Black Box: Άγιαξ – Αστέρας Τρίπολης 0-3…

Στο ποδόσφαιρο όπως και στις επενδύσεις υπάρχουν μερικοί αγώνες που μένουν στην ιστορία και χαράσσονται βαθιά στη μνήμη των φιλάθλων, των παικτών και των ομάδων. Ας είναι ο αντίπαλος Γολιάθ, ας έχει παικταράδες δισεκατομμυρίων με ακριβοπληρωμένες στολές, αν η απέναντι ομάδα έχει τσαγανό, σχέδιο και ξέρει να κρατάει τη μπάλα στο χορτάρι, είναι ικανή όχι μόνο για την ανατροπή αλλά για το θρίαμβο. Πόσο μάλλον όταν η μεγάλη ομάδα υποτιμά τη μικρή σε τέτοιο βαθμό που να χάνει τον έλεγχο.

Δείτε την περίπτωση του ματς των Ολλανδών απέναντι στους Αρκάδες στο γήπεδο της Ελλάκτωρ. Μετά τα χθεσινά γκολ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου μιλάμε για επική ανατροπή στις καθυστερήσεις καθώς Μπάκος και Καϋμενάκης βρέθηκαν μετά τη λήξη της κανονικής συνεδρίασης του Χ.Α, στο διάστημα από 17:08 μέχρι 17:15 να βρίσκονται με 2,4 εκατ. μετοχές επιπλέον στο χαρτοφυλάκιό τους, φτάνοντας ή ενδεχομένως και ξεπερνώντας το ποσοστό των Ολλανδών καθώς αμφότερες οι πλευρές ελέγχουν πλέον πάνω από 103,7 εκατ. μετοχές της εταιρείας ή ποσοστό περίπου 29,8%.

Το πως κερδήθηκε το ντέρμπι από τους Αρκάδες είναι για σεμινάριο και η στήλη έχει όλο το παρασκήνιο.

Όλοι γνώριζαν πως χθες θα έβγαιναν προς εκποίηση 1,1 εκατομμύρια μετοχές της Ελλάκτωρ που ανήκαν στην παλιά ΑΤΤΙΚΑΤ, με επισπεύδουσα την Αγροτική Τράπεζα. 


Μέχρι και τη λήξη της συνεδρίασης η πλευρά Μπάκου – Καϋμενακη δεν είχε φανεί. Έπαιζε άμυνα δημιουργώντας την εικόνα πως δεν περάσει ούτε τη σέντρα για επίθεση. Με το κλείσιμο της συνεδρίασης οι Ολλανδοί της Reggeborgh έκαναν πρώτοι την εμφάνισή τους και έδωσαν εντολή για να απορροφήσουν τις προς εκποίηση μετοχές της ΑΤΤΙΚΑΤ.

Το τρικ της Kiloman ήταν να βγει στην αντεπίθεση με εντολή market (δηλαδή όσο πάει η τιμή) για να συγκεντρώσει όσο μεγαλύτερο αριθμό μετοχών έβγαινε προς πώληση ανεξάρτητα από τις προς εκποίηση μετοχές.

Το γεγονός ότι Μπακος – Καϋμενάκης δεν φοβήθηκαν να πληρώσουν όσο – όσο έκρινε και το αποτέλεσμα. Η τιμή της μετοχής της Ελλάκτωρ εκτοξεύτηκε κατά τις δημοπρασίες στο +16,54% και σε μερικά λεπτά οι Αρκάδες είχαν μαζέψει όλα τα χαρτιά στην τιμή των 1,55 ευρώ. Και τα 1,1 εκατομμύρια της εκποίησης, και περίπου 1,3 εκατομμύρια μετοχές που βγήκαν προς πώληση μέσω της Optima και της Orlando.

