Black Box: H γλώσσα της αλήθειας από τον Γιώργο Περιστέρη. Μαρινάκης ντιλάρει με Τσαμάζ, ο κρυμμένος θησαυρός του δημοσίου, η ανάπλαση Ελαιώνα και η Amazon

Όταν ο ΟΤΕ ανακοίνωνε τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η αύξηση που καταγράφηκε συγκριτικά με το 2021 στους συνδρομητές της Cosmote TV ήταν 10,2%. Έφθασε δηλαδή τους 637.000 συνδρομητές. Συγκριτικά με πέρυσι η Cosmote TV έχει κλείσει τα δικαιώματα μετάδοσης οκτώ ομάδων της Super League. Eκτός λοιπόν από τη γενικότερη αναβάθμιση του περιεχομένου και τις σημαντικές παραγωγές, φαίνεται πως ο Τσαμάζ παίζει μπάλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έτσι τη συνδρομητική την εμπιστεύονται όλο και περισσότεροι καταναλωτές.

Αν προσθέσει κανείς πως η Cosmote TV , σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, έκλεισε τον Ολυμπιακό, τότε εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει την αύξηση που θα καταγράψει στους συνδρομητές όταν αρχίσουν οι μεταδόσεις. Και αυτό γιατί πρόκειται για τη μαζικότερη ελληνική ομάδα, ενώ ΟΤΕ και Ολυμπιακός βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις για αρκετό καιρό.

Η συμφωνία με τον Ολυμπιακό θα ενισχύσει σημαντικά τα νούμερα της Cosmote TV, ενώ ίσως και σήμερα αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

---

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι ηγέτης στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στη χθεσινή επενδυτική ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία έγινε σαφές αυτό. EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ από τα 6,4 GW έργων το 2029, είναι ένα νούμερο που πολλοί θα ζήλευαν. Παράλληλα, η εταιρεία έχει ένα πλήρως διασφαλισμένο επενδυτικό πλάνο 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 με παράλληλη διανομή μερισμάτων 40 εκατ. ευρώ/έτος. Στο pipeline έργων βρίσκονται projects συνολικής ισχύος 11 GW σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είναι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Η στήλη όμως θα σταθεί σε δύο απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Περιστέρης σε ερωτήσεις που δέχθηκε. Η πρώτη απάντηση έχει να κάνει με τις ενδεχόμενες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις τρέχουσες εξελίξεις στη διεθνή ενεργειακή αγορά με τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας. «Ένας πόλεμος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ανθρωπιστικά ως ευκαιρία» απάντησε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «είναι επίσης λυπηρό ότι χρειάστηκε ένας πόλεμος για να επιβεβαιώσει αυτό που χρόνια έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν τη μόνη βιώσιμη απάντηση στα ενεργειακά ζητήματα». Άδικο, δεν έχει. Αντιθέτως.

---

Τείνει να αποτελέσει κλισέ, αλλά τα κρατικά ακίνητα αποτελούν πραγματικά κρυμμένο θησαυρό. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησής τους, που προβλέπει συγκεκριμένες χρήσεις, θα μπορούσε να απελευθερώσει σοβαρά και μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη. Με το σκεπτικό αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν στην κατάρτιση μελέτης για την αξιοποίηση των ακινήτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Πρόκειται για assets-«φιλέτα», σε προνομιακές τοποθεσίες και με σημαντικές προοπτικές. Σε αυτά ανήκουν εννιά ορόφων κτίριο στις οδούς Ερμού, Νίκης, Μητροπόλεως, στην Πλατεία Συντάγματος με συνολική επιφάνεια 16 χιλ. τ.μ. Η λίστα περιλαμβάνει πενταώροφο κτίριο 6.800 τ.μ. στη συμβολή της Πανεπιστημίου 37 και Κοραή 7, τρεις ορόφους γραφείων (10ος, 11ος, 12ος ) στην οδό Κηφισίας 32 στον Παράδεισο Αμαρουσίου, πέντε όροφοι γραφείων (2780 τ.μ.) στην Λεωφ. Συγγρού 165 και δύο αυτοτελή κτίρια στην οδό Λυκούργου στην Αθήνα. Η αλήθεια είναι ότι τα ακίνητα βρίσκονται σε προνομιακές τοποθεσίες, γεγονός που, ως ένα βαθμό, προδικάζει την επιτυχία του εγχειρήματος αξιοποίησής τους.

