Τι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή COVID-19

Τι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή COVID-19

Καθώς η COVID-19 εξακολουθεί να υπάρχει στην καθημερινότητα, ασθενείς και γιατροί μαθαίνουν περισσότερα για τους λόγους που οι λοιμώξεις μπορεί να ποικίλλουν από ασυμπτωματικές έως πολύ σοβαρές. Πολλοί ερευνητές και γιατροί πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι η αιτία της σοβαρής νόσησης με COVID-19. Αυτό οφείλεται στο ότι ο ιός SARS-COV-2 προκαλεί μια «καταιγίδα κυτοκινών» που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα όργανα στο σώμα ενός ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και των πνευμόνων.

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Northwestern και το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ωστόσο, επισημαίνει τη βακτηριακή πνευμονία ως την αιτία πολλών σοβαρών θανάτων από COVID-19. Οι αποθανόντες ασθενείς με COVID-19 που μελετήθηκαν δεν αποδείχθηκε ότι παρουσίασαν φλεγμονή. Αντίθετα, οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση για να αναλύσουν δεδομένα, διαπίστωσαν ότι οι μισοί από τους σοβαρά άρρωστους ασθενείς με COVID-19 που χρειάζονταν αναπνευστήρα είχαν βακτηριακή πνευμονία ως δευτερεύουσα λοίμωξη. Δεν βρήκαν στοιχεία «καταιγίδας κυτοκινών» σε αυτούς τους ασθενείς που αντί να πεθάνουν από βλάβη οργάνων ή ανεπάρκεια λόγω COVID-19, πέθαναν από πνευμονία.

«Οι βαριά άρρωστοι ασθενείς που ανάρρωσαν από πνευμονία είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν», είπε ο Benjamin D. Singer, MD, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής πνευμονικής ιατρικής και γιατρός πνευμονικής και εντατικής θεραπείας της Northwestern Medicine στο Σικάγο.

Ωστόσο, άλλοι ερευνητές δεν απορρίπτουν την ιδέα των «καταιγίδων κυτοκινών» στην COVID-19. Οι κυτοκίνες είναι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αντιδρά υπερβολικά σε μια μόλυνση. Πάρα πολλές κυτοκίνες είναι τοξικές και μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκεια οργάνων. Στην COVID-19, οι κυτοκίνες πιστεύεται ότι απελευθερώνουν φλεγμονή που μπορεί να κυκλοφορήσει στο σώμα και να προκαλέσει θάνατο.

Μια νέα μελέτη από το CSIR-Institute of Microbial Technology στο Chandigarh της Ινδίας και το M. M. Engineering College στην Ambala της Ινδίας, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ο έλεγχος αυτού του φλεγμονώδους παράγοντα είναι απαραίτητος για τη θεραπεία της COVID-19. Ιταλοί ερευνητές διαπιστώνουν περαιτέρω ότι, η υπερφλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο στη σοβαρή νόσηση σε ασθενείς με COVID-19.

Πρόσθετη νέα έρευνα δείχνει ότι συγκεκριμένα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά αποτελέσματα στους ασθενείς με COVID-19. Μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι βακτήρια από το έντερο μπορεί να μετακινηθούν στο αίμα ασθενών με σοβαρή COVID-19. «Τα βακτήρια που κυκλοφορούν στο αίμα μπορούν να επιταχύνουν τις επιπλοκές σε αυτούς τους ασθενείς με COVID-19», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jonas Schluter, PhD του Institute for Systems Genetics και επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας στο NYU Grossman στη Νέα Υόρκη.

Μπορούν αυτά τα ευρήματα να επηρεάσουν οποιονδήποτε ασθενή που έχει διαγνωστεί με COVID-19 και μπορεί να διατρέχει υψηλό κίνδυνο επιπλοκών; Δυνητικά, ναι. Μια πολύ σημαντική πτυχή της μελέτης Northwestern είναι ότι υπογραμμίζει τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου των ευαίσθητων ασθενών με COVID-19 για πνευμονία το συντομότερο δυνατό. Τα καλά νέα: Οι ασθενείς που είναι θετικοί στο τεστ μπορούν να μιλήσουν αμέσως με τους γιατρούς τους για τους παράγοντες κινδύνου τους και να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών.