Η νίκη των Μπάκου – Καϋμενάκη επί των Ολλανδών δεν είναι μόνο ότι έφτασαν, αν δεν ξεπέρασαν την άμεση συμμετοχή της Reggeborgh με περίπου 29,8%. Είναι ότι με τα επιπλέον 2,4 εκατομμύρια μετοχές που απέκτησαν, πήραν με το μέρος τους περί τα 5 εκατομμύρια ψήφων οι οποίες στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις στήριζαν τις επιλογές των Ολλανδών που πλέον τις στερούνται.

Δεν έχουμε παράπονο. Χθες παρακολουθήσαμε στις καθυστερήσεις ένα από τα καλύτερα ματς που έχουν παιχτεί στο χρηματιστήριο. Η στήλη υποψιάζεται πως χθες βράδυ, το μόνο φως που είχε απομείνει ανοιχτό μέχρι αργά στο κτίριο της Ελλάκτωρ, ήταν του Ευθύμιου Μπουλούτα που έψαχνε τι πήγε λάθος και ένας αστέρας της χρηματιστηριακής τέχνης που πήρε μεταγραφή στον Άγιαξ έχασε με τέτοιο τρόπο από τον Αστέρα Τρίπολης…

--

Πάντως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι Ολλανδοί, τα στελέχη που επέλεξαν και οι σύμβουλοί τους, υποτίμησαν όσο δεν πάει την πλευρά των Μπάκου – Καϋμενάκη και τώρα το βρίσκουν μπροστά τους. Οι δύο επιχειρηματίες δεν διστάζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία για να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Ελλάκτωρ, αποδεικνύοντας πως αντιμετωπίζουν την επένδυσή τους στον όμιλο με μακροπρόθεσμη προοπτική και δεν ενδιαφέρονται να βγάλουν μερικά ευρώ από το χρηματιστηριακό παιχνίδι για να αποχωρήσουν στη συνέχεια.

Μετά την απόκτηση επιπλέον 2,4 εκατ. μετοχών της Ελλάκτωρ προς 3,732 εκατ. ευρώ, Reggeborgh και Kiloman/Greenhill έχουν πάνω κάτω το ίδιο ποσοστό. Όχι, όμως, και τα ίδια προνόμια ως μέτοχοι, καθώς οι Ολλανδοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την εταιρεία ως τσιφλίκι τους και αρνούνται τη συμμετοχή της πλευράς των Μπάκου-Καϋμενάκη στο διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ.

Ως πότε θα κρατήσει αυτή η τακτική; Βάζουμε στοίχημα πως όχι για πολύ. Οι υπόλοιποι επενδυτές της Ελλάκτωρ έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει, και αργά ή γρήγορα οι συσχετισμοί θα αλλάξουν.

---

Στα της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά ο πρόεδρος της Άκτωρ Χρ. Παναγιωτόπουλος η στήλη πραγματικά δεν κατάλαβε ποια ήταν η σκοπιμότητά της. Να παρουσιαστούν οι προοπτικές της κατασκευαστικής εταιρείας; Να δοθεί μια αισιόδοξη εικόνα για τα νέα έργα; Να δικαιολογηθεί ο κ. Παναγιωτόπουλος για όσα του προσάπτουν αναφορικά με τις δουλειές της συγγενικής εταιρείας P & C Developments με την Άκτωρ; Να συνεχιστεί η πολιτική μετάθεσης ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση της Άκτωρ εννέα μήνες μετά την είσοδο της Reggeborgh, στην προηγούμενη διοίκηση; Όλα αυτά μαζί; Αν καταλάβαμε κάτι είναι πως ο πρόεδρος της Άκτωρ βρέθηκε απελπιστικά μόνος κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου. Λες και από τα «κεντρικά» ήθελαν να τον εκθέσουν και να τον αφήσουν μόνο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

