Black Box 2/12/2019

Black Box 2/12/2019

- Καλό μήνα να έχουμε και με το δεξί να πάνε τα πράγματα για το Χρηματιστήριο. Την Παρασκευή που μας πέρασε έκλεισαν τα βιβλία τους πολλοί αμερικανοί θεσμικοί, οπότε μπορούμε να πούμε ότι για το ΧΑ ξεκινά η εορταστική περίοδος.

- Σήμερα όμως ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατομμύρια της Lamda Development, η οποία και θα ολοκληρωθεί στις 16 Δεκεμβρίου. Σήμερα επίσης περιμένουμε και τα μαντάτα για την Creta Farm, καθώς εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα πρέπει να ανακοινωθεί ποια από τις δύο προτάσεις προκρίνεται. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον έχει δείξει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Βιντζηλαίος μέσω του ολλανδικού fund, Impala Invest, ο όποιος έχει στον κλάδο των αλλαντικών τη «Λακωνικη» και η ρωσικών συμφερόντων Lime Capital που έχει αγοράσει τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη».

- Η σκυτάλη αύριο Τρίτη περνάει στον Όμιλο Μυτιληναίου ο οποίος έχει την τακτική συνάντηση του με τους αναλυτές. Ο όμιλος που ούτως ή άλλως διαθέτει υψηλά επίπεδα ρευστότητας, τα  ενίσχυσε έτι περαιτέρω με την έκδοση του ευρω-ομολόγου των 500 εκατομμυρίων. Είναι προφανές ότι στην Μυτιληναίος ετοιμάζονται για την επόμενη κίνηση στην επιχειρηματική σκακιέρα.

- Και αν όλα αυτά δε σας αρκούν, νέες συγκινήσεις θα έχουμε την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, όπου συνεδριάζει το Eurogroup με πρώτο θέμα στην ατζέντα του την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση ενδιαφέρει πάρα πολύ, γιατί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ΑΝFAs και SNPs) όπου εκκρεμεί η κυβερνητική πρόταση τα συγκεκριμένα κεφάλαια να διοχετευτούν σε επενδύσεις.

- Την επομένη του Eurogroup, δηλαδή την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, σημειώστε πως θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

- Κατά τα λοιπά, στις τράπεζες το ενδιαφέρον για τον Ηρακλή παραμένει υψηλό και επικεντρώνεται στην περίμετρο των τιτλοποιήσεων, τις εγγυήσεις κλπ. Ήδη στις τράπεζες που οι διαδικασίες είναι πιο ώριμες, σχεδιάζουν πριν τις γιορτές roadshow για να παρουσιάσουν στους επενδυτές τις τιτλοποίησεις που ετοιμάζουν.

- Με την ευκαιρία, σημειώστε πως στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες ότι έκλεισε με την doValue η μεγάλη τιτλοποίηση με την επωνυμία Cairo και η πώληση της FPS από τη Eurobank. Τις επόμενες ημέρες η απόφαση  αναμένεται να επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

- Για ένα χρόνο παράταση συζητούσαν αρχικά Πειραιώς και MIG για την αποπληρωμή των δυο ομολογιακών ύψους 228 εκατ και τελικά δόθηκε παράταση ως τον Ιούνιο, δηλαδή μόλις έξι μηνών ουσιαστικά αφού ο Δεκέμβριος δεν θεωρείται και ιδιαίτερα παραγωγικός μήνας. Όποτε το σενάριο πώλησης της Vivartia ή του Attica Group δείχνει να αποκτά σοβαρή υπόσταση και οι εξελίξεις αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου.