Black Box: Ελληνοτουρκικός πόλεμος των λόμπι. Πέφτουν υπογραφές με τους Σαουδάραβες, νυν υπέρ πάντων αγών για τα πειρατικά και βροχή από deals

Αυξάνεται η επιρροή του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, καθώς χτίζεται αθόρυβα και μεθοδικά ένα ισχυρό δίκτυο. Κομβικό ρόλο στο «μπλόκο» που μπήκε στην αναβάθμιση και πώληση F16 στην Τουρκία διαδραμάτισε το ισραηλινό λόμπι, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βρίσκονται στο ζενίθ. Οι κινήσεις ομογενών βουλευτών, γερουσιαστών και επιχειρηματιών να προσεγγίσουν τους Ισραηλινούς οδήγησε στην ευρεία στήριξη της πρότασης του Κρις Πάπας για το μπλόκο στην Τουρκία, όσον αφορά στους αμερικανικούς εξοπλισμούς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες η μάχη στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ δεν έχει λήξει. Αντιθέτως, αναμένεται να υλοποιηθούν και άλλες πρωτοβουλίες. Ο επόμενος στόχος Γερουσιαστών, βουλευτών, ιερέων, ομογενών επιχειρηματιών και εν γένει του ελληνικού λόμπι είναι η συμπερίληψη της τροπολογίας του Κρις Πάπας στην υπογραφή του NDAA και στο νομοσχέδιο. Ο δρόμος είναι μακρύς, όμως εκτιμάται πως ο στόχος θα επιτευχθεί.

Υπενθυμίζεται πως η τροπολογία απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν και να αναβαθμίσουν F-16 στην Τουρκία. Εκτός εάν ο Πρόεδρος παράσχει πιστοποίηση στο Κογκρέσο, που περιλαμβάνει λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για να παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας και ότι η πώληση είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκτός του Κρις Πάπας, ο Έντι Ζεμενίδης διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών στην Ουάσινγκτον. Επίσης, ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, η αντικυβερνήτης της Καλιφόνια Ελένη Κουναλάκη, η Nicole Mallitakis, οι John Sarbanes, Dina Titus, Charlie Crist και λομπίστες όπως ο Άντυ Μανάτος, ο Τζόρτζ Μάρκους και ο Νίκος Λαρυγγάκης «οργώνουν» Κογκρέσο και Λευκό Οίκο.

Υπάρχει όμως και το τουρκικό λόμπι, το οποίο είναι ισχυρό στην Ουάσινγκτον. Όπως αναφέρουν στη στήλη άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, οι Τούρκοι έχουν ισχυρότερες προσβάσεις στο Πεντάγωνο,ενώ έχουν απολέσει την επιρροή τους στα think tanks. Επίσης, αρκετοί στο Λευκό Οίκο είναι υπερβολικά ανεκτικοί στην τουρκική προκλητικότητα και το τουρκικό λόμπι μάχεται ώστε η τροπολογία του Κρις Πάπας να μην συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο και να πείσουν πως η Τουρκία χρειάζεται τα οπλικά συστήματα των ΗΠΑ, καθώς απειλείται από την Ελλάδα (!)

Σε κάθε περίπτωση οι Τούρκοι τα έχουν βρει δύσκολα, γιατί μετά από πολλά χρόνια το ελληνικό λόμπι έχει ενεργοποιηθεί ξανά και χτίζει ισχυρές συμμαχίες, ενώ η Τουρκία έχει τη φήμη του ταραχοποιού και της χρεώνουν επίσης το βέτο που έθεσε (μέχρι να το άρει) για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Προς στιγμή φαίνεται πως η χώρα μας στον υπόγειο πόλεμο των λόμπι έχει το πάνω χέρι.

---

Όλοι οι πάροχοι συνδρομητικών υπηρεσιών στο εξής θα ρίχνουν «μαύρο» στους πειρατές. Δηλαδή στις εταιρείες που «κλέβουν» τηλεοπτικό περιεχόμενο από συνδρομητικές εταιρείες και παράνομα το προβάλλουν σε διάφορες πλατφόρμες. Η αρχή πραγματοποιείται με τον αγώνα Ολυμπιακού - Μακάμπι Χάιφα και αναμένεται τα ίδια μέσα για τον εντοπισμό των πειρατών να χρησιμοποιούνται για κάθε αθλητικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο. Το κόστος από τη λειτουργία παράνομων πλατφορμών ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ και όλες οι εταιρείες είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους στο τηλεοπτικό περιεχόμενο.

