Επτά όροι για να κηρυχθεί η λήξη της πανδημίας
Shutterstock
Shutterstock
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Επτά όροι για να κηρυχθεί η λήξη της πανδημίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μπορεί μέσα στους επόμενους μήνες να κηρύξει το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού. Αλλά θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τη νόσο Covid-19 συνεδρίασε στις 27 του μηνός, για 14η φορά από την έναρξη της πανδημίας και τρεις μέρες πριν συμπληρωθούν ακριβώς τρία χρόνια από την κήρυξη του παγκόσμιου ύψιστου συναγερμού.

Τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ να λέει πως στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση (τον περασμένο Οκτώβριο), οι θάνατοι από κορονοϊό βρίσκονταν σχεδόν στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας (λιγότεροι από 10.000 την εβδομάδα σε όλο τον κόσμο).

Από τις αρχές Δεκεμβρίου, όμως, ο αριθμός των εβδομαδιαίων αναφερόμενων θανάτων παγκοσμίως αυξάνεται, έχοντας ξεπεράσει τις 40.000 (οι μισοί από αυτούς στην Κίνα…). Συνολικά, τους δύο τελευταίους μήνες, έχουν αναφερθεί περισσότεροι από 170.000 θάνατοι από τη νόσο Covid-19 και τις επιπλοκές της.

Η Επιτροπή συμφώνησε ότι η Covid-19 παραμένει μια επικίνδυνη ασθένεια με την ικανότητα να προκαλεί σημαντική βλάβη στη Δημόσια Υγεία και τα συστήματα περίθαλψης.

Έκρινε, δε, πως η εξάλειψη αυτού του ιού είναι εξαιρετικά απίθανη: Ο κορονοϊός θα παραμείνει, αλλά είναι εφικτό να περιοριστεί η νοσηρότητα και η θνησιμότητα που προκαλεί.

Η άρση του ύψιστου συναγερμού δεν μπορεί γίνει τώρα, αλλά θα μπορούσε να γίνει μέσα στους επόμενους (απροσδιόριστο πόσους) μήνες εάν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Η Επιτροπή προτείνει στον ΠΟΥ να διαβουλευτεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ώστε να υπάρξει ένα σχέδιο βάσει του οποίου ο ιός θα παρακολουθείται και μετά τη μείωση του επιπέδου συναγερμού. Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι πιθανόν να χρειαστεί και μια ομάδα επιθεώρησης που θα εκδίδει συστάσεις.

Σύμφωνα με την ίδια γνωμοδότηση, εάν πρόκειται το επίπεδο συναγερμού να μειωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, θα πρέπει να προηγηθεί αξιολόγηση όλων των μηχανισμών ανάπτυξης και έγκρισης εμβολίων, διαγνωστικών μέσων και θεραπευτικών επιλογών. Θα πρέπει, επίσης, να ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση του κορονοϊού στο σύστημα επιτήρησης που λειτουργεί σήμερα για τη γρίπη.

Οι προϋποθέσεις για την άρση του ύψιστου συναγερμού σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό είναι οι εξής:

  • Να διατηρηθεί η δυναμική των εμβολιασμών, με στόχο την επίτευξη 100% κάλυψης τουλάχιστον για τις ομάδες υψηλής προτεραιότητας, δηλαδή τους ευπαθείς πληθυσμούς. Ταυτόχρονα θα πρέπει όλες οι χώρες να σχεδιάσουν το μελλοντικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Να βελτιωθεί το σύστημα επιτήρησης ώστε να προκύπτουν καλύτερα δεδομένα για τα νέα στελέχη του ιού και την επιδημιολογία του σε κάθε περιοχή. Προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ο μηχανισμός επιτήρησης της γρίπης που θεωρείται ότι λειτουργεί επαρκώς και αποτελεσματικά.
  • Να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και επάρκεια εμβολίων, διαγνωστικών και θεραπευτικών εργαλείων έναντι του κορονοϊού.
  • Να διατηρηθεί η ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μελλοντικής «αναζωπύρωσης» της νόσου.
  • Να καταπολεμηθεί η συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση που έχει σαν αποτέλεσμα την υπονόμευση των καλών πρακτικών αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Να αναθεωρούνται ανά διαστήματα όλα τα ισχύοντα ταξιδιωτικά μέτρα, ανάλογα με την αξιολόγηση του κινδύνου, αλλά να μην απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις διεθνείς μετακινήσεις.
  • Να συνεχιστεί και να στηριχθεί η έρευνα για τον κορονοϊό με στόχο τη συνεχή βελτίωση των «όπλων» εναντίον του.