Black Box: Απογείωση Alpha Bank. Ξεκινά το Ελληνικό, υψηλές πτήσεις για τον τουρισμό, η Deutsche Bank και η αποταμίευση crypto

Μετά την Eurobank, αναλυτές και επενδυτές θα πρέπει να έχουν μείνει ευχαριστημένοι και από τη δεύτερη συστημική τράπεζα που ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2021, δηλαδή την Alpha Bank. Πετυχαίνει τους στόχους της και παρά τις αβεβαιότητες στην αγορά έχει ισχυρό ισολογισμό ώστε να ενισχύσει την κερδοφορία της.

Στο τέταρτο τρίμηνο προχώρησε σε 1,6 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις δανείων αυξάνοντας το σύνολο στα 5,4 δισ. ευρώ. Νέο υψηλό κατέγραψαν και οι εγχώριες καταθέσεις οι οποίες ανήλθαν στα 41,6 δισ. ευρώ.  Εξαιρετικά χαμηλή και εδώ η επίπτωση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκτός από τα κέρδη ύψους 330 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένο επίπεδο το 2021 που ανακοίνωσε, η τράπεζα στοχεύει στο να διπλασιάσει την πιστωτική επέκταση σε σύγκριση με αυτή του 2021 και στους πρώτους μήνες του 2022 καταγράφεται ενθαρρυντική αύξηση της δραστηριότητας και της ζήτησης. Επιπλέον εστιάζει στο να δημιουργήσει έσοδα από την τραπεζική δραστηριότητα μεγαλύτερα των 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την παρουσίαση τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2022 αναμένονται πάνω από 1,15 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2021. Επιπλέον ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα είναι να μειωθεί κάτω των 3 δισ. ευρώ και τα επαναλαμβανόμενα έξοδα να διαμορφωθούν στα 920 εκατ. ευρώ.

---

Αυτό που έμοιαζε όνειρο θερινής νυκτός πριν από λίγο καιρό, γίνεται πραγματικότητα. Αναφερόμαστε βέβαια, στη μετατροπή σε εργοτάξιο του Ελληνικού, με την Άβαξ να ξεκινάει τις επόμενες ημέρες την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την υλοποίηση της πρώτης φάσης των έργων υποδομής. Μέχρι σήμερα στην έκταση είχε πραγματοποιηθεί η κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων, αλλά η έναρξη της πρώτης φάσης του project που είναι ύψους 300 εκατ. ευρώ σημαίνει το «λανσάρισμα» του κυρίως αντικειμένου.

Οι κατασκευαστικές εργασίες θα απελευθερώσουν δυνάμεις που έχει ανάγκη η οικονομία με παλαιότερη ανάλυση του ΙΟΒΕ να αναφέρει ότι τα έσοδα για το Δημόσιο από την κατασκευή προέρχονται από την εταιρική φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές και την προσωπική φορολόγηση των εργαζομένων και τεχνιτών.

Τα έργα αυτά της πρώτης φάσης θα ενισχύσουν και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Άβαξ, η οποία θα δραστηριοποιείται στην έκταση τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Έως τότε, τα έργα της πρώτης φάσης θα παραδίδονται σταδιακά, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την υλοποίηση εκτεταμένου οδικού δικτύου με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος και τη δημιουργία ανισόπεδου κόμβου. Την κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας που είναι απαραίτητα για την λειτουργία των κτιρίων που θα δημιουργηθούν, δηλαδή τα συγκροτήματα κατοικιών, τα εμπορικά κέντρα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και βέβαια το Μητροπολιτικό πάρκο. Για την αγορά ακινήτων, τουλάχιστον σε επίπεδο Αττικής, το project του Ελληνικού θα οδηγήσει σε σημαντικές ανακατατάξεις που θα οδηγήσουν, μετά βεβαιότητας τις τιμές προς τα πάνω.

---

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΓΕΒΚΑ. Σύμφωνα με αυτά, ο κύκλος εργασιών ανέβηκε από τα 30,7 εκατ., στα 41,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υπετριπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν στα 2,932 εκατ., έναντι 905 χιλ. την προηγούμενη χρήση.

Από την άλλη, αν συνυπολογιστεί ότι στο εννεάμηνο οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 30,7 εκατ. και τα προ φόρων κέρδη ήταν στα 3,34 εκατ., μάλλον κάτι καλύτερο αναμενόταν στην καθαρή κερδοφορία, για το σύνολο του έτους. Στα θετικά, η μείωση του καθαρού δανεισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 2,37 εκατ. στις 30/9 και περιορίστηκε στα 1,95 εκατ., λόγω των θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών που δημιουργήθηκαν, στο τέλος του 2021 (από 3,58 εκατ., στις 31/12/2020). Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 26,1 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση θα προτείνει στην επικείμενη ετήσια τακτική γ.σ. τη διανομή μερίσματος 0,055 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,035 ευρώ το 2021, ενώ για το 2022 εκτιμά ότι θα φέρει αντίστοιχες επιδόσεις με το 2021 τόσο σε επίπεδο τζίρου, όσο και σε επίπεδο κερδών.