---

Την απόβαση των Σαουδαράβων στη χώρα μας είχε προαναγγείλει η στήλη σε ανύποπτο χρόνο. Έτσι λοιπόν σήμερα στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία θα υπογραφούν επιχειρηματικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών ιδιωτικών ομίλων στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας. Tα deals θα κλείσουν στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα του Πρίγκιπα-Διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

---

Κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΕΧΑΕ, με τα κόστη να δείχνουν κάποια αύξηση, αλλά να αντισταθμίζονται από επιστροφές φόρων. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 5,4 εκατ. ευρώ από 5,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Βελτιωμένη τόσο η κεφαλαιοποίηση, όσο και ο τζίρος του χρηματιστηρίου στο εξάμηνο και έναντι του περσινού, με τον τζίρο βέβαια το τελευταίο διάστημα, να είναι εξαιρετικά χαμηλός λόγω της περιόδου. Το ταμείο στο τέλος εξαμήνου είχε 64,8 εκατ. ευρώ. Τα 11,6 εκατ. ευρώ είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου τα επιτόκια είναι αρνητικά κατά 0,5%. Οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως η μετοχή είναι φθηνή, τόσο γιατί αναμένεται η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα που θα φέρει εισροές κεφαλαίων, αλλά και λόγω θεμελιωδών μεγεθών. Το discount στη μετοχή είναι πολύ μεγάλο σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο της μετοχής με βάση το δείκτη EV/EBITDA, ενώ έχει και καλύτερη μερισματική απόδοση έναντι των αντίστοιχων εταιρειών του εξωτερικού.

---

Μία έκπληξη για τους μετόχους της εταιρείας είχε η δημοσίευση της ατζέντας της γενικής συνέλευσης της εταιρείας Unibios που θα γίνει 9 Σεπτεμβρίου, καθώς εκτός από το νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, που μάλλον ήταν αναμενόμενο, θα υπάρξει και επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ύψους μόλις 0,01 ευρώ ανά μετοχή, αλλά δείχνει πως μετά από πολλά χρόνια η εταιρεία αρχίζει να δίνει προς τους μετόχους της, λόγω της βελτίωσης του ισολογισμού της. Ουσιαστικά αποτελεί και επιβεβαίωση των στόχων της διοίκησης που εδώ και καιρό ανέφερε πως θέλει να βάλει την εταιρεία σε τροχιά ανάπτυξης. Η εισηγμένη συμπληρώνει 50 χρόνια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και για φέτος περιμένει βελτιωμένα αποτελέσματα, ενώ στοχεύει και στην πώληση μέρους του ακινήτου που έχει στο Βόλο.

---

Δίνουν και παίρνουν τα deals στην Πληροφορική όπου οι παίκτες οργανώνονται με στόχο την απόσπαση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς. Το τελευταίο διάστημα αισθητή την παρουσία της στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων έχει κάνει η Softone του ομίλου Olympia. Προ ημερών εξαγόρασε την Impact, γεγονός που δημιούργησε το μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα τη μόνη ολοκληρωμένη πλατφόρμα διασύνδεσης των εταιρειών με λύσεις B2B (από επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις) εφοδιαστικής αλυσίδας. Χθες, δε, η ραγδαίως αναπτυσσόμενη εταιρεία πληροφορικής του ομίλου του Πάνου Γερμανού ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το 61,73% των μετοχών της cosmoONE.

Η εν λόγω εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ κατέχει ηγετική θέση στις Β2Β πλατφόρμες ηλεκτρονικών προμηθειών και διαγωνισμών, όπως η e-procurement και e-auction. Για παράδειγμα -όπως ίσως λίγοι θα θυμούνται- η CosmoOne ανέλαβε, πέρυσι, τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες του υπουργείου Οικονομικών για τις χρονιές 2021 και 2022 για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, σε ιδιώτες επιχειρηματίες έναντι ενοικίου. Η συγκεκριμένη εταιρία, με μεγαλομέτοχο πλέον την Softone, διενεργεί αυτού του είδους τους διαγωνισμούς σταθερά από το 2017.

 ---

Παρά τη θερινή ραστώνη, σήμερα, άνευ απροόπτου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά τη στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Κι αυτό διότι θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την εθνική στρατηγική για το κρίσιμο αυτό πεδίο επί του οποίου θα στηριχθεί η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση. Για όσους παραγνωρίζουν το ρόλο και τη σπουδαιότητα της τεχνητής νοημοσύνης, να πούμε ότι, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, περίπου 4 στις 10 θέσεις εργασίας στην ΕΕ θα μετασχηματιστούν σημαντικά εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού, ενώ το 87% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση θα διαφοροποιήσει σημαντικά τον κλάδο τους. Έχει ακόμη υπολογιστεί ότι θα μειωθεί ο χρόνος εκτέλεσης εργασιών παραγωγής μέχρι και 35% επειδή θα βελτιωθούν προβληματικές και χρονοβόρες λειτουργίες. Επίσης, τα έσοδα θα αυξηθούν έως 3% καθώς θα είναι δυνατή η τεκμηρίωση σύνθετων διοικητικών αποφάσεων και οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξης θα μειωθούν κατά 25% διότι η παραγωγή θα είναι δυνατόν να προσαρμόζεται στη μεταβαλλόμενη ζήτηση. Σημειωτέον ότι σήμερα το απόγευμα θα παρουσιαστεί και η εφαρμογή για τη ψηφιακή ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. 