---

Το τελευταίο διάστημα η ανησυχία της βιομηχανίας μεγαλώνει. Βλέπει τα ενεργειακά κόστη να φεύγουν προς τα πάνω, ότι η κρίση θα έχει διάρκεια, την Ευρωπη να μην είναι πρόθυμη να δώσει λύσεις και εισπράτει ανησυχία από τους πελάτες της που απαιτούν πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής της να είναι πράσινο. Τι φοβάται η ελληνική βιομηχανία ;  Κλείνει μακροχρόνιες συμφωνίες 3-4 ετών με σταθερές προκαθορισμένες τιμές, όταν έχει κλειδώσει τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το πολύ για έναν ακόμη χρόνο και όταν βλέπει μπροστά ένα τοπίο πλήρους αβεβαιότητας. Τιμές που φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, απουσία επαρκών και φθηνών ποσοτήτων φυσικού αερίου στην αγορά, ενώ υπάρχει μεγάλη υστέρηση σε τεχνολογίες αποθήκευσης και υδρογόνου, οι οποίες θα πετύχαιναν μια ταχύτερη μετάβαση στις ΑΠΕ. Ανησυχία που εκφράζεται και από την πλευρά των επενδυτών με το χρηματιστηριακό ταμπλό να καταγράφει πτώση τιμών για τις μετοχές της βαριάς βιομηχανίας. 

---

Σημαντική η κίνηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ήρων να βγουν στην αγορά με τα πρώτα PPAs (μακροχρόνια πράσινα διμερή συμβόλαια ) τα οποία σε λίγο καιρό θα είναι ανάρπαστα από τη στιγμή που οι μεγάλες βιομηχανίες θα πρέπει να καταναλώνουν μεγάλο μέρος πράσινης ενέργειας για την παραγωγή τους. Ο όμιλος του Γ. Περιστέρη έχει αποδείξει ότι διαθέτει τα αντανακλαστικά να κινείται πριν την αγορά.

---

Μεγάλη η κινητικότητα στα παράγωγα του FTSE Large Cap ενόψει της λήξης του Οκτωβρίου την ερχόμενη Παρασκευή. Οι υψηλές συναλλαγές δείχνουν πως το παιχνίδι έχει φύγει βραχυπρόθεσμα από το χρηματιστηριακό ταμπλό της spot αγοράς και έχει μεταφερθεί στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης. Ενώ τις τελευταίες ημέρες είχαμε συναλλαγές 400-700 ΣΜΕ καθημερινά, χθες ο όγκος εκτοξεύτηκε στα 2.729 συμβόλαια για τον Οκτώβριο και 763 ΣΜΕ για τον Νοέμβριο, με τα τελευταία να αποτελούν μάλλον μετακύλιση θέσεων. Το κλείσιμο του συμβολαίου Οκτωβρίου έγινε στις 2.155,5 μονάδες με μικρό premium έναντι της spot (2,155,16 μονάδες), ενώ το κλείσιμο στα ΣΜΕ Νοεμβρίου του δείκτη ήταν στις 2.148,25 μονάδες.

--

 Κοσμογονικές αλλαγές αναμένονται στο επόμενο διάστημα στην αγορά των logistics με εξαγορές που θα γεννήσουν νέους ηγέτες και θα σημάνουν την πλήρη αναδιάταξη δυνάμεων. Τα logistics  αποτελούν το τελευταίο διάστημα έναν κλάδο από τους πλέον περιζήτητους καθώς τα μεγάλα έργα υποδομής, οι διεργασίες για τα λιμάνια Πάτρας Ηγουμενίτσας, Λαυρίου, Ελευσίνας αλλά κυρίως οι σημαντικές επενδύσεις στο Λιμάνι του Πειραιά δημιουργούν ένα περιβάλλον που η Αττική μπορεί να ανελιχθεί σε σημαντικό κέντρο διαμετακόμισης στην Ευρώπη. Με βάση τις επενδύσεις και τα έργα υποδομών η περιοχή θα μπορεί να διαχειριστεί μεγάλο όγκο προϊόντων από την Ανατολή και τη Μέση Ανατολή

