Black Box: Αναζητείται ( ; ) εμβληματικό πρόσωπο για την Οικονομία

Ο Μινώταυρος άκουσε μία ενδιαφέρουσα πληροφορία από τους πάνω ορόφους της εξουσίας, την ώρα που περιφερόταν στις υπόγειες στοές των Αθηνών. Σε αυτές που ξεκινούν από την Ακρόπολη, περνούν κάτω από το Μαξίμου και φτάνουν μέχρι το λιμάνι του Πειραιά. Άκουσε λοιπόν ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να έχουμε έναν νέο ανασχηματισμό με επίκεντρο το οικονομικό επιτελείο. Κάτι άκουσε το «κτήνος» περί εμβληματικού προσώπου, αλλά όρκο δεν παίρνει για το τι στο τέλος θα συμβεί. Κι αυτό διότι έχουμε ακόμη μήνα Απρίλιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχει πολύς πολιτικός χρόνος. Αυτό που ίσως έχει σημασία είναι ότι από τη στιγμή που ξεκινάει μία τέτοιου είδους συζήτηση, αυτό σημαίνει ότι υποχωρούν οι σκέψεις περί πρόωρων εκλογών. Αλλά είπαμε! Είναι πολύς ο πολιτικός χρόνος μέχρι τον Σεπτέμβριο…

---

Ο χωρισμός των περιουσιακών στοιχείων δύο αγαπημένων αδελφών είναι πιθανό να δημιουργήσει νέες καταστάσεις στην αγορά. Νέες συμμαχίες, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αναπροσδιορισμό στρατηγικών και στόχων.

---

Η χθεσινή «επίσημη πρώτη» της νέας Alpha Bank μετά το σύνθετο project του μετασχηματισμού της, σηματοδοτεί το τέλος μιας εξαιρετικά περίπλοκης διαδικασίας αλλά και την αρχή μιας νέας περιόδου για την Τράπεζα η οποία έχοντας αισθητά λιγότερα βάρη στο χαρτοφυλάκιό της, θα μπορεί να εντείνει τις δραστηριότητες της στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Αν σκεφτεί κανείς πως το τεράστιο αυτό εγχείρημα (διάσπαση του τραπεζικού κλάδου, συμφωνία για το project Galaxy με την πώληση τιτλοποίησης 10,8 δισ. ευρώ και του 80% της Cepal στην Davidson Kempner), υλοποιήθηκε σχεδόν εξ' αποστάσεως από υπολογιστές εν μέσω πανδημίας, έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικό άθλο. Στην προκειμένη περίπτωση ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης και το επιτελείου του, έβαλαν τον κόπο αλλά είχαν και τον τρόπο.

Κάπως έτσι ήρθαν και τα καλά νέα από τον οίκο Fitch που μπορεί να μην αναβάθμισε (σε αυτή τη φάση) την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας (CCC+), άνοιξε ωστόσο το παράθυρο να το πράξει σύντομα, δίνοντας θετικό outlook για την Alpha Bank.

Σε συνδυασμό με τη νέα τιτλοποίηση Cosmos που θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, ο ισολογισμός της Alpha Bank βελτιώνεται δραστικά φέτος καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώνεται στο 24% από 43% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 13% από 29%. Στόχος για την επόμενη χρονιά είναι οι δείκτες να έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα.

---

H Fitch δεν βλέπει καλύτερες μέρες μόνο για την Alpha αλλά και για τη Mytilineos, αναβαθμίζοντας χθες σε σταθερό από αρνητικό το outlook της εταιρείας και επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση ΒΒ. Τι βλέπει ο αμερικανικός οίκος ; Μια εταιρεία που έχει σαν στόχο να αναπτύξει περίπου 700 MW ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, να επεκτείνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο αιολικής ενέργειας έως το 2024, καθώς και την πλήρη κατασκευή του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής CCGT έως το τέλος του 2021. Κυρίως όμως βλέπει μια εταιρεία που όχι μόνο έχει πάρει θέση στη μάχη για την «πράσινη» πίττα, αλλά που έχει δεσμευθεί να έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων πάνω από 75% μέχρι το 2030 και να τις έχει μηδενίσει μέχρι το 2050». Έναν όμιλο, τους οποίου η διοίκηση δρομολογεί τον μετασχηματισμό του σε «πράσινο», βάσει των δεικτών επίδοσης ESG για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση. Όσο για τον έτερο οίκο, την S&P, κράτησε το outlook της εταιρείας σταθερό (αξιολόγηση στο BB-)

