Black Box 12/9/2019

Black Box 12/9/2019

 

- Όλοι σήμερα το μεσημέρι θα κρέμονται από τα χείλη του Ντράγκι και τις ανακοινώσεις του για τα επιτόκια, το νέο πρόγραμμα κλπ με την προσδοκία πως θα αναφωνήσουν με ανακούφιση «Πες τα Χρυσόστομε».

- Αν λοιπόν περάσουμε τη σημερινή ημέρα χωρίς να μας απογοητεύσει ο Μάριο, για εμάς τα σοβαρά έρχονται αύριο Παρασκευή στο Ελσίνκι. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρθενική παρουσία του στο Eurogroup θα θέσει επίσημα το αίτημα ταχύτερης αποπληρωμής δανείων 2,9 δις ευρώ του ΔΝΤ. Ταυτόχρονα θα φύγουν επιστολές- αιτήματα προς τον ESM και τον EFSF.

- Γιατί είναι ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη το αίτημα προς το Eurogroup; Γιατί όπως λένε όσοι γνωρίζουν, μόλις το Eurogroup ανάψει το πράσινο φώς, η ανακοίνωση του ενεργοποιεί τους οίκους αξιολόγησης και ξεκινούν οι αναβαθμίσεις. Οι αναλυτές πρέπει να αθροίσουν την απόφαση πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ με τη νέα κυβέρνηση και τις δηλώσεις που έγιναν, τα νομοσχέδια που πήγαν στη Βουλή κι αυτά που έρχονται, τις αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις που λήφθηκαν, την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών κ.ά.

- Αν λάβετε υπόψη ότι η Κυβέρνηση προσέλαβε τη Lazard με 2ετή σύμβαση ως σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ με στόχο το investment grade, το πράσινο φως του Εurogroup για την αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι η αφετηρία μιας διαδρομής που ξεκινά το επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων -περίπου σε ενάμιση χρόνο.

- Στην αγορά υπολογίζουν πως με την τάση που επικρατεί, τα επιτόκια στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο σε έξι μήνες θα είναι κάτω από 1%. Η Εurobank χθες βγήκε δημόσια να πει ότι είναι πεπεισμένη πως έρχονται καλύτερες ημέρες για την αγορά ακινήτων και ξεκινά πωλήσεις στεγαστικών δανείων νέου τύπου.

- Αυτά έρχονται μπροστά μας και για αυτό η στήλη δεν απογοητεύεται από τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών στο Χρηματιστήριο. Απλώς η αγορά δεν κινείται με όρους 1999 γιατί το τιμόνι αυτήν τη φορά δεν το κρατούν διάφορες ΕΛΔΕ, αλλά μεγάλα παιδιά από το εξωτερικό.

- Ας προσγειωθούμε τώρα σε πιο πεζά και δυσάρεστα θέματα. Μπορεί σήμερα, μπορεί αύριο, μπορεί μεθαύριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Creta Farm Μ. Δομαζάκης θα πάρει μια επιστολή-τελεσίγραφο των τραπεζών. Με απλά λόγια θα τον ενημερώνουν πως οι τρείς όροι που θέτει για να ενεχυριάσει τις μετοχές του είναι απαράδεκτοι, οι τράπεζες ζητούν ενέχυρο άνευ όρων και προϋποθέσεων. Διαφορετικά… καλή τύχη.