Η ζήτηση για μεγάλες επιφάνειες  έως τις 20.000 τμ τουλάχιστον από εταιρείες 3PL που ψάχνουν να αναπτύξουν νέα έργα όλο και αυξάνεται με αποτέλεσμα ο κλάδος να «βράζει» κυρίως για νέο χρήμα και ισχυρές χρηματοδοτικές πηγές. Από την άλλη σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της η Alpha Bank τονίζει ότι το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο που θα είναι το πρώτο πάρκο Logistics στην Ελλάδα αποτελεί μια μεγάλη επένδυση, και υπολογίζεται πως μέχρι το 2023 οι συνολικές επενδύσεις στην περιοχή των 300.000 τμ για την δημιουργία νέων υποδομών που ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται η στήλη έρχονται και άλλες μεγάλες επενδύσεις σε ήδη υφιστάμενους χώρους που έχουν άλλες χρήσεις αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως logistics centers, ενώ στο στόχαστρο μεγάλων κεφαλαίων έχουν μπει και εταιρείες πολύ μεγάλες και αν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τότε θα έχουμε πολύ μεγάλα deal στον κλάδο με σημαντικές επενδύσεις.

---

Την ερχόμενη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου αναμένεται να βγει στις αγορές η Capital Product Partners του ομίλου Μαρινάκη με σκοπό την άντληση 150 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την αγορά τριών νέων πλοίων. Η ομολογιακή έκδοση θα κλείσει στις 20 Οκτωβρίου. Χθες εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας.

---

Η δεύτερη έκδοση ομολόγου ναυτιλιακής εταιρείας για το ΧΑ είναι πραγματικότητα και από ότι φαίνεται άνοιξε η όρεξη και σε άλλους εφοπλιστές για το «ταπεινό» σε σχέση με διεθνείς αγορές Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η αγορά συζητά για άλλα δύο ομόλογα μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης της Capital που πήρε την σκυτάλη από την Costamare. Το πότε θα βγουν είναι ακόμη άγνωστο , ωστόσο σίγουρα το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και οι συνθήκες ωριμες.

Βέβαια αυτό που αναρωτιούνται πολλοί στην αγορά είναι γιατί τώρα και γιατί στο ΧΑ. Η απάντηση προκύπτει από τις ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλίας για άντληση κεφαλαίων λόγω των αλλαγών που θέτουν οι στόχοι για το 2030 και το 2050 δείχνοντας μια πιο «πράσινη» ναυτιλία.

Παράλληλα πολλοί είναι εκείνοι που για λόγους εθνικούς θέλουν την επιστροφή στα πάτρια και όταν αυτή συνδυάζεται με άντληση χρημάτων αλλά και μια κυβέρνηση που το θέμα της ναυτιλίας το διατηρεί και αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ελληνικής σημαίας και βρίσκεται σε διαρκή διαδικασία ψηφιοποίησης με στόχο να έχει ανταγωνιστικά νηολόγιά  τότε το δίλημμα αίρεται και η επιλογή της Ελλάδας γίνεται πιο εύκολη. 

---

Ο...Χάρρυ και η Μέγκαν θέλουν να γίνουν πρεσβευτές του ESG. ‘Όπως μαθαίνουμε από τις ΗΠΑ, το πρώην πριγκηπικό ζεύγος αποφάσισε να ενταχθεί στην ομάδα της Ethic, μίας fintech που θέλει να προωθήσει τις υπεύθυνες χρηματιστηριακές επενδύσεις, με βάση τις αρχές του ESG. Το ζευγάρι θα αποκτήσει μερίδιο στην εταιρεία αλλά, όπως φαίνεται από την συνέντευξη που έδωσαν στους New York Times, ο βασικός τους ρόλος θα είναι αυτός της δημόσιας προώθησης των «ηθικών» και βιώσιμων επενδύσεων. Το ζεύγος πιστεύει, ή ελπίζει τουλάχιστον, πως λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητάς του θα καταφέρει να προωθήσει αυτόν τον τρόπο επένδυσης πιο επιτυχημένα από ανθρώπους σαν τον Λάρρυ Φινκ, τον επικεφαλής της Blackrock. Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουν, αλλά φαίνεται πως από αυτοπεποίθηση τουλάχιστον πάνε καλά.