---

Ακόμη λιγότερα εμπόδια έχει ο δρόμος για την κατασκευή του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα που αποτελεί επένδυση περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ο λόγος; Πρόσφατα, η Περιφέρεια Αττικής γνωμοδότησε θετικά για το έργο που θα αντικαταστήσει τους δύο υφιστάμενους σταθμούς Υπεραστικών Λεωφορείων, ΚΤΕΛ Κηφισού στην περιοχή Κολοκυνθού και ΚΤΕΛ Λιοσίων στα Κάτω Πατήσια. Ο σταθμός θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 66 στρεμμάτων στον Ελαιώνα και υπολογίζεται ότι μέσω αυτού θα διακινούνται, καθημερινά, 25.000 επιβάτες, αριθμός που το καλοκαίρι θα φτάνει και τις 40.000 άτομα. Το project θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή, καθώς προβλέπεται η κατασκευή ξενοδοχείου με δυναμικότητα 90 κλινών. Πλέον, στόχος είναι ο νέος σταθμός να προχωρήσει άμεσα. Έτσι, αναμένεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να εγκρίνει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μετά να διαμορφωθεί το χρηματοδοτικό μοντέλο του έργου, το οποίο θα υλοποιηθεί είτε ως σύμβαση παραχώρησης είτε ως ΣΔΙΤ. Εάν όλα πάνε καλά, ανάδοχος για το νέο σταθμό Ελαιώνα θα επιλεγεί μέσα στην επόμενη χρονιά. 

---

Θετικά σχολιάστηκε χθες η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, η οποία για να πούμε και την αλήθεια δε μας έχει συνηθίσει σε καλές ανοδικές κινήσεις τους τελευταίους μήνες. Ο Γιάννος Κοντόπουλος έχει αναλάβει καθήκοντα CEO, αλλά ακόμα δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για τα σχέδιά του. Η μετοχή πάντως χθες κατέγραψε άνοδο περίπου 3% αν και το κλίμα της αγοράς δεν ήταν και το ιδανικό. Αν προσέξει κάποιος το διάγραμμα θα δει πως τα 3,5 ευρώ συχνά έχουν αποτελέσει οδόφραγμα και έχουν ανατρέψει την πτωτική πορεία. Χθες έγραψε χαμηλό στα 3,51 ευρώ και έκλεισε στα 3,62 ευρώ.

 ---

Δυνατή είναι η πτώση της αγοράς το τελευταίο διάστημα. Για πότε κοίταζε τις 1.000 μονάδες και για πότε έφτασε να φοβάται τις 850 μονάδες, ούτε που το καταλάβαμε. Σε λιγότερο από μήνα πάντως οι απώλειες για τα βαριά χαρτιά είναι μεγάλες και έχουν ανατρέψει τα σχέδια πολλών επενδυτών. Η Alpha Bank είναι σχεδόν στην κορυφή του πίνακα με τις μεγαλύτερες απώλειες, στο διάστημα από 21 Απριλίου έως και χθες, με απώλειες 23%. Η ΔΕΗ χάνει 23% και η Εθνική 20%. Η Quest έχει απώλειες 19%, Τράπεζα Πειραιώς χάνει 18,5% και η Eurobank 16,3% στο ίδιο διάστημα. Στο -16% είναι η Τιτάν και στο -15% η Viohalco. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

---

Την περασμένη Παρασκευή ο Dow έκλεισε με απώλειες για έβδομη συνεχή εβδομάδα, το πιο μακρύ διάστημα απωλειών από την περίοδο Μαϊου-Ιουλίου του 2001. Αν κλείσει στο κόκκινο και αυτή την εβδομάδα θα πρόκειται για το μακρύτερο διάστημα εβδομαδιαίων απωλειών από τη Μεγάλη Υφεση του 1929! Με βάση ιστορικά στοιχεία από το 1896, ο δείκτης των αμερικανικών blue-chip μετοχών είχε αντίστοιχο διάστημα απωλειών για επτά εβδομάδες μόνο πέντε φορές: Ιούλιος-Αύγουστος του 1907, Ιανουάριος Φεβρουάριος 1968, Απρίλιος-Μάιος 1970, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1973 και Φεβρουάριος-Μάρτιος 1980.

Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες για διάστημα μεγαλύτερο των επτά εβδομάδων μόνο δύο φορές στην ιστορία του: οκτώ συνεχείς εβδομάδες τον Μάρτιο-Μάιο του 1932 και εννέα συνεχείς εβδομάδες τον Μάρτιο-Μάιο του 1923.

Αν ο δείκτης σημειώσει απώλειες και αυτή την εβδομάδα, δηλαδή για διάστημα οκτώ συνεχών εβδομάδων, θα ισοφαρίσει το ρεκόρ του 1932. Η ιστορική ματιά δείχνει ότι το σερί των απωλειών σημαίνει πως ο δείκτης είναι ώριμος για μια ανοδική αντίδραση.

---

Μία εξέλιξη που μάλλον έχει περάσει απαρατήρητη μπορεί να απασχολήσει σύντομα τις χρηματιστηριακές αγορές και ειδικά το πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Ένα χρόνο και παραπάνω μετά την έγκριση του ορισμού της Λίνα Καν στην θέση της προέδρου της ομοσπονδιακής αρχής που ασχολείται με τα θέματα του ανταγωνισμού και των μονοπωλίων, εγκρίθηκε από την Γερουσία την Τετάρτη που μας πέρασε ο ορισμός του πέμπτου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της επιτροπής.

Ο Άλβαρο Μπεντόγια, δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του διαδικτύου θα καλύψει την θέση που είχε μείνει κενή από το καλοκαίρι του 2021.

