Χωρίς επάρκεια προσωπικού μέσα στον χειμώνα
Eurokinissi
Eurokinissi
ΜΕΘ

Χωρίς επάρκεια προσωπικού μέσα στον χειμώνα

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) ενόψει του χειμώνα, ζητώντας άμεση ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν με επάρκεια σε μια ενδεχόμενη έξαρση κορονοϊού ή και γρίπης.

Όπως εξηγεί στο Liberal η πρόεδρος της ΕΕΕΘ Μαρία Θεοδωρακοπούλου, τα τελευταία δυόμιση χρόνια, οι ΜΕΘ ενισχύθηκαν μεν με προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα πολλαπλασιάστηκαν και τα κρεβάτια. «Η αναλογία προσωπικού – κλινών παρέμεινε ίδια, αφού η αύξηση του προσωπικού δεν ήταν ανάλογη της αύξησης των κρεβατιών. Αυτό σημαίνει ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας εξακολουθούν να μην είναι επαρκώς στελεχωμένες. Χρειάζονται επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να πληρούν τις προϋποθέσεις λειτουργίας και να μπορούν να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες», αναφέρει η κ.Θεοδωρακοπούλου.

Και προσθέτει πως αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αφού είναι ελεγχόμενη και η πορεία του κορονοϊού, όμως ο χειμώνας είναι απρόβλεπτος: «Μέχρι σήμερα έχουμε σύμμαχο τον καιρό. Όμως ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Επίσης, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη φετινή πορεία της γρίπης η οποία ήδη κυκλοφορεί και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά περιστατικά που χρειάζονται εντατική θεραπεία. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες ώστε να προστατευθούν από τον κίνδυνο σοβαρής νόσου».

Η άρση των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν τους δύο προηγούμενους χειμώνες λόγω της πανδημίας έχουν σαν αποτέλεσμα φέτος να έχουν εμφανιστεί και πάλι όλοι οι «γνωστοί» χειμερινοί ιοί. Έτσι, οι ειδικοί δεν αποκλείουν πιθανή ταυτόχρονη κυκλοφορία, ενδεχομένως και έξαρση, όχι μόνο του κορωνοϊού και της γρίπης αλλά και πολλών άλλων ιών όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός, οι αδενοϊοί, οι ρινοϊοί και άλλοι. Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων μπορεί να οδηγήσει και σε αυξημένη ζήτηση εντατικής φροντίδας.

Αυτή τη στιγμή, τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας στο δημόσιο σύστημα πανελλαδικά είναι περίπου 1000. Η ΕΕΕΘ υπολογίζει ότι για να λειτουργήσουν όλα σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα, χρειάζονται 200 – 250 γιατροί και αρκετοί περισσότεροι νοσηλευτές.

Εξουθενωμένο προσωπικό

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΕΕΘ, το δυναμικό των ΜΕΘ της χώρας είναι εξαντλημένο ύστερα από δυόμιση χρόνια ασφυκτικής πίεσης λόγω της πανδημίας. «Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας δεν έχουν προλάβει να ξεκουραστούν ουσιαστικά, συνεχίζουν να εργάζονται όχι μόνο για τους ασθενείς με Covid-19 αλλά και για όλους τους άλλους ασθενείς που χρειάζονται εντατική φροντίδα».

Επιπλέον, ένα στα τέσσερα στελέχη (25%) των ΜΕΘ είναι πάνω από 60 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κόπωση.

Η κ.Θεοδωροπούλου αναφέρει πως τα παραπάνω ζητήματα έχουν τεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία έχει δείξει θετική στάση.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας έχει ζητήσει άμεση τροποποίηση του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη (το οποίο μέχρι χθες ήταν σε δημόσια διαβούλευση και σύντομα αναμένεται να πάρει το δρόμο για τη Βουλή), ώστε να συμπεριληφθούν και νομοθετηθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας των ΜΕΘ. Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) και είναι εναρμονισμένες με τις αντίστοιχες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Σε αυτές τις οδηγίες προσδιορίζεται και η στελέχωση που πρέπει να έχει κάθε Μονάδα ώστε να λειτουργεί επαρκώς (αναλογία κλινών – προσωπικού).

Με τα σημερινά δεδομένα, εάν οι εντατικολόγοι εφαρμόσουν αυτές τις προϋποθέσεις σε όλες τις ΜΕΘ, θα πρέπει κάποια κρεβάτια να τεθούν εκτός λειτουργίας…