Ποιος κινδυνεύει από σοβαρή COVID-19;

Το CDC αναφέρει ότι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος κινδυνεύει από σοβαρή COVID-19. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

Να είναι άνω των 50 ετών, ειδικά άνω των 65 ετών

Να έχει υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, όπως άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, HIV, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο, κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα και παχυσαρκία.

Να είναι έγκυος

Να είναι σωματικά ανενεργός

Να είναι καπνιστής

Ποια συμπτώματα της COVID-19 είναι προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης;

Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα της COVID-19 που μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά περιλαμβάνουν:

Πυρετό, κρυάδα, βήχα, δύσπνοια ή οποιαδήποτε δυσκολία στην αναπνοή, κούραση, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, απώλεια γεύσης, απώλεια όσφρησης, πονόλαιμο, συμφόρηση, καταρροή, ναυτία, εμετό, διάρροια.

Τα ακόλουθα συμπτώματα υποδεικνύουν μια δυνητικά πιο σοβαρή ή κρίσιμη εξέλιξη COVID-19:

Δυσκολία αναπνοής, πόνο στο στήθος, πίεση στο στήθος, σύγχυση, δυσκολία στο ξύπνημα, δυσκολία να μείνει ξύπνιος, χλωμό, γκρι ή μπλε δέρμα ή χείλη.

Οποιοσδήποτε εμφανίζει κάποιο ή όλα αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να καλέσει αμέσως το 166 και να εξηγήσει ότι πρόκειται για επιβεβαιωμένη ή πιθανή περίπτωση COVID-19.

Πώς αντιμετωπίζεται η σοβαρή COVID-19;

Εάν ένας ασθενής βγει θετικός και έχει παράγοντες κινδύνου, ο γιατρός του μπορεί να συνταγογραφήσει ένα από φάρμακα που κυκλοφορούν στη χώρα μας για να μην προχωρήσει η ασθένεια. Εάν ένας ασθενής νοσηλευτεί, μπορεί να χορηγηθεί πρόσθετη φαρμακευτική θεραπεία που μειώνει τη φλεγμονή, καθώς και θεραπεία με πλάσμα αίματος.

Οι ασθενείς θα λάβουν επίσης θεραπεία για οποιεσδήποτε άλλες λοιμώξεις έχουν, γι' αυτό είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης για νέα συμπτώματα αμέσως.

Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η σοβαρή COVID-19;

Πρώτα, πρέπει να γίνει εμβολιασμός και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η πιθανότητα σοβαρής ασθένειας», είπε ο Singer. «Είναι πολύ σπάνιο να δεις έναν πλήρως εμβολιασμένο ασθενή με COVID-19 σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ».

Εάν ένας ασθενής βγει θετικός και έχει αναπνευστικά συμπτώματα που επιδεινώνονται, θα πρέπει να περιμένει από το γιατρό του να συστήσει έναν έλεγχο πνευμονίας. Τα αντιβιοτικά είναι συχνά απαραίτητα για τη θεραπεία μιας συνλοίμωξης και ο Schluter είχε μερικές απροσδόκητες αλλά σημαντικές συμβουλές: Σταματήστε αμέσως να τρώτε πρόχειρο φαγητό. «Δεν θέλετε να τρώτε σκουπίδια γιατί τα αντιβιοτικά και τα γλυκά δεν αναμειγνύονται», προειδοποιεί. «Η ζάχαρη από τη διατροφή σας, σε συνδυασμό με αντιβιοτικά, μπορεί να επιδεινώσει τη βλάβη στα όργανα του σώματός σας. Η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει «δασική πυρκαγιά» στο σώμα σας. Η μη κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης μπορεί να σβήσει τη φλόγα».