Με την έλευση του Μπεντόγια αποκαθίσταται και η ισορροπία στην Federal Trade Commission (FTC), αφού για μεγάλο διάστημα δεν μπορούσαν να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Η έλλειψη ενός μέλους σήμαινε πως το διοικητικό συμβούλιο είχε τέσσερα μέλη, δύο δημοκρατικούς (συμπεριλαμβανομένης και της Λίνα Καν) και δύο ρεπουμπλικανούς, οπότε σε όλα τα επίμαχα ζητήματα που οι δύο παρατάξεις διαφωνούσαν η ισοψηφία έφερνε με βεβαιότητα αδιέξοδο.

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και η προσοχή στρέφεται πάνω στην φιλόδοξη 34χρονη πρόεδρο της επιτροπής η οποία καλείται να δείξει «τα δόντια της» και να επιβεβαιώσει την φήμη της. Υπενθυμίζουμε πως πριν αναλάβει την θέση της η Καν είχε διακηρύξει δημοσίως τις «αντιμονοπωλιακές» θέσεις της, ειδικά σε θέματα που αφορούν στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και ειδικότερα την Amazon, αλλά όχι μόνο σε αυτά.

Τώρα που έχει στο πλευρό της και τον Μπεντόγια, δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για να μην προχωρήσει στην λήψη αποφάσεων που είναι συμβατές με τις απόψεις της. Η πλευρά των δημοκρατικών περιμένει να δει σκληρή στάση απέναντι σε μεγάλες επιχειρήσεις που κατηγορούνται για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους αλλά και πολύ αυστηρή στάση απέναντι σε εξαγορές και συγχωνεύσεις που σχετίζονται με τέτοιες επιχειρήσεις. Αν επιβεβαιώσει τις προσδοκίες τους, θα προκαλέσει σίγουρα ισχυρή αντίδραση από το ρεπουμπλικανικό κόμμα και τον επιχειρηματικό κόσμο [στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις], αν δεν το κάνει θα προκαλέσει την οργή της λεγόμενης προοδευτικής πτέρυγας των δημοκρατικών.

Σύντομα θα έχει την ευκαιρία να δείξει τις προθέσεις της. Σύμφωνα με έμπειρους δημοσιογράφους, η εξαγορά των κινηματογραφικών στούντιο της MGM από την Amazon και η εξαγορά της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard από την Microsoft είναι δύο υποψήφιες περιπτώσεις, καθόλου εύκολες όμως.

Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να προσπαθήσει να χαλάσει αναδρομικά μία εξαγορά που έχει ήδη ολοκληρωθεί και στην δεύτερη δεν είναι βέβαιο πως υπάρχει νομική βάση για την αμφισβήτησή της. Όσο και να δυσκολευθεί πάντως, είναι βέβαιο πως μία ακόμα ενδιαφέρουσα παράμετρος μπαίνει στην πολύ δύσκολη τελευταία εξίσωση των αμερικανικών αγορών.

---

Μετά την ολική κατάρρευση του TERRA, η κοινότητα βρίσκεται στο κυνήγι για το πού βρίσκονται τα αποθεματικά bitcoin αξίας περίπου άνω των $1.2 δισ. που διαχειριζόταν το Luna Foundation Guard. To Luna Foundation Guard είχε στην κατοχή του πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin. Από αυτά είναι γνωστό ότι παρείχε δάνειο 750 εκατομμυρίων δολαρίων σε bitcoin, για να εξισορροπήσει την τιμή του $UST. Το υπόλοιπο ποσό, πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε bitcoin, παραμένει άγνωστο που βρίσκεται. Φυσικά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα $50 δισ. που χάθηκαν στην ηχηρότερη κατάρρευση ενός κρυπτονομίσματος. Το Luna Foundation Guard (LFG), δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αυτή την κρίσιμη ερώτηση.

Η δημόσια γνωστή διεύθυνση πορτοφολιού του LFG δείχνει μηδενικό υπόλοιπο bitcoin. Εν μέσω του χάους το LFG επιχείρησε να σηκώσει χρηματοδότηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αλλά αυτές οι προσπάθειες κατέληξαν σε αποτυχία. Σύμφωνα με την Elliptic, το σύνολο των 52.189 BTC που είχαν απομείνει, μεταφέρθηκε σε ένα μόνο λογαριασμό στο Gemini, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με έδρα τις ΗΠΑ. Δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν περαιτέρω τα κρυπτονομίσματα ή να προσδιοριστεί εάν πωλήθηκαν για την υποστήριξη της τιμής του UST.

Έπειτα από αυτή την κίνηση, άφησε 28.205 BTC στα αποθεματικά του Terra. Στις 1 π.μ. UTC στις 10 Μαΐου, μεταφέρθηκαν όλα τα νομίσματα, σε μία μόνο συναλλαγή, σε ένα λογαριασμό στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance. Και πάλι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί εάν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία πωλήθηκαν ή μεταφέρθηκαν στη συνέχεια σε άλλα πορτοφόλια.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.