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν εξοφληθεί φτάνουν το ποσό των 12 εκατ. ευρώ. Υπό αυτό το πρίσμα για τους επόμενους 24 μήνες, η διοίκηση εκτιμά πως θα μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της. Για μετά δεν βάζει το χέρι της στη φωτιά…


 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.