Black Box: Από τη μία επιτυχία, από την άλλη απαξίωση

-Επιτυχία για την Alpha Βank η συμφωνία πώλησης στη Fortress του χαρτοφυλακίου Neptune που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξασφαλίσεις ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν από την κρίση του κορονοϊού. Το σημαντικό όμως είναι ότι το συγκεκριμένο deal είναι ένας ακόμη κρίκος του στρατηγικού σχεδίου που παρουσίασε η διοίκηση Β. Ψάλτη τον Νοέμβριο 2019.

- Η Alpha Bank διαπραγματεύθηκε και πέτυχε να δέσει καλά τη συμφωνία με τη Fortress, καθώς εξασφάλισε εγγυητική επιστολή από τράπεζα του εξωτερικού με investment grade πιστοληπτική διαβάθμιση, για την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.

- Ταυτόχρονα η Alpha Bank προχωρεί αποφασιστικά τις διαδικασίες για την πώληση του πακέτου Galaxy, που είναι η μεγαλύτερη σε αξία συναλλαγή NPEs καθώς αφορά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ. Οι μη δεσμευτικές προσφορές κατατίθενται αύριο, Παρασκευή.

- Την εικόνα απαξίωσης του ΧΑ δίνουν εύγλωττα δύο ακόμη  αναστολές διαπραγμάτευσης μετοχών που έγιναν χθες. Αφενός ο ορκωτός ελεγκτής της "ΝΤΙΟΝΙΚ Α.Ε." δήλωσε ότι «δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση της ελεγκτικής γνώμης και κατά συνέπεια διατύπωσε αδυναμία έκφρασης γνώμης».

-Αφετέρου, εκτός συναλλαγών είναι πλέον και η ΒΙΟΤΕΡ καθώς ο ορκωτός διατύπωσε γνώμη με επιφύλαξη, επειδή υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι οικονομικές καταστάσεις του 2019 δεν συντάχθηκαν σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

-Πάμε στα δυσάρεστα. Απεβίωσε χθες και κηδεύεται του Σαββάτου στις 11πμ στο Α΄ Νεκροταφείο,  ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών Παναγιώτης Δράκος. Ο εκλιπών έδινε μάχη μετά από ατύχημα που είχε υποστεί  και δυστυχώς δεν ανταπεξήλθε.

-Άνοιξε το βιβλίο για το ομόλογο της ΤΙΤΑΝ  και ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα, η έκδοση του ομολόγου της Lamda, ύψους 320 εκατ. ευρώ.

-Επ’ ευκαιρία, στη δίνη του κορονοϊού συνεχίζει να είναι το εμπορικό κέντρο Mall. Η αιτία είναι ότι οι περισσότεροι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου το προσέγγιζαν κάνοντας χρήση του μετρό και του σταθμού Νερατζιώτισσα. Με τον COVID-19 οι πολίτες αποφεύγουν το μετρό και κατά συνέπεια αυτό επηρέασε την επισκεψιμότητα.