Με στόχο την αποσυμφόρηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και την εξάλειψη του φαινομένου των ράντζων, το Υπουργείο Υγείας δρομολογεί τη μεταφορά όλων των κλινικών που αφορούν τη Γυναίκα και το Παιδί στο Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών), με σκοπό τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων και Γυναικών για τη Δυτική Αττική.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αξιοποίηση του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», το οποίο απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το «Αττικόν» και σήμερα λειτουργεί μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» πρόκειται να μεταφερθούν:
- η Γ’ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική
- η Γ’ Παιδιατρική Κλινική
- η Παιδοχειρουργική Κλινική
Μαζί με τις κλινικές, θα μετακινηθούν και όλα τα μέλη του ιατρικού, νοσηλευτικού και επιστημονικού προσωπικού που σήμερα εργάζονται στο «Αττικόν».
Όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης:
«Από το νοσοκομείο “Αττικόν” θα μεταφερθούν οι γυναικολογικές, μαιευτικές και παιδιατρικές κλινικές, ώστε να δημιουργηθεί σε ένα χρόνο από σήμερα ένα σύγχρονο, ανακαινισμένο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό και Γυναικολογικό Νοσοκομείο στη Δυτική Αττική, το οποίο επίσης θα ονομαστεί “Αττικόν”».
Ο Υπουργός σημείωσε ότι η μεταφορά αυτή θα επιτρέψει την επέκταση των Παθολογικών Κλινικών στο κυρίως κτίριο του «Αττικόν», προσθέτοντας περίπου 200-250 επιπλέον κλίνες. «Έτσι, αντί να βλέπουμε ράντζα στους διαδρόμους, θα προσφέρουμε αξιοπρεπή νοσηλεία σε νέους, κατάλληλους χώρους και στα δύο νοσοκομεία, μέσα σε ενάμιση χρόνο», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι στο «Αγία Βαρβάρα» θα λειτουργήσει και νέα Ψυχιατρική Κλινική, έργο που υλοποιήθηκε με δωρεά της οικογένειας Αγγελικούση, με τις υποδομές της να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
«Με αυτές τις παρεμβάσεις, δημιουργούμε ένα νέο, σημαντικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Δυτική Αττική και, ταυτόχρονα, διασφαλίζουμε τις απαραίτητες υποδομές για την πλήρη εξάλειψη των ράντζων στο “Αττικόν”», κατέληξε ο Υπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal, ο υπουργός δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων φορέων. Ως εκ τούτου, έχει ζητήσει περιθώριο τριών εβδομάδων ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι προτάσεις και να συζητηθούν προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.
Η αντίδραση της ΕΙΝΑΠ
Την αντίθεσή της στη μεταφορά κλινικών από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» στο πρώην «Λοιμωδών» εκφράζει η ΕΙΝΑΠ, προκηρύσσοντας τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 14 Μαΐου (12:00 – 15:00), προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των υγειονομικών στην προγραμματισμένη κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 13:30.
Στην ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του στη νομοθετική ρύθμιση που εντάσσει το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής – Αγία Βαρβάρα (πρώην «Λοιμωδών») ως αποκεντρωμένη μονάδα του Νοσοκομείου «Αττικόν». Όπως τονίζει, «καμία μετακίνηση προσωπικού από το νοσοκομείο της Νίκαιας προς το “Λοιμωδών” δεν είναι αποδεκτή».
Η αντίδραση της ΕΙΝΑΠ εντείνεται μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την πρόθεση μεταφοράς από το «Αττικόν» στο «Λοιμωδών» της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Μαιευτικής, της Μονάδας Παίδων & Νεογνών και της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, με στόχο τη δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη Γυναίκα και το Παιδί.
Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει το σχέδιο αυτό αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης. Όπως επισημαίνεται, υπάρχουν ήδη τεκμηριωμένες ενστάσεις από γιατρούς των εν λόγω κλινικών, με αναφορές και επίσημα έγγραφα που αντικρούουν τα κυβερνητικά επιχειρήματα.
Η Ομοσπονδία προτείνει εναλλακτικές λύσεις για την αποσυμφόρηση του «Αττικόν»:
Επαναλειτουργία του «Λοιμωδών» ως πλήρως στελεχωμένου δημόσιου νοσοκομείου με δικό του οργανισμό.
Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επαρκείς κρατικές χρηματοδοτήσεις.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.
Άνοιγμα κλειστών πτερύγων, όπως η Ουρολογική.