Ποια η σύνδεση ανάμεσα στα παιδικά εμβόλια με αλουμίνιο και τον αυτισμό

Ποια η σύνδεση ανάμεσα στα παιδικά εμβόλια με αλουμίνιο και τον αυτισμό

Μια νέα, πολυετής επιστημονική μελέτη από τη Δανία έρχεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των γονέων στην ασφάλεια των παιδικών εμβολίων που περιέχουν αλουμίνιο ως ανοσοενισχυτικό. Σύμφωνα με τα ευρήματα, δεν υπάρχει καμία στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα εμβόλια αυτά και την εμφάνιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών, όπως ο αυτισμός, αλλά και αυτοάνοσων ή αλλεργικών νοσημάτων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine και πραγματοποιήθηκε από το Statens Serum Institut στην Κοπεγχάγη. Διήρκεσε 24 χρόνια, καλύπτοντας τη χρονική περίοδο 1997 έως 2018, και βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν στη Δανία.

Τι εξέτασε η έρευνα

Ο στόχος των επιστημόνων ήταν να μελετήσουν κατά πόσο η έκθεση σε εμβόλια που περιέχουν αλουμίνιο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης 50 διαφορετικών χρόνιων παθήσεων στα πρώτα δύο χρόνια ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 1,2% των παιδιών δεν είχε λάβει κανένα εμβόλιο με αλουμίνιο έως την ηλικία των 2 ετών.

Ποια εμβόλια περιέχουν αλουμίνιο

Τα αλουμινιούχα ανοσοενισχυτικά χρησιμοποιούνται κυρίως σε ανενεργά (inactivated) εμβόλια, όπως αυτά για:

Διφθερίτιδα

Τέτανο

Κοκίτη

Μηνιγγίτιδα από Haemophilus influenzae τύπου b

Πνευμονιόκοκκο

Ηπατίτιδα Α και Β

Η περιεκτικότητα σε αλουμίνιο ανά δόση κυμαίνεται μεταξύ 0,125 και 1,00 χιλιοστόγραμμου, ποσότητες που έχουν αξιολογηθεί ως ασφαλείς από παγκόσμιους υγειονομικούς οργανισμούς.

Ποιες παθήσεις παρακολουθήθηκαν

Η μελέτη αξιολόγησε την πιθανή εμφάνιση:

36 αυτοάνοσων διαταραχών (π.χ. γαστρεντερικά, ενδοκρινολογικά, δερματολογικά νοσήματα)

9 αλλεργικών ή ατοπικών παθήσεων (όπως άσθμα, δερματίτιδα, τροφικές αλλεργίες)

5 νευροαναπτυξιακών διαταραχών, μεταξύ των οποίων ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα της μελέτης, δεν καταγράφηκε καμία αξιόπιστη αύξηση κινδύνου για καμία από τις 50 παθήσεις. Οι σχετικές αναλογίες κινδύνου κυμάνθηκαν από 0,93 έως 0,99, δηλαδή δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική απόκλιση.

Μάλιστα, οι ερευνητές απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυξημένου κινδύνου πάνω από 10% έως 30% για τη συντριπτική πλειονότητα των εξεταζόμενων διαταραχών.

Η γενική διαπίστωση της μελέτης είναι ότι τα παιδικά εμβόλια με αλουμίνιο δεν σχετίζονται με αυτισμό, αλλεργίες ή αυτοάνοσα νοσήματα.

Τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία

Αν και οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι για εξαιρετικά σπάνιες παθήσεις δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως κάθε ενδεχόμενο, τα δεδομένα που παρουσιάζονται ενισχύουν την επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ της ασφάλειας των εμβολίων.

Σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τις δημόσιες αρχές, τέτοιες μελέτες επιβεβαιώνουν τον κρίσιμο ρόλο της τεκμηριωμένης επιστήμης στη χάραξη υπεύθυνης πολιτικής υγείας.

Σημείωση: Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο Annals of Internal Medicine και παρουσιάστηκε επίσης στην επίσημη σελίδα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, στο πλαίσιο της παρακολούθησης διεθνών ερευνών για την παιδική υγεία.