Τα κίνητρα για τη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα πρέπει να ενισχυθούν
Shutterstock
Shutterstock
Θ. Τρύφων στο Liberal

Τα κίνητρα για τη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα πρέπει να ενισχυθούν

Οι ελλείψεις φαρμάκων συνεχίζονται, με κάποια ομαλοποίηση σε ορισμένα σκευάσματα αλλά χρειάζεται ακόμη χρόνος για την αποκατάσταση του συνόλου της αγοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει το πλαίσιο της προμήθειας φαρμάκων σε κεντρικό επίπεδο, σχεδιάζοντας αλλαγή της νομοθεσίας προς το αυστηρότερο, με στόχο την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε κεντρικό και μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία όχι μόνο συνεχίζει την παραγωγή, αλλά υλοποιεί και σημαντικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία.

Για να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτή η παραγωγική και επενδυτική δραστηριότητα χρειάζονται κίνητρα.

«Χρειάζεται να συνεχιστούν και να ενισχυθούν τα κίνητρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το 2020 και τα οποία έχουν ήδη πολλαπλασιάσει την παραγωγική μας δύναμη», δηλώνει στο Liberal ο Θεόδωρος Τρύφων, Co CEO της ELPEN, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και Μέλος του ΔΣ της Medicines for Europe, Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενόσημων & Βιοϊσοδύναμων Φαρμάκων.

Όπως εξηγεί, είναι πολύ σημαντικό κίνητρο ο συμψηφισμός μέρους του clawback με επενδύσεις και τα αποτελέσματα ήδη είναι εμφανή στην αύξηση της παραγωγής. «Δημιουργούμε υποδομές για να αυξηθεί η παραγωγική βάση στην Ελλάδα άρα να μπορούν να καλύπτονται ακόμη περισσότεροι ασθενείς και βέβαια να ενισχυθούν οι εξαγωγές που αποτελούν βασικό πόρο για τον κλάδο».

Αυτή τη στιγμή, περίπου 8% του clawback «επιστρέφεται» στη φαρμακοβιομηχανία κατευθυνόμενο σε επενδύσεις. Οι εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν πως αν αυτό το ποσοστό φτάσει το 15%, το όφελος θα πολλαπλασιαστεί αφού, η εγχώρια παραγωγή θα μπορεί να επεκταθεί μέσω νέων επενδύσεων και άρα να καλύψει πολύ μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σε φάρμακα.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δραστηριοποιείται σήμερα σε 42 παραγωγικές μονάδες και το υπουργείο Υγείας έχει επανειλημμένα εξάρει την καθοριστική συμβολή της στην αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων, οι οποίες θα ήταν πολλαπλάσιες εάν έλειπε αυτή η παραγωγή.

Παράλληλα με την παραγωγική διαδικασία, οι ελληνικές εταιρείες υλοποιούν αξιοσημείωτα επενδυτικά σχέδια.

Η ELPEN έχει κατασκευάσει ήδη νέο εργοστάσιο στην Κερατέα το οποίο στην πλήρη λειτουργία του θα μπορεί να παράξει ετησίως 71 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων. Μάλιστα, περίπου η μισή από αυτή την ποσότητα αφορά εισπνεόμενα φάρμακα για το άσθμα και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τα οποία το προηγούμενο διάστημα είχαν βρεθεί στη λίστα των ελλείψεων.

To νέο εργοστάσιο θα σημάνει τη δημιουργία τουλάχιστον 300 νέων θέσεων εργασίας, με το 30% αυτών να αφορούν σε επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Οι επενδύσεις της ELPEN μέχρι το 2025 θα ενισχύσουν το ΑΕΠ κατά 734 εκατομμύρια και τα δημόσια έσοδα κατά 210 εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, η DEMO εισέρχεται στην παραγωγή πρώτων υλών με ένα εργοστάσιο στην Τρίπολη το οποίο θα μπορεί να παράγει 270 τόνους μονάδων πρώτων υλών για φάρμακα και 324 εκατομμυρίων τεμάχια τελικών φαρμάκων. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας για τα επόμενα 5 χρόνια φτάνουν τα 356 εκατομμύρια.

Βασικό εμπόδιο στην αναπτυξιακή αυτή πορεία είναι οι υποχρεωτικές επιστροφές (rebate – clawback) που φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 50%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ, η πολιτική κινήτρων, είναι η κύρια προϋπόθεση για να υλοποιηθούν και να διευρυνθούν στο εγγύς μέλλον όλες αυτές οι επενδύσεις.

«Ο κλάδος δεν σταματάει ποτέ την παραγωγή, ούτε σε αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που δημιούργησε η πανδημία τα προηγούμενα χρόνια. Συνεχίζουμε, πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς και βέβαια απέναντι στους εργαζόμενους μας. Η συνέχιση και διεύρυνση του συμψηφισμού, οι στρατηγικές μεταρρυθμίσεις και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι βασικές προϋποθέσεις για να πολλαπλασιάσουμε την παραγωγή και τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη», αναφέρει ο κ. Τρύφων.

Όσα περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι – σύμφωνα με την ΠΕΦ – προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η μεταρρύθμιση του συστήματος clawback, με στόχο τον μεσοπρόθεσμο δραστικό περιορισμό του, καθώς και πολιτικές για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα, όμως θεωρούνται απαραίτητα και συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για την καλύτερη παρακολούθηση των διαδικασιών και ένα σταθερό πλαίσιο επιχειρηματικότητας.