---

Τα πράσινα ομόλογα έχουν μπει για τα καλά στην επενδυτική ζωή μας. Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις διαλέγουν αυτόν τον τρόπο δανεισμού, ο οποίος τους δίνει την δυνατότητα να πληρώνουν χαμηλότερους τόκους στους δανειστές τους, αρκεί να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Οι υποσχέσεις είναι πράσινου τύπου, πράγμα που σημαίνει πως οι επιχειρήσεις πρέπει να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους, σχετικούς με θέματα όπως το ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούν, το  ύψος των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγουν οι δραστηριότητές τους κ.α. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία που έχει εκδώσει το πράσινο ομόλογο πρέπει να ενημερώνει τακτικά το επενδυτικό κοινό για το αν έχουν πετύχει τους στόχους της ή όχι. Επίσης, σημαίνει πως θα πρέπει να εκδίδει λεπτομερείς οικονομικές καταστάσεις ακόμα και αν δεν είναι εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η πασίγνωστη γαλλική εταιρεία με το πιο «βαρύ» ίσως όνομα στον χώρο της μόδας και της ομορφιάς, η Chanel. Η εταιρεία, η οποία έχει ετήσιο κύκλο εργασιών κοντά στα 15 δισεκατομμύρια Ευρώ δεν είναι εισηγμένη σε κάποιο χρηματιστήριο. Όμως, το 2020 δανείστηκε 600 εκατομμύρια δολάρια μέσω ενός πράσινου ομολόγου και εξ αυτού του λόγου έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόοδο που έχει σημειώσει στους πράσινους στόχους που έχει συνδέσει με το ομόλογό της. Σύμφωνα με την έκθεση για το 2021, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, οι επιδόσεις της Chanel δεν ήταν αυτές που έχει υποσχεθεί. Ενώ είχε δεσμευθεί πως το 2021 θα χρησιμοποιούσε ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη κατά 97% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατάφερε να φθάσει μόνο στο 92%. Κακή επίδοση σημείωσε και στον τομέα των έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (Scope 3 emissions). Η υστέρηση στην προσπάθεια επίτευξης των «πράσινων» στόχων δεν έχει όμως άμεση συνέπεια.

Οι συνέπειες θα έρθουν αν οι στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί με την λήξη της διάρκειας του ομολόγου, που στην περίπτωση της Chanel θα έρθει το 2025. Αν δηλαδή, η Chanel δεν χρησιμοποιεί τότε κατά 100% ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές, και οι έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν έχουν πέσει κάτω από τις αντίστοιχες του 2018, η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια παραπάνω προς τους επενδυτές που κατέχουν τα ομόλογά της. Με λίγα λόγια, με τα πράσινα ομόλογα πληρώνουμε χαμηλότερα επιτόκια προς τους δανειστές μας, μόνο αν πετύχουμε όλους τους στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί κατά την έκδοση του ομολόγου.-

---
Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερευνά το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase επειδή επέτρεψε τις συναλλαγές σε πολλά κρυπτονομίσματα που θα έπρεπε να είχαν εισαχθεί ως τίτλοι. Το Coinbase βρέθηκε στο στόχαστρο της ρυθμιστικής αρχής, αφού ένας πρώην υπάλληλος και δύο από τους συνεργάτες του συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα για φερόμενη απάτη μέσω ανταλλαγής εμπιστευτικών πληροφορίων και επενδύσεις με εσωτερική πληροφόρηση. Ωστόσο, η έρευνα επιβολής της SEC για το Coinbase προηγείται της έρευνας για επενδυτικές συναλλαγές με χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών. 

Η συζήτηση για το ποια κρυπτονομίσματα θα πρέπει να ρυθμίζονται ως τίτλοι κρατάει χρόνια. Σε μια δημοσίευση στις 21 Ιουλίου, το Coinbase ήταν ανένδοτο ότι δεν καταχωρεί τίτλους προς διαπραγμάτευση. «Το Coinbase έχει μια αυστηρή διαδικασία για την ανάλυση και την αναθεώρηση κάθε ψηφιακού νομίσματος προτού το καταστήσει διαθέσιμο στο ανταλλακτήριο μας, μια διαδικασία που η ίδια η SEC έχει εξετάσει», έγραψε σε ανάρτηση ο επικεφαλής νομικός διευθυντής του Coinbase, Paul Grewal. «Αλλά αντί να κάνει διάλογο μαζί μας για τα επτά κρυπτονομίσματα που είναι διαπραγματεύσιμα στην πλατφόρμα, η SEC μας οδήγησε κατευθείαν σε δικαστική διαδικασία», προσέθεσε.

Ο Πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι πολλά κρυπτονομίσματα είναι στην πραγματικότητα μη εγγεγραμμένοι τίτλοι, αλλά έχει αντιμετωπίσει αρνητικές αντιδράσεις από τον κλάδο κρυπτονομισμάτων, αλλά και από τον άλλο ρυθμιστή της αγοράς, την Commodity Futures Trading Commission, η οποία ζήτησε περισσότερη συνεργασία μεταξύ των φορέων στη ρύθμιση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, παρά μονομερείς ενέργειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.