---

Μετά τη Δανία, τί ακολουθεί; Ο λόγος για την Flexopack , η οποία ίδρυσε εταιρεία στην Κοπεγχάγη, με στόχο την επέκταση της παρουσίας της και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής προϊόντων της. Πάντως, πληροφοριοδότης της στήλης, βάζει στοίχημα πως μετά τη Δανία ακολουθούν και άλλες αγορές… Η εισηγμένη στο εξάμηνο έκλεισε με σημαντική πτώση της κερδοφορίας της 23,8% και του κύκλου εργασιών της 2,74% στα 49,9 εκατ. ευρώ.  Ένα στοίχημα για τη διοίκηση της εταιρείας είναι η εξασφάλιση των αποθεμάτων και πρώτων υλών της. Προς αυτή την κατεύθυνση αναπροσαρμόζει την πολιτική της σε επίπεδο αποθεμάτων, ώστε ο κίνδυνος να περιορίζεται και να μετακυλίεται, ενώ για τις πρώτες ύλες αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσει: «Σε περίπτωση αδυναμίας ουσιαστικής μετακύλισης της αύξησης του κόστους των πρώτων υλών στην τιμή του τελικού προϊόντος, ο κίνδυνος αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικός και δύναται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα του ομίλου».

---

Αυξημένη ζήτηση για μεταφορές φορτίων και μειωμένη προσφορά.Εκτίναξη του κόστους των ναύλων. Συμβόλαια από σήμερα έως το 2024, έχοντας εξασφαλίσει το 70% των εσόδων της. Αυτά είδε η Moody’s και αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της  Danaos Corporation του Ιωάννη Κούστα. Μάλιστα οι προοπτικές γύρισαν σε positive.

---

Οι αυξήσεις στην ενέργεια προβληματίζουν όλες τις εταιρείες ανεξαρτήτως μεγέθους. Έτσι και τη ΒΙΣ , η οποία βλέπει τις τιμές πρώτων υλών να αυξάνονται στην παγκόσμια αγορά χαρτιών, ενώ η πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα για να δοθεί guidance για το σύνολο της χρήσης. Στόχος πάντως της εισηγμένης είναι η διατήρηση του πελατολογίου της και ει δυνατόν νέες συμφωνίες. Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο εξάμηνο σημείωσε αύξηση των ζημιών και οριακή μείωση του κύκλου εργασιών, ενώ τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 2,1 εκατ.ευρώ, ενώ και το ενεργητικό κατέγραψε πτώση.

---

Σημαντική άνοδο στα οικονομικά της μεγέθη κατέγραψε η Μουζάκης το πρώτο εξάμηνο. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε 2,64 εκατ.ευρώ, από 1,9 εκατ.ευρώ καταγράφοντας αύξηση 36,24, ενώ τα κέρδη κατέγραψαν άνοδο 21,88% σα 1,17 εκατ.ευρώ. Πάντως ο όμιλος έχει υποθηκευμένα όλα τα ακίνητά του με υποθήκες συνολικού ύψους 20,1 εκατ.ευρώ, για δάνεια προς την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank. Σε ό,τι αφορά στο σύνολο της χρήσης, η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει αυξημένο τζίρο και κέρδη, και αυτό γιατί η ζήτηση επανέρχεται σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ ο κίνδυνος για νέα περιοριστικά μέτρα έχει υποχωρήσει.

---

Μια νέα επένδυση ψήνει η Καύκας. Όπως μαθαίνουμε αφορά στην κατασκευή κέντρου αποθήκευσης και διανομής στον Ασπρόπυργο, ύψους 10 εκατ.ευρώ. Η έκταση είναι πάνω από 10.000 τ.μ. , ενώ η εταιρεία ετοιμάζεται για το άνοιγμα νέων καταστημάτων έως το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. Πάντως το 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης η εταιρεία «κράτησε» τον τζίρο και τα κέρδη της, σχεδόν, στα επίπεδα του 2019. Ένας ακόμη στόχος της εταιρείας είναι η  διαφύλαξη της ρευστότητας και του κεφαλαίου κίνησης.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.