---

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια της έναρξης των έργων στον αυτοκινητόδρομο Πατρών -Πύργου.  Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης νόσησε με κορονοϊό και έτσι πήρε αναβολή η εκδήλωση. Η οποία θα υλοποιηθεί, εκτός απροόπτου, το προσεχές διάστημα.

Πρόκειται για ένα έργο που επιτέλους αρχίζει να υλοποιείται και αποτελεί ένα από τα πολλά που τρέχουν στη χώρα. Η οποία αποκτά σύγχρονες υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και μειώνουν τις αποστάσεις.  Aπό το Flyover στη Θεσσαλονίκη, έως τα έργα στην Κρήτη και την Λεωφόρο Κύμης η χώρα αναβαθμίζεται.

Στο μέτωπο του εμβληματικού έργου της επέκτασης του Μετρό στην Αθήνα, στην Καισαριανή έχουν ήδη στήσει εργοτάξια, ενώ όπως πληροφορείται η στήλη έως τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του ο μετροπόντικας…

---

Εάν δεν έχουμε κάποιου είδους εκτεταμένη ανάφλεξη λόγω Ουκρανίας, φέτος η χρονιά για τον τουρισμό έχει προοπτικές να αγγίξει τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα, τουλάχιστον, με όλες τις ενδείξεις. Ναι, μεν, στους παίκτες του τουρισμού προκαλούν πονοκέφαλο οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η “δίψα” για ταξίδι είναι έντονη για Ευρωπαίους και Αμερικανούς που ήταν σε καραντίνα τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια. Οι ξένες αεροπορικές διατηρούν αυξημένες χωρητικότητες για την Ελλάδα φέτος, ενώ ορισμένες από αυτές, όπως η Jet2, έχει ποντάρει πολλά στη χώρα μας. Η βρετανική αεροπορική και ο όμιλος Jet2holidays υπήρξαν από τους πρώτους παίκτες του τουρισμού που συμφώνησαν με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια για αύξηση κατά 600.000 των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων σε ελληνικούς προορισμούς το 2022, έναντι του 2019. Πάντοτε, υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις λόγω Ρωσο-ουκρανικού, φέτος, όλοι περιμένουν ότι ο ελληνικός τουρισμός θα βρεθεί πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019.

Ήδη, όπως αναφέρουν, το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος που είναι παραδοσιακά ασθενές για τις αεροπορικές μετακινήσεις, η επιβατική κίνηση αντιστοιχεί στο 60% των επιπέδων του 2019 στο «Ελ. Βενιζέλος» και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Αυτά τα ποσοστά δημιουργούν αισιοδοξία ότι όσο μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο, το χάσμα με το 2019 θα κλείνει. Για παράδειγμα, εάν το -40% σε σχέση με το 2019 περιοριστεί στο -20%, η επιβατική κίνηση θα αγγίξει το 80% των επιπέδων του 2019. Για να δούμε.

---

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη, 3,7% το 2022, είναι πιθανό να αναθεωρηθούν χαμηλότερα, εκτιμά η Citi, και το ίδιο βλέπει για τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ όσον αφορά στον πληθωρισμό. Εκτιμά ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων θα τελειώσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο και ότι μια πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο, πιθανότερα τον Οκτώβριο.

Οι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται, όχι απλά ως συνέπεια των συνεχιζόμενων  κλυδωνισμών στην ενέργεια και την προσφορά, αλλά και επειδή η απόσυρση του προγράμματος αγορών ομολόγων θα δυσκολέψει τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν δημοσιονομική πολιτική ώστε να θωρακίσουν την οικονομία από αυτούς τους κραδασμούς και να ανοικοδομήσουν την προσφορά.

Μια άλλη αμερικανική τράπεζα, η BofA, θεωρεί ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι στασιμοπληθωριστικές βραχυπρόθεσμα, είναι υφεσιακές αλλά φέρνουν πολύ υψηλότερο πληθωρισμό, κάτι που αντικατοπτρίστηκε στις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ.

Αν η ΕΚΤ καταφέρει να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο για να αυξήσει τα επιτόκια, είναι πιθανό να προχωρήσει σε μεγαλύτερη σύσφιξη της πολιτικής από ό,τι αναμενόταν πριν. Βλέπει ότι η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει πέντε αυξήσεις επιτοκίων,  μία ανά τρίμηνο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

---

Μέσα στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πάρα πολλές επιχειρήσεις διστάζουν να αναφερθούν με λεπτομέρειες στα σχέδιά τους για την συνέχεια. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα των τελευταίων εβδομάδων αποτέλεσε ο Christian Sewing, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank (DBK XETRA). Την Πέμπτη που μας πέρασε παρουσίασε στους επενδυτές το πλάνο της τράπεζας του μέχρι το 2025, με στόχο για το 2025 την επίτευξη απόδοσης 10% επί των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας και την άνοδο του ετήσιου κύκλου εργασιών της στα 30 δισεκατομμύρια Ευρώ. Αυτή την στιγμή, η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων κυμαίνεται στο 8%, ενώ ο κύκλος εργασιών για το 2022 αναμένεται να κυμανθεί κάπου ανάμεσα από τα 26 με 27 δις Ευρώ.

