Black Box 30/4/2019

Black Box 30/4/2019

- Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία μας έδωσαν μια πρόγευση για τις δυσάρεστες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν οι ευρωεκλογές της 26 Μαΐου. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν έδειξαν να κλονίζονται σοβαρά ούτε από τις ισπανικές εκλογές, ούτε άλλωστε και από τις ανακοινώσεις για τα χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη.

- Ούτε και η S&P μας έκανε το χατίρι αφού διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Οι αιτίες που διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για αναβάθμιση από την S&P είναι τρεις: το ύψος του δημοσίου χρέους, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Για το πρώτο δεν μπορεί να γίνει τίποτε γρήγορο και θεαματικό. Για τα κόκκινα δάνεια είναι γνωστό ότι ο SSM έχει πιάσει τραπεζίτες από το λαιμό.

- Ο τρίτος όμως λόγος, η άρση των capital controls, είναι το θέμα το οποίο θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα καθώς θα αρχίσει να συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες σε υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος. Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών ήταν από τις αρχές του 2019 επιθυμία του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τότε το σχέδιό του για πλήρη κατάργηση πάγωσε μετά από συντονισμένες ενέργειες της Τράπεζας της Ελλάδος και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Το θέμα τώρα είναι αν ο κ. Τσακαλώτος θα επιδείξει την ίδια αυτοσυγκράτηση; Βέβαια η κατάσταση έχει αλλάξει κάπως. Το 2018 επέστρεψαν καταθέσεις στις τράπεζες, αλλά τους πρώτους μήνες του 2019 καταγράφεται μείωση. Ωστόσο, δεν έχει επηρεαστεί η αγορά ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί ομαλά στο δανειακό πρόγραμμα οπότε όλα είναι δυνατά.

- Ο Μάιος είναι προ των θυρών και η ανησυχία των επενδυτών, ιδιαίτερα μετά το ράλι του περασμένου τετραμήνου, είναι αναμενόμενη. Η στήλη αν έπρεπε να ποντάρει, θα υποστήριζε πως τίποτε δεν έχει αλλάξει για το ΧΑ. Το σενάριο παραμένει το ίδιο: η οικονομία βγαίνει από την κρίση, έρχονται εκλογές που θα φέρουν μια κυβέρνηση πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα, τα NPLs μειώνονται κλπ. Ασφαλώς δεν θα διατηρηθούν οι ίδιοι καταιγιστικοί ρυθμοί συνεχώς, αλλά η προοπτική του ΧΑ παραμένει σταθερά στην αισιόδοξη πλευρά. Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει τη βραχυπρόθεσμη τάση στο Χρηματιστήριο και να οδηγήσει σε διόρθωση είναι μια σοβαρή εμπλοκή στην έγκριση του APS, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

- Στο τέλος αυτής της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή 3 Μαΐου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα α' τριμήνου του ομίλου Μυτιληναίου.

- Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η οικογένεια Παντελιάδη που ελέγχει την αλυσίδα το σουπερμάρκετ «MyMarket» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να αγοράσει μεγάλη τυροκομική μονάδα.

- Πάντως κατά τους investment bankers, μέχρι τις εκλογές δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντικά deals πέραν αυτών του τομέα των NPLs.

- Σε 140 σελίδες αναπτύσσεται η έκθεση πεπραγμένων 2018 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά δεν περιλαμβάνει ούτε μία αναφορά για την υπόθεση της Folli Follie. Σαν να μην συνέβη ποτέ το σκάνδαλο της παραποίησης των ισολογισμών της εταιρίας με εικονικές και πλαστές συναλλαγές. Η Folli Follie αναφέρεται στις 140 σελίδες μόνον δυο-τρεις φορές, αλλά και αυτές είναι αναφορές τυπικού χαρακτήρα που αφορούν κυρίως την αφαίρεση της μετοχής από τους δείκτες.