Black Box 13/9/2019

Black Box 13/9/2019

- Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη βρέθηκαν σε θετικό έδαφος εξαιτίας των μέτρων που ανακοίνωσε ΕΚΤ για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και αγορές τίτλων από την 1η Νοεμβρίου και για όσο χρειαστεί. Εξαίρεση αποτέλεσε το ΧΑ το οποίο με ήπια πτώση κρατήθηκε τελικά στις 850 μονάδες σε μια συνεδρίαση με χαμηλό τζίρο μόλις 50 εκατ. ευρώ. Η φάση της συσσώρευσης συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας.

- Λύτρωσε την Εθνική Τράπεζα, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, με τη δήλωση του για νομοθετική ρύθμιση η οποία θα απαλλάξει την ΕΤΕ από την καταβολή των 40 εκατομμυρίων το χρόνο για το ΛΕΠΕΤΕ που προέβλεπε η τροπολογία Πετρόπουλου.

- Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Μυτιληναίου, το smart money ξεχωρίζει δύο πολύ δυνατά σημεία: Το πρώτο και πιο εντυπωσιακό είναι το ισχυρό cash flow, το οποίο από τα 60 εκατομμύρια πήγε στα 140 εκατ. Το δεύτερο είναι οι πολύ καλές επιδόσεις που παρουσίασε ο ενεργειακός τομέας του ομίλου.

- Οι τραπεζίτες έχουν εξαγριωθεί με την περίπτωση της Creta Farms, καθώς παλαιότερα και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις εξασφάλισαν μετά κόπων και βασάνων, για το σύνολο των δανείων που έχουν δώσει, ως ενέχυρο το 19% των μετοχών της εταιρείας. Στην πορεία και με τα όσα γίνονται στην εταιρεία, διαπίστωσαν ότι το 24% των μετοχών το 2014 είχε ενεχυριαστεί σε συνεταιριστική τράπεζα για δάνειο 3,7 εκατομμυρίων ευρώ. Όσον αφορά τους επενδυτές ο αριθμός τους ποτέ δεν είχε σημασία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν για να βάλουν τα λεφτά στο τραπέζι έχουν σημασία.

- Τους πρώτους μήνες του 2020 σχεδιάζει να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση το σχέδιό της, το οποίο προβλέπει μεταφορά του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, κάτω από την ομπρέλα του Υπερταμείου. Τα σενάρια φέρουν ως το νέο ισχυρό πρόσωπο του ΤΧΣ τον Ηλ. Ξηρουχάκη.

- Επιμένουν στην αγορά οι φήμες πως το επόμενο διάστημα επίκεινται σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις από τον όμιλο της Intralot για το σκέλος των επενδύσεων που διατηρεί πέραν του Ατλαντικού.

- Στα τελευταία στάδια για την ανάθεση σημαντικού έργου στο Κουβέιτ, αλλά και για την απεμπλοκή οικιστικού project στην Πάρο, φημολογείται ότι βρίσκεται η κατασκευαστική ΕΚΤΕΡ.

- Επ'' ευκαιρία, αφού ο λόγος είναι για τον κατασκευαστικό κλάδο να σημειώσουμε ότι όχι μόνον επιμένουν, αλλά και εντείνονται οι φήμες που θέλουν κατασκευαστικές εταιρείες να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και όχι μόνον. Όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ πιεστική και οι ελπίδες έχουν εναποτεθεί στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει μπαράζ κατασκευαστικών project για όλη τη χώρα τα οποία θα προωθηθούν κυρίως με ΣΔΙΤ. Θα αναρωτηθείτε -και δικαίως- εάν υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, που θα βρεθούν τα κεφάλαια για ΣΔΙΤ; Προφανώς όμως αν υπάρχει σύμβαση με το Δημόσιο οι τράπεζες ανοίγουν πιο εύκολα τις κάνουλες της χρηματοδότησης ή εν πάσει περιπτώσει, ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται.

- Kι άλλες φορές το ακούσαμε στο παρελθόν, αλλά αυτήν την φορά τα πράγματα δείχνουν να είναι σοβαρά: Στις τράπεζες λένε ότι Forthnet - Alter Ego (B. Mαρινάκης) είναι deal done.