Το σχέδιο για τα ράντζα, ποια νοσοκομεία παραχωρούν κρεβάτια
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Το σχέδιο για τα ράντζα, ποια νοσοκομεία παραχωρούν κρεβάτια

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το πρόβλημα των ράντζων που αναπτύσσονται στις γενικές εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής. 

Οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει παραμονές Χριστουγέννων, φτάνοντας μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, δηλαδή σε επίπεδο Μεγάρου Μαξίμου. 

Μέχρι σήμερα, οι σχετικές συζητήσεις και συσκέψεις είναι σχεδόν καθημερινές και έχουν στόχο να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την εξυπηρέτηση των ασθενών που προσέρχονται στις γενικές εφημερίες. 

Όπως εξηγούν οι αρμόδιοι, για την εφαρμογή των όποιων αποφάσεων χρειάζεται οργάνωση και προετοιμασία. 

Το σχέδιο που εκπονείται στην Αριστοτέλους έχει στόχο να «αποσυμφορήσει» 4 μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου τα οποία δέχονται πολλές εκατοντάδες περιστατικά σε κάθε εφημερία τους. 

Αττικόν, Ευαγγελισμός, Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και Λαϊκό είναι, με αυτή τη σειρά, τα νοσοκομεία που αναπτύσσουν ράντζα σχεδόν σε κάθε εφημερία. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πίεση αφορά τους παθολογικούς τομείς αυτών των νοσοκομείων. 

Για να «αποσυμφορηθούν» τα παραπάνω νοσοκομεία θα πρέπει σε κάθε εφημερία να συνεπικουρούνται από κάποια άλλα, τα οποία θα υποδέχονται ορισμένα από τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. 

Ένα από τα «επικουρικά» νοσοκομεία αναμένεται να είναι το ΝΙΜΤΣ για το οποίο ήδη υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας (εκεί υπάγεται η εν λόγω δομή) και Υγείας. Με κοινή υπουργική απόφαση, το ΝΙΜΤΣ διαθέτει ήδη στο ΕΣΥ 50 κλίνες νοσηλείας (μεταξύ των οποίων και κλίνες εντατικής θεραπείας) για την κάλυψη τυχόν έκτακτων αναγκών που θα προκύψουν λόγω της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων. 

Το ΝΙΜΤΣ θα είναι πιθανότατα αυτό που θα ενισχύσει τη γενική εφημερία του Ευαγγελισμού, με στόχο να μειωθούν (σε ιδανικό σενάριο και να εξαλειφθούν) τα ράντζα. 

Συζητείται επιπλέον η συνδρομή και άλλων μικρότερων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, όπως το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, ενδεχομένως και η «Παμμακάριστος».

Παράλληλα, εξετάζεται η σύμπραξη με ιδιωτικές κλινικές, ώστε και αυτές να δεσμεύουν για λογαριασμό του ΕΣΥ κλίνες στις οποίες θα μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς από τις γενικές εφημερίες. 

Ήδη οι αρμόδιοι βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με δύο ιδιωτικούς φορείς. 

Υπό διαμόρφωση είναι και η διαδικασία μέσω της οποίας θα διακομίζονται τα περιστατικά στις «συνεπικουρούσες» δομές. 

Εφόσον πρόκειται για περιστατικά που προσέρχονται στις γενικές εφημερίες, δηλαδή επείγοντα περιστατικά, είναι βέβαιο ότι το σχέδιο θα χρειαστεί να «κουμπώσει» με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ το οποίο και υλοποιεί τις διακομιδές επειγόντων περιστατικών. 

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει περιγράψει μια διαδικασία σύμφωνα με την οποία, μετά τη λήξη της εφημερίας όσα περιστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν από το ίδιο το νοσοκομείο ή άλλες κλινικές του ΕΣΥ, θα μεταφέρονται στις συνεπικουρούσες (ενδεχομένως και ιδιωτικές) δομές.

Δεν αποκλείεται όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, να λειτουργήσει και το «μοντέλο» της συν-εφημέρευσης με στόχο την άμεση αποσυμφόρηση των μεγάλων εφημεριών, με μεταφορά περιστατικών στη «βοηθητική» δομή. 

Το υπουργείο Υγείας έχει προαναγγείλει και επανεξέταση του συστήματος εφημέρευσης στο λεκανοπέδιο Αττικής, με πιθανή αναδιοργάνωση των ομάδων εφημερίας και με στόχο την καλύτερη κατανομή των περιστατικών. 

Ήδη έχει συγκροτηθεί ομάδα παρακολούθησης των εφημεριών στην οποία συμμετέχουν αρμόδια στελέχη του ΕΣΥ. Η ομάδα αυτή έχει αναλάβει να παρακολουθεί τις εφημερίες, να καταγράφει τις «αρρυθμίες» και να δίνει σχετική αναφορά στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία έχει την αρμοδιότητα των νοσοκομείων και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου. Έτσι, θα μπορούν άμεσα να αποφασίζονται σε κεντρικό επίπεδο παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις.