Black Box 9/10/2019

Black Box 9/10/2019

- Χτες με πήρε τηλέφωνο επιχειρηματίας για να με πληροφορήσει ότι κυκλοφορούν πολλοί επιτήδειοι στην αγορά που πουλάνε υπηρεσίες… lobbing! Ήξερα ότι η κρίση έχει δημιουργήσει δύσκολες καταστάσεις, αλλά δεν φανταζόμουνα ότι το μεροκάματο θα έβγαινε με τέτοιο… μοχθηρό τρόπο. Λοιπόν σύντροφοι! Δεν υπάρχουν αυτά! Όποιος γίνει αποδέκτης τέτοιων ανήθικων προτάσεων, να ξέρει ότι κινδυνεύει να πέσει θύμα απάτης. Η λογική του να πληρωθεί κάποιος για να περάσει μία άποψη επιχείρησης ή ομάδας συμφερόντων στην κυβέρνηση είναι τουλάχιστον αστεία. Οι αποδέκτες τέτοιων προτάσεων είναι καλύτερο να προσφέρουν τον οβολό τους στην «Ελπίδα» ή σε κάποιο άλλο ίδρυμα της επιλογής τους. Για να πιάσουν και τόπο τα χρήματά τους.

- Στα συν η επιτυχημένη η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, αλλά θεσμικά χαρτοφυλάκια άντλησαν ρευστότητα από το ΧΑ εξαιτίας της έκδοσης. Δεν βοήθησε και το κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια και τη συνέχεια την ξέρετε.

- Hμέρα του σχεδίου «Ηρακλής» η σημερινή, καθώς συνεδριάζει το κολέγιο των Επιτρόπων και -εκτός απροόπτου- αναμένεται η έγκριση του σχεδίου. Στις τράπεζες περιμένουν το τελικό κείμενο προκειμένου  να σχηματίσουν ολοκληρωμένη εικόνα με τι ακριβώς έχουν να κάνουν.

- Όπου πάντως τα κεφάλαια είναι οριακά ή σχεδόν οριακά, δεν επικρατεί ενθουσιασμός αφού δεν υπάρχουν αντοχές για την περίπτωση που δεν είναι μηδενικές οι επιπτώσεις στο σταθμισμένο ενεργητικό.

- Σημειώστε ότι τελευταία κυκλοφορεί στην αγορά πως εμφανίστηκαν απροσδόκητα προβλήματα σε διάφορες δουλειές που η πιάτσα θεωρούσε πως ήταν σε τελικό, διαδικαστικό στάδιο.

- Ιδιαίτερα ενοχλημένα με τον όμιλο Λάτση εμφανίζονται διάφορα μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η αιτία δεν είναι άλλη από το project του Ελληνικού, γιατί θεωρούν ότι ο όμιλος ακολούθησε παρελκυστική τακτική μαζί τους ποντάροντας στην πολιτική αλλαγή ώστε να πατήσει γκάζι για το έργο.

- Η οργή των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει μάλιστα κι ως τις τράπεζες, στις οποίες καταλογίζουν ότι με μεγάλη ευκολία άνοιξαν τα θησαυροφυλάκια τους για να εξυπηρετήσουν τα επενδυτικά σχέδια του ομίλου Λάτση.

- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι προχωρούσε τις διαδικασίες με το  project του Ελληνικού, τότε η ενόχληση θα ήταν σε κάποιο βαθμό έστω δικαιολογημένη. Οπότε το πιθανότερο είναι ότι κάποια ανταγωνιστικά προς τον όμιλο Λάτση επιχειρηματικά συμφέροντα, υποδαυλίζουν την οργή των στελεχών της αντιπολίτευσης επειδή έχουν ενοχληθεί από τις κυοφορούμενες εξελίξεις για την έναρξη του Ελληνικού, τη μείωση της συμμετοχή του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ και την οριστική διευθέτηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων του Mall.