Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν τα νέα lockdown
Κορονοϊός - Κίνα

Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν τα νέα lockdown

Νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού επιβάλλει η Κίνα σε μια σειρά από επαρχίες, ανάμεσά τους και την Wuhan, την περιοχή από όπου ξεκίνησε η πανδημία σχεδόν τρία χρόνια πριν. 

Τα διεθνή δίκτυα μεταδίδουν πως τα μέτρα εκτείνονται από την κεντρική ως τη βορειοδυτική Κίνα και περιλαμβάνουν lockdown σε μια σειρά από περιοχές. 

Μέχρι σήμερα, περίπου 28 κινεζικές πόλεις έχουν επιβάλει κάποιου είδους περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων, σφραγίζονται δρόμοι και γειτονιές που θεωρούνται «εστίες» εξάπλωσης του ιού, κλείνουν καταστήματα και χώροι όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα (θεματικά πάρκα κ.α.) και επιβάλλεται τηλεργασία. 

Οι περιορισμοί επηρεάζουν συνολικά περισσότερα από 207 εκατομμύρια άτομα, που πρέπει να μένουν στα σπίτια τους ή να κινούνται υπό αυστηρές προϋποθέσεις. 

Πόσο ανησυχητικά είναι τα πράγματα στην Κίνα; 

Ωστόσο, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούν τόσο αυστηρά μέτρα στην Κίνα που φαίνεται να κινείται με γνώμονα την πολιτική απόφαση για μηδενική ανοχή απένταντι στον ιό, η οποία μεταφράζεται αντίστοιχα σε μηδενικά κρούσματα… 

Εδώ και 3 μέρες, τα κρούσματα στην Κίνα είναι γύρω στα 1.000, δηλαδή πολύ λιγότερα από πολλές άλλες χώρες του κόσμου και πολύ χαμηλά για τα παγκόσμια δεδομένα. 

Η τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που δημοσιοποιήθηκε μόλις στις 26 Οκτωβρίου, αναφέρει εβδομαδιαία μείωση των κρουσμάτων στην Κίνα κατά 13%. Συνολικά την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν στην Κίνα 285.348 κρούσματα, αριθμός που φέρνει τη χώρα τρίτη σε νέα περιστατικά Covid-19 μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία. 

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Κίνα κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα 469 θανάτους και κατατάσσεται πέμπτη παγκοσμίως. 

Στον παγκόσμιο χάρτη των κρουσμάτων κατ’ αναλογία πληθυσμού, η Κίνα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη χαμηλότερη κλίμακα, με έως 50 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Την ίδια στιγμή μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στο «κόκκινο» με πάνω από 300 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. 

Στον παγκόσμιο χάρτη των θανάτων, επίσης κατ’ αναλόγια πληθυσμού, η Κίνα βρίσκεται στη χαμηλότερη κλίμακα, με 0.05 θανάτους ανά 100.000 άτομα. 

Πριν λίγο καιρό, όταν η Σαγκάη είχε επιβάλει νέο lockdown τα ημερησία κρούσματα ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες…  

Με αυτή την επιδημιολογική εικόνα, γίνεται φανερό ότι στην Κίνα υπερισχύουν οι πολιτικές δεσμεύσεις για πλήρη εξάλειψη του κορονοϊού από το κινεζικό έδαφος.  

Η Κίνα έχει δεσμευτεί επανειλημμένα να τηρήσει τη μηδενική ανοχή στη νόσο COVID-19 και να εφαρμόσει αυτά που οι αρχές λένε ότι είναι απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του ιού.

Οικονομικές επιπτώσεις 

Η πολιτική αυτή απόφαση έχει βέβαια σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.  

Οι κλειστές αγορές, οι περιορισμοί στους εργασιακούς χώρους και η κατ’ οίκον παραμονή επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την οικονομική δραστηριότητα και παραγωγή. 

Υπολογίζεται ότι οι περιοχές στις οποίες έχουν τεθεί τα νέα περιοριστικά μέτρα παράγουν περίπου 25,6 τρισεκατομμύρια Γουάν (ή αλλιώς 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια) από το κινεζικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν. Το ποσό αντιστοιχεί σε σχεδόν ένα τέταρτο της οικονομικής παραγωγής της Κίνας για το 2021 …