Ο Sewing δεν θα σταματήσει την προσπάθεια για συνεχή μείωση των εξόδων της τράπεζας, αλλά υποστηρίζει πως ύστερα από 4 χρόνια σκληρών περικοπών εξόδων έχει έρθει η ώρα για την ανάπτυξη της τράπεζας και την αύξηση του κύκλου εργασιών. Υπενθυμίζουμε πως από το 2018 που ανέλαβε την διοίκηση, ο Sewing έχει πουλήσει αρκετά τμήματά της, προσπαθώντας να κρατήσει λίγους αλλά κερδοφόρους τομείς, ειδικά στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Ο Sewing υπόσχεται επίσης, πως από τώρα μέχρι το 2025 θα «επιστραφούν» προς τους μετόχους, με την μορφή μερισμάτων και αγορών ιδίων μετοχών περίπου οκτώ δισεκατομμύρια Ευρώ (αυτή την στιγμή, η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας είναι κοντά στα 21 δις Ευρώ).

 Οι στόχοι που έχει θέσει για το 2025 είναι πολύ χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους άλλων τραπεζών, αλλά αρκετά φιλόδοξοι για την τράπεζά του, η οποία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από το 2008 και μετά, και αρκετές φορές είχε κάνει πολλούς να προβλέψουν την καταστροφή της. Σχετικά με τα θέματα της επικαιρότητας, ο Sewing δήλωσε πως δεν έχει να φοβηθεί για πολλά πράγματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και ότι το τμήμα της τράπεζας που ασχολείται με τις εκδόσεις και την διαπραγμάτευση κρατικών και εταιρικών ομολόγων έχει ξεκινήσει πολύ θετικά την χρονιά. Η κίνηση του Sewing να μην τροποποιήσει επί το συντηρητικότερο, τους στόχους της τράπεζας, εν μέσω της πολεμικής αναταραχής, είναι αρκετά τολμηρή. Αν δικαιωθεί, θα κάνει πολύ πιο ευτυχείς τους μετόχους του, οι οποίοι είδαν την μετοχή τους να πέφτει πολύ γρήγορα κατά 30%, λίγο αφού είχε, ύστερα από πολλά χρόνια, να κινείται πειστικά προς τα πάνω.  

---

Κοινή πρακτική ασφαλείας για την αποταμίευση κρυπτονομισμάτων είναι η χρήση hardware wallets, τα οποία δεν συνδέονται με το ίντερνετ και έτσι έχουν μικρότερες πιθανότητες να παραβιαστούν. Σε αυτή την αγορά που συνεχίζει ολοένα να αυξάνεται μπαίνει και η Block (πρώην Square του Jack Dorsey). Η είδηση δεν είναι πως το νέο αυτό προϊόν μπορεί να αυξήσει τα έσοδα, αλλά στον σχεδιασμό του...Η εταιρεία πληρωμών σχεδιάζει να συμπεριλάβει έναν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πορτοφόλι της, και αυτό δημιουργεί αντιδράσεις για την ασφάλεια του προϊόντος και λέγεται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα από ληστές, εκβιαστές ή ακόμα και απαγωγείς.

---

Η δυστοκία στην αγορά από τις αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα που προκύπτουν από την αύξηση των πρώτων υλών, αλλά και ο διπλασιασμός του ενεργειακού κόστους για τις εταιρείες και τις μεμονωμένες μικρές επιχειρήσεις είναι έκδηλη. Αν και όλοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων σε κάθε επίπεδο, δεν παύει το τοπίο που έχει διαμορφωθεί να είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο, αλλά και η προσπάθεια μη μετακύλισης των αυξημένων κοστολογίων στον τελικό καταναλωτή ένας γρίφος για δυνατούς λύτες. Σε αυτό το τοπίο κινήσεις σαν αυτή που ανακοίνωσε η Γρηγόρης, της επιδότησης δηλαδή με 1.500 ευρώ για κάθε κατάστημα που λειτουργεί με δικαιόχρηση, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση Σύμφωνα με κύκλους της εστίασης, η αύξηση της ενέργειας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το καλοκαίρι, ενώ η αύξηση στις πρώτες ύλες μόνο για τον Φεβρουάριο και χωρίς σε αυτήν να έχουν αποτυπωθεί οι συνέπειες του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας, φθάνει το 10%. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, στο επόμενο διάστημα αντίστοιχα αύξηση μετά τα σιτηρά αναμένεται στα φυτικά λάδια που ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις και αυξήσεις.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.