Συνδικαλιστικές κορώνες και αξιώσεις
Αλλαγές στην Υγεία

Συνδικαλιστικές κορώνες και αξιώσεις

Εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινά στο χώρο της Υγείας με αιχμή το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και το οποίο προβλέπει μια σειρά από αλλαγές στα νοσοκομεία και συναντά την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί με τη Βουλή περικυκλωμένη από διαμαρτυρόμενους συνδικαλιστές του ΕΣΥ που ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου.

Τα σωματεία των υγειονομικών προγραμματίζουν συγκέντρωση το μεσημέρι έξω από τη Βουλή, ενώ έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για όλη την εβδομάδα.

Κύριο σημείο διαφωνίας είναι τα άρθρα 7 και 10 που προβλέπουν τη μερική απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα και την άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 10 οι γιατροί του ΕΣΥ, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ΕΣΥ, θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο δύο φορές την εβδομάδα, με την προϋπόθεση ότι καλύπτουν τη λειτουργία του νοσοκομείου όπου υπηρετούν, μαζί με τις εφημερίες και τα απογευματινά ιατρεία, όπου υπάρχουν.

Οι λεπτομερείς προϋποθέσεις αλλά και η διαδικασία με την οποία θα ελέγχονται οι γιατροί θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση στο ΕΣΥ, το άρθρο 7 προβλέπει κάλυψη άγονων θέσεων (σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές) από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα προσλαμβάνονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και με τριετείς συμβάσεις ενώ θα μπορούν παράλληλα να συνεχίζουν το ιδιωτικό τους έργο.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν καταργείται η μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις μπορεί να ενισχυθεί άμεσα το δημόσιο σύστημα και να γίνει πιο ελκυστικό για τους γιατρούς.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί και άλλοι κλάδοι υγειονομικών απορρίπτουν συλλήβδην το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «θα οδηγήσει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και θα υποβαθμίσει τη δημόσια περίθαλψη». Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, αύξηση των μισθών και της χρηματοδότησης του ΕΣΥ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού.

Οι κινητοποιήσεις έχουν τη στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.

«Καυγάς» για τα επιδόματα

Πολλές συζητήσεις έχουν προκαλέσει και οι διατάξεις που αφορούν την επιδοματική πολιτική για ορισμένες ιατρικές ειδικότητες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ στους γιατρούς που στελεχώνουν Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και έχουν εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική και 250 ευρώ για τους γιατρούς που εκπαιδεύονται στην Επείγουσα Ιατρική. Προβλέπεται ακόμη διετές επίδομα 250 ευρώ για γιατρούς κάθε ειδικότητας οι οποίοι υπηρετούν στα ΤΕΠ, ως ένα κίνητρο για να επιλέξουν να εξειδικευθούν στην Επείγουσα Ιατρική.

Επιπλέον, δίνεται επίδομα 400 ευρώ στους Αναισθησιολόγους του ΕΣΥ και 250 στους γιατρούς που επιλέγουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας

Ωστόσο, υπάρχουν γιατροί ήδη εξειδικευμένοι στην Επείγουσα Ιατρική και την Αναισθησιολογία οι οποίοι εξαιρούνται από την προωθούμενη επιδοματική πολιτική και αξιώνουν με επιχειρήματα την ένταξή τους σε αυτή.

Πρόκειται για τους περίπου 90 γιατρούς του ΕΚΑΒ οι οποίοι κατά μεγάλο μέρος κατέχουν τον τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική, ενώ 40 από αυτούς έχουν ειδικότητα στην Αναισθησιολογία.

Οι γιατροί του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας υποστηρίζουν ότι το ΕΚΑΒ έχει άμεση διασύνδεση με τα ΤΕΠ και πως οι ίδιοι εφημερεύουν κάθε μέρα και εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα απογευματινού ιατρείου ή ιδιωτικού έργου. Ζητούν, λοιπόν, να περιληφθούν στα παραπάνω επιδόματα. Για το θέμα αυτό δεν έχουν λάβει οριστική απάντηση από το υπουργείο Υγείας, ενώ πράσινο φως θα πρέπει να δώσει και το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη.