Black Box 9/12/2019

Black Box 9/12/2019

- Το μακρινό 1992 η λαϊκή αοιδός Κατερίνα Στανίση κυριαρχούσε στις μεγάλες πίστες με ένα σουξέ που άφησε εποχή, καθώς ξεκινούσε με πρόζα και την τραγουδίστρια να ρωτά: Δεν άκουσα; Πως είπατε; Ορίστε; Συγγνώμη κύριε, ποιος είστε; Η στήλη ανέτρεξε στη μεγάλη αυτή επιτυχία της Κατερίνας Στανίση γιατί δεν θυμάται ποτέ άλλοτε στα συνέδρια της capital link να υπήρχε τόσος συνωστισμός από τραπεζίτες, όσο στο φετινό 21st Annual Capital Link Ιnvest in Greece Forum.

- Υπό τον τρόμο ότι θα αρχίσουν άνωθεν πιέσεις για να αγοράσουν την Praxia bank, οι τραπεζίτες άρπαξαν την ευκαιρία που τους προσέφερε το συνέδριο και μετακόμισαν ομαδικά στη Νέα Υόρκη. Σε βαθμό που με διάθεση υπερβολής μπορεί να ειπωθεί ότι σε ορισμένες τράπεζες, σχεδόν δεν έμεινε κανείς από τη διοίκηση για να σηκώνει το τηλέφωνο.

- Σήμερα λοιπόν κατατίθενται οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων για την Praxia bank με τις συστημικές τράπεζες να έχουν πάρει αποστάσεις ασφαλείας. Ακόμα και η βολική λόγω ισολογισμού Εθνική Τράπεζα, αφού έκανε διαρροές στον Τύπο ότι δεν προτίθεται να αγοράσει την Praxia bank στη συνέχεια τράβηξε κατά Νέα Υόρκη μήπως και αρχίσουν να χτυπούν τα τηλέφωνα. Πάντως το ΔΣ της ΕΤΕ που έχει βαρύνοντα λόγο στην στρατηγική της τράπεζας δεν είναι καθόλου πρόθυμο να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

- Ας ελπίσουμε λοιπόν να βρεθεί σήμερα κάποιο επενδυτικό κεφάλαιο, κάποια πλατφόρμα διαχείρισης δανείων ή κάποιος τολμηρός επενδυτής να αγοράσει την Praxia bank και ταυτόχρονα να λυτρώσει όλους εμάς από το δράμα που θα ζήσουμε Χριστουγεννιάτικα, αν ο σημερινός διαγωνισμός δεν φέρει αποτέλεσμα.

- Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν πως αυτήν την εβδομάδα περιμένουμε το πράσινο φως των θεσμών για το σχέδιο "Ηρακλής". Αν πράγματι τελειώσουμε έγκαιρα με τους θεσμούς, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το νομοσχέδιο να είναι στην Βουλή την Παρασκευή. Εφόσον η κυβέρνηση κινηθεί με γρήγορες διαδικασίες, όπως είναι στις προθέσεις της, ο "Ηρακλής" θα ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου.

- Και αφού ο λόγος είναι για τον Ηρακλή να αναφέρουμε ότι και στην Εθνική Τράπεζα είναι σε εξέλιξη σχεδιασμός τιτλοποίησης κόκκινων δανείων με βάση το μοντέλο που εφάρμοσαν η Eurobank και η Alpha Bank. Όμως η σχετική προετοιμασία είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, εξελίσσεται με την συνεργασία του ΤΧΣ και χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, φαίνεται ότι θα αφορά περίπου 8 δις NPLs.

- Η εβδομάδα αυτή έχει και ένα κρίσιμο ορόσημο για τις αγορές που δεν είναι άλλο την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Fed, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου. Σημειώστε επίσης πως την Τετάρτη ολοκληρώνεται και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος για την αύξηση κεφαλαίου κατά 650 εκατ. της Lamda Development.