Τα όπλα μας απέναντι στην έξαρση του χειμώνα
Shutterstock
Shutterstock
Κορονοϊός

Τα όπλα μας απέναντι στην έξαρση του χειμώνα

Σε φάση προετοιμασίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη χειμερινή έξαρση του κορονοϊού μέσα στους επόμενους δύο μήνες μπαίνει η χώρα.

Ως τώρα, ο καιρός ήταν «σύμμαχος» και τα κρούσματα παρέμεναν σε ελεγχόμενα επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας.

Την τελευταία εβδομάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας κατέγραψε 53.436 κρούσματα, 1.324 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 85 διασωληνωμένους ασθενείς.

Ωστόσο, ο καιρός σταδιακά κρυώνει και η συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους αναμένεται να αυξήσουν τα κρούσματα Covid-19. Φέτος μάλιστα αναμένεται και εντονότερη κυκλοφορία της εποχικής γρίπης και άλλων ιών οι οποίοι τα δύο προηγούμενα χρόνια ήταν σχεδόν «εξαφανισμένοι» λόγω των περιοριστικών μέτρων και της ευρείας χρήσης μάσκας.

Φέτος, όμως έχουμε περισσότερα «όπλα» κατά του κορονοϊού. Με αυτό το δεδομένο, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ και της Επιτροπής Ειδικών εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει «κύμα» όπως τα προηγούμενα, με την έννοια της συρροής περιστατικών στα νοσοκομεία και της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Υβριδική ανοσία 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αναπτύξει υβριδική ανοσία (με τον εμβολιασμό και τη νόσηση από κορονοϊό) η οποία παρέχει σημαντική προστασία κατά της βαριάς νόσου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι επαναλοιμώξεις, δηλαδή το να κολλήσει κάποιος δεύτερη και τρίτη φορά Covid-19, αφορούν 23% του συνόλου των νέων κρουσμάτων.

Εμβόλια 

Το υπουργείο Υγείας δεν «τρέχει» αυτή τη στιγμή κάποια εκστρατεία για τον εμβολιασμό με τα νέα εμβόλια. Αντίθετα, έχει ξεκινήσει καμπάνια για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, με στόχο να εμβολιαστούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της γρίπης.

Στις ηλικίες άνω των 60 και σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας «στοχεύουν» πάντως και οι συστάσεις για τον αναμνηστικό εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, πάνω από 7.6 εκατομμύρια άτομα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Τρίτη δόση έχει χορηγηθεί σε περίπου 5,8 εκατομμύρια άτομα (66,1% του ενήλικου πληθυσμού).

Με τέταρτη και πέμπτη δόση – που αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια – έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 838.000 εμβολιασμοί.

Ωστόσο, στις ηλικίες άνω των 60, μόνο 23,3% έχουν κάνει το νέο εμβόλιο (ποσοστό υψηλότερο πάντως από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο 18,8%).

Ηπιότερες μεταλλάξεις 

Όλα τα διαθέσιμα διεθνή δεδομένα συγκλίνουν στο ότι οι κυρίαρχες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον είναι πιο ήπιες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλούν σοβαρότερη νόσο.

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει υποπαραλλαγή που θα «δοκιμάσει» στα συστήματα υγείας προκαλώντας σοβαρά περιστατικά Covid-19.

Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν πως τα νέα εμβόλια μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και από παραλλαγές που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί!

Θεραπείες 

Ισχυρό «όπλο» απέναντι στον κορονοϊό θεωρούνται τα αντιικά φάρμακα που χορηγούνται τις πρώτες μέρες μετά τη διάγνωση και αποτρέπουν την επιδείνωση των ασθενών. Τα φάρμακα χορηγούνται σε ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και έχουν στόχο να αποτρέψουν τις επιπλοκές του ιού, μειώνοντας το ιικό φορτίο. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η θεραπεία να ξεκινά μέσα στις πρώτες τρεις ήμερες από τη διάγνωση της νόσου.

Το αντιιικό χάπι της Pfizer θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή, αν και έχει κάποιους περιορισμούς (για παράδειγμα δεν μπορεί να χορηγηθεί σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών όπως αυτούς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια).

Το χάπι άρχισε να χορηγείται στη χώρα μας τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι σήμερα έχει χορηγηθεί σε περίπου 60.000 ασθενείς. Το φάρμακο χορηγείται σε δύο δόσεις ημερησίως, για πέντε ημέρες.