---

Ήμερα ετησίων αποτελεσμάτων σήμερα για τη ΔΕΗ και οι αναλυτές μιλούν για EBITDA πάνω από 900 εκατ ευρώ. Κρίνοντας από την εκτόξευση των κερδών στο εννεάμηνο, η επιχείρηση αναμένεται να ανακοινώσει EBITDA για το 2020 κάπου μεταξύ 900 εκατ και 1 δισ ευρώ. Τελευταίες εκτιμήσεις χρηματιστηριακών, μιλούν για ετήσια λειτουργικά κέρδη στα επίπεδα των 930 εκατ ευρώ, με τον τελευταίο τρίμηνο να κλείνει στα 238 εκατ. Οδηγός, όπως και στο εννεάμηνο, η μεγάλη βουτιά στα καύσιμα, στη χονδρική τιμή, καθώς και ο συνεχής περιορισμό λειτουργίας των ζημιογόνων λιγνιτικών μονάδων, η εταιρεία έκανε τη μεγάλη στροφή. Πλέον η κεφαλαιοποίηση της κινείται στα 2,15 δισ ευρώ, ο καθαρός της δανεισμός (δάνεια-ταμείο) ανέρχεται σε 3,54 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα και με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, η ΔΕΗ να συνεχίζει να διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών ομοειδών εταιρειών.

---

Η Ελλάδα φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα όσον αφορά στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών μέσω του προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης επιστροφής μετρητών (cash rebate). Πέρυσι το καλοκαίρι ο Κυριάκος Πιερρακάκης τροποποίησε το νόμο, αυξάνοντας το προβλεπόμενο ποσοστό επιδότησης επί των επιλέξιμων δαπανών από 35% σε 40%, ενώ ήρε και σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 125 παραγωγές, που έχουν εγκριθεί στο cash rebate, αντιστοιχούν σε επένδυση 127 εκατ. ευρώ και σε δημόσια δαπάνη 46 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα οφέλη σε επίπεδο προβολής της χώρας, η μετατροπή της Ελλάδας σε... Χόλιγουντ κάνει καλό και στην αγορά ακινήτων. Πολύ απλά επειδή οι εκατοντάδες συντελεστές των παραγωγών θα πρέπει κάπου να μείνουν.

---

Σημαντικό deal για τη Eurobank. Η τράπεζα εξαγόρασε το 100% της Ten Berco, θυγατρικής της Ten Brinke. Το ενεργητικό της θυγατρικής είναι 30,6 εκατ.ευρώ και το παθητικό 1,4 εκατ. ευρώ αφορώντας αναβαλλόμενη φορολογικών υποχρεώσεων. Το βασικό asset που περνά στα χέρια της Eurobank είναι αυτό του logistic village που ανέπτυξε η θυγατρική στην Ελευσίνα, με αποτέλεσμα να εισέρχεται η τράπεζα πλέον στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των logistics. Πρόκειται για συγκρότημα τριών ισόγειων κτηρίων αποθηκών, με γραφεία στη θέση Λέκκα και περιλαμβάνει την εγκατάσταση αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων συνολικού ξηρού φορτίου, συνολικής έκτασης 145 στρεμμάτων.

---

Αυξημένο το ενδιαφέρον των εταιρειών real estate για απόκτηση logistic centers που είναι μισθωμένα σε supermarket. O προφανής λόγος είναι πως υπάρχει σταθερό εισόδημα από την ενοικίαση των αποθηκών και αφετέρου πως οι retailers δραστηριοποιούνται σε έναν κλάδο που φάνηκε πως κατά τη διάρκεια κρίσεων (όπως η πανδημία) διατηρούν τον τζίρο τους. Έτσι λοιπόν η Intercontinental προχωρά στην απόκτηση δύο ακινήτων supermarket, project που αγγίζει τα 30 εκατ. ευρώ. Δηλαδή για το 75% των συνολικών επενδύσεων ύψους 40 εκατ.ευρώ που δρομολογεί για φέτος η εισηγμένη. Επίσης, αναμένεται και η οριστικοποίηση του deal για το κτήριο γραφείων της φαρμακευτικής Glaxosmithkline, για το οποίο έχει υπογραφεί μνημόνιο συναντίληψης.

---

Mπορεί η AS Company να κατέγραψε συρρίκνωση όλων των οικονομικών της μεγεθών το 2020, ωστόσο αυτό δεν την κάνει να περιορίζει τις επενδύσεις της. Η εταιρεία κινείται στον αστερισμό της ενίσχυσης του ηλεκτρονικού της καταστήματος και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιείται επένδυση ύψους 300 χιλ. ευρώ, με ανάδοχο τη SAP, που στόχο έχει την ενοποίηση όλων των λειτουργιών της σε ένα κεντρικό λογισμικό. Πότε αναμένεται να «τρέξει» η πλατφόρμα; Το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου έτους.

---

Σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τεχνολογικό εξοπλισμό αναμένεται να επενδύσει φέτος η Μάρμαρα Παυλίδης, της οποίας ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ το 2020. Το πρώτο τρίμηνο «έτρεξε» με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνει επενδύσεις 62 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ, με τα 42 εκατ. ευρώ να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το 2020. Σημειώνεται πως στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της εταιρείας, όπως μαθαίνει η στήλη, είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό και ειδικότερα στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% των μετοχών της Dionyssomarble στη Βουλγαρία, με τη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς στη γείτονα να αποτελεί σημαντικό στόχο. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της 11 ενεργά λατομεία εκτός από τη χώρα μας στη Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.