Black Box 2/10/2019

Black Box 2/10/2019

- Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει το σχέδιο Ηρακλής και οι τράπεζες να το αγνοήσουν. Οι διοικήσεις θα έρθουν σε δύσκολη θέση και δεν θα είναι εύκολο να εξηγήσουν στην κυβέρνηση, τους θεσμούς κλπ γιατί δεν το αξιοποίησαν. Η συμμετοχή στον Ηρακλή τυπικά είναι εθελοντική. Στην ουσία όμως καθίσταται υποχρεωτική και αυτό δημιουργεί σημαντικά ζητήματα, κυρίως αν υπάρχει η ανασφάλεια των τραπεζών ότι βαδίζουν στο άγνωστο.

- Κατά τα λοιπά εντείνονται σε νομικό επίπεδο οι διεργασίες για την προετοιμασία του νομοσχεδίου για τον Ηρακλή. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος, δηλαδή το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο σε τρεις εβδομάδες. Ήδη στο υπουργείο, ο Γ. Ζαββός σχεδιάζει και συμπληρωματικό σχήμα ώστε να «στεγαστούν» δάνεια που δεν ενταχθούν στην ομπρέλα του Ηρακλή.

- Εκτός από τον Ηρακλή, κυοφορείται και άλλη σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο των τραπεζών. Συγκεκριμένα πηγαίνουμε σε ελληνοποιήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερη συνοχή και αποτελεσματικότητα στα ανώτατα διοικητικά όργανα των τραπεζών. Η προσαρμογή θα γίνει και με μεμονωμένες ενέργειες (σε πρώτη φάση) και με θεσμική προσαρμογή.

- Αντέδρασε στη χθεσινή συνεδρίαση (μετά από  οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) η μετοχή της Intralot. Δεν ξέρουμε τι προοπτικές βλέπουν στον όμιλο Κόκκαλη για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών ή τον κλάδο των κατασκευών, αλλά σίγουρα ποντάρουν πολλά στον τουρισμό καθώς εκτός από το ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας (οδός Κολοκοτρώνη) κτίζουν και ένα ξενοδοχείο στη Μύκονο.  

-Συνεχίζει η Πειραιώς Χρηματιστηριακή τη δυναμική της πορεία καθώς κυριαρχεί στα μερίδια αγοράς. Στα στοιχεία εννεαμήνου είναι πρώτη με μερίδιο αγοράς 19,36%, την Eurobank να ακολουθεί δεύτερη με 15,85%, τη Euroxx να έπεται με 10,31%, την Εθνική στην τέταρτη θέση με 8,80% και την πεντάδα των πρώτων να συμπληρώνει η IBG με 6,62%. Ακριβώς με την ίδια σειρά είναι και η κατάταξη των μεριδίων κατά τον Σεπτέμβριο.

- Στον ΟΔΔΗΧ έχουν αρχίσει να ζεσταίνουν τις μηχανές. Οι πληροφορίες θέλουν τον οργανισμό να περιμένει τον χρησμό της S&P στις 25 Οκτωβρίου προκειμένου στη συνέχεια κι ως τις 15 Νοεμβρίου να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμη έκδοση ομολόγου που πιθανότατα θα απευθύνεται και σε νέους επενδυτές και για εθελοντική αντικατάσταση τίτλων που  έμειναν εκτός PSI.

- Κοντά σε ναυάγιο βρίσκεται το deal της MIG με Farallon και Oak Hill εκτός και αν οι επενδυτές επανέλθουν με τις αρχικές τους προτάσεις. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει τρίτη επιλογή.